Dzisiaj kolejny przepis z cyklu "Dania obiadowe w parę chwil" ! Przygotowanie sosu szpinakowego potrwa tyle, ile będzie się gotował makaron. To ostatni moment, żeby jeszcze wykorzystać świeży szpinak. Potem zostanie nam już tylko mrożony, a to niestety nie to samo...Jeśli lubicie intensywny aromat czosnku, podsmażcie trzy ząbki, a czwarty, przeciśnięty przez praskę, wrzućcie do gotowego(...)pleśniowy. Dodajemy szpinak, przyprawiamy i delikatnie mieszamy.Do składników nie dodałam soli, ponieważ mój ser pleśniowy był dość słony i sos nie wymagał już solenia.Sos szybko łączymy z gorącym makaronem i od razu podajemy na stół
Kulinarne przygody GatityWersja tak przygotowanej sałatki to przepis jaki dopasowałam do wymagań lekkostrawnej diety, na którą mam zamiar przejść. Polecam. Sałatka z farfalle i warzywami i lekkim sosem majonezowym (light) Składniki na 1 porcję: garść makaronu farfalle/ kokardki 3 łyżki mieszanki meksykańskiej (czerwona fasola, kukurydza, groszek, papryka, marchewka) 1/2 łyżeczki majonezu Winiary 1/2 łyżeczki jogurtu greckiego chili w młynku Kotanyi 1 jajko(...)odcedzamy, przelewamy zimną wodą, przekładamy na talerz. Ugotowane na twardo jajko drobno siekamy, warzywa odcedzamy z zalewy i dodajemy do makaronu. Koperek kroimy drobniej i dodajemy do makaronu w raz z sosem z jogurtu, majonezu i chili, mieszamy całość, doprawiamy chili z młynka. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego. The post Sałatka z farfalle i warzywami (light) appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka oryginalna w smaku, bo mimo niewyszukanych składników, dwa rodzaje nieco innych makaronów gwarantują nam ciekawe odczucia smakowe, natomiast łączący całość sos sojowy dopełnia tylko oryginalności :-) SKŁADNIKI: - makaron świderki (garść) - makaron kolanka (garść) - opakowanie makaronu Konjac noodles nitki - opakowanie makaronu Konjac noodles ziarenka - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - słoik selera konserwowego - ok. 25 dag sera żółtego - sól(...)różowa himalajska - pieprz czarny mielony - sos sojowy Łączę ze sobą kukurydzę, czerwoną fasolę i selera konserwowego pokrojonego na ok. 2 cm. paski. Dodaję wszystkie makarony - ugotowane kolanka i świderki oraz nitki i ziarenka (dwa ostatnie rodzaje nie wymagają gotowania, tylko przepłukania ciepłą wodą). Żółty ser ścieram na tarce, łączę z pozostałymi składnikami. Posypuję solą, pieprzem, polewam sosem
Wielopokoleniowoktóre świetnie się sprawdzą na szybki obiad czy przystawkę w czasie imprezy. Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 100 g makaronu ryżowego 2 marchewki 1 czerwona papryka 1/2 słoika pędów bambusa 1 cebula 4-5 łyżek sosu sojowego olej do smażenia Wykonanie: Warzywa umyć, obrać. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę w paseczki. Pędy bambusa osączyć(...)pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć warzywa. Makaron przygotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do makaronu dodać warzywa oraz sos sojowy, dokładnie wymieszać. Papier ryżowy zwilżyć wodą aby zmiękł, uważać by nie przemoczyć bo będzie się rozrywał. Na brzeg każdego krążka nakładamy farsz, zwijamy boki
magiczna kuchnia Kasicieszy się coraz większym uznaniem. Możemy stosować go jako samodzielną marynatę lub jako składnik marynat do wszelkiego rodzaju mięs. Niewielki dodatek sosu sojowego świetnie podkreśla smak zup i sosów, dań z makaronem, gulaszy i potraw jednogarnkowych, w tym bigosu, ułatwiając przy tym trawienie. Naturalnie warzony sos sojowy z powodzeniem zastępuje sól, może być też używany jako zamiennik maggi. Sos sojowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazrobić coś smacznego! Ile razy robię ten przepis, zdumiewa mnie fakt, że niewielkim nakładem mogę nakarmić rodzinkę i wcale nie musi być mięso by było do syta! Makaron bez ciężkiego sosu to jest to J #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini Składniki na dwie porcje: 25 dag makaronu mini kokardki Lubella 1 cukinia 1 duża cebula Pęczek botwinki bez buraczków 1 biała podłużna
Wanilia i KardamonBoloński jak sama nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest on obecnie jednym z najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzi głównie mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa. Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny. Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Składniki: 500 g mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki czosnku
Słodka StronaStosunek ryżu do wody 1/2. Pamiętajmy o tym aby ryż zacząć gotować najpierw bo sos robi się błyskawicznie a nik nie lubi czekać na ziemniaki ryż czy też makaron. Zaczynajmy robić sos , podsmażamy posiekany czosnek oraz chili do momentu zrumienienia ,pamiętajmy aby nie spalić czosnku gdyż nada od gorzkiego posmaku którego nie chcemy , nastepnie dodajemy pokrojoną w paseczki papryke oraz
Wspólne smakiBoloński jak sama jego nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest on jednym z obecnie najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzą głownie mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny.Sos Boloński - Bolognese - Składniki:500 g mięsa mielonegoduża cebula2 ząbki czosnkuok. 100 g natki seleramarchewkapomidory
Słodka Stronawracam bardzo często. Składniki: - 250 g omułków californijskich - 100 g Szynki Prosciutto - 100 g Parmezanu - 200 ml śmietanki 30% - pęczek pietruszki - łyżka sosu rybnego - 2 ząbki czosnku - łyżka masła do smażenia - pieprz czarny, sól w razie potrzeby - makaron pełnoziarnisty spaghetti 1. Makaron gotuję w osolonej wodzie. 2. Na patelni rozpuszczam masło, dodaje posiekany czosnek i małże, smażę 3-4 minuty(...)razie potrzeby dodaję sól (parmezan i prosciutto oddadzą potrawie swój słony smak, dlatego nie każdy będzie potrzebował dodatkowego dosalania, ja zwykle jednak dodaję szczyptę) Makaron ugotowany al dente polewamy sosem, posypujemy pietruszką i parmezanem. Smacznego
Cook&LoveMakaronowe kokardki podane razem z zielonym oraz cukrowym groszkiem, porem oraz sosem z dodatkiem boczku i pietruszki. Pyszne i lekkie danie, które przygotowałam dziś po raz pierwszy, ale już teraz wiem, że na pewno będą powtórki. Zdradzę Wam w sekrecie, że pomyślałam o makaronie, bo miałam końcówkę parmezanu. Wiadomo, że makaron posypany parmezanem jest najlepszy. No więc zrobiłam makaron, zjadłam(...)sosu dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz podsmażony boczek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W międzyczasie makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Makaron podajemy wymieszany z sosem, posypany tartym parmezanem
Smaki Na Talerzupaski pieczarki z pokrojona w piórka cebulą, doprawiamy odrobiną kucharka i pieprzu. Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. W między czasie zajmujemy się pomidorami. Pomidory gotujemy na wolnym ogniu, dodajemy szczyptę soli do smaku i odrobinę pieprzu. Doprawiamy ziołami prowansalskimi. Gdy sos zacznie(...)gęstnieć dodajemy zgnieciony przez praskę czosnek. po około minucie dodajemy usmażoną pierś z kurczaka i pieczarki. Całość mieszamy. Mozzarelle kroimy w kostkę ok pół cm. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy mozzarellą. Pieczemy w 150 stopniach 10-15 min do momentu rozpuszczenia sera
Kuchenne inspiracje Sylwiiminut różyczki brokuła. Nie przykrywamy, aby brokuły nabrały pięknego zielonego koloru. Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. W między czasie zajmujemy się pomidorami. Pomidory gotujemy na wolnym ogniu, dodajemy szczyptę soli do smaku i odrobinę pieprzu. Doprawiamy ziołami prowansalskimi. Gdy sos zacznie(...)gęstnieć dodajemy zgnieciony przez praskę czosnek. po około minucie dodajemy usmażoną pierś z kurczaka i brokuła. Całość mieszamy. Mozzarelle kroimy w kostkę ok pół cm. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy mozzarellą. Pieczemy w 150 stopniach 10-15 min do momentu rozpuszczenia sera. Smacznego
Kuchenne inspiracje Sylwiikolejny dziś zapraszam na pyszne, makaronowe danie. Znów będzie łatwo, szybko i mega mega smacznie! Lubiany przeze mnie makaron uszka połączyłam z ze smażonym z cebulką pieczarkami, sosem śmietanowym i odrobina parmezanu. Dla ostrości – troszkę chili. Wyszedł fajny i szybki obiad idealny na dziś ( albo jutro też! ) Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron uszka – ok. 200 g * duże świeże
Ostra na SłodkoBardzo lubię tradycyjne spaghetti bolognese, ale czasem dobrze jest troche urozmaicić stare przepisy. Dzisiaj makaron spaghetti podano na talerzu z sosem pomidorowym, grillowanym kurczakiem i żółtym serem. Szybkie w zrobieniu, sycące i bardzo aromatyczne. Polecam :) Składniki: 50dag makaronu spaghetti puszka pomidorów krojonych bez skórki garść świeżej bazylii natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 20dag sera żółtego duża pierś(...)kostkę, posypujemy lekko solą, pieprzem oraz papryką i grillujemy z każdej strony. Ser żółty trzemy na tarce do miseczki. Umyta natkę pietruszki drobno siekamy. Makaron układamy w średnio głębokich talerzach. Polewamy go sosem, na który wykładamy kurczaka. Posypujemy żółtym serem oraz pietruszką. Smacznego
ChilliJemy