czosnku). Dorzucamy bułkę tartą - smażymy ok 3 minut. Na koniec dodajemy makaron. Smażymy przerzucając makaron (nie męczymy makaronu łyżką aby go nie rozdrobnić). Smażymy ok 3 min aż makaron oblepi się "sosem". Następnie wpijamy jajko, czekamy aż na makaronie zrobi się sadzone i wtedy mieszamy jajko z makaronem. Posypałam płatkami żółtego sera. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkitylko przez początkujących adeptów sztuki kulinarnej. Prawdziwy sos carbonara składa się z żółtek jaj, sera (pecorino Romano) i guanciale (podgardle) bądź pancetty. Zdania w kwestii kształtu makaronu, który można podać z sosem bywają podzielone. Niektórzy słysząc słowo carbonara przed oczami mają od razu spaghetti. Jednak Włosi dopuszczają także rigatoni. Jak to się robi? Zacznijmy od składników. Dla 2 osób potrzebne(...)Carbonarą w roli głównej. Najpierw jednak (dla przypomnienia) obejrzyjcie krótki filmik 😊 Jeśli chcecie zdobyć jeden z pięciu zestawów-niespodzianek od Barilla ( każdy zestaw to 5 pudełek makaronu i 3 słoiczki z sosami ), to odpowiedzcie na proste pytanie: Jakiego sera używamy do przygotowania carbonary? Swoje odpowiedzi wpisujcie w komentarzach, a czekamy na nie do niedzieli 9. kwietnia. Spośród wszystkich prawidłowych odpowiedzi
Codzienna kuchnia niecodziennałyżkami startego parmezanu. Wodę i śmietankę połączyć w garnuszku razem z zawartością opakowania. Doprowadzić do wrzenia i gotować (mieszając) przez około 1 minutę. Sos zdjąć z ognia i wylać go na makaron z szynką i brokułem. Wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni (z termoobiegiem 170 stopni) i zapiekać przez 35 minut. W połowie pieczenia odkryć(...)zachować to, co najcenniejsze. Fajnie, że teraz tę naturalność możemy znaleźć także w gotowych półproduktach. Wykorzystany przeze mnie sos do zapiekanki jest dobrą bazą dla naszej wyobraźni i smaku. Nie jest zbyt słony (zawsze można go dosolić przed zalaniem makaronu), delikatny w smaku, a zatem można go "dosmaczyć" po swojemu na wiele sposobów. Skład pozwala na podanie dania osobom
Codzienna kuchnia niecodziennajuż właściwie na pożegnanie sezonu dyniowego, wraz z Gin , Mirabelką , Mopsem , Zuzią postanowiłyśmy przygotować kluski z dynią - interpretacja dowolna. Zdecydowałam się zrobić makaron w pysznym, kremowym sosie z dyniowego pure. Sos jest aksamitnie gładki, aromatyczny i lekko pikantny. Danie jest przepyszne, gorąco wszystkim polecam! Składniki : 250g ulubionego makaronu (np. muszelki, u mnie kokardki(...)gałkę muszkatołową i czarny pieprz, dodać serek Philadelphia i dokładnie wymieszać, aż ser się rozpuści. Gotować przez kolejne kilka minut. Doprawić do smaku, ewentualnie dosolić. Dodać makaron, wymieszać, aby dokładnie pokrył się sosem i podgrzał. Natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniegwiazdkowatego oraz trawy cytrynowej potrafi zdziałać cuda. Składniki: 1 duży ząbek czosnku 1cm kawałek świeżego imbiru 3 cebulki dymki 1 żółta papryka 200 g makaronu Chow-Mein 1 opakowanie (200g) Bio Tofu marynowanego w sosie tamari Polsoja 1 łyżeczka plus 1 łyżka oleju kokosowego 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 owoc anyżu gwiazdkowatego 2/3 szklanki mleka kokosowego odrobina sezamu do podania(...)chwilę, aż uwolnią aromat, następnie dodaj pokrojoną cebulkę i paprykę. Smaż całość 2-3 minuty, wlej mleko kokosowe i podgotuj kolejne 2 minuty. Na patelnię przełóż gotowy makaron, podgrzej go z sosem i wymieszaj, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Makaron z warzywami przełóż na talerze, ułóż na nim zarumienione plastry tofu i posyp sezamem. Smacznego! 2 porcje
Roślinna - blog wegańskikomponuje i wybornie smakuje. Można wszystko wymieszać na patelni, jednakże chciałam podkreślić kontrast kolorów białego makaronu i kolorowych paseczków warzywnych – w wersji „jednogarnkowej” makaron ryżowy chwyci ciemny kolor z sosu sojowego. Sami zdecydujcie jak będzie Wam wygodniej. Składniki na 4 porcje : 500g grubego, prostokątnego filetu z łososia bez skóry (można kupić ze skórą i zdjąć) 3 łyżki(...)pięciocentymetrowe paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju sezamowego, najpierw wrzucić pora i go szybko przesmażyć, a następnie dodać resztę kolorowych pasków warzywnych. Dusić na mocnym ogniu, doprawić sosem sojowym. Na talerze nakładać makaron ryżowy, drugie tyle makaronu z warzyw i na wierzchu kawałek upieczonej ryby. 1 porcja to ok. 490kcal , węglowodany: 52g, białko: 30g, tłuszcz: 18g Informacje dla diabetyków
Dietologwykorzystamy. Powinno to być coś neutralnego w smaku by złamać ostrość sera pleśniowego Gorgonzola. Doprawić pieprzem do smaku. W razie potrzeby dolać kilka łyżek wody z gotowania makaronu lub szparag, by sos nie był zbyt gęsty i łatwo oklejał makaron po wystygnięciu. Stygnąc na makaronie ser w nim zawarty bez dodatku płynu będzie stawał się coraz bardziej gęsty(...)końcu całkiem straci płynną konsystencję. W dużej misce wymieszać przestudzony makaron z kaparami, szparagami, grzybami, roszponką lub inną sałatą i sosem z sera. Ułozyć na talerzach i przybrać kawałkami sera Parmezan i opcjonalnie dla efektu wizualnego, białymi kwiatkami jadalnymi. Ja wykorzystałam kwiatki czosnku liściastego, który właśnie ma okres kwitnienia. Rada: dobrze jest porcje ułozyc na wcześniej podgrzanych talerzach
Sztuka gotowania w/g Samiryminut ciągle mieszając. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem przez 5 minut. W tym czasie smarujemy naczynie żaroodporne olejem i przesypujemy do niego makaron, a następnie sos. Wszystko ze sobą mieszamy, a wierzch posypujemy startym żółtym serem. Naczynie zakrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 150C na 15 minut. Gotowe!Makaron Międzybrodzki w kształcie pierożka jest świetny
Emcia Pichciobowiązywał temat dowolny. To tyle o zmianach. Przygotowałam dziś danie z ulubionym warzywem Maćka (chyba ;)). Mowa oczywiście o cukinii. Doprawiłam ją tymiankiem, solą i pieprzem. Sos przygotowałam na bazie mascarpone. Całość podawałam z makaronem. I wiecie co? To jest naprawdę dobre! Polecam. Składniki: 2 cukinie 1 cebula 125 g mascarpone 3/4 szkl. bulionu warzywnego 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka tymianku(...)oliwie. Cukinię umyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Całość dusić ok. 10-15 minut. Następnie dodać bulion, mascarpone, doprawić i delikatnie wymieszać, aż powstanie gęsty, kremowy sos. Podawać z makaronem
zadanie-gotowanieniej tym razem trochę więcej witamin. Składniki: makaron lasagne 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 200 g świeżego szpinaku 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli sól pieprz 2 kulki mozzarelli 150 g parmezanu lub innego sera 2 łyżki masła 3 łyżki oleju Sos beszamelowy składniki: 650 ml mleka 4 łyżki masła(...)czosnek. Gdy mięso się usmaży dodajemy szpinak i razem dusimy. Dodajemy pomidory i passatę. Chwilę wszystko dusimy, doprawiamy solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu pomidorowego, układamy warstwę makaronu, na nią 1/3 farszu, na farsz układamy poszarpaną mozzarellę, na to kolejna warstwa makaronu lasagne, znów farsz, mozzarella, kolejne płaty makaronu, farsz, mozzarella, zalewamy wszystko sosem beszamelowym
MojaQchnia.plmąkę,rozkłócamy,dolewamy po mału mleko,oby nie powstały grudki.Mieszamy.Do naczynia żaroodpornego kładziemy połowę makaronu,na to połowę mięsa mielonego,na wierzch układamy połowę przesmażonej cukinii,Zalewamy połową sosu beszamel.Znow wykładamy makaron,mięso,cukinia,zalewamy resztą sosu.Na wierzch kładziemy plasterki sera,zapiekamy ok.40 minut
Z Majeczką w kuchniłyżeczka słodkiej czerwonej papryki - szczypta pieprzu cayanne - sól morska Z tej ilości składników wychodzi ok. 20 pulpecików. Składniki na sos pomidorowy: - 600 g świeżych pomidorów - 2 łyżki oliwy - 1 cebula - sól, pieprz - kilka gałązek natki pietruszki Dodatkowo makaron spaghetti do podania 260 g. Dla wegan będzie to makaron bez jajek, a dla bezglutenowych makaron kukurydziany. Składniki na 4 porcje. Najpierw(...)stopni i pieczemy 20 minut (co 5 minut pulpeciki obracamy żeby nam się równo upiekły i nie przypaliły). Na koniec gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na talerz wykładamy makaron który polewamy sosem i na wierzchu kładziemy pulpeciki. Smacznego
Kuchenne WariacjePrawdziwy sos carbonara powinien być bez śmietany..Mnie smakuje i ten ze śmietaną i ten bez.. Makaron z tym sosem .jest łatwy do wykonania .przez każdego .szybki i niedrogi.. Składniki: opakowanie makaronu.. 200 dag boczku 5 jajek sól.pieprz świeżo zmielony 80 g startego parmezanu oliwa z oliwek.. Wykonanie: Makaron gotujemy al dente..Na rozgrzaną patelnie
Ugotujmy Cośzawsze sprawdza. Postawiliśmy na sałatkę warstwową, która pięknie prezentuje się w przezroczystej misce. Zamiast majonezu użyliśmy duńskiej remulady. Składniki 1 mango 250 g drobnego makaronu ( u nas zacierki babuni ) 2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek natki pietruszki 5-6 łyżek remulady duńskiej 4 jajka opcjonalnie sól i pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)osolonym wrzątku, przelewamy zimną wodą, odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i oddzielamy białko od żółtek. Mango obieramy i kroimy w kostkę, układamy na dno naczynia. Makaron mieszamy z sosem i posiekaną natką pietruszki. Dzielimy na dwie części, układamy na mango. Kolejną warstwą jest osączony z zalewy tuńczyk. Na tuńczyka układamy odcedzoną kukurydzę, następnie posiekane białka jajek (można
R'n'G Kitchenbyły za grube, a siedzieć jak świstak i nadziewać je czymś nie miałam ani czasu, ani ochoty. Pierwsze to pomyślałam sobie, a wrzucę do sosu, wymieszam i tak zapiekę. Jednak po ugotowaniu makaronu, okazało się, że urósł i rurki zmieniły się w prawdziwe rury. 250 g makaronu rurki 600 g mielonej łopatki 500 mil przecieru pomidorowego(...)masłem i wysypanej bułką tartą. I teraz zaczyna się zabawa, wciskamy rurki, jedna przy drugiej, tak aby dotarła do dna i w każdej znalazło się mięso razem z sosem. Następnie między makaron wciskamy plasterki cukinii. Nakrywamy folią aluminiową, stawiamy do nagrzanego piekarnika ( 190 stopni). Po 30 minutach zdejmujemy przykrycie , posypujemy wierzch serem i zapiekamy kolejne 30 minut. Po wyjęciu
Dieta moja pasja