pyszny, bezglutenowy i wegański mac and cheese ! Do tego dodatek brokuła - coś pysznego! Sos serowy nie zawiera grama sera ani mleka/śmietany itp Jest idealny. Jeśli nie jesteście osobą na diecie bezglutenowej, śmiało możecie wykorzystać w tym przepisie zwykły makaron - idealnie będzie pasować makaron w kształcie kolanek, kokardek czy tak jak tutaj -penne. Sam sos serowy idealnie nada się również
CookYourselfdomu wędzonego łososia w ilościach nieskończonych, i kombinuję, co bym z nim zrobić. Była sałatka, był sos do makaronu, tarta, bajgle z pastą jajeczno-łososiową... W końcu przyszedł czas na wytrawny keks, który kusił mnie od dawna. Zamiast sera koziego użyłam oscypka, który przyjechał z nami z Polski, a w którym C. się zakochał od pierwszego gryza. Chlebek wyszedł
Pożeraczka, czyli raz adobrzemakaron, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na kwadrans aby odpoczęło. 2. Ciasto wałkujemy bardzo cienko jak na makaron, kroimy na prostokąty. Mozzarellę odcedzamy i najlepiej osuszamy ręcznikiem papierowym, aby pozbawić ją wilgoci. Na każdy kawałek ciasta nakładamy kulkę sera, rozmąconym jajkiem smarujemy ciasto tak jak na zdjęciu, zwijamy w rulonik, przyciskamy w miejscu dookoła sera, a następnie zawijamy
Apetyczna babeczkaWcale się nie dziwię, dla osób, które lubią aromatyczną włoską kuchnię danie jest rarytasem. Składniki: opakowanie makaronu cannelloni 0,5 kg mięsa mielonego puszka groszku 30 dag pieczarek 2- 3 ząbki czosnku 4 cebule 40 dag żółtego sera 1 sos boloński ze słoiczka (można wykonać samemu) sól, pieprz, majeranek, oregano dodatkowo składniki potrzebne do zrobienia sosu beszamelowego. Produkty
Kuchenne aromatyziemniaki. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą półtwarde, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i makaron. Gotujemy dalej na małym ogniu, aż makaron będzie al dente. Zupę przyprawiamy pieprzem, dodajemy posiekane zioła i podajemy. Już na talerzu zupę skrapiamy oliwą i posypujemy tartym serem
Kulinarne przygody GatityCzyli pióra z pesto bazyliowym. O chyba najszysze danie z makaronu! Niestety... po raz kolejny usłyszałam mamooooo, mamoooo makaron! I to po zupie pomidorowej. Dwie małe makaroniary mam ! Składniki penne , u mnie Czaniecki pesto alla genovese , ze słoika parmezan ser topiony emmentaler LACTIMA oliwa z oliwek jeśli konieczna Ugotuj penne al dente. Wymieszaj z pesto. Dodaj ser topiony
Z Kuchni Do Kuchnipatelni masła dolewamy wino, kiedy się zagotuje dodajemy około połowy śmietanki oraz tymianek. Dodajemy ser i musztardę, mieszamy dopóki ser się nie rozpuści. Powoli rozrzedzamy sos śmietanką do uzyskania pożądanej gęstości. 4. Polewamy sosem kotlety. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem
Kraina Tysiąca Smakówzielonego się mieni. To ja też na zielono danie przygotowałam, zielną bazylię na pesto zmiksowałam, z makaronem zmieszałam i tylko chipsy z salami dla kontrastu dodałam. Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 100 g salami w plasterkach, pesto z bazyli: 2 garście świeżej bazylii, 2 łyżki orzeszków piniowych, 1 mały ząbek czosnku, 50 g startego parmezanu sok z cytryny do smaku(...)bazylię, czosnek, orzeszki piniowe i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy. Salami podgrzewamy na suchej patelni, tak długo, żeby były chrupiące (ale nie suche). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Makaron mieszamy z pesto, dodajemy
Moniki Smakołykikukurydzą, selerem i ananasem Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą Sałatka z makaronem z zupek chińskich i brokułami Sałatka Gyros Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka grecka Sałatka z arbuzem, fetą i bazylią Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Sałatka z buraków, rukoli, sera pleśniowego Sałatka makaronowa z bazylią i suszonymi pomidorami Sałatka z brokułami
Kuchnia BazyliiLato lubię najbardziej z racji dostępu do świeżych owoców i warzyw. O tej porze roku smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Wariacji na naleśniki możemy
Kuchnia Pełna PasjiPrzygotowanie tego dania jest bardzo proste. Błyskawicznie jest gotowe. Można użyć tortellini o dowolnym ulubionym smaku. Ja mam ze szpinakiem i serem Do garnka wlać wodę
Kuchnia Pokoleńminut. Inaczej będzie się rozpadać! Podawać ciepłą, udekorowaną świeżymi listkami bazylii. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja przygotowałam tę lasagne w 5 litrowym naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Zużyłam 12 płatów makaronu i uzyskałam 3 warstwową lasagne. Pokrywkę można zastąpić folią aluminiową, dokładnie otulając/przykrywając nią naczynie żaroodporne/blachę z lasagne. Zamiast bazylii, do dekoracji można użyć pomidora pokrojonego(...)tylko bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Mozzarellę można zastąpić żółtym, łatwotopliwym serem. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, drobiowego itp. Lasagne nie należy kroić bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Musi ona odczekać około 10 minut, aby się nie rozpadała. Kupując makaron do lasagne , należy wybrać taki, który nie wymaga wstępnego gotowania. Taki makaron będzie
Gospodyni Miejskawystępują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach Europy zatrzymałam się w Bawarii i przygotowałam klasyczne danie dla tej kuchni- Spätzle z gulaszem. Składniki: 500g makaronu Spätzle 1 kg chudego mięsa wołowego 4 cebule 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
Smakowity Blog KulinarnyStuprocentowo wiosenny comfort food – zielone risotto. Mocno szparagowe, pikantno-słodkie od sera, kremowe i wciągające. Eleganckie i delikatnie chrupiące szparagowe główki, wesołe zielone plasterki i zielone jak Shrek szparagowe purée. Wszystko podbija i spaja truflowa oliwa. Szparagi myjemy, pozbawiamy je zdrewniałych końców. Dzielimy je na trzy części – główkę, środek i dół. Główki i doły odkładamy w całości, środki – cieniutko tniemy(...)gotowe po około 12-18 minutach, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze odczuwalnie jędrny w środku – zupełnie jak makaron ugotowany al dente. Dodajemy wtedy na patelnię szparagowe purée, dokładnie łączymy je z ryżem i chwilę odparowujemy. Solimy, pieprzymy, wsypujemy cały starty ser i płatki szparagów, całość dokładnie mieszamy. Rozkładamy porcje na głębokie talerze, na wierzchu każdej nakładamy główki szparagów
Karo in the Kitchen