Dodatkowo można dorzucić warzywa, wtedy zapiekanka będzie bogatsza. Ja jednak tym razem postawiłam na minimalizm. Składniki na 4-5 porcji: 350-400g makaronu kokardki 350g tomatery lub 1 pomidory w puszce 20 dag sera żółtego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku Ostra papryka w proszku Bazylia Oregano Puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Sól(...)koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i ostrą papryką. Na koniec dodać tuńczyka w kawałkach. Całość wymieszać. Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron. Wymieszać z sosem pomidorowym i połową startego sera żółtego. Wierzch posypać startym serem żółtym Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Fabryka pomysłówDodajemy ser mascarpone, żółtka, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy podgrzewając jeszcze chwilkę. Cukinię kroimy na cienkie plasterki, ser camembert na kawałeczki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć 3 płaty lasagne, na każdym płacie ułożyć po trzy plastry cukinii, którą skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na cukinię układamy łyżeczkę szpinaku, na który kładziemy kawałeczek sera camembert(...)szpinaku wlewamy 3 łyżki śmietanki kremówki, dodajemy odłożoną łyżkę sera camembert, mieszamy podgrzewając,aż ser się rozpuści i powstanie kremowy sos, którym polewamy lasagne po odkrytych częściach makaronu. Wierzch posypujemy startym serem żółtym i stawiamy bez przykrycia do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu całość posypujemy listkami świeżego oregano. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujekurczaka mała puszka kukurydzy 15-20 dag sera żółtego Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Ugotowany makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego Dodać do niego sos, mięso, paprykę, kukurydzę i połowę startego sera. Całość wymieszać. Wierzch zapiekanki posypać resztą startego sera lub ułożyć
Fabryka pomysłówobiad z wykorzystaniem lodówkowych resztek - pozostałości warzyw, serów czy wędlin. Doskonale będzie się komponować także ugotowany wcześniej makaron, kasza czy nawet ziemniaki. Kolejną z zalet tej potrawy jest to, że można dowolnie eksperymentować z użytymi dodatkami-za każdym razem wychodzi nieco inaczej. Moja dzisiejsza, bardzo kolorowa propozycja zawiera w sobie makaron i mnóstwo rozmaitych warzyw, tj. cebulę, paprykę, pomidory(...)kilka różyczek brokuła - 1/2 czerwonej papryki - 2 pomidory - cebula - 2 łyżki kukurydzy konserwowej słodkiej - 2 łyżki koncentratu/ketchupu - odrobina oleju do smażenia - garść startego żółtego sera - przyprawy : sól, pieprz, papryka ostra - natka pietruszki do podsypania Przygotowanie: Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Różyczki brokuła również ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie bądź na parze. Cebulę, paprykę
Kuchnia Elliejajka 2 łyżki masła 100 g startego sera po szczypcie tymianku, papryki ostrej sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, podsmażamy na maśle. Podsmażone pieczarki przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu po smażonych pieczarkach. Ugotowany makaron(...)wymieszać z cebulą i pieczarkami, przełożyć do kokilek, zamiast kokilek można użyć naczynie żaroodporne. Śmietanę roztrzepać z jajkiem , przyprawi ć solą, tymiankiem, papryką, pieprzem świeżo mielonym. Zalewamy makaron sosem, posypujemy tartym , żółtym serem. Zapiekamy 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 °C. Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem lub natką pietruszki. Smacznego
kgwjanczewodanie zastąpmy boczek chudą szynką. Będzie równie smacznie. Składniki: makaron penne ok. 250g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 150g chudego boczku 2-3 łyżki startego żółtego sera olej sól pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Na suchej patelni rozgrzać olej, wrzycić pokrojony w drobną kostkę boczek. Całość chwilę smażyć. Następnie
Walijskie Pichceniesprawdzi się jako danie obiadowe a także kolacja. Składniki: Dokładnych proporcji nie podam, bo sama dawałam składniki "na oko". Wszystko zależy od wielkości Waszego naczynia :) * makaron penne ugotowany al dente * żółty ser starty na tarce o dużych oczkach * czerwona papryka * świeże brokuły * pieczarki * marchewka * sos beszamelowy Wykonanie: Makaron penne ugotować al dente, przełożyć na dno naczynia żaroodpornego
Zrób to smacznieMakaron z kiełbasą i pieczarkami to pomysł na szybki obiad z rzeczy, które prawdopodobnie zalegają nam w lodówce. Danie nie wymaga ani wymyślnych składników, ani poświęcenia
Słodka StronaSkładniki: 200 g makaronu Czaniecki,1 podwójną pierś kurczaka, 1 papryka,1 puszka kukurydzy Develey,400 ml kremówki,2 jajka,20 g żółtego sera, sól,pieprz,zioła prowansalskie,. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut i odcedzamy. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy nie niewielkiej ilości tłusczu. Do ostudzonego(...)makaronu dodajemy podsmażoną pierś kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę i odcedzoną kukurydzę. Wszytko mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do nich kremówkę. Dodajemy szczyptę soli i pierzu. Zalewamy zapiekankę sosem i posypujemy startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniciekawe babeczki uzyskałam. Sos ze śmietany, czosnku i koperku przygotowałam i gotową przekąskę otrzymałam. Składniki na 6 babeczek: 100 g makaronu spaghetti, 2 jajka, garść świeżego szpinaku, 10 małych pieczarek, 6 plasterków sera żółtego, 100 ml śmietany 18%, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka masła, olej rzepakowy do wysmarowania foremek, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku(...)ósemki i podsmażamy na maśle. Delikatnie solimy pod koniec smażenia. Jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy pokrojony w paski szpinak, pieczarki i makaron. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Foremki smarujemy olejem i wypełniamy je makaronem z dodatkami. z sera wycinamy krążki o średnicy naszych babeczek i po jednym plasterku układamy na wierzch makaronu. Babeczki pieczemy ok. 20 min w piekarniku
Moniki Smakołykiżółty sos: * 3 ząbki czosnku * 3/4 szklanki śmietany * łyżeczka przecieru pomidorowego * pieprz cayenne * jajko * sól * zioła: bazylia, majeranek, tymianek Do dzieła! Gotujemy szparagówkę, makaron. Cebulę szklimy na patelni. Łączymy składniki sosu: czosnek drobno kroimy lub przepuszczamy przez praskę. Pieprzu cayenne dodajemy na czubku noża. mieszamy wszystko dokładnie. W naczyniu żaroodpornym/patelni/formie do zapiekanek układamy: makaron, szparagówka, cebula, makaron. Polewamy sosem(...)posypujemy starym serem. Zapiekamy ok 25 minut. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: * 30 dag makaronu * słoik suszonych pomidorów * 10 dag salami * 10 dag żółtego sera * 1 średnia cebula * 10 dag czarnych oliwek sos: * 8 łyżek zalewy z pomidorów * łyżka oregano * łyżka ziół prowansalskich * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Suszone pomidory, salami, żółty ser kroimy w podłużne paseczki. Cebulę kroimy
Pobite gary Barbarymielonym i sosem pomidorowym. Połączenia nie byłam pewna, jednak ku mojemu zaskoczeniu wszystko idealnie się komponuje. Polecam! Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym Składniki: około 9 płatów makaronu lasagne 90 g sera żółtego 30 g parmezanu 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej(...)opcjonalnie) ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie 7-8 czarnych oliwek (opcjonalnie) Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Rozpoczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Cebulę, papryczkę chili, marchewkę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, marchewkę, chili i czosnek. Podsmażyć
Mania Gotowanialiść laurowy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz płaty makaronu lasagne 200 g żółtego sera Wykonanie: Sos boloński W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać(...)wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się nie przypalił sos. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka. Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Makaron W garnku zagotować wodę i do wrzątku wkładać po 5 -6 płatów makaronu, aby nam się nie posklejał. Makaron ma być tylko lekko ugotowany. W naczyniu do zapiekania układamy warstwy
O kuchni z uczuciemmleka 2 łyżki masła 50 g mąki pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz Pieczarki 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyzka masła klarowanego sól pieprz płaty makaronu lasagne 300 g żółtego sera Wykonanie: Sos boloński W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać(...)zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Pieczarki Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pokrojone drobno pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż odparuje woda. Makaron W garnku zagotować wodę i do wrzątku wkładać po 5 -6 płatów makaronu, aby nam się nie posklejał. Makaron ma być tylko lekko ugotowany. W naczyniu do zapiekania układamy warstwy
O kuchni z uczuciem