makaron z serem - 5662 przepisów (strona:255/378)

Pesto bazyliowe 94

blogu   Kuchnia na obcasach  Składniki (wystarczy na 3 porcje makaronu) : pół pęczka świeżej bazylii (2 garście)  2 łyżki płatków migdałowych (ja dodałam orzechów nerkowca) 2 małe ząbki czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 2-3 łyżki świeżo startego sera długodojrzewającego albo innego typu parmezan  2 łyżki oliwy z oliwek kilka

cucinare
Makaron z boczniakami w sosie śmietanowym 165

moje miało 150g) sól pieprz czosnek niedźwiedzi (łyżka) 1 pomidor  Wykonanie:   Makaron gotujemy al dente. Boczniaki i pomidora podsmażamy lekko na patelni. Dodajemy czosnek i po paru sekundach śmietanę i przyprawy. Gotujemy około 5 minut aż sos zgęstnieje. Sos można zagęścić jeszcze żółtym serem albo rozwodnic według gustu. Mi smakuje taki jaki jest. Przyprawiamy do smaku pieprzem

Lubczyk i Wanilia
Lazania - krok po kroku -lasagne 391

wstępnego gotowania. Zaoszczędzi to nam pracy, a efekty będą takie same. SKŁADNIKI opakowanie makaronu lasagne 600 g mięsa mielonego cebula papryczka chili pół szklanki wytrawnego wina 700 ml przecieru pomidorowego 1/2 l mleka łyżka masła łyżka mąki sól gałka muszkatołowa masło 5 łyżek startego żółtego sera typu Parmezan lub Grana Padano SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na dużej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę

zielonacukinka
Makaronowe gniazdka 289

nakładamy ok. 1 łyżkę makaronu. Lekko ugniatamy makaron na kształt koszyczków. Tak przygotowany makaron wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175C na 10 minut. Po tym czasie gniazdka wyjmujemy z foremki za pomocą łyżki i nakładamy do nich wcześniej przygotowany sos ( klik ). Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Podajemy na ciepło

Emcia Pichci
Zupa ziemniaczana z pesto 159

mamy na myśli przepyszne makarony z jeszcze lepszymi sosami. Jeśli wędlina – to oczywiście Prosciutto di Parma czyli szynka parmeńska ( rodzaj surowej , podsuszanej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością tradycyjnymi metodami ) Jeśli sos – to oczywiście pesto ( tradycyjnie wytwarzane w marmurowych moździerzach z oliwy , bazylii , parmezanu , orzeszków piniowych i soli ). A jeśli ser – to oczywiście parmezan ( jeden(...)najbardziej znanych na świecie włoskich serów , twardy typu podpuszczkowego , wytwarzany z mleka krowiego ). Ja wszystko to co najlepsze z Włoch postanowiłam podać w innej postaci niż pasta , a mianowicie przyrządzając zupę. Gęsta , kremowa , na bazie szynki parmeńskiej zmieszanej z drobniutko posiekaną cebulą … o niezwykłym aromacie , dzięki dodatkowi świeżego pesto … podana z drobnymi muszelkami conchigliette zachwyci nie tylko wielbicieli

Ostra na Słodko
Pappardelle z cukinii w sosie pomidorowym 162

Cukiniowe pappardelle to mój hit ostatnich tygodni, który zasmakował również mojemu mężowi (chociaż to danie wegańskie). Kocham makarony, ale ze względu na dietę wyrzuciłam je ze swojego jadłospisu i staram się zastąpić warzywami. Całość jest przygotowana w 15 minut, ale co najważniejsze jest smaczna i zdrowa. Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy: – 1 cukinię średniej wielkości(...)opakowanie koncentratu pomidorowego – ok 200 ml mleka roślinnego (ja używam kokosowego) – sól, pieprz do smaku – świeże zioła Za pomocą łopatki do krojenia sera, kroję cukinię w cienkie plastry i otrzymuję cukiniowe pappardelle. W dużym garnku gotuję wodę z odrobiną soli – gdy woda będzie gorąca, wrzucam pokrojoną cukinię, ale nie gotuję. Zostawiam na ok 10 minut

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z arbuzem i fetą 206

Uwielbiam wszystkie sałatki. Te tradycyjne i te nowoczesne… te wegetariańskie i te z dodatkiem wędlin… te z ziemniakami, te z makaronem i te z ryżem, te z tuńczykiem i te z kurczakiem, te na ciepło i te na zimno… wszystkie:) Tyle jest kombinacji do wypróbowania…:) Oprócz tego, że sama wymyślam sobie kombinacje smakowe to również szukam(...)dzięki limonce, mięcie i pietruszce… No po prostu pyszna! Sałatka z arbuzem i fetą Składniki: 1,5 kg słodkiego, twardego arbuza sok z 2−3 limonek 250 g sera feta 1 mała czerwona cebula mały pęczek natki pietruszki mały pęczek świeżej mięty 3−4 łyżki oliwy z oliwek 100 g drylowanych czarnych oliwek świeżo mielony pieprz   1. Cebulę

UgotujmyTo.pl
Risotto z kurkami i karmelizowaną cebulką 136

sprawnie i szybko. Dajemy im odciec z wody i kroimy je drobno. Kostki rosołowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i stawiamy na małym ogniu, utrzymując bulion na granicy wrzenia. Ser trzemy na drobnej tarce. Szalotki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na małej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy wszystkie pokrojone cebulki i smażymy je na małym ogniu, aż zrobią się przeźroczysto-złote(...)miękki ale jeszcze trochę jędrny w środku – zupełnie jak makaron al dente. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możliwe, że zostanie Wam szklanka a nawet dwie niezużytego bulionu, ale zawsze lepiej mieć go więcej niż potem dorabiać. Gdy ryż już jest odpowiednio miękki, dodajemy skarmelizowaną cebulę, śmietanę i starty ser, wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia i rozpuszczenia sera, podajemy

Karo in the Kitchen
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i pomidorkami 237

oleju (ja użyłam z kaparami) 4 czarne oliwki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego sól morska kilka pomidorków koktajlowych do podania: 400 g makaronu tagliatelle lub pappardelle (wstążki) Sos: 250 g świeżego szpinaku 250 ml śmietanki 30% (1 szklanka) 1 ząbek czosnku 80 g gorgonzoli lub fety w kostkach w zalewie 1 czubata łyżeczka(...)wsypujemy szpinak. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż liście całkowicie zwiędną. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i płatkami chilli. Podsypujemy mąką i mieszamy. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Rozkruszamy ser i gotujemy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia. Suszone pomidory siekamy na drobne części. Oliwki kroimy w plasterki. Po 30 minutach kurczaka wyjmujemy i zalewamy sosem szpinakowym

Poezja smaku
Makaron z domowym sosem pomidorowym i mielonym z pieczarek, zapiekany z mozarella 132

pieprzymy, dodajemy paprykę oraz posiekany czosnek. Smażymy dalsze 2 minuty i odstawiamy. Ugotowany makaron wrzucamy do garnka z przygotowanym sosem. Mieszamy by ładnie obtoczył się w sosie. Nakładamy do miseczek, na wierzch każdej porcji nakładamy pieczarki oraz kawałki mozzarelli. Całość możemy krótko zapiec pod grillem by ser ładnie się rozpuścił. Macie ulubiony sposób robienie zakupów? Ja mam. Są to zakupy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczarki faszerowane 211

wypełnił pieczarkę, a następnie dokładamy na górę. Całość posypujemy tartym parmezanem lub innym serem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem. Jeżeli zostanie nam farsz – nie ma się czym przejmować. Doskonale sprawdzi się w roli sosu do makaronu. Smacznego

MarcinChef
Kurczak zapiekany z serem feta i pesto 140

Składniki – porcja dla czterech osób: 700 gram piersi z kurczaka, 100 gram pesto, 400 ml śmietanki 30% 270 gram sera feta, 1 ząbek czosnku, masło

Coś bym zjadła
Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami 199

obiad. Zapraszam do obejrzenia i również samodzielnego wykonania we własnym domu. Składniki: paczka makaronu cannelloni Na farsz: 300 gram szynki wieprzowej 1 pierś z kurczaka 10 małych pieczarek 1 mała cebula 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie 1 jajko ok. 60 gram sera grana padano 1 łyżeczka smalcu. Na sos: opakowanie przecieru pomidorowego (500 gram

tojestpyszne.blogspot.com
Najpopularniejsze przepisy w 2015 roku 183

zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą   Na 6 miejscu znalazł się Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki   7 miejsce zajmują Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią   8 miejsce zajmują Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya   Na miejscu 9 znalazły się Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami   Na ostatnim 10 miejscu znalazło się Ciasto jogurtowe mojej

karmelowy
Cukiniowe spaghetti 305

dokładamy gotowe pesto i mieszamy do połączenia składników Już na talerzu posypujemy startym serem i ziarnami. Moje uwagi : Nie wykorzystałam miąższu z pestkami. Pocięty i posolony "makaronik" należy dokładnie przelać wodą, by podczas jedzenia nie był za słony. Do tak przygotowanej cukinii można ugotować al dente makaron spaghetti, wówczas jedzenia starczy dla kilku osób :) Składnik na przygotowanie swojego pesto

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania