czego mogę się przyczepić to ilość mięsa, którego według mnie powinno być ciut więcej. Drugie w moim zamówieniu znalazło się azjatyckie danie Stir Fry z wieprzowiną, warzywami i makaronem Chow Mein i zdecydowanie był to strzał w 10! Nigdy wcześniej nie jadłam tego typu potrawy i na pewno znalezienie i kupienie poszczególnych składników dla dwóch osób zajęłoby mi więcej czasu(...)menu. I tak oto w listopadzie mój przepis na tagliatelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta trafiło do menu Ojami. Ponieważ nie wypada mi zachwalać własnego przepisu najlepiej będzie, jeśli sami go spróbujecie i ocenicie zamawiając tutaj . Dodam tylko, że ten wegetariański makaron zadowolił już niejednego mięsożercę :) Podsumowując: - jeśli wkurzają Cię kolejki w markecie i korki na mieście
Bez CebuliDziś przedstawiam pyszną i zdrową alternatywę dla tradycyjnego makaronu. Do zrobienia mojego tagliatelle użyłam cukinii i marchewki pokrojonych obieraczką w cienkie pasy i ugotowanych na parze dla zachowania wszystkich witamin. Do tego soczysty łosoś zamarynowany w sosie sojowym i usmażony na niewielkiej ilości oliwy oraz czarny sezam dla kontrastu - smakowego i kolorystycznego. Jest pysznie i zdrowo, no i atrakcyjnie(...)odstawić na 20-30 minut.Marchew i cukinię pokroić wzdłuż obieraczką do warzyw (lub krajarką do sera). Gotować na parze 5-7 minut - powinny być al dente. Odstawić na bok. Łososia obsmażyć na oliwie z każdej strony, skropić sokiem z cytryny. Dodać na patelnię makaron z warzyw. Doprawić solą, młotkowanym pieprzem i sezamem. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na patelni
Kulinarne InspiracjeSkładniki: 1 opakowanie makaronu cannelloni 1 filet z kurczaka około 1,5 szklanki odgotowanych grzybów leśny, u mnie podgrzybki 1 cebula 2 łyżki masła 10 dkg sera żółtego 1 sos uniwersalny … Czytaj dalej Cannelloni z grzybami leśnymi
czarrna od kuchnikapustę i przesmażamy 2 min. Kolejno dodajemy rzodkiewkę i podgrzewamy 1 min, delikatnie mieszając. Do warzyw dodajemy makaron, doprawiamy, solą, pieprzem i garam masala. Całość mieszamy. Podajemy z kiełkami, szczypiorkiem i listkami mięty. Danie przed podaniem można posypać startym żółtym serem. Smacznego
Moniki Smakołykitydzień hiszpański i portugalski. znakomita okazja do poznania tamtejszej kuchni i zasmakowania w świeżych owocach morza,lekkich hiszpańskich serach, długo dojrzewających wędlinach,dorodnych oliwkach, a także w regionalnych sosach czy pastach. Dziś przygotowałam szybkie ,ale pyszne, lekkie danie, którego bazą jest makaron fusilli lunghi col buco. Danie palce lizać i tak naprawdę nie trzeba żadnych miar ani wag,wszystko robimy
Z Kuchni Do KuchniJeśli więc znudziła Wam się zwykła pomidorówka, to czas na tą zupę. Możecie serwować ją z fetą lub serem kozim, który jeszcze podkręci jej smak. Ja niestety dysponowałam jedynie fetą, ale zupa i tak była przepyszna. Możecie jeść ją z grzankami, makaronem, ryżem czy kaszą lub samą. Mi smakuje najbardziej właśnie w wersji solo, bo dobrze czuć nuty smakowe
Mieszam w Garnkutwardego 6 orzechów nerkowca przyprawy, sól Liście bazylii i oregano opłukać i przetrzeć blenderem. Dodać orzechy, a następnie ser i przyprawy. Przecierać co chwilę przerywając. Na koniec dolewać wolnym strumieniem oliwę i przecierać aż do uzyskania odpowiedniej, jednolitej konsystencji. Podawać z makaronem na ciepło lub zimno. marcelina
Czerwony Gupikpenne jeszcze trochę zmięknie, podczas przygotowywania farszu szpinakowego . Ugotowany makaron czeka na dołożenie masy szpinakowo-serowej Makaron przełożyć z sita do dużej misy. Dołożyć zawartość patelni. Całość dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu I w ten sposób penne ze szpinakiem i serem ricotta jest gotowe! Nakładać porcje na talerze i delektować się smakiem
Grunt to przepis!zjada rocznie około: a) 120 kg makaronu b) 26 kg makarony c) 5 kg makaronu d) 65 kg makaronu 2. Światowy dzień makaornu wypada: a) 15 lutego b) 22 kwietnia c) 10 sierpnia d) 25 października 3. W celu fermentacji sardyńskiego sera Casu marzu: a) wprowadza się do niego larwy much b) zakopuje się go w nawozie c) obtacza się
Bon Ton Italiałyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości przez około 10 minut. Staramy się uzyskać kremową konsystencję sosu. Makaron gotujemy na al dente przez około 3 minut. Odcedzamy i przekładamy na patelnie z sosem. Delikatnie mieszamy. Możemy na wierz posypać startym serem
Pan i Pani Smith w kuchniPomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie. Składniki: makaron cannelloni 50 dag mięsa mielonego 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 3 ząbki czosnku 1 puszka zielonego groszku 20 dag żółtego sera 50g masła 3 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka s ó l, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie olej Sposób
Kuchnia domowa Anikolację. Muszle nadziewane są banalne w przygotowaniu, a każdy fan makaronów na pewno się w nich zakocha! Muszle nadziewane kurczakiem i brokułami: Składniki Ilość porcji: 2 Muszle makaronowe – 12 szt. ( około 250 g ) Ugotowane lub upieczone mięso z piersi kurczaka – 200 g Brokuł – 200 g Ser mozzarella – 100 g Cebula – 30 g 1 ząbek czosnku(...)pomidorowego, sól, pieprz, a następnie rozdrabniamy widelcem i mieszamy całość. Powstałym farszem nadziewamy muszle makaronowe. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy i układamy muszle na sosie. Posypujemy startym serem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Posypujemy świeżą bazylią i gotowe. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia
ale Pyszniemięso, makaron czy właśnie pieczarki. Te duże nadają się do tego świetnie. Ostatnio było to portobello , teraz przyszła pora na zwykłą pieczarkę. Można takie spotkać w Lidlu, pod nazwą, pieczarki na grilla :) Mimo nazwy, w parowarze również się świetnie sprawdzają ;) Składniki : duża pieczarka 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka orzechów nerkowca 4 plastry sera camembert
Parowar Facetakombinacji smakowej. Każdy zna to połączenie, gruszki, rukola, orzechy włoskie, miód i dobrej jakości ser pleśniowy. Od siebie dodałam o wiele więcej. Od kilku lat tak pokochałam rukolę, że nie wyobrażam sobie bez niej mojego gotowania. Rukolę wkładam do kanapek, sałatek, mieszam z makaronami czy robię pesto. Podczas live cooking w CH Pogoria przygotowałam np. tramezzini z rukolą, serkiem(...)rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Składniki: 2 garście rukoli 1/2 świeżej gruszki 100 g sera camembert kilka ciemnych winogron 2 łyżki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami plus 2 łyżki oliwy z zalewy
Moja smaczna kuchniaDanie jest bardzo uniwersalne, można podać z ziemniakami, ryżem czy makaronem i dowolną surówką. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka przyprawa do kurczaka 150g pieczarek 2 łyżki masła łyżka mąki 300ml mleka 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy, szczypta gałki muszkatołowej, zioła prowansalskie, natka pietruszki, sól, pieprz 100 g sera żółtego Przygotowanie Filety myjemy, suszymy, dzielimy na porcje, oprószamy solą
e-PrzepisyKulinarne