Wspaniały makaron z passatą, tuńczykiem, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Smakuje obłędnie! Od razu przenosi nas na słoneczne południe Italii i pozwala się rozmarzyć. Składniki: 170-185g tuńczyka w sosie własnym (mała puszka) 10 czarnych oliwek 270g odsączonych suszonych pomidorów (słoiczek) 2 łyżki pociętej kolendry (ewentualnie pietruszki) 400g passaty 50ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta chili(...)przez 2 minuty. Dodajemy odsączonego tuńczyka, łączymy z resztą składników i chwilę smażymy. Wlewamy passatę, wyciśnięte ząbki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Na wolnym ogniu gotujemy sos przez 15 minut. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (bez polewania wodą) i łączymy z sosem. Spaghetti posypujemy kolendrą i podajemy
Gotowanie i blogowanieZAPRASZAM NA LEKKIE I PRZEPYSZNE DANIE, GDZIE W ROLI GŁÓWNEJ MAKARON LUBELLA Z PRZEPYSZNĄ SALSĄ Z BIAŁYCH SZPARAGÓW I WARZYW, PODANY Z KURCZAKIEM W SOSIE Z TAMARYNDOWCA... ;-) "NIEBO W GĘBIE..." ZAPRASZAM! SKŁADNIKI NA 2 PORCJE: - makaron Lubella kokardki - 1 pierś z kurczaka - 1/2 pęczka białych szparagów - 1 ząbek czosnku - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 2 łyżki masła(...)łyżki sosu z tamaryndowca - 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia - świeży kolorowy pieprz - sól morska - bazylia do przybrania WYKONANE: - makaron Lubella ugotuj według instrukcji na opakowaniu - przygotuj dwie patelnie - obierz szparagi, pokrój w kosteczkę, zachowaj kilka dłuższych główek do dekoracji - paprykę pokrój w kosteczkę - czosnek posiekaj - pierś z kurczaka podziel na 6 równych filetów (małych) - na rozgrzaną patelnię wlej
SMYKWKUCHNIdość duży komplement. :) Składniki: opakowanie papieru ryżowego podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 grzyby shitake (suszone z firmy Skworcu) 1/3 opakowanie makaronu ryżowego por 2cm kawałek imbiru sos sojowy olej sezamowy przyprawa 5 smaków "Gotujemy" makaron według przepisu na opakowaniu. Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 20 min. Kurczaka kroję na drobniutkie kawałki (troszkę grubsze niż(...)smażymy potem dodaję kurczaka i przyprawę. Imbir ścieram na drobnych oczkach - wrzucam na patelnie. Kroję grzyby na cienkie paski - wrzucam na patelnię. Podlewam sosem sojowych. Całość smażę ok 10 min, potem zdejmuję z ognia dodaję makaron ryżowy pokrojony na mniejsze nitki. Całość mieszam. Namaczam arkusze papieru ryżowego, wkładam farsz i zakręcam. Sajgonki smażę na głębokim oleju, następnie odsączam na ręcznikach
Brzuszki ŁakomczuszkiDodaję przecier pomidorowy, mieszam i duszę aż sos zgęstnieje. Dodaję bazylią oraz czosnek niedźwiedzi. Ser żółty w plastrach kroję w cienkie plastry i dodaję do sosu. Zdejmuję z palnika. Makaron wykładam do miski a następnie polewam sosem. SMACZNEGO
Gotowanie Patkilekkim przestudzeniu kroimy w paski lub kostkę. 4. Robimy beszamelowy sos: masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko i mieszamy energicznie, by sos był gładki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 5. Makaron do lazanii obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minutki. 6. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy olejem(...)wykładamy odrobinkę sosu. Na to dajemy 1 warstwę płatów lazanii, wykładamy 1/3 mięsa, brokułów i cebuli, połowę sosu beszamelowego, potem znów płaty, mięso, cebula, brokuły i reszta sosu, i ostatnia warstwa - makaron, mięso, cebula, brokuły, a wierzch przykrywamy plastrami sera żółtego. 7. Lazanię pieczemy w 200 st. C przez 30-35 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Aniliczyć z tym, że zapach sosu w trakcie przygotowania może się nie podobać niektórym domownikom. Ale co jest najważniejsze - spaghetti z sosem z gorgonzoli jest naprawdę rewelacyjne. Każdy kto lubi pleśniowe sery powinien takie spaghetti wypróbować. Składniki: 500g makaronu spaghetti 150g - 200g sera gorgondzola 1,5 łyżki masła 1 szklanka śmietany 12% 6 listków szałwi lub 2 łyżeczki suszonej szałwi(...)się rozpuści. Dodać koniak lub brandy i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Ja już nie dodaje tych przypraw bo ser jest wystarczająca słony. Do sosu dodać odcedzony makaron i całość wymieszać. I gotowe, makaron można podawać udekorowany listkiem bazylii
Mama Gotujesuszone zioła prowansalskie tymianek świeży 5 dkg parmezanu olej rzepakowy 400 g makaronu spaghetti 30 dkg pieczarek Piersi z kurczaka mielę maszynką do mięsa. Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję mięso mielone i dalej przesmażam, wlewam passatę pomidorową i na wolnym ogniu gotuję, aż sos zrobi się gęsty. Dodaję bazylię i tymianek świeży pokrojony, doprawiam, solą, pieprzem, bazylią(...)oregano, i ziołami prowansalskimi. W między czasie gotuję makaron aldente w osolonej wodzie. Pieczarki myję i kroję i przesmażam na oleju. Na końcu doprawiam solą i pieprzem. Makaron podaję z sosem, pieczarkami i parmezanem
wesoła kuchnianiego szybkie, smaczne dania czaruję. To danie jest ekspresowe, po 30 min jest gotowe. Warzywa- marchew, cebula czerwona, seler naciowy, do tego mun, świeża kurkuma, makaron wyjątkowy. Bulionem warzywnym z sosem sojowym i nutą chili doprawiane i z świeżymi ziołami podane. Dla mnie bomba smakowa, oraz czasowa, bo krótkie gotowanie, zamieniam na dłuższe smakowanie i odpoczywanie. Składniki(...)kurkumy, 2 kostki bulionu warzywnego Vegeta Natur + 500 ml wody, 2 ły ż eczki Vegeta Natur pikantna z chili , 2 ły ż ki sosu sojowo grzybowego, 1 opakowanie makaronu z br ą zowego ry ż u nitka 170 g, 2 -3 łodygi selera naciowego, p ę czek zielonej pietruszki, p ę czek ś wie ż ego koperku, pieprz kolorowy
Moniki SmakołykiFormuj z masy niewielkie kulki - mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, i układaj na blaszce. Piecz około 20 minut - gotowe powinny być złotawe i przesuszone. Można podawać z sosem pomidorowym, z makaronem, lub ryżem. My bardzo lubimy włożone w bułkę i polane sosem pomidorowym i/lub majonezem. Nadmiar można spokojnie zamrozić, a przed użyciem rozmrozić w temperaturze pokojowej i podgrzać
Lejdi of the housepokroić w plasterki. A na samym końcu przygotować beszamel według przepisu powyżej. Na dno wylać trochę sosu i rozprowadzić równomiernie. Dodać beszamel i przykryć pierwszą warstwą płatów makaronu. Pokryć płaty sosem, można posypać serem i położyć szynkę, a na to, kolejną warstwę płatów. Beszamel, ser i płaty. Jedną warstwę możecie posypac tartym jajem. Którą chcecie. Na ostatnich płatach rozprowadzić
Z Kuchni Do Kuchniwieprzowego. Ja osobiście wykorzystuję cieniutko pokrojoną wołowinę, której już nawet nie rozbijam tłuczkiem do mięsa. Jeśli jednak płaty są dość grube, trzeba je dokładnie rozbić. Część sosu wykorzystuję do makaronu i podaję jako pierwsze danie, natomiast zrazy z odrobiną pozostałego sosu można podac jako drugie danie, z dodatkiem np zielonej sałaty lub surówki. SKŁADNIKI kilka płatów mięsa wołowego papryka
zielonacukinkawedług instrukcji na opakowaniu i lekko studzimy. Potem robimy sos koperkowy. Do blendera wkładamy koperek, dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i przyprawy, a następnie miksujemy. Gotowy sos mieszamy z makaronem, dodajemy cieciorkę i znowu mieszamy. Do smaku posypujemy potrawę serem. Prosto i smacznie. ***** We cook the pasta according to instructions on the package and slightly cool it. Then
Projekty ze smakiemsmażyć chwilę aż mąka straci surowość i całość zacznie "ładnie pachnieć". Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać sól i pozostałe przyprawy. 6. Do ugotowanego makaronu wlać gorący sos beszamelowy, dodać garść startego sera i dokładnie wymieszać. 7. Połowę makaronu rozłożyć w tortownicy lekko ugniatając (lub trochę więcej niż połowę, tak żeby dokładnie przykryć całe
Kto ugości moich gości?Pieczarki w kremowym sosie parmezanowym – to idealny dodatek do makaronów, czy ryżu. Sprawdzi się również idealnie jako sos do smażonej/pieczonej piersi z kurczaka i nie tylko! Polecam go jako dodatek do dań na wszelkie imprezy – gościom na pewno zasmakuje ;) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę – przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right(...)pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Podusić całość jeszcze przez 1-2 minuty. Zestawić z palnika. Takie pieczarki to idealny dodatek do makaronów, czy ryżu. Sprawdzą się również idealnie jako sos do smażonej/pieczonej piersi z kurczaka i nie tylko! Smacznego! Może zainteresujesz się również innymi przepisami: Sos pieczarkowy Sos kurkowy Pieczarki w aromatycznym sosie Polecam przejrzeć
Kulinarne Przebojeugotowanym makaronem oraz warzywkami i mozzarellą. Do tego lekki sos i mamy super danie. Polecam Składniki: 1 mała sałata rzymska pęczek rzodkiewek 1 szkl ugotowanego makaronu 10 pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli sos: 3 łyżki oleju bazyliowego 1 łyżka soku z limonku 1/4 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy a mozzarellę odcedzamy z płynu. Sałatę(...)rwiemy na kawałki i układamy na dnie talerzy. Rzodkiewki kroimy w plasterki i układamy na sałacie. Potem układamy makaron oraz przekrojone na połówki pomidorki. Na środku talerzy układamy pokrojoną w kosteczkę mozzarellę. Sos: składniki na sos mieszamy i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem. Przepis na 3 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarne