makaron z serem żółtym - 1603 przepisów (strona:23/107)

Spaghetti aglio olio 154

ostatni. Polecam jednak sporo wody po posiłku ;) Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 5 ząbków czosnku 2 papryczki chili 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki starty żółty ser (do posypania) Wykonanie:Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekane ząbki czosnku i smażyć na małym ogniu przez minutę. Do czosnku dodać posiekane papryczki chili

Pasja Smaku
Miał być gulasz, a wyszła zapiekanka makaronowa, czyli perypetii obiadowych ciąg dalszy ;) 162

razem makaronowa, czyli spaghetti podane inaczej. Prosto, smacznie, szybko i znowu "na szybko". Składniki (na 3 osoby): 1/2 opakowania makaronu penne ok. 30 dag mielonego mięsa (u mnie udziec indyczy) 1/2 cebuli 3 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 suszone pomidory  bazylia oregano zioła prowansalskie sól, pieprz papryka słodka olej(...)dusiłam jeszcze chwilę. Połowę ugotowanego makaronu wyłożyłam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na to wyłożyłam farsz mięsny. Przykryłam pozostałym makaronem. Wstawiłam do piekarnia nagrzanego do 190 stopni. Zapiekałam przez 15-20 minut. Następnie polałam jogurtem wymieszanym ze startym, żółtym serem i posiekanymi suszonymi pomidorami. Zapiekłam do rozpuszczenia sera. Kolejna prosta "zapka" gotowa, a plany obiadowe zostały uratowane prosto i ze smakiem

Kuchnia po mojemu
Ser żółty - kilka wskazówek i porad. 144

uratować, mocząc go w mleku, natomiast bardzo twardy żółty ser nadaje się doskonale, aby go zetrzeć na tarce i dodać np. do sosu lub posypać nim makaron. Przy okazji pamiętaj, że żółty ser szybciej i łatwiej zetrzesz, jeśli tarkę posmarujesz ojejem jadalnym. Natomiast gdy żółty ser jest zbyt miękki, źle się kroi, klei się do noża, należy go wówczas włożyć

Przepisy i porady kulinarne
Zapiekanka makaronowa z maślanymi pieczarkami, serem i szynką 132

200g szynki wędzonej    100g szynki typu parma 200ml śmietanki 30% 50ml wody (opcjonalnie) 6 plasterków sera gouda szczypta soli Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, gdy wystygnie układamy na nim plasterki żółtego sera.  Na patelni rozpuszczamy masło, pieczarki kroimy w półplasterki i wrzucamy na pieniące się masło. Podsmażamy przez kilka minut na wolnym ogniu

Gotowanie i blogowanie
Spaghetti carbonara 421

Składniki: o,5 kg makaronu spaghetti, 200 g boczku wędzonego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 4 żółtka, 300 ml śmietanki kremówki, starty parmezan ( lub ser żółty), sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy do miękkości lub al dente w osolonej wodzie. 2.  Boczek kroimy w drobne plasterki. Wrzucamy go na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy(...)kolor. 5. W między czasie w osobnej miseczce przygotowujemy sos. Śmietanę mieszamy z żółtkami jaj, dodajemy starty ser żółty (nie za dużo, żeby nie zrobił się ulepek;-. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 6. Mieszamy boczek z czosnkiem i cebulą. Dodajemy makaron i mieszamy. 7. Powoli, cały czas mieszając dodajemy sos jajeczno śmietanowy. 8. Kilka minut trzymamy jeszcze danie

Kuchnia Pełna Pasji
Sałatka z tuńczykiem na płatach makaronu lasagne. 146

sól, pieprz, chili 20 dag. startego sera żółtego 1 marchewka 2 jajka 5 płatów makaronu Lasagne Groszek, kukurydzę, selera oraz tuńczyka przekładamy do miseczki.Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w drobną kostkę.Makaron Lasagne gotujemy w posolonym wrzątku około 3-4 minuty, następnie osuszamy.Cebulę, ogórek kroimy w drobną kostkę.Marchewkę i ser żółty ścieramy na tartce o grubych oczkach.Dodajemy

NaKońcuJęzyka
Makaron szpinakowy z sosem serowo-pieczarkowym 117

domowym menu. Sławek zjadł, ale wolałby schabowego! Składniki dla 4 osób: • makaron szpinakowy tagliatelle 400 g • 250 g sera mascarpone • 500 g pieczarek • 3 ząbki czosnku • 1 puszka pomidorów krojonych • olej do smażenia • sól, pieprz do smaku • suszona bazylia, oregano • 200 g sera żółtego do posypania Wykonanie: • Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić(...)pieczarki i obsmażyć. Posolić i gdy puszczą wodę chwilę pogotować i odlać nadmiar wody. • Wrzucić czosnek, przesmażyć z pieczarkami, doprawić pieprzem i solą. • Dodać ser mascarpone, mieszać aż się rozpuści, dodać pomidory i przyprawy. • Po zagotowaniu wrzucić do sosu makaron i przemieszać. • Podawać posypany serem startym na tarce

To co kocham
Makaron z karkówką, porem, cukinią i smażoną szałwią 164

czosnku 4 duże listki szałwii – tylko tyle zostało mi na krzaczku oliwa z oliwek żółty ser do posypania – z braku parmezanu dałam edamski sól Wykonanie: Cukinię i pora opłukałam osuszyłam i pokroiłam w plasterki. Czosnek obrałam. Plaster pieczonej karkówki pokroiłam w kostkę. Nastawiłam wodę na makaron. Listki szałwii opłukałam, dokładnie  osuszyłam i wrzuciłam na rozgrzaną oliwę. Smażyłam przez chwilę(...)ugotowałam makaron, odlałam go na sicie – mojemu wystarczyły 4 minuty gotowania. Makaron dodałam na patelnię, wszystko razem dokładnie wymieszałam i przełożyłam na talerz. Posypałam plasterkami żółtego sera. Na wierzchu położyłam listki szałwii. Makaron jest bez sosu tylko obtoczony oliwą, ale ja tak lubię

Kuchenne zapiski Edyty
Cannelloni z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem 157

mielonym zapiekane pod beszamelem    Składniki: 500 g mięsa mielonego  4 pomidory 2 papryki (zielona i czerwona) 5-6 ząbków czosnku 1 cebula 16 szt. makaronu cannelloni 100 g sera żółtego przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki, bazylia Sos beszamelowy:  2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5-2 szklanki mleka przyprawy: sól himalajska, pieprz(...)skorzystać z pomocy blendera, aby uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Danie zapiekamy w temp. 210 st. przez 30 minut. 10 minut przed końcem posypujemy startym serem żółtym. Gotowe :) Przed podaniem można udekorować zapiekankę szczypiorkiem ;) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Penne pełnoziarniste z pesto szpinakowym 189

porcje) : - 2 szklanki makaronu pełnoziarnistego np.penne - 150 g szpinaku np mrożonego - 1 kulka mozzarelli - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki masła - 2 łyżki śmietany 18% - ser żółty ( do posypania) - sól,pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj al dente i osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i podsmaż szpinak. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól do smaku. Smaży aż szpinak będzie(...)wystarczająco miękki. Następnie to masy szpinakowej dodaj śmietanę i wszystko razem wymieszaj. Mozzarellę pokrój w kostkę i przełóż do pesto. Makaron odcedź i nałóż na talerz oraz polej szpinakowym pesto. Całość posyp żółtym serem i odrobiną pierzu

Fit & Healthy Life
Zapiekanka a la lazania 177

lubimy zapiekanki, tym razem pokombinowaliśmy z makaronem i wyszła nam taka trochę lżejsza lazania :)Składniki:- 1 opakowanie makaronu lazania- 40 dag pieczarek- 1 czerwona papryka- 1 żółta papryka- 40 dag szynki- 1 puszka kukurydzy- 2 cebule- 25 dag startego żółtego sera- keczup- sól i pieprzPrzygotowanie:Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Pieczarki i cebule obieramy, kroimy w plasterki(...)naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę makaronu, polewamy go keczupem a następnie warstwę farszu. Czynność powtarzamy aż do skończenia składników, ostatnią warstwą jest makaron. Pieczemy w 180 C przez 20 minut, następnie wyciągamy posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy jeszcze 5 minut

Zainspirowana w kuchni
Makaron z Tuńczykiem i Pomidorowym Pesto 199

TUŃCZYKA Z WODY 100 g DOWOLNEGO MAKARONU 1 SŁOIK CZERWONEGO PESTO  2 PLASTRY SERA ŻÓŁTEGO (DOWOLNEGO) SÓL I PIEPRZ DO SMAKU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    MAKARON GOTUJĘ AL DENTE  UGOTOWANY MAKARON NAKŁADAM DO MISECZKI NA MAKARON NAKŁADAM ODCEDZONY TUŃCZYK NASTĘPNIE NAKŁADAM PESTO SER KROJĘ W PLASTRY MAKARON MIESZAM DOKŁADNIE NA WIERZ NAKŁADAM SER PODAJĘ CIEPŁY ALBO ZIMNY

Gotowanie Patki
Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym 527

przygotuje. Składniki: opakowanie makaronu Conchiglioni (Lubella) 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku paczka mrożonego szpinaku opakowanie sera feta 5 dużych pomidorów 20 dag żółtego sera sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Makaron ugotować al dente, a następnie każdą sztukę rozłożyć na płaskiej powierzchni. Na patelni podgrzać oliwę, dodać mrożony szpinak, przykryć pokrywką i podgrzewać do rozmrożenia. Dodać 3 wyciśnięte(...)patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zioła prowansalskie. Całość chwilę podsmażyć, a następnie przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Łyżeczką napełniać makaron nadzieniem ze szpinaku i fety. Muszle układać na sosie pomidorowym. Całość posypać startym żółtym serem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20 minut

Pasja Smaku
Sałatka z tortellini i świeżą czerwoną papryką 326

sera żółtego w kawałku 400 g szynki konserwowej w kawałku 1 papryka czerwona 5 korniszonów 2 łyżki majonezu sól pieprz  szczypior   PRZYGOTOWANIE: Makaron tortellini gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.  Szynkę oraz ser żółty kroimy w sporą kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy odcedzony makaron oraz pokrojone korniszony. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę - dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM 238

możecie dołożyć jeszcze plastry bakłażana i pomidorów – danie będzie wyglądało fenomenalnie! SKŁADNIKI: * makaron świderki Lubella – 150 g * makaron penne / pióra Lubella – 150 g * cukinia – 1 szt * cebula – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * dobry żółty ser – 150 g * masło – 2 łyki * śmietana 30% – 300 ml * sól, pieprz , gałka muszkatołowa(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek – przesmażamy. Trzymając na wolnym ogniu dodajemy śmietanę i starty ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucamy makaron, dokładnie mieszamy. Cześć wylewamy do foremki, układamy pokrojoną w plasterki cukinie, przykrywamy resztą makaronu i drugą porcją cukinii Zapiekamy ok. 20-25 minut / 170C. Smacznego

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania