makaron z serem - 5662 przepisów (strona:245/378)

Cannelloni z grzybami leśnymi 174

Składniki: 1 opakowanie makaronu cannelloni 1 filet z kurczaka około 1,5 szklanki odgotowanych grzybów leśny, u mnie podgrzybki 1 cebula 2 łyżki masła 10 dkg sera żółtego 1 sos uniwersalny … Czytaj dalej Cannelloni z grzybami leśnymi

czarrna od kuchni
Makaron z warzywami – kolorowo i zdrowo 145

kapustę i przesmażamy 2 min. Kolejno dodajemy rzodkiewkę i podgrzewamy 1 min, delikatnie mieszając. Do warzyw dodajemy makaron, doprawiamy, solą, pieprzem i garam masala. Całość mieszamy. Podajemy z kiełkami, szczypiorkiem    i listkami mięty. Danie przed podaniem można posypać startym żółtym serem.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Fusilli lunghi z sosem ze smażonych pomidorów, z warzywami po hiszpańsku 102

tydzień hiszpański i portugalski. znakomita okazja do poznania tamtejszej kuchni i zasmakowania w świeżych owocach morza,lekkich hiszpańskich serach, długo dojrzewających wędlinach,dorodnych oliwkach, a także w regionalnych sosach czy pastach. Dziś przygotowałam szybkie ,ale pyszne, lekkie danie, którego bazą jest makaron fusilli lunghi col buco. Danie palce lizać i tak naprawdę nie trzeba żadnych miar ani wag,wszystko robimy

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z mlekiem kokosowym 88

Jeśli więc znudziła Wam się zwykła pomidorówka, to czas na tą zupę. Możecie serwować ją z fetą lub serem kozim, który jeszcze podkręci jej smak. Ja niestety dysponowałam jedynie fetą, ale zupa i tak była przepyszna. Możecie jeść ją z grzankami, makaronem, ryżem czy kaszą lub samą. Mi smakuje najbardziej właśnie w wersji solo, bo dobrze czuć nuty smakowe

Mieszam w Garnku
Pesto bazylia i oregano 122

twardego 6 orzechów nerkowca przyprawy, sól Liście bazylii i oregano opłukać i przetrzeć blenderem. Dodać orzechy, a następnie ser i przyprawy. Przecierać co chwilę przerywając. Na koniec dolewać wolnym strumieniem oliwę i przecierać aż do uzyskania odpowiedniej, jednolitej konsystencji. Podawać z makaronem na ciepło lub zimno. marcelina

Czerwony Gupik
Penne ze szpinakiem i serem ricotta 381

penne jeszcze trochę zmięknie, podczas przygotowywania farszu szpinakowego .   Ugotowany makaron czeka na dołożenie masy szpinakowo-serowej Makaron przełożyć z sita do dużej misy. Dołożyć zawartość patelni. Całość dokładnie wymieszać.  Po wymieszaniu I w ten sposób penne ze szpinakiem i serem ricotta jest gotowe! Nakładać porcje na talerze i delektować się smakiem

Grunt to przepis!
QUIZ – ILE WIESZ O KUCHNI WŁOSKIEJ (CZ. III) 202

zjada rocznie około: a) 120 kg makaronu b) 26 kg makarony c) 5 kg makaronu d) 65 kg makaronu 2. Światowy dzień makaornu wypada: a) 15 lutego b) 22 kwietnia c) 10 sierpnia d) 25 października 3. W celu fermentacji sardyńskiego sera Casu marzu: a) wprowadza się do niego larwy much b) zakopuje się go w nawozie c) obtacza się

Bon Ton Italia
Makaron tagliatelle z sosem bakłażanowym 170

łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości przez około 10 minut. Staramy się uzyskać kremową konsystencję sosu. Makaron gotujemy na al dente przez około 3 minut. Odcedzamy i przekładamy na patelnie z sosem. Delikatnie mieszamy. Możemy na wierz posypać startym serem

Pan i Pani Smith w kuchni
Cannelloni z mięsem mielonym i zielonym groszkiem 202

Pomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie. Składniki: makaron cannelloni 50 dag mięsa mielonego 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 3 ząbki czosnku 1 puszka zielonego groszku 20 dag żółtego sera 50g masła 3 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka s ó l, pieprz   gałka muszkatołowa zioła prowansalskie olej Sposób

Kuchnia domowa Ani
Muszle nadziewane kurczakiem i brokułami 240

kolację. Muszle nadziewane są banalne w przygotowaniu, a każdy fan makaronów na pewno się w nich zakocha! Muszle nadziewane kurczakiem i brokułami: Składniki Ilość porcji: 2 Muszle makaronowe – 12 szt. ( około 250 g ) Ugotowane lub upieczone mięso z piersi kurczaka – 200 g Brokuł – 200 g Ser mozzarella – 100 g Cebula – 30 g 1 ząbek czosnku(...)pomidorowego, sól, pieprz, a następnie rozdrabniamy widelcem i mieszamy całość. Powstałym farszem nadziewamy muszle makaronowe. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy i układamy muszle na sosie. Posypujemy startym serem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Posypujemy świeżą bazylią i gotowe. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia

ale Pysznie
Pieczarka z camembert, żurawiną i nerkowcami 171

mięso, makaron czy właśnie pieczarki. Te duże nadają się do tego świetnie. Ostatnio było to portobello , teraz przyszła pora na zwykłą pieczarkę. Można takie spotkać w Lidlu, pod nazwą, pieczarki na grilla :) Mimo nazwy, w parowarze również się świetnie sprawdzają ;) Składniki :  duża pieczarka  2 łyżki suszonej żurawiny  1 łyżka orzechów nerkowca  4 plastry sera camembert

Parowar Faceta
Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 151

kombinacji smakowej. Każdy zna to połączenie, gruszki, rukola, orzechy włoskie, miód i dobrej jakości ser pleśniowy. Od siebie dodałam o wiele więcej.  Od kilku lat tak pokochałam rukolę, że nie wyobrażam sobie bez niej mojego gotowania. Rukolę wkładam do kanapek, sałatek, mieszam z makaronami czy robię pesto. Podczas live cooking w CH Pogoria przygotowałam np. tramezzini z rukolą, serkiem(...)rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Składniki: 2 garście rukoli 1/2 świeżej gruszki 100 g sera camembert kilka ciemnych winogron 2 łyżki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami plus 2 łyżki oliwy z zalewy

Moja smaczna kuchnia
Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami 152

Danie jest bardzo uniwersalne, można podać z ziemniakami, ryżem czy makaronem i dowolną surówką. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka przyprawa do kurczaka 150g pieczarek 2 łyżki masła łyżka mąki 300ml mleka 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy, szczypta gałki muszkatołowej, zioła prowansalskie, natka pietruszki, sól, pieprz 100 g sera żółtego Przygotowanie Filety myjemy, suszymy, dzielimy na porcje, oprószamy solą

e-PrzepisyKulinarne
Risotto z kurkami i z boczkiem 142

odciec z wody na papierowym ręczniku i kroimy je drobno.   Kostki rosołowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i stawiamy na małym ogniu, utrzymując bulion cały czas na granicy wrzenia. Ser trzemy na drobnej tarce. Szalotki obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, pietruszkę siekamy na mgiełkę, drobniutko. Boczek kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła(...)powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze trochę jędrny w środku — zupełnie jak makaron al dente. Możliwe, że zostanie Wam szklanka a nawet dwie niezużytego bulionu, ale zawsze lepiej mieć go więcej niż potem dorabiać. Wlewamy tłustą śmietankę, wsypujemy starty ser i posiekaną pietruszkę, mieszamy i sprawdzamy, czy nie trzeba potrawy dosolić, mocno pieprzymy. Rozkładamy porcje

Karo in the Kitchen
Conchiglioni z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozarellą. 357

Conchiglioni czyli makaron w kształcie dużych muszli jest wręczo stworzony do wariacji w kuchni :) Można z niego wyczarować pyszne i efektowne dania. Uwielbiam nadziewać go przeróżnymi pysznościami ( kurczak, dynia, sery, mięso mielone, bakłażan, kurki i wiele wiele innych), a później zapiekać w jeszcze pyszniejszych sosach. Dziś przedstawiam wersję z kurczakiem, szuszonymi pomidorami i mozarellą z aromatycznym pomidorowym sosem. Śmiało możecie(...)passatę z tymiankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cukrem, octem balsamicznym. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty dodać do niego łyżkę wody z gotowania makaronu, ponieważ w trakcie zapiekania sos mocno zgęstnieje, a makaron wchłonie wodę i zmięknie. 5. Kurczaka usmażyć ( nie trzeba dodawać oleju, bo jest w marynacie). W środku powinien być mocno różowy

DefinicjaSmaku
Superszybkie risotto z bobem – letni comfort food 212

food – kremowe risotto robi się prosto, łatwo i przyjemnie. Mocno serowe, delikatne, z wędzoną nutą bekonu i zieloną gwiazdą wiosenno-letniego sezonu – świeżym bobem. W dużym garnku, jak na makaron, zagotowujemy wodę z łyżką soli. W zlewie szykujemy sobie miskę z bardzo zimną wodą i paroma kostkami lodu. Na bulgoczący wrzątek wrzucamy bób, gotujemy na mocnym ogniu bez przykrycia, przez(...)trochę jędrny w środku — zupełnie jak makaron al dente. Możliwe, że zostanie Wam szklanka a nawet dwie niezużytego bulionu, ale zawsze lepiej mieć go więcej niż potem na gwałt dorabiać. Razem z ostatnią porcją bulionu do rondla dorzucamy obrany bób – 5-6 minut gotowania w zupełności mu wystarczy. Po tym czasie dodajemy ser Corregio, niebieski ser i ostatnią porcję masła

Karo in the Kitchen
SZYBKI MAKARON Z KURCZAKIEM W SOSIE Z SERKA TOPIONEGO 144

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 200 g makaronu tagliatelle, 100 g serka topionego śmietankowego lub kremowego, około 150-200 g piersi z kurczaka, 1/2 kostki bulionowej, 5 łyżeczek śmietany, około 100-125 ml wody, curry, papryka słodka, pieprz (najlepiej świeżo mielony), sól, bazylia, ząbek czosnku, łyżka oleju(...)pokrojony w kosteczkę serek topiony, gotuję na średnim ogniu (często mieszam) do całkowitego rozpuszczenia się sera. Sos zagęszczam mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody, szybko mieszam, trzymam jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki. Podaję z wcześniej ugotowanym makaronem

JejKuchnia
Spaghetti bolognese 258

nawet wylizaniem talerzy :) Składniki: 500 g makaronu spaghetti, 70 dag mięsa wieprzowego mielonego, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów z puszki (w sezonie używam świeżych), 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki cukru, oliwa z oliwek, pieprz, sól, bazylia, tymianek (lub inne ulubione zioła), świeża natka pietruszki, 15 dag startego sera żółtego, Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy

Delicious Titbits
Bolognese wegetariańskie z pulpetami serowo-jaglanymi / Vegetarian Bolognese with cheese - millet's balls 224

Makarony są czymś co cieszy wśród mojej gromady zawsze ogromnym powodzeniem. Spaghetti bolognese to coś co zawsze znika, niezależnie od apetytu i kulinarnych zachcianek moich dzieci. Zazwyczaj robiłam z granulatem sojowym, jednak tym razem moje starsze dziecko orzekło, że musi być takie "prawidziwe" z pulpetami.No i masz babo placek:) Jest bolognese z pulpecikami z białego sera i kaszy jaglanej. Pycha(...)wody. Ugotowaną i wystudzoną kaszę łączę z białym serem, zmielonymi otrębami, czosnkiem i przyprawami. Wyrabiam całość przez chwilę a następnie formuję z niej nieduże okrągłe pulpety. Tak przygotowane pulpety wkładam do sosu. Całość delikatnie mieszam i duszę pod przykryciem około 10 minut. Na końcu dodaję posiekana świeżą bazylię. Podaję z makaronem spaghetti

Magiczna kuchnia Darii
Bezglutenowa sałatka makaronowa z kurczakiem 137

Jeżeli znudziły Wam się kanapki do pracy i nie wiecie co zabrać innego na śniadanie to polecamy Wam naszą pyszną bezglutenową sałatkę makaronową z kurczakiem :) Pyszna

Kuchenne Wariacje
Przepisy na kolację walentynkową 200

ZIEMNIACZANA Z MUSZTARDĄ DIJON SAŁATKA Z BOCZKIEM I TRUSKAWKAMI SAŁATKA Z JEŻYNAMI SAŁATKA Z GRIILLOWANYCH WARZYW Z SEREM HALLOUMI CARPACCIO Z CUKINII SAŁATKA Z KURCZAKIEM I OSCYPKIEM CARPACCIO Z BURAKA SAŁATKA CEZAR SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM CARPACCIO Z POLĘDWICY Z CZOSNKOWĄ BAGIETKĄ MAKARONY SPAGHETTI Z KREWETKAMI SPAGHETTI Z SOSEM POMIDOROWYM MAKARON PENNE W SOSIE ŚMIETANOWYM Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ   DANIA GŁÓWNE

nietylkopasta.pl
Spaghetti z zielonym pesto i jajkami od szczęśliwych kurek 154

dodać ząbki czosnku oraz bazylię, wlać oliwę, dodać odrobinę soli do smaku, wszystko razem zmiksować. Wsypać ser i wymieszać-pesto powinno mieć kremową konsystencję. Jajka ugotować na pół twardo tak aby białko było ścięte a żółtko jeszcze płynne, obrać, przekroić na połówki.  Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, odcedzić nie przelewać wodą! Od razu wymieszać z zielonym pesto, wyłożyć

Wanilia i Kardamon
Gnocchi z szałwią i grzybami / Gnocchi with mushrooms and sage 193

Zabrałam się ostatnio za porządkowanie mojej zasobnej już biblioteczki z książkami kucharskimi i wpadła mi w ręce książka Gino D’Acampo “Buonissimo”. Przewertowałam

karmelowy
Penne z sosem szpinakowym, kurczakiem i pomidorkami cherry (Penne with spinach sauce, chicken and cherry tomatoes) 177

another pan. Put the hot chicken to the spinach sauce and stew it for a minute Makaron gotujemy al dente. Porcję przekładamy na talerz, polewamy sosem a na wierzchu kładziemy przecięte na pół pomidorki cherry. Całość możemy posypać startym żółtym serem. Boil penne till it gets al dente. Put a portion onto a plate, put some sauce

Jacob Tastes
Zapiekanka makaronowa 144

Makaron gotuję w osolnej wodzie z dodatkiem oleju. Odlewam i przekładam do naczynia żaroodpornego. Dodaję posiekany kawałek pora, paprykę, przyprawy i żółty ser. Zapiekamy aż ser się roztopi

prawdziwe jedzenie
Muszle makaronowe ze szpinakiem 114

pieprz czosnek jajko Sos  pomidory w puszce czosnek sól pieprz Ponad to makaronowe muszle  mozzarella Makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy chwilę aż zmięknie. Pomidory gotujemy i doprawiamy do smaku. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego.  Do gorącego szpinaku dodajemy ser ricotta, czosnek oraz przyprawy. Na koniec wbijamy jedno jajko i energicznie mieszamy. Następnie przekładamy nasz farsz

KuukBuuk
Pierogi z kaszą gryczaną i kozim serem 193

smażyć  aż cebula się zezłoci a boczek wytopi. Pietruszkę posiekać. Kaszę dokładnie wymieszać z serem. Dodać przestudzoną cebulę z boczkiem, posiekaną pietruszkę, jajko. Dobrze wymieszać, przyprawić solą, dużą ilością pieprzu. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać  na posypaną

Stare Gary
Kurkuma - Naturalny żółty barwnik do ciast,tortów,makaronów oraz sosów ! 118

uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą. Zastosowanie - Mieloną Kurkumę używa się do barwienia ryżu,makaronu,ciast,ciasta drożdżowego, masła,sałatek warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego (np. babka piaskowa ) nada mu atrakcyjny

Przepisy i porady kulinarne
Kolorowy makaron pod pierzynką aromatycznego łososia i świeżego szpinaku 130

Ostatnio same przepisy kulinarne..dziś kolejny! Kolorowy makaron pod pierzynką aromatycznego łososia i świeżego szpinaku. Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Karnawał na stole 208

kurczakiem i czerwoną fasolą II Sałatka z ananasem i szynką Sałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem i kurczakiem   Sałatka makaronowe gwiazdki z warzywami i wędliną Sałatka świąteczna   Sałatka z brokułem, fetą i szynką   Sałatka warstwowa z tuńczykiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym   Sałatka z tuńczykiem   Sałatka gyros   Sałatka gyros z sosem

Kuchnia domowa Ani
Makaronowe risotto z cukinią oraz pomidorkami cherry 142

już lekko miękka dodajemy białe wino, chwilę odparowujemy ok 1 minuty - do tak przygotowanych dodajemy nasz ugotowany makaron całość mieszamy i dusimy jeszcze ok. 2 minuty - jeżeli chcemy, aby nasze makaronowe risotto było bardziej kremowe możemy dodać starty na drobnych oczkach ser parmezan, mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania kremowej konsystencji. - tak przygotowane nasze makaronowe risotto podajemy na talerzu po czym

Basia w kuchni
B... Brokułowa! 183

ciiii ;) Zupę znowu wkładamy na palnik i dodajemy przyprawy i mieszamy.  Na średnim ogniu dodajemy makaron i czekamy, aż zmięknie. Pamiętajcie, że "wypije" on troszkę bulionu, więc postępujcie ostrożnie z pkt.4 :) Zupę po przełożeniu do talerza dekorujemy nasionami i serem. I voilà! Pyszna, ekspresowa, kolorowa, dietetyczna zupa bez grama śmietany ani jogurtu, za to przypominająca konsystencją wszystkie inne kremy

Kitchens Alphabet
Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym 190

skromnie, wyszło bardzo smacznie. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko ale można również z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 0,5 czerstwej bułki 0,5 szk mleka 1 jajko 0,5 cebuli 50 g żółtego sera 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej Sos pomidorowy 1 puszka pomidorów całych Pudliszki 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym

Ala piecze i gotuje