komosą ryżową1 cebulę 8 pieczarek (bardzo lubimy pieczarki :P) 0,5 kg pomidorów Oregano, bazylię, sól, pieprz (według uznania) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego (opcjonalnie) Sposób przygotowania makaronu: Wsyp spaghetti z komosy ryżowej do gotującej się wody (ok. 3 litry). Dodaj sól wedle uznania. Gotuj w garnku bez przykrycia przez 13-15 minut mieszając od czasu do czasu(...)pieczarek i cebuli i mieszamy dolewając odrobinę wody. Doprawiamy do smaku. Do całości możemy dodać przecier pomidorowy. Po przyrządzeniu sosu polewamy nim spaghetti i posypujemy startym żółtym serem :) Gotowe! Podsumowanie: makaron był łatwy do przyrządzenia, nie sprawiał żadnych „kłopotów”. Smak miał inny od tradycyjnego (co jest oczywiste ze względu na skład), ale jednocześnie był grubszy od tradycyjnego makaronu przez
Emcia PichciInna wersja zapiekanki makaronowej, tym razem wykorzystamy drobny makaroni białą kiełbasę. Składniki:-4 białe kiełbasy-10 dkg makaronu "chińskiego" ( 3 minutowy )-2 jajka-1/2 papryki-kawałek pora-żółty ser - ok. 5 dkg-2 czubate łyżki jogurtu naturalnego-3 łyżki mąki pszennej-odrobina sody oczyszczonej-sól, pieprz Kiełbasę gotujemy i studzimy. Makaron gotujemy(...)osolonej wodzie i odcedzamy. Przelewamy zimną wodą i odsączamy. Paprykę, pora i żółty ser drobniutko kroimy. Z wystudzonej kiełbasy zdejmujemy osłonki i kroimy w ukośne plasterki. Odsączony makaron kroimy . Z białek ubijamy pianę. Do żółtek dodajemy jogurt, miksujemy, dodajemy mąkę wymieszaną z sodąi miksujemy. Dodajemy
Maminek kulinarnybulionu warzywnego z kostki bazylia, oregano sól, pieprz Sos beszamelowy: 3 łyzki masła 3 łyżki mąki 200 ml mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz Pozostałe: kilka płatów makaronu do lasgne żółty ser odrobina oleju do wysmarowania naczynia Przygotowanie farszu szpinakowego: Na patelni przesmażyć cebule i czosnek, gdy cebula się zeszklić dodać szpinak, smażyć przez około 10min. Pod koniec smażenia dodać(...)dodawać mleko, nieustannie mieszając. Dodać gałke muszkatołową, sól i pieprz. Zestawić z ognia. Przygotowanie lasagne: Prostokątne naczynie żąroodporne posmarować tłuszczem, na dno wlać troche sosu beszamelowego. Ułozyc pierwszą warstwę makaronu, polać ja sosem beszamelowym, nastepnie ułożyć warstwę szpinaku, warstwę sosu pomidorowego i położyć następną warstwę makaronu. Czynność powtórzyć, aż do wyczerpania składników (mnie zazwyczaj wychodzą dwie warstwy. Na ostatniej warstwie
Codzienne Gotowanienaturalny 3 łyżki śmietany 100 g żółtego sera 2 kulki mozzarelli 1 słoik suszonych pomidorów (ok. 200 g) opcjonalnie: 1 jajo sól, pieprz Ugotuj makaron al dente. W blenderze zmiksuj jogurt, śmietanę, mozzarellę, ser żółty i pomidory (jajo). Dopraw solą i pieprzem. W dużej misce wymieszaj makaron i sos. Wysmaruj olejem naczynie do zapiekania i przełóż do niego zawartość miski(...)należy do najtańszych rzeszowskich restauracji, jednak jakość proporcjonalna do ceny. Dosyć dużo dań bezmięsnych do wyboru (pizza i makarony). Na zdjęciu: gnocchi w serowym sosie, tagliatelle z niebieskim serem pleśniowym). Poprzednia relacja tutaj . Rafał’s pasta casserole MInimum effort, maximum taste. Tastes best the following day. Serve sliced with your favourite raw vegetable salad. Ingredients: 400 g penne
Qlinarnie i QlinarnieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: Około 100 g makaronu nitki, większy pomidor, 1/4 średniej papryki czerwonej, 2 plasterki boczku, 2 plasterki sera żółtego, mała cebula, 2 jajka, mała garść posiekanego szczypiorku, szczypta soli i pieprzu, łyżeczka majeranku, szczypta rozmarynu, odrobina bazylii, łyżka masła. Przygotowanie: Makaron gotuję do mięk(...)oraz paprykę drobno siekam, podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, drobno kroję, dodaję do warzyw, chwilę smażę. Następnie wkładam makaron i porwany na kawałki ser żółty. Mieszam i trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia sera. Dodaję jajka, mieszam, aż się zetną. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Całość mieszam
JejKuchniamleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Dodatkowo: makaron cannelloni, 150 g żółtego sera Wykonie: Szpinak rozmrażamy następnie dusimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż będzie miękki. Pod koniec dodajemy ser. Dokładnie mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści. W drugim garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy(...)wlewamy mleko. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Jeżeli sos będzie bardzo gęsty należy dolać więcej mleka. Gotowym farszem napełniamy nie ugotowany makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wcześniej smarujemy masłem lub olejem. Wierzch makaronu polewamy dokładnie i obficie sosem beszamelowym. Na wierzch sypiemy startym serem. Pieczemy przez
Passion of Cookingosób. Można przygotować ją obok innych potraw na imprezę rodzinną, lub zmniejszyć składniki o połowę na obiad dla mniejszej rodziny :-) Składniki: 500 g makaronu lasagne (np. Lubella) - powinno wejść 24 płaty na formę żółty ser 30 dag olej do natłuszczenia formy i do podgotowania płatów makaronu farsz mięsny: 1 kg mięsa zmielonego z łopatki lub szynki wieprzowej 2 ząbki czosnku(...)zgęstniał. Na natłuszczoną blaszkę układamy kolejno warstwy: Warstwa makaronu - należy pilnować by zachodził na siebie. Warstwa sosu mięsnego. Warstwa sosu beszamelowego. Druga warstwa makaronu. Sos mięsny. Sos beszamelowy. Trzecia warstwa makaronu. Sos mięsny. Sos beszamelowy. Czwarta warstwa makaronu. Gruba warstwa sosu beszamelowego - makaron musi być dobrze przykryty. Warstwa startego żółtego sera. Zapiekankę wstawić do piekarnika na 30 minut
Poezja Smaków - blog kulinarnypieprzem (po szczypcie). Dno naczynia do zapiekania (ok. 20 x 28 cm) smarujemy margaryną. Wykładamy makaron, brokuły, łososia. Cebulę kroimy w kostkę. Kapary, oliwki siekamy i również przekładamy do naczynia. Całość pokrywamy śmietaną z czosnkiem i mozzarellą, a następnie posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.Moje posty
Słodka Stronasmaku • 1 łyżeczka tymianku • 100 g sera żółtego • 3 łyżki oleju od pomidorów suszonych Posypka • 3/4 szklanki bułki tartej • 2 łyżki masła stopionego Wykonanie: • Brokuła podzielić na różyczki i lekko obgotować w posolonej wodzie, wyjąć łyżką cedzakową. • W wodzie po brokule ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną(...)Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. • Dodać pokrojone w kostkę filety z kurczaka i gotować wszystko razem 7 minut. • Wrzucić do sosu ser żółty starty na tarce, makaron, brokuła i wszystko wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub olejem. • Bułkę tartą wymieszać z roztopionym masłem do konsystencji mokrego piasku
To co kochamskórki i pokrojonych w kostkę) 2 ząbki czosnku mała czerwona papryka kilka dużych pieczarek 2 garście startego żółtego sera suszone zioła prowansalskie 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka natka pietruszki do posypania Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, smażyć(...)puszki lub świeże, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz usmażone mięso. Całość zblendować i doprawić pozostałymi przyprawami. Do sosu dorzucić podsmażoną paprykę i pieczarki oraz starty żółty ser. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Podawać na ciepło z posiekaną natką pietruszki
Simply Fooduzyskasz zadowalający efekt. Dodatkowo zagęści on sos. Możesz też zblendować sos, będzie wtedy aksamitnie gładki i niektórym pewnie lepiej będzie smakować. Sos pomidorowy najlepiej pasuje do makaronu, posypany startym serem żółtym. Można go jednak wykorzystać do zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej. Ja sos wykorzystałam do polania gołąbków, które dostaliśmy od cioci. Pycha
Anioszek w kuchnijadłem szpinak kiedy byłem w przedszkolu, a potem wszystkie dzieci rzygały". Dalsze tłumaczenia były zbędne :) Dziś zatem przepis na smaczny szpinak! Ten sos świetnie nadaje się do makaronu, połączony z żółtym serem świetnie będzie smakował na wytrawnej tarcie czy grillowanych piersiach kurczaka. Składniki: 400g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 4 ząbki czosnku 100ml wody 200ml śmietany kremówki
Gotowanie i blogowaniemieszamy go sosem. Do każdej papryki nakładamy porcje sosu z makaronem. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10-15 minut, żeby wszystko się razem zagrzało. Wierzch makaronu można posypać żółtym serem, który bardzo fajnie się rozpuści i rozpłynie ;) Gotowe! :) Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkaczajnika z wodą. Ser można przechowywać w lodówce około 2 tyg. My, tak jak wspomniałam na początku, suszymy. A po ususzeniu można go używać tak jak tarty żółty ser, np. do makaronu. Smacznego Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory
Marder&Marder Manufacturepomidorowego (najlepiej z butelki) 1 cebula 1 mała marchewka 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii sól morska pieprz oliwa z oliwek 100 g twardego żółtego sera 500 g makaronu spaghetti Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i przesmażamy na niej mięso. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie się dusił
Kulinarne przygody Gatity