Kiedy nie mamy dużo czasu najlepszym rozwiązaniem jest użycie gotowego makaronu. Firma Arc Pol ma bogatą ofertę makaronów do zup czy sosów. W ofercie są również pyszne ravioli i toretllini. Makarony są przygotowane z najlepszej jakości mąki durum dzięki czemu makaron nie rozpada się podczas gotowania. Tym razem wykorzystałam ravioli Arc Pol aby przygotować szybkie danie... zapiekane ravioli w sosie
Kuchnia w oparachRozgrzewające danie na jesienne chłody. Bardzo prosty i pyszny sos, który pasuje do wszystkiego: do makaronu, ryżu, ziemniaków, klusek. Ja podałam ze spaghetti, ponieważ jego klejąca struktura idealnie z nim współgrała. Potrzebujemy: 700 g karkówki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku woda (W zależności od tego jakie macie mięso, będzie jej potrzeba mniej lub więcej. Na koniec ma być tyle(...)sosu, żeby mięso lekko wystawało nad jego powierzchnię) 2 łyżeczki mąki pszennej sól, pieprz 1 opakowanie spaghetti, u mnie Lubella Karkówkę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Z karkówki wytopi się dość sporo tłuszczu, dlatego nie dodajemy jeszcze dodatkowego. Po obsmażeniu mięsa, dodajemy cebulę pokrojoną w pióra i posiekany czosnek. Wszystko razem smażymy, często mieszając, aby czosnek
MamaOskarkadanie śmiało mogłoby znaleźć się w niejednym menu restauracji, więc jeśli masz kwadrans to pędź do kuchni i ugotujmy razem coś pysznego! PRZEPIS NA MAKARON ŻYTNI Z TYMIANKIEM Z KURCZAKIEM W SOSIE CYTRYNOWO -MIODOWYM Z KARMELIZOWANYM CIEMNYM WINOGRONEM - 1 opakowanie makaronu żytniego z tymiankiem LUXURY FOOD - 4 porcje po 100 g piersi z kurczaka - kilka gałązek tymianku - oliwa z oliwek(...)sól i kilka ziaren kolorowego pieprzu. Smażymy aż mięso będzie gotowe, dodaj miód i pozwól aby całość się skarmelizowała ( około 3 minuty). Do mięsa z sosem dodaj ugotowany i odcedzony na sicie makaron, całość wymieszaj, dodaj otartą skórkę z wyparzonej niewoskowanej cytryny. Na tej samej patelni na oliwie z oliwek podsmaż przez 1 minutę winogron, dodaj łyżkę miodu
SMYKWKUCHNIposiekaną chilli. Mieszam. Następnie dodaję krewetki i smażę przez minutę). Podlewam winem i gotuję. Gdy troszkę odparuję dodaję wcześniej przygotowany sos. Mieszam, aż będzie gorący. Odcedzam niedokładnie makaron i dodaję do sosu. Chwilkę podgrzewam. Zdejmuję z ognia dodaję masło pokrojone w małe kawałki. Mieszam aż masło się rozpuści. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiporcje: 2 polędwiczki wieprzowe 2 czerwone papryki 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Monini Delicato 1 szalotka 2 średniej wielkości marchewki 5 łyżek miodu 10 łyżek sosu sojowego ciemnego sól pieprz makaron typu chow mein 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżego imbiru Przygotowanie: polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy na plasterki grubości około(...)godzinie marchewkę obieramy, kroimy w słupki, paprykę oczyszczamy z nasionek i również kroimy w paseczki olej podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz. gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu na opakowaniu- wrzucamy do gotującej się wody, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 3 minuty polędwiczki obsmażamy z obu stron, makaron
Luźna Kuchnialuzie, to sama przyjemność. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) 300 g makaronu soba pieprz sól 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru 1 papryczka chili 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 marchewka olej sezamowy Sos: 150 ml wody 100 ml sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 60 g miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)paprykę i cukinię. Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso, po czym dodajemy je do warzyw. W miseczce mieszamy składniki sosu i wlewamy do warzyw i mięsa, podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Dodajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Danie podajemy posypane sezamem, szczypiorkiem i kolendrą. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnylekturze iluś dziesiątek stron nadal nie byłam mądrzejsza. Bo jak tu nie popaść w konsternację, kiedy jedni zalecają śmietanę, drudzy stanowczo się temu sprzeciwiają, kolejni podsmażają cebulę do sosu, a jeszcze inni dodają wina, czego pozostali całkiem zabraniają! I wszyscy upierają się, że właśnie ich przepis to ten tradycyjny! Najbardziej znana historia (a tych też jest kilka!) carbonary mówi(...)Wrzuciłam gorący makaron na patelnię z czosnkiem, całość wymieszałam szybko i wrzuciłam z powrotem do garnka, wsypałam 2/3 podsmażonego boczku i zalałam śmietaną z żółtkami, intensywnie mieszając, aż sos oblepił cały makaron. Przyznam, że szybkość działania gra tu ważną rolę! ;) Przykryłam na 2 minuty, ponownie wymieszałam i rozłożyłam na talerze. Posypałam na wierzchu resztą bekonu i parmezanu. Podawałam z pomidorami
Kuchnia Prezydentowejpolędwiczki wieprzowe 2 czerwone papryki 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Monini Delicato lub Classico 1 szalotka 2 średniej wielkości marchewki 5 łyżek miodu 10 łyżek sosu sojowego ciemnego sól pieprz makaron typu chow mein 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżego imbiru Przygotowanie: polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy na plasterki grubości około(...)godzinie marchewkę obieramy, kroimy w słupki, paprykę oczyszczamy z nasionek i również kroimy w paseczki olej podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz. gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu na opakowaniu- wrzucamy do gotującej się wody, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 3 minuty polędwiczki obsmażamy z obu stron, makaron
Luźna Kuchniasmaku i naprawdę polecam wypróbować przepis :) Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 1/2 cukinii 50g makaronu chińskiego 1/2 cebuli czerwonej 1 łyżka oliwy extra vergine 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego mikro liście rzodkiewki świeża kolendra świeża bazylia Przyprawy : pieprz czarny pieprz cayenne Pierś z kurczaka(...)minut. Cukinie na 2 poziomie również na folii dokładamy na 10 minut przed końcem parowania kurczaka. Do miseczki przekładamy cebule, zioła, wlewamy ocet ryżowy, sos sojowy i wszystko mieszamy. Makaron chiński zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 3 minutach odcedzamy. Po wyłączeniu parowaru sos z miseczki przekładamy na talerz i na nim układamy mięso. Cukinie łączymy z makaronem i dodajemy
Parowar Facetaczasu na gotowanie. Można przygotować go dzień wcześniej, a następnego dnia podgrzać i podać z makaronem lub kaszą. Pyszne i proste rozwiązanie. Będę oponowała za pieczarką brązową, która jest zdecydowanie bardziej aromatyczna od swojej białej siostry, przez co idealnie sprawdza się jako składnik sosu. Pokrój je wedle własnego upodobania, ja jednak zdecydowanie wolę ćwiartki, ponieważ duże mięsiste kawałki grzybów(...)czosnku, odczekaj minutę i wlej śmietankę. Zamieszaj i podgotuj sos tak, aby nieco się zredukował i zgęstniał. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dorzuć połowę posiekanej zieleniny. Sos podawaj z makaronem lub kaszą udekorowany pozostałą częścią zieleniny. 2-3 porcje
Roślinna - blog wegańskiprośnianki (gąski) pod mchem i… rydze. Wylądowały oczywiście na patelni – tym razem nie tradycyjnie na maśle z czosnkiem, ale w bardzo kremowym sosie z dodatkiem aromatycznej, słonej szynki i słodkich pomidorków. Do makaronu z rydzami użyjcie bardzo dobrej jakości wędliny (lepsza będzie lekko wędzona np. szwarcwaldzka, niż surowa parmeńska) i świeżego makaronu (jeśli nie robicie go sami, poszukajcie(...)się zredukuje, wlewamy przecier/passatę i kremówkę. Mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy odpowiednio doprawimy sos, wrzucamy pomidorki, a po minucie ugotowany al dente makaron. Mieszamy, a gdy cały oblepi się sosem, wrzucamy posiekaną pietruszkę, zdejmujemy z palnika i mieszamy. Podajemy od razu. Dla jeszcze intensywniejszego smaku możemy posypać płatkami dojrzewającego sera (np. bursztyn). Zobacz także: Rybki
Poezja smakuSmak Śmietankowy 135 g, 1 Jogurt naturalny 150 g oraz ½ łyżki gałki muszkatołowej. Żółty ser ścieramy na tarce. Dno prostokątnego, żaroodpornego naczynia smarujemy oliwą. Układamy kolejno warstwami płaty makaronu (bez gotowania), sos pomidorowy z mięsem, sos z serków oraz starty żółty ser, aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę makaronu polewamy szklanką soku pomidorowego oraz drugim jogurtem naturalnym i posypujemy resztą
WojnaNaSmaki.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos pieczarkowy to mój drugi, tuż po sosie kurkowym , ulubiony sos grzybowy :) Sos ten świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, dań mięsnych, czy też potraw z makaronem. Jego główną zaletą jest to, iż pieczarki na szczęście są dostępne przez cały rok :) Sos pieczarkowy można dowolnie modyfikować – jeśli wolicie bardziej „słodki’ sos, to możecie pominąć śmietanę(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz i sól do smaku. Przemieszać. Zmniejszyć płomień, dodać śmietanę kremówkę oraz śmietanę 18%. Wymieszać, dusić do czasu aż sos zgęstnieje. Podawać, np. z makaronem i kurczakiem. Smacznego! Może zaciekawi Cię również artykuł: Pieczarki – obierać czy myć? The post Sos pieczarkowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojejesień. A przecież to jeszcze lato. Nie wypędzajmy go za szybko, tylko korzystajmy ze słońca i możliwości spędzenia czasu na świeżym powietrzu. A po spacerze polecam pyszny makaron. Lista niezbędnych składników sosu naprawdę jest krótka i ogranicza się do 4 X P : Pancetta, Peperoncino, Pomidory, Pecorino. Reszta, to już opcjonalne dodatki. Jak przy wielu tradycyjnych przepisach, tak i tutaj(...)patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć pomidory ok. 15 minut. Ponownie dołożyć boczek, krótko podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować al dente makaron w osolonej wodzie. Odcedzić wymieszać z sosem. Podawać gorący z natką pietruszki i serem pecorino. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzoliwie) podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Wlewamy śmietanę oraz kruszymy ser-zmniejszamy ogień. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty-ja dolewam wody od makaronu ale można też dolać śmietany. Sos doprawiamy gałka, pieprzem, ew. solą. Do gotowego sosu wrzucamy szpinak, gdy tylko zmięknie-wyłączamy gaz. Dodajemy makaron i wszystko mieszamy. Na talerzach całość posypujemy parmezanem
Kopystką po garach