makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:228/815)

Piątek: Zdrowy Alfred, czyli pasta Alfredo inaczej 174

tego jeszcze ta historyczna otoczka. Wszystko jest kwestią marketingu:) Dzisiaj pasta Alfredo żyje swoim życiem i niewiele ma wspólnego z prostym makaronem z miękkim parmezanem i masłem. Amerykanie przekształcili ją w zapiekankę z dużą ilością sosu śmietanowo-serowego, coś w rodzaju mac&cheese. Danie pyszne, ale mocno kaloryczne. Ostatnio modny zrobił się zdrowy Alfred, bez niepotrzebnych kalorii. I takie(...)zmiksuj na gładki krem. Posól i popierz do smaku, dodaj gałkę muszkatołową (składniki możesz zmiksować robotem ręcznym). Krok 6 Nasmaruj oliwą naczynie do zapiekania. Przełóż do niego makaron, pieczarki, wlej sos i wymieszaj całość. Wyłóż na wierzch parawany na kawałki ser mozarella. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 10-15 minut, aż wierzch zapiekanki zbrązowieje. Artykuł Piątek: Zdrowy Alfred, czyli pasta

Niedzielny kucharz
Zapiekanka makaronowa z szynką 298

lecz domowe. I tu z pomocą przychodzą właśnie zapiekanki. Bo zapiekać można niemal wszystko: od warzyw do mięsa, z serami i sosami, na słodko i wytrawnie - hulaj dusza wyobraźnio :)Zapiekanki na bazie makaronu są chyba najszybsze, bo wystarczy ugotować makaron, dołożyć do niego garść dodatków, zalać czymś i do pieca. Obiad(...)czosnku - mieszając zagotować na wolnym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty - dolać trochę wody i zagotować ponownie. Odstawić z ognia i doprawić.Sos wlać do makaronu, wsypać 2/3 startego sera i wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Na wierzchu posypać reszta startego sera.Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron zapiekany z mięsem pod beszamelem 202

tymianek, oregano, curry, lubczyk, słodka papryka do posypania tarty żółty ser lub tarty parmezan oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 25 g masła (niecałe 2 łyżki) 25 g mąki pszennej lub kukurydzianej 400 ml mleka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie zapiekanki: Makaron gotuję 2-3 minuty krócej niż na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam oliwę. Warzywa myję, pieczarki i cebulę obieram(...)sosu beszamelowego: W rondlu roztapiam masło, dodaję mąkę, mieszam rózgą, następnie bardzo powoli wlewam (ciągle mieszając rózgą) mleko. Doprawiam do smaku. W naczyniu do zapiekania układam warstwami: makaron, polewam lekko sosem beszamelowym i posypuję odrobiną tartego sera, układam mięsno-warzywny farsz, polewam beszamelem, i drugą warstwę tak samo, na wierzchu jest mięso posypane resztą sera. Całość dodatkowo posypuję świeżo

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka z kurczakiem i sosem czosnkowym 1022

duże jogurty naturalne - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka octu Wykonanie Obrać czosnek, posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jogurtem, cukrem, solą, pieprzem, oregano i z octem. Sos wstawić do lodówki. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić. Fileta umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w niewielkie kawałki. Oprószyć przyprawą do grosa wedle uznania. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Paprykę umyć(...)usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podzielić na dwie części. Makaron wymieszać z mięsem, papryką i ½ startego sera. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem i posypać resztą sera. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz lajki mile

Świat Smaku
Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym (bolognese) 123

Makaron po bolońsku jest jednym z moich ulubionych dań. Jest smaczny i bardzo sycący. Kiedyś kupowaliśmy gotowy sos w słoiczku, ale przecież taki sos jest bardzo łatwy do samodzielnego przygotowania. Wystarczy tylko kilka dobrej jakości składników i pyszny obiad gotowy. A jeśli chcemy podać danie w prawdziwie włoskim stylu, zamieńmy spaghetti na tagliatelle i podajmy z listkiem świeżej bazylii. makaron(...)czosnkiem niedźwiedzim (lub po prostu bazylią) i odrobiną cukru. W międzyczasie makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente (około 8-9 minut, lub wg wskazówek na opakowaniu). Ugotowany makaron podajemy z sosem mięsno-pomidorowym, posypujemy tartym parmezanem

Smaki Na Talerzu
Trzy kolory: pomarańczowy (potrawka ostro-kwaśna z kurczaka + penne) 160

było mi mało, a obawy całe szczęście okazały się bezpodstawne . :) Po raz kolejny, metodą prób i błędów, powstał pikantny sos w kolorze pomarańczowym, choć ni marchewki, ni pomarańczy w nim się nie uświadczy. ;) 1 średnia, podwójna pierś kurczaka 1 szklanka makaronu penne  6 łyżek słodkiej śmietanki 30% 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pół sporej cytryny sól morska(...)Mięso w sosie, z wlaną już śmietanką powinno pogotować się jeszcze parę chwil, a w trakcie gotowania należy wszystko kilka razy przemieszać. Pod koniec gotowania, danie doprawiamy sosem sojowym według uznania. Makaron najlepiej ugotować oddzielnie i podawać z pomarańczowym sosem. Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
Makaron z kurczakiem, bazylią, cukinią i orzechami włoskimi w sosie śmietanowym z parmezanem 166

również smażę z pozostałymi składnikami. Wlewam bulion i redukuję go o połowę. Dodaję śmietanę i doprawiam solą oraz pieprzem sos. Parmezan ścieram, orzechy i bazylię drobno siekam. Ugotowany makaron mieszam z sosem, orzechami, parmezanem i bazylią. Podaję od razu.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Makaron z indykiem i brokułem 131

Dziś propozycja na prosty, szybki i pożywny obiad.  Makaron świderki u mnie razowy z filetem z indyka  z brokułem a wszystko to w sosie śmietanowym.  Składniki: 400 g makaronu  500 g filetu z indyka 1 brokuł 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 30% olej do smażenia oregano sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki(...)wodzie. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i usmażyć filet, pod koniec wrzucić czosnek, chwilę razem smażyć, dodać śmietanę, zagotować. Gdy sos lekko zgęstnieje na patelnię wrzucamy makaron, mieszamy by wszystko się połączyło. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać brokół i wszystko razem wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie śmietanowym 481

musiałam zrobić jakiś szybki obiad. Zajrzałam do mojej lodówki oraz szafek kuchennych i do głowy wpadł mi pomysł na bardzo smaczny obiad Ugotowałam makaron, przygotowałam do niego sos na bazie słodkiej śmietanki z dodatkiem kurczaka, brokuła, suszonych pomidorów i kaparów. Całość wyszła super. Polecam dla zapracowanych. Post Makaron z kurczakiem i brokułem

Marta Gotuje
Makaron w cytrynie i śmietanie. 186

osuszyć. Specjalnym przyrządem zestrugać wiórki skórki. Stopić masło ,dodać starte skórki cytryn, ale 1 łyżkę pozostawić. Gotować 1 min. Dodać śmietankę i parmezan, mieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do sosu. Gotować 2 minuty ,dodać odłożone skórki cytryny. Posypać uprażonym sezamem i zajadać. P.s. Jako dodatek było awokado

Kulinarny karnet Christophera
Jesienny makaron z dynią 137

tyle się najadł w życiu dyni, że mu już ona dawno wyszła uszami, więc miałam nie lada problem, jak ją bezboleśnie “przemycić” w obiedzie. Postawiłam na makaron ( u nas nigdy dość) w aksamitnym sosie z dyni, z grzybami, rukolą i szpekowymi chipsami. O szpeku pisałam tutaj. Lekko, a co najważniejsze: dyni widać nie było, a spora garść świeżej rukoli skutecznie(...)rodzaju włoskiej przydrożnej gospody i że sprawdziło się w 150%! Mąż skończył makaronik jako pierwszy, a w trakcie jedzenia nie popijał- znaczy, że dobre było! Więc szczerze polecam. Jesienny makaron z dynią Składniki na 4 osoby: 340 g makaronu (u mnie Cellentani)½ dyni, około 700 g (przed obraniem)1/2 czerwonej cebuli( u mnie cebula Tropea) garść grzybków, u mnie

Mia Cucina Sofieta
Makaron z pieczarkami w sosie drożdżowo-cydrowym 153

witaminy grupy B i cynk. Jedyny warunek, żeby nie słodzić za dużo. Podobno jeszcze uspokajają i wpływają bardzo dobrze na skórę. Dodając do sosu drożdżowego soku jabłkowego uzyskujemy smak podobny do cydru. Składniki: - pół paczki makaronu Lubella pióra pełne ziarno - kostka drożdży - cebula - małe pieczarki - sok jabłkowy Wykonanie: Makaron gotujemy(...)według przepisu na opakowaniu. Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą. Dodajemy pokruszone drożdże i smażymy aż się rozpuszczą. Podlewamy trochę sokiem jabłkowym.  Tak przygotowany sos podajemy z makaronem

Kryzysowa Książka Kucharska
Rigatoni z serem i pesto pietruszkowym pod beszamelem 142

kostka sera białego 2 łyżki pesto z pietruszki przepis pieprz ziołowy pieprz czarny 1 jajko 1 duży ząbek czosnku biały sos beszamelowy 1 łyżeczka masła 1/4 cebuli 2 łyżeczki mąki 1 szk mleka szczypta imbiru sól pieprz jajko Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić przepłukać dobrze pod zimną bieżącą wodą. Ser utrzeć z pesto i jajkiem, dodać czosnek, przyprawić(...)przysmażonego masła, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Kiedy sos będzie miał konsystencję budyniu zestawić z ognia, wbić jajko i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Sosem zalać nadziewany makaron, Wstawić do piekarnika na ok 20- 25 min temp 180 st. Zapiec

Gotowanie jest łatwe
SPAGHETTI CARBONARA – prawdziwy, włoski klasyk! 108

1877r. przez Pietro Barillę. Posiada 30 fabryk, w tym aż 14 we Włoszech i rozprowadza produkty do ponad 100 krajów na całym świecie. Jest światowym liderem na rynku makaronów i gotowych sosów w Europie kontynentalnej, produktów piekarniczych we Włoszech i chrupkiego pieczywa w Skandynawii. Przez te 140 lat nieprzerwanie się rozwijała stając się liderem a jednocześnie symbolem włoskiej wiedzy specjalistycznej(...)patelni. Sery ścieramy na drobnej tartce. W misce roztrzepujemy jajka i dodajemy starty ser (zostawiając odrobinę dla dekoracji). Pieprzymy dość dużo. Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie, odcedzamy, ponownie wkładamy do garnka. Dodajemy sos, mieszamy delikatnie podgrzewając całość – jajka powinny się zagęścić, ale nie ściąć. Dodajemy część przesmażonej pancetty i ponownie mieszamy. Wykładamy na talerz, posypujemy serem

Ostra na Słodko
Sajgonki – Specjał kuchni wietnamskiej 90

gości . Kliknij tutaj, żeby sprawdzić inne przepisy na przekąski. Składniki 1/2 kg mięsa mielonego Paczka warzyw mrożonych firmy Dulcy 1/2 kg kapusty pekińskiej 200 g cienkiego makaronu ryżowego 3 łyżki oleju sos sojowy ciemny sos rybny 1 jajko 1/2 l oleju Krok po Kroku 1 Mrożone warzywa podsmażamy na oleju. 2 Makaron zalewamy wrzątkiem i zostawiamy(...)Następnie odcedzamy i kroimy na 1-1,5 cm kawałki. 3 Do podsmażonych warzyw dodajemy makaron, przyprawe dodaną do mrożonki, sos sojowy i sos rybny. Po kilku minutach ściągamy z ognia przestudzone mieszamy z miesem, jajkiem i kapustą (w razie potrzeby doprawiamy sosami). 4 Do miski wlewamy ciepłą wodę i umieszczamy w niej papier ryżowy do czasu aż lekko zmieknie

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy

Proponowane wyszukiwania