trwa cały rok. Jak możecie wykorzystać cukinię w kuchni?? Poniżej kilka propozycji z mojego bloga: Tarta z cukinią i kozim serem Sałatka z cukinią, serem feta i pomidorkami Makaron z ciecierzycą, cukinią i pomidorkami Lasagne wegetariańskie Artykuł Cukinia pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEciepłego mleka 2 łyżki masła (ok. 50 g) duża szczypta soli ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 3 nieduże cukinie Sól, pieprz 200 g twardej mozzarelli Jak zrobić lasagne z cukinii Aby przygotować lasagne z cukinii, przygotuj najpierw wszystkie elementy składowe. Możesz zrobić to z małym wyprzedzeniem. Zrób sos pomidorowy. Na patelni podsmaż mięso mielone, tak aby mocno się(...)dnie ułóż plastry cukinii. Wyłóż na nie warstwę sosu pomidorowego, kilka łyżek beszamelu oraz garść startego sera. Całość przykryj kolejną warstwą cukinii. Układaj warstwy do momentu skończenia składników. Ostatnią warstwę przykryj beszamelem i sporą ilością sera. Dla ciekawszego efektu na wierzchu możesz ułożyć plecionkę pasków cukinii wyciętych przy pomocy obieraczki do warzyw. Lasagne z cukinii piecz w temperaturze 180 stopni
okolicepalnika.plprzygotować szczególnie latem, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw i kiedy chcemy przygotować coś na "szybko", bo nie chce nam się długo stać przy garach. SKŁADNIKI: 250g makaronu spaghetti, 1 cukinia, 1 papryka czerwona, 100g pomidorków cherry, 1 cebula, 1 szklanka śmietany 30%, 50g sera żółtego, 4 łyżki oliwy, oregano, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Makaron spaghetti gotuję al dente(...)kostkę. Ser żółty ścieram na tarce o małych otworach. 3. Na oliwie szklę cebulę. Do cebuli dodaję cukinię, paprykę i pomidorki cherry. Smażę około 10 minut. Warzywa zalewam śmietaną i dodaję żółty ser. Duszę około 3 minut. Dodaję ugotowany makaron spaghetti. Mieszam i duszę jeszcze przez 2 minuty. Potrawę doprawiam do smaku oregano, solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia Kasijestem pewna, że ta kremowa, delikatnie maślana wersja makaronu przypadnie do gustu prawie każdemu. Koniecznie wypróbujcie, zapewniam, że jest pysznie. Składniki: 200 g makaronu tagliatelle (u mnie bazyliowe) 1 (ok. 300 g) młoda cukinia 0,5 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 mała młoda cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego parmezanu 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo(...)zmięknie. 4) Całość zalać śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Kiedy zacznie się gotować dosypać parmezan i ponownie wymieszać. 5) Na koniec dorzucić ugotowany makaron i połączyć z sosem. 6) Podawać posypane startym parmezanem. Artykuł Tagliatelle z cukinią pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mekurczaka, pieczarkami i cukinią w kremowym sosie tworzy bardzo udaną kompozycję smakową, która zadowoli niejedno wybredne podniebienie. Składniki na makaron z kurczakiem i serkiem Philadelphia: 250 g makaronu tagliatelle (lub innego ulubionego) pierś z kurczaka 120 g serka Philadelphia niewielka cukinia 250 g pieczarek pół szklanki mleka 2 ząbki czosnku oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, ostra papryka(...)Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plastry. Cukinię kroimy najpierw w plastry, a plastry na ćwiartki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy kurczaka i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki. Smażymy następne kilka minut. Potem wrzucamy cukinię i smażymy
e-PrzepisyKulinarnecukinię a nawet dynię – zwiększamy dodatkowo objętość sosu oraz ilość błonnika w diecie, obniżamy cenę gotowego dania i jego kaloryczność. Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania bardzo prostej zapiekanki, którą przygotowuje się w kilka minut jeśli macie już wcześniej przygotowany sos. PRZEPIS NA LASAGNE Z MIĘSEM I CUKINIĄ Składniki na lasagne z mięsem i cukinią: 250g – 12 płatów suchego makaronu lasagne(...)makaron lasagne suchy układamy na dnie dużego naczynia żaroodpornego wcześniej posmarowanego olejem. Następnie sos boloński mieszamy dodatkowo z solą, czosnkiem granulowanym i oregano. Potem 1/2 sosu przekładamy na makaron. Następnie znów układamy płaty makaronu a na nie znów makaron (powinien stanowić ostatnia warstwę). Potem wylewamy na wierzch ok 2 szkl wody (wody nie dodajemy jeśli używamy makaronu ugotowanego – suchy makaron
Dorota Smakujewarzywami to świetny pomysł na pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. Szybka i prosta w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 350 gram dowolnego makaronu ok 500 gram mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 mniejsza cukinia 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 400 gram 150-200 gram tartego sera ( u mnie mozzarella) przyprawy: sól, pieprz, słodka(...)przypraw do mięsa olej do smażenia, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Paprykę i cukinię kroimy w kostkę a cebulę w drobną kostkę, na patelni na oleju podsmażamy cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy cebula się zeszkli dodajemy paprykę, smażymy mieszając ok 3 min, następnie dodajemy cukinię, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy ok 3 min, po tym czasie do warzyw
Blog kulinarny S9.PLwykonaniu danie, wygladające jak z restauracji. Wystarczy kilka składników i około 30 minut czasu, żeby przyrządzić taki wyśmienity obiad. Bardzo polecam. Składniki (2 porcje): 150 g makaronu 150 g krewetek 1 cukinia 100 g szpinaku 3 ząbki czosnk 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy 2 łyżki masła 4 łyżki białego wytrawnego wina tarty parmezan, szczypiorek lub świeża(...)bazylia Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie rozmrozić krewetki w letniej wodzie. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Na dużej patelni na oliwie podsmażyć obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać szpinak i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać masło, krewetki i cukinię. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Smażyć, co chwilę
Healthy food explorerArtykuł Makaron z pesto z rukoli, orzechów i migdałów z cukinią, pomidorami i kabanosem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaDzisiaj pomysł na smaczny sos z cukinią w roli głównej. Smaczny i łatwy w przygotowaniu. SKŁADNIKI : 2 młode cukinie 1 duża cebula 500 ml przecieru pomidorowego z kartonika 1 puszka soczewicy sól, pieprz do smaku odrobina oleju jarzynka do smaku 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka cukru parmezan tarty lub żółty(...)odrobinie oleju, doprawiamy solą, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i soczewicę z puszki. Dusimy chwilkę pod przykryciem. Do sosu dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Chwilę gotujemy mieszając i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i odrobiną cukru. Na koniec wsypujemy tarty parmezan i podajemy z makaronem lub innymi dodatkami. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliPyszne połączenie cukinii, szynki szwarcwaldzkiej i sera feta z pełnoziarnistym makaronem. Do tego czarne oliwki, aromatyczne pomidorki koktajlowe i niezastąpiony czosnek. Powiem szczerze, że nigdy nie byłam przekonana do żadnych wędlin, no, może poza szynką z kurczaka... A to był błąd!, identycznie zresztą jak z oliwkami (za tymi też nie przepadałam) Rozczarowałam się... bardzo pozytywnie! I doszłam(...)szybki obiad, ale i wykwintną kolację. ;) Gwarantuję, że zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie! Składniki (na 2 porcje) : - ulubiony makaron (u mnie graham, ok. 100 g) - 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej - ok. 50 g sera feta - kilka pomidorków koktajlowych - kilka czarnych oliwek - 1/2 cukinii - 3 ząbki czosnku - łyżka oliwy - łyżka serka kremowego/śmietany - odrobina mleka do podlania - sól (opcjonalnie
Kuchnia Elliemogą być trochę dłuższe i grubsze). Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy tak samo jak paprykę. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, chili w plasterki. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Nie będę się rozpisywać jak ugotowałam swój, bo gotowałam makarony ryżowe już wielokrotnie i niektóre przygotowywało się trochę inaczej. Do woka (możecie oczywiście użyć zwykłej patelni, jeżeli nie macie woka) wlewamy olej(...)dymkę z marynaty, dodajemy schab. Całość smażymy kolejną minutę. Pod koniec smażenia dodajemy makaron, sos sojowy, ogórki, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy poszatkowanymi orzechami ziemnymi i kiełkami. Podobne przepisy: Wieprzowina po chińsku z orzechami ziemnymi Makaron ryżowy z warzywami Makaron ryżowy z kurczakiem Makaron ryżowy z cukinią, groszkiem i ogórkiem Wołowina z makaronem po chińsku Artykuł Makaron ryżowy ze schabem
KardamonovyDziś przepis na lekkie danie. Bez mięsa, z dużą ilością zdrowej cukinii, całość podkreślona niewielką ilością śmietany i sera. Danie idealne na każdą porę roku:). 150g makaronu tagliatelle 1 duża cukinia (około 600g) 100g sera cheddar 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1, Makaron gotujemy zgodnie(...)opakowaniu. 2. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, cukinię ze skórką ścieramy na małych oczkach tarki. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, cukinię i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy do odparowania wody z cukinii. Wtedy dodajemy śmietanę, dusimy jeszcze chwilę. Warzywa mieszamy z makaronem i startym serem cheddar
Szefowa kuchnipieprz ziołowy. Cały czas warzywa mieszamy podczas smażenia. Gdy cukinia zmięknie dodajemy passatę pomidorową. Całość dusimy około 10 minut mieszając i sprawdzając czy nie trzeba farszu jeszcze doprawić. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli farsz za bardzo zgęstnieje to dodajemy trochę wrzątku (farsz nie może być bardzo gęsty, bo makaron w trakie pieczenia wchłania wodę). Gdy beszamel
Simple DishMakaron farfalle z czerwonym pesto, kurczakiem, cukinią i rukolą zrobimy w kilka chwil zyskując pełnowartościowy obiad. Obiad polecam szczególnie na cieplejsze dni, jest lekki, ale również sycący. 200g makaronu farfalle 1 duży filet z kurczaka 1 duża cukinia 1 cebula 5 ząbków czosnku 4 łyżki czerwonego pesto 2 duże garści rukoli sól, pieprz oliwa do smażenia tarta mozzarella(...)Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka, cebulę i cukinię kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka. Kiedy się zarumieni dodajemy cebulę, czosnek i cukinię. Smażymy do momentu aż woda odparuje. Wtedy dodajemy pesto, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z makaronem i rukolą. Przed podaniem posypujemy mozzarellą
Szefowa kuchni