Składniki: 200 g makaronu Czaniecki,1 podwójną pierś kurczaka, 1 papryka,1 puszka kukurydzy Develey,400 ml kremówki,2 jajka,20 g żółtego sera, sól,pieprz,zioła prowansalskie,. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut i odcedzamy. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy nie niewielkiej ilości tłusczu. Do ostudzonego(...)makaronu dodajemy podsmażoną pierś kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę i odcedzoną kukurydzę. Wszytko mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do nich kremówkę. Dodajemy szczyptę soli i pierzu. Zalewamy zapiekankę sosem i posypujemy startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniciekawe babeczki uzyskałam. Sos ze śmietany, czosnku i koperku przygotowałam i gotową przekąskę otrzymałam. Składniki na 6 babeczek: 100 g makaronu spaghetti, 2 jajka, garść świeżego szpinaku, 10 małych pieczarek, 6 plasterków sera żółtego, 100 ml śmietany 18%, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka masła, olej rzepakowy do wysmarowania foremek, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku(...)ósemki i podsmażamy na maśle. Delikatnie solimy pod koniec smażenia. Jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy pokrojony w paski szpinak, pieczarki i makaron. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Foremki smarujemy olejem i wypełniamy je makaronem z dodatkami. z sera wycinamy krążki o średnicy naszych babeczek i po jednym plasterku układamy na wierzch makaronu. Babeczki pieczemy ok. 20 min w piekarniku
Moniki Smakołykiżółty sos: * 3 ząbki czosnku * 3/4 szklanki śmietany * łyżeczka przecieru pomidorowego * pieprz cayenne * jajko * sól * zioła: bazylia, majeranek, tymianek Do dzieła! Gotujemy szparagówkę, makaron. Cebulę szklimy na patelni. Łączymy składniki sosu: czosnek drobno kroimy lub przepuszczamy przez praskę. Pieprzu cayenne dodajemy na czubku noża. mieszamy wszystko dokładnie. W naczyniu żaroodpornym/patelni/formie do zapiekanek układamy: makaron, szparagówka, cebula, makaron. Polewamy sosem(...)posypujemy starym serem. Zapiekamy ok 25 minut. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: * 30 dag makaronu * słoik suszonych pomidorów * 10 dag salami * 10 dag żółtego sera * 1 średnia cebula * 10 dag czarnych oliwek sos: * 8 łyżek zalewy z pomidorów * łyżka oregano * łyżka ziół prowansalskich * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Suszone pomidory, salami, żółty ser kroimy w podłużne paseczki. Cebulę kroimy
Pobite gary Barbarymielonym i sosem pomidorowym. Połączenia nie byłam pewna, jednak ku mojemu zaskoczeniu wszystko idealnie się komponuje. Polecam! Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym Składniki: około 9 płatów makaronu lasagne 90 g sera żółtego 30 g parmezanu 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej(...)opcjonalnie) ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie 7-8 czarnych oliwek (opcjonalnie) Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Rozpoczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Cebulę, papryczkę chili, marchewkę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, marchewkę, chili i czosnek. Podsmażyć
Mania Gotowanialiść laurowy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz płaty makaronu lasagne 200 g żółtego sera Wykonanie: Sos boloński W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać(...)wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się nie przypalił sos. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka. Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Makaron W garnku zagotować wodę i do wrzątku wkładać po 5 -6 płatów makaronu, aby nam się nie posklejał. Makaron ma być tylko lekko ugotowany. W naczyniu do zapiekania układamy warstwy
O kuchni z uczuciemmleka 2 łyżki masła 50 g mąki pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz Pieczarki 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyzka masła klarowanego sól pieprz płaty makaronu lasagne 300 g żółtego sera Wykonanie: Sos boloński W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać(...)zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Pieczarki Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pokrojone drobno pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż odparuje woda. Makaron W garnku zagotować wodę i do wrzątku wkładać po 5 -6 płatów makaronu, aby nam się nie posklejał. Makaron ma być tylko lekko ugotowany. W naczyniu do zapiekania układamy warstwy
O kuchni z uczuciemSkładniki: 1 opakowanie makarony pappardelle Czaniecki, 1 brokuł, 20 g żółtego sera, 3 łyżki kukurydzy, 5 zielonych oliwek bez pestek, 400 ml kremówki 30%, 1 podwójną pierś kurczaka, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta chilli, sól, biały pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu(...)minut. Następnie odkrawamy łodygę i kroimy go w różyczki. Do kurczaka dodajemy brokuł, kukurydzę, oliwki i żółty ser. Całość zalewamy śmietaną. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podgrzewamy ok. 5 minut, aż do zgęstnienia kremówki i dodajemy makaron. Mieszamy
Aga w kuchniposta, robię chleb i do tego jeszcze quiche z rybą wędzoną (przepisy oczywiście wkrótce). Makaron lazania 250 g świeżego szpinaku 0,5 szklanki mleczka zagęszczonego niesłodzonego 250 g serka mascarpone 270 g (opakowanie) sera feta dużo (nie wiem dokładnie ile, ale spora kostka) sera żółtego 200 ml śmietany 18% 1 suszona papryczka chili sól, pieprz, suszona papryka, sezam Szpinak(...)znów warstwę makaronu. Potem warstwa pokruszonego sera feta (połowę tego co mamy) i znów warstwa makaronu. I dalej: warstwa szpinaku, makaron, ser feta (reszta, która nam została), makaron, szpinak, makaron i na samą górę pokrojony w plastry żółty ser. Ale tak naprawdę dużo. Nie wiem ile Madzia go dała, ale mówiła, że taka naprawdę konkretna kostka. I obficie posypujemy słodką
Marder&Marder Manufacturewyobraźni :) Dziś przepis na pyszną sałatkę makaronową z szynką, zapraszam do lektury :) Sałatka makaronowa z szynką – składniki 2,5 szklanki makaronu (użyliśmy makaronu „kokardki”) puszka kukurydzy 200g szynki 1 czerwona papryka 150g sera żółtego 1/2 pora sól pieprz 4-5 łyżek majonezu Sałatka makaronowa z szynką – przepis: Makaron gotujemy al dente i pozostawiamy do ostygnięcia. Paprykę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pomysłów, jedna Lubella” powstał ten przepis. Główną rolę zagrało pełnoziarniste penne, a towarzyszą mu rozgrzewające czerwone warzywa i włoskie zioła. Składniki 300 g makaronu Lubella Pełne Ziarno Pióra (Penne) 200 g odtłuszczonego sera żółtego 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 1 czerwona cebula 1 marchewka 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki bazylii(...)smaku. Smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. Sos dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z makaronem. 1/4 zostawiamy do posypania dania. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera żółtego, a na wierzchu układamy plasterki pomidorków koktajlowych i przyprószamy je ziołami włoskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut
My Chcemy Jeśćkształcie zwierzątek od firmy Makarony Polskie . Składniki: 400 gram makaronu zwierzątka Makarony Polskie 5 parówek z szynki 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 150 gram żółtego sera Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, parówki kroimy w plasterki. Ser żółty
Bajeczna Kuchniatheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 250 g makaronu spaghetti 8 łyżek oliwy 100-150 g startego żółtego sera ½ fil iżanki pestek słonecznika pęczek świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz, sok z cytryny opcjonalnie: 200g zielonej fasolki 2 ziemniaki(...)dente. Po odcedzeniu przykryj pokrywką. Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika (możesz odłożyć małą ilość do posypania dania). W misce zmiksuj: oliwę, żółty ser, pestki słonecznika, czosnek i bazylię. Od razu połącz sos z makaronem, fasolką i ziemniakami. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj i podawaj ciepłe. I jeszcze kilka tytułów czeskich filmów wartych polecenia: Skrzat , Guzikowcy
Qlinarnie i Qlinarniemięsa mielonego 500 ml przecieru pomidorowego/własny sos z pomidorów lub pomidory z puszki bez skóry 3-4 plasterki sera żółtego 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek suszona bazylia oregano papryka słodka pieprz i sól Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez prasę czosnek. Po chwili dorzucamy mięsko, dodajemy sól, pieprz, oregano, bazylię i paprykę(...)smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i czekamy do zagotowania. Po chwili nasz sos jest gotowy:) Wykładam makaron na talerz, polewam sosem, posypuje serem pokrojonym w małą kostkę (jeżeli mam w kawałku to startym), przyprószam bazylią i można zajadać. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniurównież kostkę rosołową, posypujemy sporą ilością ziół i dusimy całość do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec, jeśli potrzeba, doprawiamy sos solą oraz pieprzem. Ciepłym polewamy ugotowany makaron, ewentualnie posypując go startym żółtym serem. (ja go nie jadam ;) ) Nazwałam ten sos "polońskim" umyślnie. Przede wszystkim sos boloński w oryginale podaje się z makaronem tagliatelle, nie spaghetti. Jest również kilka innych
Kuchenna Kontrrewolucya