kurkumy sezam do posypania pieprz, sól do smaku olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Makaron ryżowy: Zagotować posoloną wodę w garnku. Włożyć makaron ryżowy i mieszamy. Zdjąć z ognia i przykryć. Po 10 min powinien być już gotowy. Sos: W małej miseczce wymieszać ze sobą sos ostrygowy, rybny, sojowy, miód, curry i kurkumę. Odstawić. Warzywa: Cukinię obrać, pokroić w plasterki(...)można wykorzystać do ugotowania np. jaglanki ). Przemieszać i dodać wcześniej przygotowany sos. Spróbować, czy smak jest dobry. W razie czego dosolić do smaku. Na talerz wyłożyć moczony makaron ryżowy i dodać sos z warzywami. Posypać sezamem i ułożyć tofu. Smacznego
Jaglusiamaila. Można także narzekać, że nie ma się czasu, aby zdrowo jeść, albo wpaść do kuchni i przygotować odżywcze, zielone pesto, a w między czasie ugotować pełnoziarnisty makaron. Pesto to zimny, zielony sos o charakterze stricte śródziemnomorskim. Wywodzi się z Genui, miasta we Włoszech. Oryginalne, podstawowe pesto przyrządzane jest na bazie bazylii, istnieje jednak kilka odmian tego sosu. Według mnie(...)się robi we włoskich domach utrzeć w moździerzu na gładki sos. 3) Doprawić solą oraz pieprzem i w razie potrzeby sokiem z cytryny, jeżeli sos jest zbyt gęsty można dolać odrobinę oleju/oliwy. 4) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i wymieszać z sosem (dobrze jest dać pesto odrobinę czasu po przygotowaniu, żeby smaki mogły się przegryźć, ale można
Fitsweet.mezdecydowanie bardziej udane danie. Tym razem będzie to jednak potrawa wegańska, gdzie swego rodzaju substytutem mięsa jest czerwona soczewica. Zapewniam, że przygotowany w ten sposób sos będzie świetnym dodatkiem do makaronu, a dzięki przyprawom i ziołom całość będzie miała prawdziwie włoski charakter. Składniki na 4 porcje: 1 nieduża cebula 1 średnia marchewka 2 laski selera naciowego 2 duże ząbki czosnku(...)opakowaniu. Kiedy sos będzie ugotowany zdjąć go z ognia, doprawić pieprzem, oregano, octem oraz solą i/lub syropem, jeśli jest taka potrzeba, dodać posiekaną bazylię. Makaron odcedzić na sicie, dodać do garnka z sosem, wymieszać. Można podawać z odrobiną sera wegańskiego lub parmezanu. Smacznego! Soczewicę najlepiej jest płukać na sicie umieszczonym w misce z wodą. Należy każdorazowo mieszać soczewicę i kilkukrotnie
Even Better Foodmakaron układamy cienką warstwę dyni, na dynię cienka warstwa szpinaku, na szpinak pokruszony ser feta, wszystko skropić sosem pomidorowym (3-4 łyżki) i kolejna warstwa makaronu, dyni, szpinaku i fety oraz sosu pomidorowego. Po ostatniej warstwie nie przykrywamy makaronem, na górze ma pozostać farsz, który oprócz sera oprószamy startym parmezanem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180C przez 30 minut
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/pieczarek -1 duża cebula -2 ząbki czosnku - 100 g serka topionego śmietankowego lub ziołowego -czarny pieprz i sól do smaku -olej do smażenia -ew. parmezan Przygotowanie Makaron gotowac według przepisu na opakowaniu. Przygotować sos. Pieczarki pokroić w plastry, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną, posiekaną w kostkę cebulą. Dodać posiekany czosnek, wymieszać, całość odsunąć na bok patelni(...)się rozmrozi i wymieszać z pieczarkami. Następnie dodać serek topiony i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec doprawić pieprzem i solą i dokładnie wymieszać. Makaron podawać z sosem. Można posypać parmezanem. Smacznego
Zielona Kuchniadwie lewe ręce do gotowania, uznał, że jest ona banalna. To najprostszy dowód, że każdy sobie z nią poradzi. Składniki na 3-4porcje: 250-300g makaronu świderki słoik sosu słodko-kwaśnego Łowicz (mały) mała papryka lub pół dużej – dowolny kolor pół piersi z kurczaka mała puszka kukurydzy 15-20 dag sera żółtego Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Makaron ugotować(...)osolonej wodzie al dente. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Ugotowany makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego Dodać do niego sos, mięso, paprykę, kukurydzę i połowę startego sera. Całość wymieszać. Wierzch zapiekanki posypać resztą startego sera lub ułożyć jego plastry. Piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Fabryka pomysłówwersja dania makaronowego z brokułem, szpinakiem i sosem serowym. Pysznie, pożywnie i szybko. polecam. SKŁADNIKI : 250 g makaronu kokardki Lubella 1 mały brokułu ( może być(...)dodajemy przeciśnięty czosnek przez praskę, sól i pieprz. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia, wsypujemy ser i mieszamy. Na talerz układamy porcję makaronu, na to warzywa i polewamy sosem. Danie posypujemy serem lub parmezanem. Podajemy ciepłe
Kulinarne Fantazje MarioliSałatka okazała się tak pyszna, że po jej zjedzeniu razem z Mężem ubolewaliśmy, że tak mało jej było :) Sałatkę zrobiłam z gotowej mieszanki sałat, tuńczyka w sosie własnym, pomidorków koktajlowych, paru oliwek i makaronu pomidorowego, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego dressing na bazie delikatnej oliwy z oliwek extra vergine z octem jabłkowym. Ogólnie nie przepadamy za dressingami(...)tuńczykiem: (2 porcje) 1 opakowanie mieszanki sałat (100 – 120 g) 5 zielonych oliwek 10 pomidorków koktajlowych 1 puszka (ok. 140 g) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym spora garść makaronu świderki z suszonymi pomidorami 3 łyżki oliwy z oliwek extra verigne Delicate 1 łyżka octu jabłkowego 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Moja Delicjatwarde łodyżki i wyrzucić. Zostawić tylko listki. Dodać jarmuż do mięsa i gotować 5 minut. Do żaroodpornego naczynia dodać podgotowany makaron i rozłożyć go na całej powierzchni. Na makaron wylać cały sos z mięsem, pokruszyć mozzarellę na całej powierzchni. Zetrzeć cały ser na tarce o dużych oczkach. Przykryć naczynie folią spożywczą. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec
Kuchnia PokoleńPesto alla genovese, inaczej zielony sos pochodzący z północy Włoch, klasycznie przygotowywany jest z bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu oraz orzeszków pinii. Serwowany jest do chleba, sałat, serów, a przede wszystkim do makaronów, najczęściej penne. W dzisiejszym poście przedstawię trochę zmodyfikowane zielone pesto, z bardzo przyjemnym dla oka makaronem tzw. wstążeczkami. Składniki: Świeża bazylia (liście z jednej doniczki, którą(...)blendera i miksuję na gładką masę. Na końcu wkładam przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, kurkumę i sól morską, ponownie miksuję. W ten sposób w kilka minut otrzymałam gotowy sos pietruszkowo-bazyliowy. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu, przecedzony łączę z sosem , dodatkowo można posypać bazylią i serem. Gotowe, smacznego :) Rada: Jeżeli dla kogoś pesto jest zbyt gęste wystarczy użyć
Pause Gotowanie!Zalej całość sokiem z cytryny - duś 2 minutyDo sosu dodaj serek mascarpone, dopraw do smaku sola, pieprzem i tymiankiem.Makaron ugotuj al'dente. Wymieszaj z sosem cytrynowym.Łososia pokrój w paseczki.Na porcji makaronu układaj paski łososia, posyp rukolą. Smacznego
kolorowotorcikowodrobnych kawałkach. 3 Gotujemy całość do momentu rozpuszczenia sera. Zdejmujemy z ognia. 4 W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładamy go na patelnię z sosem. Mieszamy. 5 Każdą porcję makaronu posypujemy świeżymi, startymi truflami. Artykuł Makaron z czarnymi truflami w sosie śmietanowo-serowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliiragout mięsno warzywne zwykle jada się w Polsce z makaronem spaghetti. Z tego powodu to danie nazywa się nawet spaghetti po polsku ponieważ ze Włoszech podaje się taki sos z grubym makaronem jajecznym i w takim właśnie zestawieniu ponoć smakuje najlepiej. Ale zawsze można przekręcić przepis jeszcze bardziej i zapiec ragout na kruchym spodzie i podać w formie tarty. Zgodzicie
Smaczna Pyzatajskiego słodkiego sosu chili 1 duża limonka lub 1 mała cytryna 2 łyżki wody reszta składników: 80 g cienkiego makaronu ryżowego (mihoen) 25 g orzeszków ziemnych w całości 200 g grubej marchwi 2 łyżki japońskiego sosu sojowego 200 g młodych strąków groszku cukrowego (sugarsnaps) 12 okrągłych arkuszy płatów papieru ryżowego garść listków mięty poszarpanych na mniejsze kawałki(...)ściereczce. układać na środku arkusza rządek kawałków listków mięty, na nich nieco z pozostałych listków kolendry lub natki i po kilka orzeszków. na orzeszkach porcję marchwi w sosie sojowym, następnie porcję makaronu ryżowego a na koniec kilka pasków groszku. zawinąć do środka brzegi arkuszy od strony końcówek rządka farszu, a następnie zrolować arkusz w rolkę jak to robimy zazwyczaj
Sztuka gotowania w/g SamiryUwaga, danie pikantne! Błyskawiczny przepis na makaron z krewetkami w sosie sojowo-miodowo-oliwkowo-pikantnym, czyli coś idealnie na szybki obiadek, dla dorosłych ;) Składniki: * makaron penne lub świderki * 200g krewetek (najlepiej szarych, które nie są jeszcze ugotowane. Jeśli chodzi o rozmiar, to wybór jest Wasz) * łyżeczka sosu sojowego * łyżeczka miodu * około 10 zielonych oliwek * 2 piklowane zielone papryczki chilli * sól(...)duży, oraz abyśmy nie smażyli krewetek zbyt długo, najlepiej około 5 minut maksimum, aż będą różowe. Do krewetek dodajemy sos sojowy, miód oraz przyprawy. Oliwki i papryczki kroimy na bardzo drobną kostkę i dodajemy do krewetek. Całość mieszamy z makaronem. Danie gotowe, a zajęło nam to maksimum 15 minut ;) Smacznego
Klasyka Gotowania