się przy tych miskach to pobiją :) Nie podaję jakichś konkretnych proporcji, po prostu ile będziecie chcieli tyle dacie poszczególnych składników. Napiszę tylko co dać trzeba. makaron rurki papryka świeży ogórek koperek cebula ser feta szynka oliwki sól pieprz ocet balsamiczny Makaron gotujemy, odlewamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ogórka, paprykę i szynkę kroimy w kostkę, cebulę w talarki. Fetę też jakoś
Marder&Marder ManufactureSkładniki: na 2 porcje 2 filety z kurczaka 0,5 kubka sera typu parmezan mąka jajko 1 op makaronu, najlepiej tagliatelle pesto: 0,5 opakowania rukoli 2 ząbki czosnku 1 cytryna 0,5 kubka startego dojrzewającego sera kilka pistacji sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Moinini Basilico lub Classic Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki obtaczamy
Luźna Kuchniatakich nie należę, ale stykam się z takimi osobami, którzy mają problem z przytyciem, taki sam, jak niektórzy ze schudnięciem. Nie ukrywam, że danie to... Makaron z czosnkiem niedźwiedzim w sosie trzy sery na ostro. Propozycja dla tych co robią na masę. is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłoposiekanej świeżej bazylii 1 łyżka posiekanego świeżego oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki płatków chili sól morska 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu lub innego sera tego typu 1 opakowanie makaronu (u mnie kokardki) Wykonanie: W miseczce mieszamy mascarpone, śmietanę, zioła i odrobinę soli. Odstawiamy na czas gotowania się makaronu i smażenia warzyw. Czosnek obieramy ze skórki drobno(...)minuty. Cukinia powinna zostać lekko twarda, czyli al dente. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie ze wskazówkami producenta na opakowaniu. Makaron odcedzamy i od razu mieszamy z sosem śmietanowym, dodajemy warzywa, mieszamy i przekładamy na talerze, posypujemy startym serem
Kulinarne przygody Gatityszklanki oliwy z oliwek garść orzechów włoskich pestki dyni i nasiona słonecznika świeżo mielony pieprz sól Przepis: Miętę i pietruszkę myjecie, osuszacie i siekacie. Ser ścieracie na tarce. Odkładacie trochę do posypania makaronu. Resztę wraz z ziołami i miodem wrzucacie do blendera, wlewacie oliwę i mielicie do uzyskania w miarę jednolitej masy. Możecie też tradycyjnie utrzeć wszystko w moździerzu. Orzechy(...)siekacie na drobne kawałki. Makaron gotujecie w osolonej wodzie. Odcedzacie, mieszacie z pesto, posypujecie odłożonym startym serem, posiekanymi orzechami oraz pestkami dyni i nasionami słonecznika. Przyprawiacie świeżo mielonym pieprzem i gotowe
GRUBY WAŁEKPyszne zarówno na obiad, na kolację lub jako przystawka na miłe spotkanie z przyjaciółmi. 300 g makaronu muszle Farsz: 100 g kurek 1 pierś z kurczaka 1/2 cebulki 100 g startego sera żółtego 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól pieprz szczypta tymianku olej i masło do smażenia Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małe kawałki. Oprószyć solą(...)usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kurki dokładnie oczyścić, pokroić i usmażyć wraz z cebulką na łyżce masła. Pod koniec przyprawić do smaku. Kurczaka, kurki, starty żółty ser i natkę pietruszki wymieszać. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Muszle napełniać farszem, ułożyć na półmisku i podgrzać ok 1 minutę w mikrofali. Można oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Podawać ciepłe, choć
Smakołyki Asiatrakcyjniejsze w kolorze danie. Stawiamy, jak widać na kolory, by kubki smakowe współgrały z walorami wizualnymi naszych potraw... S kładniki: 2 duże filety drobiowe 100 g makaronu kolorowego rurki 1 ser mozzarella kilka listków bazylii sól i pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki bułki tartej 1 jajko olej do smażenia pęczek(...)opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy po długości dzieląc na cztery kotlety. Każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z obu stron solą, papryką i pieprzem świeżo mielonym, odstawiamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy. Ostudzony makaron kroimy w 1 cm kawałki, dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozzarell ę oraz bazyli ę, przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany makaron rozkładamy
kgwjanczewojest… Sekretny składnik zaznaczony został gwiazdką na liście :) Składniki: (5-6 porcji) 12-14 płatów makaronu lasagne 500 g mięsa mielonego (np. z szynki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku Sos boloński 520 g (np. taki ) *24 plasterki topionego sera żółtego (tostowego lub gouda) -musi to być właśnie ser topiony w plasterkach 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego(...)pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub margaryną. Układać naprzemiennie 3 warstwy składające się kolejno z płatów lasagne, 1/3 farszu mięsnego, 6 plasterków sera równomiernie rozłożonego, ¼ sosu beszamelowego. Ostatnia warstwa to makaron lasagne, posmarowany pozostałym sosem beszamelowym i przykryty 6 plasterkami sera. Całość posypać delikatnie szczyptą bazylii i oregano. Zapiekać po przykryciem w piekarniku 180 stopni przez
Moja Delicjamnie świderki), po 1/2 małej papryki żółtej i czerwonej, 1/2 brokuła, 5 plastrów szynki (opcjonalnie), łyżka oleju, 300 g śmietany, 80 g sera Grana Padano, sól, pieprz, zioła prowansalskie, odrobina gałki muszkatołowej, rozmaryn Cykoria. Przygotowanie: Makaron(...)gotuję w osolonej wodzie, brokuła także (3-4 minuty, aby nie stracił koloru). Na oleju podsmażam szynkę i paprykę pokrojoną w kostkę. Śmietanę mieszam z serem startym na tarce o małych oczkach oraz przyprawami. Makaron i warzywa mieszam wraz ze śmietaną. Całość zapiekam pod przykryciem przez 20-25 minut w 180 stopniach
JejKuchniawłoskich sosów, a na jego podstawie dokonywać można różnych wariacji, jak na przykład ta albo ta . Składniki: - 400 g dowolnego makaronu - 1 duża cebula - 1 puszka krojonych pomidorów - 1 większy ząbek czosnku - tłuszcz do smażenia - starty ser do posypania - bazylia, oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn, sól, pieprz, czerwona papryka Przygotowania rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i wrzucenia(...)smaki się połączyły. W kwestii podania szkoły są dwie - uprzedzając wszelkie krytyczne komentarze, sama jestem zwolenniczką tej drugiej, nakazującej dokładne wymieszanie makaronu z sosem, jednakże ta pierwsza ładniej wygląda, dlatego tym razem ją zastosowałam :) Całość posypujemy startym serem. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosawszelkiego rodzaju dań z młodych, świeżych warzyw i różnego rodzaju zieleniny. Dziś w ramach wspólnego gotowania wraz z Gin i Qualiettą postanowiłyśmy przygotować danie z makaronu ze szpinakiem. Postanowiłam zrobić muszle nadziewane szpinakiem z serem ricotta. Z przygotowaniem faszerowanych muszli nosiłam się już od dawna, jednak najpierw nie mogłam ich nigdzie dostać, a gdy już udało mi się je kupić(...)jestem tego najlepszym przykładem;) Składniki : 20 muszli conchignolli 3-4 ząbki czosnku mała cabula pół papryczki chili 500g świeżego szpinaku 250g sera ricotta szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz mozarella oliwa Przygotowanie : Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody. Odcedzić i odstawić, aby ostygły. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek
Codzienne Gotowaniemakaronu spaghetti 4 jajka 200 g śmietanki 30% 250 g boczku w plastrach (może być surowy, może być parzony) starty parmezan – około 60g pieprz opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Boczek kroimy w kostkę, lub na cienkie paseczki. Podsmażamy go na dużej, rozgrzanej, suchej patelni (jeśli boczek nie jest mocno tłusty, można na patelnię(...)większego garnuszka wbijamy jajka. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy dość dużą ilością pieprzu i szczyptą gałki muszkatołowej (opcjonalnie). Roztrzepujemy całość rózgą kuchenną lub miksujemy blenderem. Na koniec wsypujemy większość sera (część odkładamy, posypiemy makaron już na talerzu). Ugotowany makaron odcedzamy. Dajemy na patelnię z boczkiem, mieszamy. Zdejmujemy z palnika i wylewamy na makaron mieszankę jajeczną. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą
Smaki Na Talerzubakłażan oliwa mała cebula pomidory krojone w puszce 300 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego oregano szczypta cynamonu 250 g sera ricotta opakowanie ulubionego makaronu sól pieprz Przygotowanie Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni C. Bakłażan umyłem, pokroiłem w grubą kostkę, delikatnie posoliłem, skropiłem oliwą. Zapiekałem 20 minut w piekarniku, aż zrobił
R'n'G KitchenWłaściwości jagód goji są wprost niezrównane. Co dzień odkrywam ich przydatność w kuchni, a dziś współpracują świetnie w daniu z patelni. :) Makaron dyniowy posklejał się z powodu użycia sporej ilości sera, jednak nadało mu to nieco bardziej stałą, przyjaźniejszą do jedzenia konsystencję. Idealne, koloowe danie w jesienny piątkowy dzień! :) 1 mała dynia makaronowa (ok. 400g) 100g kaszy pęczak 1 duży(...)puści sok delikatnie go odciskamy. Kaszę pęczak gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pora kroimy w cienkie krążki, łodygę selera w nieduże półplasterki. Ser ścieramy na drobnej tarce. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wrzucamy na nią makaron dyniowy, pora i selera oraz starty czosnek. Całość przesmażamy przez kilka minut delikatnie mieszając i dusimy aż seler i por zmiękną. Pomidora parzymy
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: 250 g makaronu penne; 1 mała cebula; 1 ząbek czosnku; 125 g wędzonego boczku; 125 g sera gorgonzola; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 1/2 szklanki mleka; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; 1/2 pęczka natki pietruszki do oprószenia po wierzchu; Pieprz; Sól; Olej do smażenia. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie(...)czosnkiem wlać mleko, dodać pokruszony ser gorgonzola. Wymieszać i podsmażać, aż ser całkowicie się rozpuści. Gotowy sos przyprawić solą (nie za dużo, boczek i ser są słone!) i pieprzem. Do gorącego, odcedzonego makaronu wlać sos i dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, oprószony natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób
Gospodyni Miejskamleka Gałka muszkatołowa do smaku 1 łodyga suszonego rozmarynu Sól i pieprz do smaku Kruszonka: 2 kromki chleba tostowego pszennego 10 dag startego żółtego sera 2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich Jak wykonać ? Makaron gotujemy na pół twardo w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą. Odsączamy. Paprykę, dynię obieramy, kroimy w kostkę, por siekamy w pół krążki nożem. Szpinak płuczemy(...)zacznie” bulgotać „, wlewamy mleko i trzepaczką mieszamy do momentu zagotowania i lekkiego zgęstnienia, doprawiamy solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową do smaku, gorącym polewamy makaron i mieszamy równomiernie w naczyniu. Przygotowujemy kruszonkę: Ser ścieramy na tarce, chleb tostowy kroimy w kostkę, wsypujemy do miski, dodajemy orzechy wszystko razem mieszamy, kruszonką posypujemy wierzch zapiekanki. Zapiekamy przez 20 minut
Wanilia i Kardamon