większość przepisów się powtarza, ale raz na jakiś czas lubię urozmaicić makaronowe menu i wymyślić coś nowego. Tak też zrobiłam teraz, przy okazji degustowania nowego makaronu Malma. Robiłam już wcześniej pupleciki w sosie z pieczonych pomidorów, teraz przyszła więc pora na zmianę koloru sosu na biały, czyli sos śmietanowy z pulpecikami i bardzo zdrowymi brokułami. Spaghetti w sosie śmietanowymi(...)troszkę rozrzedzić odrobiną wody. Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy ( zalewamy wrzątkiem na 20 sekund i odcedzamy). Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.Brokuły wrzucamy do sosu śmietanowego, przyprawiamy, dodajemy 2-3 łyżki startego parmezanu, rozgnieciony ząbek czosnku i delikatnie mieszamy.Spaghetti wykładamy na talerze, polewamy sosem
Kulinarne przygody Gatitykonkursie zmagań blogerów organizowanym przez Makarony Polskie. A Wasze głosy pomogły mi wygrać zestaw naczyń żaroodpornych, które wczoraj do mnie dotarły :) Składniki: Na 12 sztuk: 200g makaronu typu świderki 3 tortille o śr ok 30 cm 4 pomidory 6 pieczarek 10 dkg sera żółtego 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku 1 łyżeczka bazylii świeżej lub suszonej 1/2 cebuli(...)zredukowania się sosu i wyparowania nadmiaru wody. Dosypujemy pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki siekamy w talarki i podsmażamy bez dodatku tłuszczu. Dokładamy do sosu pomidorowego. 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju smakowego na al dente. Odcedzony i przelany zimną wodą łączymy z sosem pomidorowym. Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze rożki z tortilli, końce
Kuchnia w czekoladziesycące, pikantne, rozbudzi wszystkie nasze zmysły. Sos Madziarów firmy FOLWARK idealnie podkreślił smak tego wspaniałego dania-Ci który sosu nie posiadają, zastąpią go pikantnym ketchupem. Lecz to już nie będzie to samo ;-) Składniki: 40 dag makaronu penne 30 dag drobnej czerwonej soczewicy 20 dag suszonych kabanosów 1 duża cebula ½ cukinii lub 1 nieduża 1 ząbek czosnku(...)zalewamy rosołem i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy gałązkę rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy suchy makaron, dodajemy przecier i sos Madziarów i gotujemy jeszcze 15 minut, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody lub rosołu. Podajemy gorące danie. Szukasz inspiracji kulinarnych? Rozpocznij kulinarną przygodę z sosami Folwark
Wanilia i KardamonDzisiaj na obiad proponuję delikatne pulpeciki w kremowym sosie musztardowym. Można je podać tradycyjnie z ziemniakami, albo z kaszą gryczaną lub np. jak ja z makaronem. PULPECIKI w SOSIE DIJON Składniki: pulpeciki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu mąka do obtoczenia pulpetów tłuszcz do smażenia sos: 3 szkl bulionu 2 listki
Bon appetit mon amieMamy sezon na grzyby i dlatego przygotowałam pyszny sos z kurczakiem i kurkami. Bardzo szybki do zrobienia i świetny dodatek do ziemniaków, kasz, ryżu lub makaronu. Można posypać sos koperkiem lub natką pietruszki. Jeśli skorzystacie z przepisu to proszę zostawcie po sobie ślad w postaci komentarza. Napiszcie czy smakowało lub nie. Na moim blogu zawsze znajdziecie przepisy na proste
O kuchni z uczuciemPrzygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na oliwie przesmażyć cebulę i czosnek drobno posiekaną. Dodać mięso i pomidory. Podgrzać sos aż się zagotuje. Dodać oliwki i fetę oraz przyprawy. Sos wymieszać z makaronem. Można posypać startym żółtym serem. Podawać na ciepło
Magiczne Życie Martypuszki, solimy, pieprzymy, przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy wszystko na niezbyt dużym ogniu przez ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji podanej na opakowaniu, z odrobiną oliwy lub oleju. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Wracamy do sosu. W tym momencie najlepiej będzie go po prostu spróbować – moje pomidory okazały się trochę kwaśne, więc dodałam trochę cukru, około(...)przesadzić, to w końcu obiad, a nie deser :). Doprawiamy sos także przyprawami i ziołami, te dodaję zawsze na końcu, żeby nie zrobiły się gorzkie. I to koniec – sos podajemy z makaronem, rzecz jasna. Smacznego
wcinaj toMinął pierwszy miesiąc Nowego Roku 2014...i postanowiłam robić co miesięczne podsumowanie...[zobaczymy, czy dam radę tak co miesiąc] ..W miesiącu styczniu opublikowałam 42 wpisy..[w
Moje domowe kucharzenieSkładniki (na 1 porcję) - filet z łososia (ok. 100g), - porcja makaronu tagliatelle (ok. 50 g), - ½ papryki (ok. 75 g), - ½ pora (ok. 60 g) - 2 łyżki jogurtu greckiego (ok. 50 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - ząbek czosnku, - sok z cytryny, - przyprawy: sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Marynujemy filet z łososia bez skóry w soku z cytryny, soli i pieprzu(...)się zważyć). 6. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej po ok. 5 min z każdej strony. 7. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 8. Łososia nakładamy na makaron wymieszany z sosem paprykowo-porowym. Tagliatelle jest bogate w: - witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachbardzo smaczny sos pomidorowy. Jedynie mięsko zamieniłabym na drobiowe :) Całość świetnie się komponowała a dodatek przypraw wzbogacił danie w jeszcze lepszy smak :) Konsystencja: Bez zastrzeżeń. Sprężysty makaron z delikatnie gęstym sosem :) Zapach: Naturalny, prawdziwy, zachęcający do jedzenia :) Podsumowanie: Szybki w przygotowaniu sycący posiłek. Duża porcja białka i węglowodanów
Zdrowie na języku :Ppapryczka chili 500 g wieprzowiny (u mnie schab) 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/4 szklanki bulionu 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej do sosu 1 łyżka cukru makaron ryżowy lub chiński Wykonanie:Brokuły blanszujemy (zalewamy wrzątkiem) przez minutę, odcedzamy na sitku.Mięso kroimy w centymetrowe plastry, a następnie w podłużne paski. Przyprawiamy(...)Bulion mieszamy z sosem sojowym, cukrem i 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej. Zalewamy nim mięso i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy troszkę bulionu.Podajemy makaronem lub ryżem
Kulinarne przygody GatityWymarzyła mi się zapiekanka z makaronem. Dumałam, dumałam i wydumałam wersję dla alergików – bez sera i śmietany. Zapiekanka wyszła przepyszna. Sos jest kremowy i wyrazisty. Doskonale komponuje się z makaronem. 250 g makaronu (np. rurek, świderków) 3 kiełbasy* 14 pieczarek (niedużych) 2 cebule pół litra mleka owsianego 3 łyżki mąki 2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Z kiełbas usuwamy osłonkę(...)owsiane ), dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy. Podgrzewamy aż sos trochę zgęstnieje cały czas mieszając. Doprawiamy dwoma łyżeczkami gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem do smaku. Makaron mieszamy z uduszoną kiełbaską i pieczarkami oraz sosem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy bez przykrycia przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wierzch zapiekanki można posypać bułką tartą. *kupując kiełbasę zawsze
Dieta bez mlekapomysł dla Ciebie. Potrzebujesz niespełna 20 minut. 150 g makaronu ok. 250 g filetu z łososia, obranego ze skóry 1 pomarańcza sól i pieprz do smaku opcjonalnie sos sojowy Zagotuj wodę na makaron. Usuń skórę z fileta, jeśli ją posiada. Wyjmij ości. Dopraw solą i pieprzem. Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj do niego rybę. Obtocz rybę dokładnie w soku(...)Odstaw. Rozgrzej patelnię. Wrzuć makaron do gotującej się wody. Rybę wraz z sokiem przełóż na patelnię. Dodaj sos sojowy, jeśli używasz. Smaż krótko z każdej strony, a następnie zmniejsz ogień, smaż pod przykryciem. Odcedź makaron, podawaj z rybą. Użyłam makaronu cytrynowego. Jeśli masz ochotę, możesz do zwykłego makaronu zetrzeć odrobinę skórki z cytryny lub z pomarańczy. Będzie smakowało jeszcze lepiej
KucharzycaMyślę, że tym daniem przekonam do szpinaku wszystkich, którzy za nim nie przepadają 😉 Bo sos szpinakowy z dodatkiem kremowej śmietanki i kawałkami chudego kurczaka to istna uczta dla podniebienia! 💚 Nawet mój Mąż, który za szpinakiem nie przepada ... dokładał sobie kilka razy. Bo to jest na prawdę dooobre! 👌 Składniki: 1 op. mrożonego szpinaku (400g) 1 pierś z kurczak(...)sosu dodać jeszcze ząbek lub dwa czosnku przeciśniętego przez praskę. Do gotowego sosu przekładamy usmażone mięso. Podgrzewamy całość chwilę, aby smaki wzajemnie przeszły. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Mieszamy, aby nasz sos dokładnie go oblepił
Walijskie Pichcenie