Uwielbiam ten rodzaj makaronu, zwłaszcza do sosów śmietanowych , kiedy zostaje oblepiony każdy zakamarek sprężynki:) SKŁADNIKI: makaron fusilli (1/2) opakowania 1 szalotka Mały ząbek czosnku 100 ml białego,wytrawnego wina (opcjonalnie) 60-70 gr sera Gorgonzola Piccante ( nigdy nie ważę-zawsze dodaję wg. uznania) Śmietana 12% -może być i 30 %-zależy co, kto lubi Łosoś wędzony Łyżka kaparków-opcjonalnie Sól(...)podlewamy winem i czekamy,aż zredukuje, dodajemy pokruszony ser, rozpuszczamy go w niewielkiej ilości wody lub śmietany.(jeżeli jest to woda, to należy na koniec dodać troszkę śmietany). Gdy sos już jest gotowy, doprawiamy solą (uwaga! ser jest bardzo słony), pieprzem. Dodajemy łososia i kapary (opcjonalnie). Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodajemy kilka łyżek wody po ugotowanym makaronie.Podajemy
Kopystką po garachktórą można poznać jeśli ktoś lubi próbować nowe rzeczy. Składniki na spaghetti z cytrynowymi pulpecikami w zielonym sosie (4 porcje): mięso na kotlety z indyka 500 g cytryna 2 łyżki posiekanej natki pietruszki jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz opakowanie makaronu spaghetti 400 g 1 - 2 ząbki czosnku (w zależności od jego wielkości) śmietana 30% 250 ml 3 łyżki(...)sera, doprawić solą oraz pieprzem. Ugotowany makaron wymieszaj na patelni lub w garnku z sosem i pulpecikami. Na koniec posyp liśćmi bazylii i łyżką startego sera. Aromatyczny sos przed wymieszaniem z makaronem. Gotowe danie. Smacznego
Karola gotujeoliwek i szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, papryczkę. Dodajemy pokrojone pomidory, sól, pieprz i dusimy aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki i posiekaną bazylię. Makaron przekładamy do sosu i delikatnie mieszamy. Danie posypujemy startym serem i dekorujemy listkami bazylii.Smacznego
Oryginalny smakświeżego imbiru 1 cebula 5 ząbków czosnku 1 garść świeżych pędów fasoli mung 400 g mleka kokosowego 1 limonka 200 g chińskiego makaronu 3 łyżki sosu sojowego light 1 łyżka cukru brązowego 1/2 łyżeczki soli 1 szczypta pieprzu 1 mała ostra papryczka 1 szczypta kolendry w proszku 1 łyżeczka przyprawy curry 4 łyżki(...)mlekiem kokosowym, wycisnąć sok z limonki, zostawić na 2 minuty do połączenia się smaków. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. W miseczkach umieścić makaron, dodać do niego przygotowane krewetki z warzywami w sosie. Smacznego
Wino Francja Kuchniaklopsiki w mocno kremowym sosie pomidorowym. Przygotowanie ich jest proste, a efekt końcowy zadowalający. Klopsiki są niewielkiej wielkości, w kształcie małych kulek, otulone sosem z dodatkiem ziół. My takie klopsiki lubimy jeść z makaronem, ale można także z ryżem. SKŁADNIKI: Klopsiki: mięso mielone wieprzowe 300 g. mięso mielone drobiowe 200 g. czosnek 1 ząbek sól 1/2 łyżeczki(...)czasie dodać majeranek, pieprz i natkę pietruszki. Klopsy wyciągnąć i zagęścić mąką sos. Odstawić z palnika. Dodać zahartowaną śmietanę. Klopsiki z powrotem umieścić w garnku z sosem. Podawać z makaronem, ryżem lub z chlebem
Kuchnia Paulettesżywności w wielu domach, a na prawdę można z nich wyczarować pyszne obiady. Ja część zamroziłam, a resztę faszerowanych udek i pieczonych polędwiczek wykorzystałam w pysznym makaronie z pieczarkami i cukinią w sosie pomidorowym ze słodką śmietanką. Wyszło pysznie, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami (4 porcje) Składniki: 4 łyżki oleju rzepakowego(...)czasu. Dodaj śmietankę i dopraw całość solą, pieprzem i cukrem. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. Włóż go do sosu wraz z bazylią i dokładnie wymieszaj. Wyłóż makaron na talerze, posyp parmezanem i podawaj. Smacznego! English version Pasta with meat, zucchini and mushrooms (4 servings) Ingredients: 4 tbsp canola oil 1 large onion cut into
karmelowykształcie dużych krótkich rur który idealnie nadaje się do nadziewania czym tylko chcemy a skoro makaron to i ricotta i parmezan. Danie podałam na obiad , makaron z nadzieniem doskonale pochłonął sos ze śmietanki a ser się aksamitnie ciągnął, mąż się zajadał a to chyba znak, że bardzo mu smakowało….. Ktoś patrząc na zdjęcie pomyśli jak jej się chciało(...)takie rurki nadziewać przecież to żmudna robota…mówię Wam dla tego smaku warto! Składniki na obiad dla 2 osób/ 25 dag makaronu paccheri/grube krótkie rurki 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes 30 dag serka ricotta 10 dag startego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera 1 pęczek botwinki 1 młoda cukinia 200 ml słodkiej śmietanki
Wanilia i Kardamondaniach.Jeżeli chodzi o tradycyjne dania śródziemnomorskie wykorzystujące fasolkę szparagową, to od razu przychodzą mi na myśl dwa pyszne dania: sałatka nicejska (pomidory, zielona fasolka, tuńczyk, jajka, anchois, sos winegret) oraz makaron z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką rodem z liguryjskiej Genui. Zagłębiając się w temat odkryjemy o wiele więcej ciekawych receptur wykorzystujących oliwę, cytrynę, świeże zioła i inne aromatyczne(...)fasolki przygotowuje się sałatki, gulasze lub też podaje się ją na ciepło z różnymi dodatkami. W Prowansji zieloną fasolkę podaje się z cytrynowym sosem aioli (rodzaj czosnkowego majonezu). W Ligurii, oprócz we wspomnianym makaronie, fasolkę podaje się z natką pietruszki, anchois i oliwą, posypaną grzankami. W Toskanii fasolkę gotuje się ze świeżymi pomidorami z czosnkiem i nasionami kopru włoskiego
Chilli Czosnek i Oliwamięsem wołowym albo wieprzowym, zależy od tego jakie akurat mam w lodówce. Składniki: * 40 dkg makaronu spaghetti * 40 dkg mielonego mięsa wołowego * 3-4 ząbki czosnku * mała cebula * 1 puszka krojonych pomidorów * 200 ml przecieru pomidorowego * 1 łyżka sosu sojowego * sól, bazylia, oregano * odrobina oliwy z oliwek Cebulkę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam. Dodałam zmieloną wołowinę i przeciśnięty przez praskę(...)przecierem pomidorowym. Pod koniec gotowania dodała sos sojowy. Kiedy nadmiar płynu odparował i sos zagęścił się, przyprawiłam do smaku solą oraz dodałam oregano i bazylię. Ugotowany makaron dodałam do sosu, przemieszałam i gorący wykładałam na talerze. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąNastępnie cebulę kroimy na talarki i wrzucamy na patelnię. Cebula musi się zbrązowić, mięso również nieco, aby sos miał odpowiedni kolor. Podlewamy niewielką ilością wody, co jakiś czas ją uzupełniając. I tak.. jakieś 3 h. Pod koniec gotujemy makaron wg wskazówek producenta. Z patelni wyjmujemy udo i szarpiemy całe włokna, bądź kawałki, wszystko zależy od tego jak długo wytrzymacie(...)marynowane buraczki kroimy w kosteczkę, połowę cebuli również. Łączymy z jogurtem i doprawiamy pieprzem. Warto, aby sałatka miała chwilę, aby się "przegryźć" nawzajem wszystkimi smakami. Na talerz wykładamy makaron, na niego sos z mięsem, obok naszą sałatkę. :) Skomentuj
MamaOskarkaDziś uniwersalny mięsny sos z zielonymi oliwkami z passatą do wszelakich makaronów, kasz czy ryżu. Taki sos może za każdym razem smakować inaczej, wystarczą inne proporcje dodatków, warzywa, zioła. Polecam na obiad mój wypróbowany, domowy, prosty, szybki i super smaczny mięsny sos z oliwkami! Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 cebule 2 ząbki czosnku 70 g (po odsączeniu(...)oliwie podsmażam mięso, gdy zjaśnieje dodaję poszatkowaną drobno cebulę i czosnek. Przesmażam kilka minut. Dodaję przecier i koncentrat oraz wodę, oliwki, przyprawiam, smażę kilka minut, smakuję. Podaję dziś z makaronem spaghetti, SMACZNEGO Dekoruję serem i natką. PYCHA
Zasmakuj Kuchnisambal oelek lub sosu siracha 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego Szczypta ostrej papryki w proszku *w wersji bezglutenowej użyj odpowiedniego sosu sojowego Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Polędwiczkę pokroić w nieduże paski - ja pokroiłam w plasterki, które przekroiłam jeszcze na pół. Pieczarki pokroić w plasterki, a marchewkę w słupki(...)oleju sezamowym podsmażyć na złoty kolor polędwiczkę, pod koniec smażenia dodać marchewkę, fasolkę szparagową i pieczarki. Smażyć kilka minut do miękkości. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Wlać do mięsa i warzyw, chwilę dusić. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Opcjonalnie danie można posypać świeżą kolendrą, szczypiorkiem lub sezamem. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówmieszanki chińskiej (powinna być marchewka, suszone grzyby mun, papryka czerwona, papryka zielona – ale poszłam na łatwiznę, stąd mrożone chińskie warzywa) 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki prażonej cebuli 2 łyżki białego sezamu 1 opakowanie makaronu(...)ryżowego olej sezamowy sól pieprz Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim fileta pokrojonego w kostkę. Dodajemy mieszankę chińskich warzyw mieszamy. Dodajemy cebulę i sezam a także sos sojowy. Mieszamy. Makaron ryżowy gotujemy 4 minuty, (na opakowaniu było 5-6 ,minut ale ja gotuję krócej, bo dodaję do mięsa i chwilę jeszcze z mięsem duszę), przelewamy makaron zimną wodą
MojaQchnia.plSkładniki: 300 g mielonego mięsa wołowego 1 łyżka oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka suszonej bazylii 200 g makaronu typu 'kolanko' 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie) 300 g tartego sera cheddar sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania mięsa: na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju(...)smażymy przez chwilę, intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania, dodajemy mleko. Po około 3-4 minutach sos powinien nabrać konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy łyżeczką soli i sosem Worcester. Wrzucamy makaron, mieszamy. Dodajemy 200 g sera i ponownie mieszamy. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną tłuszczu. Wykładamy mięso mielone i wyrównujemy, a następnie makaron. Całość posypujemy pozostałym serem. Pieczemy
My Culinary ArtKlopsiki wołowe w sosie pomidorowym podawane z makaronem spaghetti. Składniki na 4 porcje: 400 g mielonej wołowiny 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki bułki tartej sól pieprz 2 łyżki oleju 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku Sos pomidorowy: 500 g passaty lub koncentratu pomidorowego w kartoniku 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz
Moja Galeria Smaku