pasztetach, że pasztet bez mięsa to już nie pasztet :) Kulki z tofu chyba brzmi poprawnie :) Samo danie, jest bardzo sycące. Bezglutenu, jaj, nabiału, mięsa- to jest to :) Makaron, do tego sos z pomidorów i jarmużu, a na dodatek kulki tofu... Nawet największe apetyty zostaną zaspokojone. Porcja: 2 osoby Składniki: Kulki tofu: 300g tofu naturalnego 1/2 szklanki mąki ryżowej(...)łyżeczki papryki czerwonej słodkiej szczypta chili pieprz, sól 2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia) Sos : 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (ok 100g) 2 średnie pomidory 1 puszka pomidorów -kostka 1 łyżka pieprzu cytrynowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ziół prowansalskich sól Makaron spaghetti (u mnie ryżowy brązowy) - 200g Wykonanie: MAKARON gotujemy wg przepisu na opakowaniu. KULKI
Apetyt na Zielonelubczyku 2 szczypty cząbru odrobinka estragonu szczypta soli suszona papryczka chili w dużych kawałkach 2 szczypty pieprz cayenne odrobina zwykłego świeżo mielonego pieprzu sos wiśniowy: szklanka mrożonych wiśni łyżka miodu z aronii 2 łyżki whisky makaron sezamowy: makaron spaghetti połamany w pół olej sezamowy parmezan płatki migdałów, około 2 garści dekoracja: 2 plastry pomarańczy garść liści świeżej mięty Przygotowanie: Mięso(...)zmiękną. Makaron: Gotujemy al dente. Odcedzamy, nie przelewamy zimną wodą. Dodajemy odrobinę oleju sezamowego. Mieszamy dokładnie. Mięso nakładamy na talerz skrzyżnym cięciem do góry, kładziemy wiśnie, polewamy sosem, dekorujemy liśćmi mięty. Makaron zawijamy w małe gniazdko, posypujemy parmezanem i płatkami migdałowymi, z boku dodajemy grillowany plaster pomarańczy. Smacznego :) Wpis dodaje do akcji
KreatywnePinyDzisiejszy pomysł na szybki i pyszny obiad to makaron świderki w delikatnym sosie śmietanowym z kurczakiem. Składniki: 1 opakowanie makaronu świderki Malma pierś z kurczaka 1 duża cebula 400 g pieczarek natka pietruszki 2 ząbki czosnku śmietanka 30% lub 18% sól, pieprz zioła prowansalskie oliwa do smażenia Przygotowanie: Makaron(...)solą i pieprzem Pierś z kurczaka pokrój w kostkę przypraw ziołami i dodaj do reszty. Kiedy kurczak się podsmaży wlej śmietankę Całość mieszaj do czasu, aż powstanie gęsty sos. Posyp natką pietruszki. Smacznego
KukuleczkiMakaron to ja bardzo lubię pod każdą postacią, a z takim sosem jest naprawdę pyszny, moja rodzinka go uwielbia :) Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym Składniki: 500 by 4HD" href="#12939296"> gram makaronu Tagliatelle 1 podwójna pierś z kurczaka 20 dkg pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 10 dkg żółtego sera olej do smażenia 2 szklanki śmietany przyprawa(...)koniec dajemy przyprawę do makaronu. 3. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy na koniec dodajemy żółty ser starty na tarce o grubych oczkach. 4. Gotujemy makaron Tagliatelle, odcedzamy i dajemy do sosu, wszystko razem mieszamy i by 4HD" href="#71286005"> od razu podajemy. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkisposób na zrobienie szybkiego Dania ,bez większego nakładu pracy w kuchni.Uwielbiam za to kuchnię włoską.Prosta ,nieskomplikowana , a jakże smaczna i aromatyczna.Polecam przepis dla osób co lubią fasolę. 1 makaron świderki lub Wasz ulubiony 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 szkl.przecieru pomidorowego typu passata 1/2 łyżeczki bazylii 1 ząbek czosnku 1 mała pokrojoną w kostkę cebula 1/2 łyżeczki majeranku(...)przecedzoną fasolę z puszki .Gotujemy ,aż sos nam trochę odlatuje ,przyprawiają do smaku.W garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron al' dente.Cedzimy na durszlaki .Lekko schłodzony sos miksujemy blenderem,wlewamy do ugotowanego makaronu, mieszamy ,chwilę razem na małym ogniu podgrzewamy i gorący wykładamy na talerze posypując serem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicodziennie na obiad. Najbardziej lubię przyrządzać je w tych prostych odsłonach. Dzisiaj przedstawiam Wam mój pomysł na spaghetti w najprostszej, klasycznej wersji czyli z dodatkiem sosu pomidorowego i ziół. Składniki/2 porcje: – 200g makaronu spaghetti – 4 pomidory – pół cebuli – sól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, tymianek) – … Czytaj dalej SPAGHETTI NAPOLI Artykuł SPAGHETTI NAPOLI pochodzi
greengoodiesSkładniki:- kapusta pekińska- grzyby Mun- makaron ryżowy nitki- sos sojowy- ząbek czosnku- 1/2 cebuli- przyprawa chińska- sos do sajgonek - papier ryżowy Wykonanie: Kapustkę siekamy, cebulę również, na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dusimy cebulę, kapustę, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, namoczone grzyby Mun, poszatkowane, doprawiamy sosem sojowym i przyprawą chińską ( np. 5 smaków - Kamisa), uważajcie(...)gotowy. Makaron przed zalaniem potnijcie na króciutkie kawałeczki. Makaron mieszamy z pozostałymi warzywami. Papier ryżowy moczymy wodą, nakładamy na środek farsz rolujemy w długie rolki, możecie sajgonkę zawinąć w dwa papiery ryżowe, po usmażeniu będzie jeszcze bardziej chrupka, ja zawijam w dwa ;-) Sajgonki smażymy na oleju, jemy z sosem do sajgonek (koniecznie ;-) jest rewelacyjny) Przepyszne !!! polecam
SMYKWKUCHNIząbki czosnku 1/2 pęczka pietruszki 3 łyżki zimnego masła 100 ml białego wina 1/2 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jeżeli używamy mrożonych krewetek przed gotowaniem należy je rozmrozić. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Cebule i chilli siekamy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Pomidora kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostałą część pomidora kroimy w dość(...)pomidora. Smażymy całość 1-2 min. Na koniec dodajemy krewetki i całość zalewamy białym winem. Dusimy 3-4 min i dodajemy dwie łyżki masła, aby zagęścić sos. Do sosu wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wykładamy na talerze skrapiamy cytryną i podajemy od razu. Smacznego
DefinicjaSmakuosób: 0,4 kg wyluzowanych udek z kurczaka 150 g makaronu ryżowego wstążki 200 g mrożonej mieszanki chińskiej 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy sos sojowy sól, pieprz Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut. Kukurydzę odcedzić. Czosnek obrać i drobno pokroić. W międzyczasie udka z kurczaka (bez kości i skóry) umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze(...)Wymieszać. W woku rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć czosnek. Następnie dodać mięso. Gdy lekko się zarumieni dodać mrożone warzywa. Całość polać sosem sojowym. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dodać kukurydzę i odcedzony makaron. Całość razem podsmażyć (kilka minut). Na sam koniec posmakować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem
UgotowaćDziś kolejny przepis wegański i oczywiście bezglutenowy. Przepyszny makaron penne z moimi ulubionymi warzywami i jeszcze w sosie orientalnym, który wyczarowujemy za pomocą przypraw i mleczka kokosowego. Bardziej pasowałby makaron ryżowy, ale niestety, on w składzie zawiera domieszkę mąki pszennej, dlatego wybrałam ten makaron bezglutenowy penne. Serdecznie zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje dla trzech osób): 250 g makaronu bezglutenowego penne 1 cebula(...)mała ostra papryczka chilli 3 łyżki mrożonego groszku (tym razem nie miałam niestety) 1 puszka ananasów 1 puszka pomidorów 165 ml mleczka kokosowego (mała puszka) 1-2 łyżki sosu sojowego jasnego sól, pieprz, oregano, papryka słodka, curry oraz przyprawa do kurczaka po seczuańsku firmy Kamis (to nie jest przepis sponsorowany) oczywiście bez kurczaka oliwa z wytłoczyn do smażenia albo olej
Kawa z mlekiemmein.Z kawałkami czerwonej papryki i wiórkami marchewki.Wzbogacony czosnkiem i dymką ze szczypiorkiem.Oblepiony sosem na bazie masła orzechowego.Z dużą ilością ziaren sezamu.Pychota! Składniki:125 g makaronu chow mein;5 łyżek ziaren sezamu;5 łyżek sosu sojowego, jasnego;1/4 szklanki masła orzechowego (u mnie smooth - bez kawałków orzechów);2 ząbki czosnku;1 średnia, czerwona papryka;1 średnia marchewka;1/2 pęczka szczypiorku(...)wraz z dymkami;2 łyżki białego octu winnego;1/3 łyżeczki imbiru w proszku;1 łyżeczka sosu Tabasco;1 łyżeczka soli;2 łyżki jasnego, brązowego cukru;1/2 szklanki gorącej wody.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Ziarna sezamu uprażyć na złoty kolor na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Do miseczki lub pojemnika
Gospodyni Miejskadodaniu wszystkich składników. Dodałam tuńczyka. Wymieszałam. Wlałam sos pomidorowy. Dodałam suszone oregano i świeży tymianek Na koniec łyżka śmietany i cukier. Wymieszałam i gotowe. Ugotowany al dente makaron wsypałam do sosu. Podawałam z posypanym na wierzch parmezanem i oliwkami. Smacznego
potrawyregionalneDziś pomysł na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Makaron świderki podany z obłędnym, gęstym i kremowym sosem na bazie śmietanki kremówki, topionych serków oraz szpinaku. Nie należy on do najlżejszych i niskokalorycznych, ale jest tak pyszny, że od czasu do czasu można sobie na to pozwolić, zwłaszcza, że całość przygotowuje się bardzo szybko, w nie więcej niż(...)masa. Do szpinaku dodajemy masę serowo-śmietanową, dorzucamy starty parmezan i dokładnie ze sobą mieszamy. Podgrzewamy całość na małym ogniu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos nakładamy na porcje makaronu i podajemy :) Smacznego
MyCookBook.plhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 6 suszonych grzybów mun 100 g makaronu ryżowego 1 marchewka 400 g mięsa mielonego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego ¼ łyżeczki suszonego imbiru ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 opakowania papieru ryżowego do sajgonek olej(...)rozgrzewamy olej, dodajemy startą na małych oczkach marchewkę, drobno pokrojoną cebulkę, czosnek oraz imbir, chwilę smażymy. Dodajemy mięso i grzyby. Gdy mięso nie będzie już surowe dodajemy sos sojowy, ocet i makaron. Dokładnie mieszamy i chwilę jeszcze smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodajemy natkę. W szerokim talerzu przygotować ciepła wodę, w której będziemy zanurzać papier ryżowy
kulinarnyswiatdomiaromatycznego sosu na bazie pomidorów i świeżej bazylii. Oczywiście nadal w takich sytuacjach szukam dobrych rozwiązań na małą, zdrową, rewolucję na talerzu i padło na białą fasolę zamiast makaronu i aromatyczny sos, który, głównie dzięki podsmażanej cebuli i czosnkowi oraz świeżej bazylii, zaspokoił w pełni moje kubki smakowe. Oczywiście sos, znacznie się różnił od klasyka Kropką
Eat me! Fit me!