makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:231/815)

Makaron z kurczakiem, bazylią, cukinią i orzechami włoskimi w sosie śmietanowym z parmezanem 146

również smażę z pozostałymi składnikami. Wlewam bulion i redukuję go o połowę. Dodaję śmietanę i doprawiam solą oraz pieprzem sos. Parmezan ścieram, orzechy i bazylię drobno siekam. Ugotowany makaron mieszam z sosem, orzechami, parmezanem i bazylią. Podaję od razu.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Makaron z indykiem i brokułem 117

Dziś propozycja na prosty, szybki i pożywny obiad.  Makaron świderki u mnie razowy z filetem z indyka  z brokułem a wszystko to w sosie śmietanowym.  Składniki: 400 g makaronu  500 g filetu z indyka 1 brokuł 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 30% olej do smażenia oregano sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki(...)wodzie. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i usmażyć filet, pod koniec wrzucić czosnek, chwilę razem smażyć, dodać śmietanę, zagotować. Gdy sos lekko zgęstnieje na patelnię wrzucamy makaron, mieszamy by wszystko się połączyło. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać brokół i wszystko razem wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie śmietanowym 458

musiałam zrobić jakiś szybki obiad. Zajrzałam do mojej lodówki oraz szafek kuchennych i do głowy wpadł mi pomysł na bardzo smaczny obiad Ugotowałam makaron, przygotowałam do niego sos na bazie słodkiej śmietanki z dodatkiem kurczaka, brokuła, suszonych pomidorów i kaparów. Całość wyszła super. Polecam dla zapracowanych. Post Makaron z kurczakiem i brokułem

Marta Gotuje
Makaron w cytrynie i śmietanie. 170

osuszyć. Specjalnym przyrządem zestrugać wiórki skórki. Stopić masło ,dodać starte skórki cytryn, ale 1 łyżkę pozostawić. Gotować 1 min. Dodać śmietankę i parmezan, mieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do sosu. Gotować 2 minuty ,dodać odłożone skórki cytryny. Posypać uprażonym sezamem i zajadać. P.s. Jako dodatek było awokado

Kulinarny karnet Christophera
Jesienny makaron z dynią 120

tyle się najadł w życiu dyni, że mu już ona dawno wyszła uszami, więc miałam nie lada problem, jak ją bezboleśnie “przemycić” w obiedzie. Postawiłam na makaron ( u nas nigdy dość) w aksamitnym sosie z dyni, z grzybami, rukolą i szpekowymi chipsami. O szpeku pisałam tutaj. Lekko, a co najważniejsze: dyni widać nie było, a spora garść świeżej rukoli skutecznie(...)rodzaju włoskiej przydrożnej gospody i że sprawdziło się w 150%! Mąż skończył makaronik jako pierwszy, a w trakcie jedzenia nie popijał- znaczy, że dobre było! Więc szczerze polecam. Jesienny makaron z dynią Składniki na 4 osoby: 340 g makaronu (u mnie Cellentani)½ dyni, około 700 g (przed obraniem)1/2 czerwonej cebuli( u mnie cebula Tropea) garść grzybków, u mnie

Mia Cucina Sofieta
tagliatelle z sosem piwno-grzybowym i karmelizowaną pietruszką 118

jesień = grzyby. Pomimo tego, że w tym roku jakoś grzybobrań mało, nie mogłabym odpuścić sobie tego smaku. Już kiedyś zrobiłam podejście do makaronu z grzybami . Użyłam wtedy kurek i przygotowałam sos serowy z piwem. Dzisiejsze danie ma zdecydowanie bardziej tradycyjny charakter. tagliatelle z sosem piwno-grzybowym i karmelizowaną pietruszką 500 g tagliatelle rigate #Lubella (wstążki długie), 300 g pietruszki(...)grube plasterki i przesmaż na pozostałym tłuszczu. Gdy zaczną przywierać podlej piwem. Dodaj posiekany tymianek i dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu 20 minut. Ugotuj makaron. Wymieszaj z sosem grzybowym i podawaj na rozłożonych plasterkach pietruszki, posypane wytopionym boczkiem. #lubelloveinspiracje #lubellaikoszgrzybow

Eksperyment sobotni
Makaron z pieczarkami w sosie drożdżowo-cydrowym 134

witaminy grupy B i cynk. Jedyny warunek, żeby nie słodzić za dużo. Podobno jeszcze uspokajają i wpływają bardzo dobrze na skórę. Dodając do sosu drożdżowego soku jabłkowego uzyskujemy smak podobny do cydru. Składniki: - pół paczki makaronu Lubella pióra pełne ziarno - kostka drożdży - cebula - małe pieczarki - sok jabłkowy Wykonanie: Makaron gotujemy(...)według przepisu na opakowaniu. Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą. Dodajemy pokruszone drożdże i smażymy aż się rozpuszczą. Podlewamy trochę sokiem jabłkowym.  Tak przygotowany sos podajemy z makaronem

Kryzysowa Książka Kucharska
Rigatoni z serem i pesto pietruszkowym pod beszamelem 119

kostka sera białego 2 łyżki pesto z pietruszki przepis pieprz ziołowy pieprz czarny 1 jajko 1 duży ząbek czosnku biały sos beszamelowy 1 łyżeczka masła 1/4 cebuli 2 łyżeczki mąki 1 szk mleka szczypta imbiru sól pieprz jajko Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić przepłukać dobrze pod zimną bieżącą wodą. Ser utrzeć z pesto i jajkiem, dodać czosnek, przyprawić(...)przysmażonego masła, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Kiedy sos będzie miał konsystencję budyniu zestawić z ognia, wbić jajko i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Sosem zalać nadziewany makaron, Wstawić do piekarnika na ok 20- 25 min temp 180 st. Zapiec

Gotowanie jest łatwe
SPAGHETTI CARBONARA – prawdziwy, włoski klasyk! 85

1877r. przez Pietro Barillę. Posiada 30 fabryk, w tym aż 14 we Włoszech i rozprowadza produkty do ponad 100 krajów na całym świecie. Jest światowym liderem na rynku makaronów i gotowych sosów w Europie kontynentalnej, produktów piekarniczych we Włoszech i chrupkiego pieczywa w Skandynawii. Przez te 140 lat nieprzerwanie się rozwijała stając się liderem a jednocześnie symbolem włoskiej wiedzy specjalistycznej(...)patelni. Sery ścieramy na drobnej tartce. W misce roztrzepujemy jajka i dodajemy starty ser (zostawiając odrobinę dla dekoracji). Pieprzymy dość dużo. Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie, odcedzamy, ponownie wkładamy do garnka. Dodajemy sos, mieszamy delikatnie podgrzewając całość – jajka powinny się zagęścić, ale nie ściąć. Dodajemy część przesmażonej pancetty i ponownie mieszamy. Wykładamy na talerz, posypujemy serem

Ostra na Słodko
Sajgonki – Specjał kuchni wietnamskiej 75

gości . Kliknij tutaj, żeby sprawdzić inne przepisy na przekąski. Składniki 1/2 kg mięsa mielonego Paczka warzyw mrożonych firmy Dulcy 1/2 kg kapusty pekińskiej 200 g cienkiego makaronu ryżowego 3 łyżki oleju sos sojowy ciemny sos rybny 1 jajko 1/2 l oleju Krok po Kroku 1 Mrożone warzywa podsmażamy na oleju. 2 Makaron zalewamy wrzątkiem i zostawiamy(...)Następnie odcedzamy i kroimy na 1-1,5 cm kawałki. 3 Do podsmażonych warzyw dodajemy makaron, przyprawe dodaną do mrożonki, sos sojowy i sos rybny. Po kilku minutach ściągamy z ognia przestudzone mieszamy z miesem, jajkiem i kapustą (w razie potrzeby doprawiamy sosami). 4 Do miski wlewamy ciepłą wodę i umieszczamy w niej papier ryżowy do czasu aż lekko zmieknie

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Penne z tuńczykiem 133

uraczy smakiem wszystkich Twoich gości.   Tuńczyk, pomidory, mozzarella oraz przyprawy, Zrobią z Ciebie kucharza - bez obawy. Kup: tuńczyka w kawałkach w sosie własnym lub oliwie, puszkę krojonych pomidorów, ser mozzarella. Krok 1 - Ugotuj makaron. Krok 2 - Na rozgrzaną patelnię wrzuć pomidory. Dodaj sól, pieprz i dużo ziół prowansalskich.   Krok 3 - Wrzuć odsączonego(...)wcześniej tuńczyka i całość wymieszaj. Krok 4 - Pokrój mozzarelle w kostkę. Większość wrzuć do sosu, zostawiając odrobinę do dekoracji. Mieszaj do rozpuszczenia sera.  Krok 5 - Wrzuć makaron i wymieszaj z sosem. Teraz pozostaję tylko wyłożyć porcję na talerz. Na wierzch posypać serem mozzarella, który wcześniej odłożyliśmy. 3 GŁÓWNE SKŁADNIKI  5 KROKÓW WŁOSKIE DANIE, KTÓRE ZACHWYCA PROSTOTĄ I SMAKIEM

Mój Smak na Życie
Farfalle z łososiem wędzonym 226

mieszając. Wlać śmietanę, doprawić pieprzem, dodać kapary. Wymieszać. Podgrzewać przez 2 - 3 minuty na małym ogniu.  Doprawić cytryną.  W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie  makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3  łyżki wody z gotowania makaronu.Makaron przełożyć do miski, polać sosem, łososiowym, posypać koperkiem i kaparami

Stare Gary
Spaghetti z bakłażanem i soczewicą 97

dusić przez 10 minut - Zagotować wodę w garnku, dodać makaron i sól, gotować tak długo, jak pisze na opakowaniu ;) - Dodać ugotowaną soczewicę, zioła prowansalskie i pieprz - Sos dusić przez kolejne 3 minuty - Makaron odsączyć na sitku i przełożyć do miski - Do sosu dodać łyżeczkę oliwy, wymieszać i wyłożyć na makaron - Gotowe J * Ja zawsze zalewam soczewicę wodą i odstawiam

Wegańska kuchnia orientalna
Makaron rigatoni z sosem mięsnym 151

Jakiś czas temu znalazłam na Pinterest foto, na którym makaron rigatoni był poukładany w tortownicy, zalany sosem mięsnym i posypany żółtym serem - wszystko to zapiekane. Bardzo mi się spodobał ten pomysł, więc dziś na obiad podałam taki wymysł. Autorowi bardzo dziękuję za urozmaicenie gotowania ;) Składniki 450 g mięsa mielonego 500 g makaronu rigatoni 4 ząbki czosnku 1 duża cebula(...)kostkę świeżą paprykę i pomidory z puszki. Wszystko przykryć i jeszcze dusić przez chwilę .  Tortownicę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą i poukładać pionowo ugotowany i schłodzony makaron. Zalać całość z góry sosem i posypać startym żółtym serem.  Dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać

pink envelope
Lekkie makaronowe miseczki w kokosowo-cynamonowym sosie z soczystym jabłuszkiem 109

łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cukru * 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mleczka kokosowego light szczypta wiórek kokosowych * do posłodzenia sosu można również użyć miodu Przygotowanie: Makarony gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. W miseczce łączymy jogurt naturalny z mleczkiem kokosowym, mieszamy. Dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu i 1/3 łyżeczki cukru(...)prawdziwą wanilią, mieszamy. Obieramy jabłko, tniemy je w drobną kosteczkę. Dorzucamy do sosu, delikatnie mieszamy i całość dosładzamy, próbujemy czy słodkość nam odpowiada. Ugotowane makarony mieszamy i układamy w dwóch miseczkach. Na wiech nakładamy po połowie kokosowo-cynamonowego sosu. Całość delikatnie posypujemy wiórkami kokosowymi i od razu podajemy.  Smacznego

Słodkie okruszki