Składniki: na 4 porcje 250 g makaronu krajanka Czaniecki, 50 g grzybów mun, 1 mała cukinia, 1 cebula, 10 plasterków pora, 50 g sera żółtego, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 100 g bulionu warzywnego, oliwa z oliwek, świeża bazylia. Przygotowanie: Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 min, odcedzamy i kroimy(...)dusimy ok. 15 pod przykryciem często mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Makaron gotujemy na al dente, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Do przestudzonego makaronu dodajemy starty ser żółty i 2 łyżki oliwy, mieszamy. Makaron dzielimy na mniejsze porcje i każdą oddzielnie podsmażamy na patelni. Smażymy tylko z jednej str. pod przykryciem i do uzyskania
Moniki Smakołykitrochę margaryny do posmarowania naczynia 500 gramów serka mascarpone 2 jajka garść listków świeżej bazylii 2 kulki mozzarelli pokrojone w plasterki 150 gramów mozzarelli - starty żółty ser pieprz ziołowy sól W bulionie gotujemy makaron al dente, odsączamy Żaroodporne naczynie smarujemy grubą warstwą margaryny Serek mascarpone mieszamy z jajkami i przyprawami Piecyk rozgrzewamy na termoobiegu do 160 stopni C Do naczynia(...)listków bazylii Na to wlewamy drugą połowę mascarpone z jajkami... układamy plasterki jednej kulki mozzarelli... i posypujemy mozzarellą - żółtym serem i doprawiamy Następnie układamy drugą warstwę makaronu, bazylii, plasterki mozzarelli i sera żółtego Zapiekamy 20 minut na termoobiegu, a następnie przykrywamy wierzch folią aluminiową, włączamy grzanie góra-dół, ustawiamy piecyk na 200 stopni C i pieczemy kolejne 20-25 minut
Szczęśliwa kuchniatrochę margaryny do posmarowania naczynia 500 gramów serka mascarpone 2 jajka garść listków świeżej bazylii 2 kulki mozzarelli pokrojone w plasterki 150 gramów mozzarelli - starty żółty ser pieprz ziołowy sól W bulionie gotujemy makaron al dente, odsączamy Żaroodporne naczynie smarujemy grubą warstwą margaryny Serek mascarpone mieszamy z jajkami i przyprawami Piecyk rozgrzewamy na termoobiegu do 160 stopni C Do naczynia(...)listków bazylii Na to wlewamy drugą połowę mascarpone z jajkami... układamy plasterki jednej kulki mozzarelli... i posypujemy mozzarellą - żółtym serem i doprawiamy Następnie układamy drugą warstwę makaronu, bazylii, plasterki mozzarelli i sera żółtego Zapiekamy 20 minut na termoobiegu, a następnie przykrywamy wierzch folią aluminiową, włączamy grzanie góra-dół, ustawiamy piecyk na 200 stopni C i pieczemy kolejne 20-25 minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsól, oregano. Podlewamy wodą i dusimy.Całość łączymy na jednej patelni i sos jest już gotowy!Teraz czas na ugotowanie makaronu: w tym przypadku kolorowy makaron wstążki :) Czyli nie takie zwykłe spaghetti :)Ser żółty ścieramy na tarce.Makaron polewamy sosem, posypujemy serem i ziołami dalmatyńskimi. Obiad - palce lizać
Lawendowe Niebopiekarnika na 180-200st na 30-40min, żeby beszamel się zapiekł.Gotowe! :) Do zapiekanki potrzebujemy: 1/2 paczki makaronu kokardki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 szkl śmietany 30% 1/2 szkl śmietany 18% 1/2 szklanki tartego żółtego sera mały kawałek sera lazur 1 puszka groszku 1 bakłażan szczypta soli pieprz kolorowy Przepis na beszamel znajdziecie
Olikowa kuchniapodaniem odgrzewam w piekarniku posypując dodatkową porcją sera, a czasami w wersji - "makaron z patelni" - szybki, prosty i niezawodny. Do tej potrawy, zwłaszcza zimą, polecam wykorzystać TAKIE pomidory. składniki: 200 g makaronu świderki 500 g mielonego mięsa 1 średni por 250 g pieczarek 2 czerwone papryki 3-4 pomidory 300 g żółtego sera wykonanie: Makaron gotuję według przepisu
babka w formie15dag sera żółtego 2 garście suchego makaronu , np. penne, świderki, kolanka Kilka plastrów szynki Puszka kukurydzy Sól Pieprz Oregano lub zioła włoskie Szczypta cukru 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu. Brokuł pokroić na różyczki, umyć, ugotować al dente w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Do miski dodać pokrojoną w kostkę szynkę, ser żółty oraz
Fabryka pomysłówmakaron w sosie śmietanowym z dodatkiem chrupiącego boczku i odrobiny sera. Danie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu okazało się też bardzo smaczne i sycące:)) Użyłam makaronu w kształcie wstążki ząbkowanej, który świetnie pasował do tego dania, ponieważ był odpowiedniej wielkości. Składniki: 400g makaronu wstążka ząbkowana (użyłam Makaronu Międzybrodzkiego), 200g wędzonego boczku, 2 żółtka, szklanka śmietanki(...)sól, pieprz, ząbek czosnku, szczypta startej gałki muszkatołowej, 100g startego żółtego sera. Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni. Śmietanę zmieszać z rozkłóconymi żółtkami, startym serem, drobno posiekanym czosnkiem, oraz gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę wylać na chrupiący boczek. Mieszać, aż sos stanie się
Z miłości do słodkościBardzo lubimy makarony i często się u Nas pojawiają w różnych postaciach. Dziś ponownie muszle makaronowe z farszem mięsnym na pikantną nutę i zapieczone z żółtym serem. Takie danie może nie wygląda zbyt elegancko na talerzu ale jest pyszne. Muszle z mięsnym nadzieniem SKŁADNIKI: 20 sztuk dużych muszli makaronowych 1 puszka pomidorów bez skórki 1 łyżeczka suszonej(...)bazylii 400 g mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka pikantnej pasty paprykowej kawałek sera żółtego Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowany przelewamy zimną wodą i układamy na talerzu pojedynczo aby się nie przykleił. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirozpuszczamy i podsmażamy na nim mąkę aż zacznie się "pienić". Dodajemy mleko i mieszamy energicznie trzepaczką aż do zgęstnienia. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką. Składniki do lasagne: - płaty makaronu lasagne - ser żółty lub mozzarella - ser grana padano - masło Przygotowanie lasagne: Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Układamy pierwszą warstwę makaronu (nie trzeba go gotować), na nią wykładamy nieco mięsnego sosu
Życie zamknięte w smakumnie orecchiette) 6 połówek brzoskwiń z puszki ok. 20 dag sera żółtego pół puszki kukurydzy dwie łyżki majonezu łyżka oliwy sól pieprz ewentualnie: pół pęczka kolendry Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać ostudzony makaron z oliwą. Do makaronu dodać kukurydzę oraz ser żółty i brzoskwinie pokrojone na kawałki podobnej wielkości. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem
Weekendy w domu i ogrodziesuszonych pomidorów w oleju 3 młode małe cukinie 2 jajka 2 cebule pół puszki czerwonej fasoli curry pieprz sól opcjonalnie ser żółty PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Cebule obrać i pokroić w kostkę, cukinie umyć, odciąć końce i pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić na małe kawałki(...)czasu mieszając. Po tym czasie warzywa wymieszać z makaronem i przełożyć do naczyń żaroodpornych. Na wierzch wyłożyć czerwoną fasolę z puszki. Jajka roztrzepać z dodatkiem szczypty soli i zalać nimi całą zapiekankę. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni i pieczemy 20 minut. Po tym czasie otwieramy, na wierzch nakładamy plasterki sera i zapiekamy aż do jego roztopienia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipotrzeba dużo składników i robi się bardzo szybko. Polecam!Składniki:200-300 g makaronu (dowolnego - u mnie kokardki)1/2 słoiczka czarnych oliwek1 duża pierś z kurczakaprzyprawa gyrosolejSos beszamelowy:1 szklanka mleka1 czubata łyżka mąki1 czubata łyżka masłasól, pieprzgałka muszkatołowatarty ser (najlepiej parmezan)Dodatkowo:kilka plasterków sera żółtego na wierzch zapiekankiSposób wykonania:1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku(...)grudek. Jak sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, na na koniec dodajemy tarty żółty ser.6. Sosem zalać makaron z mięsem i oliwkami, na wierzch wykładamy plasterki sera żółtego.7. Zapiekamy całość w 200 st. C przez 10-15 minut.Smacznego!!!Źródło: Kultura kulinarna
Kuchnia domowa Aniwidać że danie to rozpływa się nie tylko w ustach, ale i na talerzu :p ;) Obiad trochę pracochłonny ale warty swojej uwagi i poświęconego czasu :D Składniki: makaronu lasagne, oliwa, ser żółty lub mozarella, sos pomidorowy: 0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 2-4 ząbki czosnku, 2 duże cebule, 0,5 kg dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów(...)rozpuściła i nie było grudek, ok 5minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatałową. 4. Podgotowujemy makaron w osolonej wodzie z łyżką oliwy. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warstwowo kolejno makaron, sos pomidorowy, makaron oraz sos beszamelowy, posypujemy serem żółtym lub mozarellą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp ok 200* C, pieczemy ok 30min
Kuchnia Pełna Pasji