makaron z serem - 5662 przepisów (strona:250/378)

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami i fetą 229

Jedno z moich ulubionych zestawień - delikatne mięso z kurczaka nadziewane serem feta i suszonymi pomidorami. Tego typu danie obiadowe doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny domowy

Kuchnia Pełna Pasji
Lazania z serkiem wiejskim 233

sosu z serkiem wiejskim, na sos 1/3 startej mozzarelli, a na mozzarellę 1/3 sosu mięsnego. Postępować według tego schematu z kolejnymi, 2 warstwami lazanii - łącznie powinny być 3 warstwy makaronu, 3 warstwy sosu z serkiem wiejskim, 3 warstwy mozzarelli i 3 warstwy sosu mięsnego. Ostatnią, wierzchni warstwą lazanii jest sos mięsny. Wierzch lazanii (tj. warstwę sosu mięsnego) posypać startym parmezanem(...)składników wychodzi porcja dla 4 osób. Mozzarellę można zastąpić żółtym, łatwotopliwym serem np. goudą czy ementalerem. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, drobiowego. Lazanii nie należy kroić bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Musi ona odczekać około 10 minut, aby pokrojona się nie rozpadała. Kupując makaron do lazanii , należy wybrać taki, który nie wymaga wstępnego gotowania. Taki

Gospodyni Miejska
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 171

umami. Spróbujcie jej koniecznie z ziemniakami w każdej postaci, do gotowanego makaronu i do jajecznicy. Suszone grzyby, najlepiej podgrzybki, rozdrabniamy na pył w moździerzu lub blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest konieczne. • SÓL LAWENDOWA – do ryb, jagnięciny (także do nacierania jej przed smażeniem), frytek, pomidorów, sera feta i mozzarella. Do sałatek z dressingiem opartym na jogurcie(...)Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL MACHA – do ryb gotowanych na parze, ryżu, lodów i deserów z bitą śmietaną. Świetna do sera tofu, dań w tempurze i… do gotowanego bobu. Herbata zielona Matcha jest już rozdrobniona, ma postać zielonego pudru. Wystarczy ją wymieszać z solą, mieszanki tej nie trzeba już suszyć. Do mieszania

Karo in the Kitchen
Pizza farmerska z kurczakiem, jarmużem, kukurydzą i groszkiem 163

odrobinę sera. Aktualnie trochę się zmieniło, bo sera żółtego raczej unikam, ale kukurydza nadal króluje ;-) Jeżeli chodzi zaś o groszek Bonduelle , to w moim rodzinnym domu wędrował on zazwyczaj tylko do sałatek. Tymczasem odkryłam go "na nowo" dopiero ostatnio, bo zainspirowana przepisem z książki kulinarnej, wykorzystałam zielony groszek Bonduelle w potrawie z makaronem. Od tego czasu moje poglądy zmieniły się(...)zupełnie i groszek towarzyszy mi wszędzie :-) W szczególności smakuje mi w daniach z makaronem, czy ryżem :-)  Z podanych składników wychodzą 2 pizze o średnicy 32 cm. SKŁADNIKI Na ciasto do pizzy: 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 330 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 3 łyżki oliwy duża szczypta soli Na farsz: 1 pierś z kurczaka

Passions hobbies life
10 pomysłów na pieczarki 313

pietruszki i ciągnący się ser. Od tej pory nie jadłam nic lepszego, a minęło dobre ćwierć wieku! Ot smaki PRL-u najlepsze!  Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Duże fusilli z pieczarkami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Tagliatelle

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka makaronowa z rybą! 183

wielu zapiekanek staram się nie dodawać sera żółtego, jeśli już to stawiam na taki, który ma nadać aromatu jak parmezan, a nie taki który ma skleić zapiekankę i spowodować, że będzie ona tłusta i ciężkostrawna. Przy zapiekankach ważny jest dodatek świeżych bądź suszonych ziół, które dodatkowo nadadzą aromatu daniu. Wybór makaronu pod względem kształtu to rzecz drugorzędna, ale ja najczęściej

SMYKWKUCHNI
Polenta z szybkim sosem bolońskim 184

czyli bez problemu kroić nożem)a następnie zmiękczyć. Polentę można podawać, jako zamiennik ziemniaków,ryżu, makaronu lub samodzielne danie. Całości dokona sos pomidorowy, lub, jak u mnie, sos boloński. Tradycyjny przepis składa się z mąki/kaszki kukurydzianej, wody, soli. Obecnie wzbogacana o masło, ser, zioła. Idealną cechą polenty jest to ,że można podawać ja w formie papki, grillować lub smażyć

Kopystką po garach
Recenzja książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen" 208

selera, Marynata pelargoniowa) * Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera) * Dania główne : Potrawy warzywne (np. Grecki placek ze szpinakiem) Tarty (np. Tarta warzywna) Potrawy mięsne (np. Szaszłyki ze strusia) Potrawy rybne (np. Sandacz z cukinią) Potrawy z makaronem i szpecle (np. Cannelloni z farszem z ricotty) Inne dania główne (np. Pizza z tuńczykiem) Dania

Z miłości do słodkości
Makaron z pieczonymi pomidorami i figami. Wege obiad. 151

przypraw. Makaron po ugotowaniu mieszam z orzechowym olejem i sosem z blaszki po pieczeniu pomidorów. Makaron formujemy w gniazda, pomidory i figi układamy na talerzu, dodajemy oliwki. Całość posypujemy świeżą bazylią i dodatkowo możemy skropić oliwą bądź olejem orzechowym. Dodatkowo całość można posypać serem startym na tarce jak np. parmezan.   Bardzo proste i aromatyczne danie. Pyszne i ciekawe

SMYKWKUCHNI
Pesto z rukoli-pyszny dodatek do makaronu i sałatek 131

proste i pyszne i jako sos do makaronu i jako dodatek np do zapiekanki czy sałatek-polecam Składniki: garść rukoli garść orzechów(nerkowca,piniowe,laskowa lub nawet włoskie-jakie lubicie) dwie łyżki startego sera najlepiej parmezan ale może być również twardy żółty ser oliwa z oliwek sól pieprz  ząbek czosnku Przygotowanie: wszystkie składniki dajemy do blendera i rozdrabniamy razem

Swojskie jedzonko
Sos serowy na bazie beszamelu 145

serowy na bazie beszamelu to świetny dodatek do ugotowanych warzyw, makaronu jak i mięsa. Sos jest kremowy i bardzo sycący. Wbrew pozorom beszamel jest łatwy i prosty do przygotowania :)  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 50 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią około 1,5-2 szklanki zimnego mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz

Ugotować
Bucatini all'Amatriciana bianca 131

samym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę.   Boczek wkładamy z powrotem ,mieszamy z cebulą ,dodajemy odcedzony makaron. Całość smażymy na średnim ogniu 5-7 min cały czas mieszając. Na koniec obficie posypujemy posiekaną natką ,mieszamy i rozkładamy na talerze. Przed podaniem każdy talerz posypujemy serem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
W krainie naleśników - miły wieczór w restauracji "Mały Książę" 150

wyboru. W karcie oprócz naleśników były również inne dania jak: pierogi, sałatki czy dania z makaronem. Obie zdecydowałyśmy się na słone smaki, ponieważ bardziej odpowiadały naszym kubkom smakowym. Zamówiłam naleśnika "Grecki kurakos", którego farsz składał się z mięsa z piersi kurczaka, zielonych oliwek, sera fety i sosu czosnkowego. Gosia wybrała naleśnika "Indorek", ale dokonała drobnej zmiany w składnikach farszu. Standardowy

Projekty ze smakiem
Spaghetti z wołowiną w sosie własnym z pomidorami i bakłażanem. 179

skórą w kostkę bakłażana, wrzucamy do mięsa. Gdy bakłażan puści sok solimy. Redukujemy płyn. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na ząb. Cedzimy, skrapiamy oliwą. Wrzucamy na patelnię z mięsem i chwytakiem mieszamy. Wykładamy na talerz, w środku robimy gniazdko i wypełniamy je serem. Smacznego

BaRepas
Pesto jarmużowe, Pod mocnym aniołem 141

ilość świeżego (ugotuj na parze lub w wodzie), 3-4 ząbki czosnku, mały kawałek twardego sera żółtego (ze sztuczną podpuszczką, starty na tarce), trochę soku z cytryny i oliwy (kilka łyżek lub więcej). Drobno pokrój jarmuż, zblenduj resztę składników i wymieszaj z ciepłym makaronem. Gotowe. Zwiastun Pod mocnym aniołem (2014, Smarzowski) może zmylić – to wcale nie lekka komedia obyczajowa

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania