Szybki i smaczny obiad. Mięso mielone z cukinią. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami lub kaszą. Polecam na obecne upały, kiedy nie mamy ochoty gotować i piec. Na blogu w zakładce mięsa znajdziecie wiele innych pomysłów i przepisów na dania mięsne. Jeśli ugotowaliście coś z moich przepisów to napiszcie kilka słów w komentarzu. 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula(...)tarce o grubych oczkach. Smażyć około 3 minut. Wlać puszkę pomidorów i pół puszki wody. Wszystko doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Smażyć chwilę i podawać z makaronem lub ziemniakami. mięso mielone z cukinią
O kuchni z uczuciemWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: 200 g makaronu (u mnie z dodatkiem pomidorów), 1/2 cukinii, 4 pomidory(...)suszone + 4 łyżki oliwy z pomidorów, duży ząbek czosnku, 3 kawałki papryczki jalapeno ze słoiki (opcjonalnie, można zastąpić przyprawą chili), 15 listków bazylii, sól, szczypta tymianku. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Cukinię myję, kroję w drobną kostkę. Pomidory i czosnek siekam. Warzywa podsmażam na dwóch łyżkach oliwy z pomidorów z dodatkiem soli i tymianku. Makaron łączę
JejKuchniaPrzepis na pesto w jednej z pierwszych galerii Kolejne składniki to: makaron penne 3-4 zabki czosnku ćwiartka kabaczka lub cukinii ( w tym przypadku był to obrany ze skóry i drobno pokrojony kabaczek) oliwa z oliwek sól pieprz parmezan Makaron wrzucamy na osolony wrzątek z łyżką oliwy z oliwek i gotujemy kilka minut aby był al dente
Jemy Pijemytutaj . Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu spaghetti - 2 żółtka i 1 białko - 100 g wędzonego boczku - pół małej cukinii - 50 g startego parmezanu - szczyptę soli, pieprzu, oregano i bazylii 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Boczek kroimy w niewielką kosteczkę, a cukinie w plasterki. 3. Na suchej mocno rozgrzanej patelni podsmażamy boczek(...)międzyczasie przygotowujemy sos. W dużej misce roztrzepujemy 2 żółtka i białko z jednego jajka, dodajemy parmezan oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. 6. Do usmażonego boczku oraz cukinii dodajemy 1 chochlę wody z gotowania makaronu. 7. Następnie dodajemy również odcedzony makaron i mieszamy, aby wchłonął on jak najwięcej aromatu smażonego boczku. 8. Całość przekładamy do miski z jajecznym sosem, mieszamy
Bez CebuliSzybkie i pyszne leczo warzywne to proste, ale bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Podstawowymi składnikami są cukinia, papryka i pomidory. Nasza wersja leczo będzie z dodatkiem kiełbasy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 20 0 g kolorowego makaronu, 2 ząbki czosnku, duża cukinia, 12 suszonych pomidorów, 180 g fety, pietruszka suszona, pieprz, sól. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodze do miękkości, odcedzam, studzę. Cukinię kroję w kostkę, pomidory na mniejsze kawałki. Podsmażam razem(...)łyżkach oliwy z pomidorów z dodatkiem szczypty soli, do momentu, kiedy cukinia będzie miękka. Fetę kroję w kostkę, mieszam w misce z pietruszką suszoną. Dodaję makaron, podsmażone warzywa oraz posiekany czosnek i pieprz. Dokładnie mieszam. W razie potrzeby dodaję jeszcze łyżkę oliwy z pomidorów
JejKuchniawygrać coś fajneg o! To danie przygotowałam właśnie z myślą o tym, by zdobyć roczny zapas makaronu Barilla, a co najważniejsze- udało się :) Do przygotowania użyłam makaronu casarecce o niebanalnym kształcie, młodej cukinii, liści świeżego szpinaku i sera pleśniowego Lazur, który połączył potrawę w całość :) Składniki: 130 g makaronu np. casarecce siciliane 1 mała młoda cukinia 2 duże garście świeżego(...)sera pleśniowego „Lazur” 50g orzechów włoskich sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek. W tym czasie przygotowujemy sos: Czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na pozostałej oliwie. Do lekko przyrumienionego dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie pół talarki, oraz drobno potargane liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem
Kuchnia w czekoladzieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 150 g makaronu fusilli, średnia cukinia, pojedyncza pierś kurczaka, 80 ml śmietany 30%, sól, pieprz, 1/2 łyżeczka curry + szczypta dodatkowo, 1/2 łyżeczki bazylii, łyżeczka + 2 łyżeczki oleju, łyżka masła. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Kurczaka kroję w kostkę(...)dodatkiem soli i pieprzu na maśle z dodatkiem dwóch łyżeczek oliwy (do momentu aż lekko się zarumieni). Kiedy cukinia będzie miękka, dodaję kurczaka, smażę kolejne 3 minuty (często mieszam). Po tym czasie wlewam śmietanę, zagotowuję. Na koniec dodaję ugotowany makaron, szczyptę curry, mieszam i podgrzewam. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniajarmużu , który wciąż można kupić lub zerwać w ogródku. Spaghetti z pesto domowej roboty jest niesamowite pożywne. Już sam makaron z pesto smakuje fantastycznie. Dlatego spaghetti z pesto nie wymaga zbyt wielu składników. Ja postawiłam na brokuły, cukinię i krewetki jako cenne źródło białka. Krewetki ponoć poprawiają humor. Po zjedzenie spaghetti czułam się bardzo szczęśliwa…he, he… Lubię(...)pesto. W naczyniu wymieszaj soję z cytryną i miodem. Dodaj krewetki i marynuj przez 20 minut. Podziel brokuły na różyczki. Dodaj do krewetek. Pokrój paprykę w kostkę. Z cukinii wytnij cukiniowy makaron za pomocą veggie spiralizator lub innej maszynki do zoodles. Nastaw wodę w dużym garnku. Posól i zagotuj. Do gotującej wody wrzuć spaghetti. Gotuj makaron al dente według wskazówek
codojedzeniaWiecie, że dzisiaj jest Światowy Dzień Makaronu :-). Ja jako osoba, która go uwielbiam, oczywiście przygotowałam pyszną zapiekankę. Znajdziemy w niej łososia, cukinię, suszone pomidory i oliwki zielone. Do tego zielona cebulka i kulki mozzarelli, wszystko posypane suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką. Mniam. Polecam, życzę Wam miłego makaronowego dnia :-) Składniki dla 3 osób: 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego u mnie(...)opakowanie mini kulek mozzarelli oliwki zielone (ja dałam dużo bo lubimy) cebulka dymka razem z zieloną częścią sól pieprz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką Makaron gotujemy al'dente. Cukinię kroję w plasterki, pomidory w paseczki. Oliwki na mniejsze części. Cebulkę również. Na spód naczynia żaroodpornego daję troszkę oleju z suszonych pomidorów. Łososia myję, obieram ze skóry i kroję
kruche babeczkiprzygotowaniu. Pyszne. Lekkie. Zdrowe. Przepis bierze udział w konkursie kulinarnym LubelLOVE inspiracje dla blogerów. #lubelloveinspiracje #lubella Zapraszam! Składniki: 2 szklanki makaronu, u mnie MINI makaron 5 warzyw, Lubella 1 cukinia 1 bakłażan 1/2 czerwonej papryki 1/2 cebuli oliwa Składniki na sos jogurtowo-jajeczny: 180 g jogurtu naturalnego 2 jajka 10 listków bazylii garść koperku garść natki pietruszki(...)solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodać posiekane zioła. Na patelni rozgrzać oliwę i łyżkę masła, dodać cebulę, kiedy się zeszkli dodać paprykę, bakłażana i cukinię. Smażyć ok 10 minut. Warzywa wymieszać z makaronem i sosem jogurtowo-jajecznym. Delikatnie przełożyć do papilotek. Na każdą "babeczkę" ułożyć plasterek mozarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut. Makaron
Trufelkowozdecydowanie więcej warzyw niż mięsa, a najchętniej warzywa dodaję do ulubionego makaronu lub kaszy. A jak wygląda to u Was? Makaron z jarmużem, cukinią i czerwoną papryką / 2 porcje Składniki: 200 g makronu kokardki garść jarmużu 1 ząbek czosnku 1/4 małej, czerwonej papryki gruby plaster cukinii 2 łyżki czarnych oliwek łyżeczka kaparów 4 łyżki startego na dużych oczkach grana padano(...)obieramy czosnek, kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w paski, a cukinię w kostkę. Czarne oliwki kroimy na plasterki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cukinię z czosnkiem i paprykę, a po chwili jarmuż. Podsmażamy warzywa, aż będą al dente czyli półtwarde. Na koniec dorzucamy oliwki i kapary. Ugotowany makaron dodajemy do warzyw na patelni, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy
Moja smaczna kuchnianależy pamiętać o spożywaniu dużej ilości warzyw. Te z mrożonek doskonale nadają się do przygotowania szybkich zup i innych potraw. Dzisiejszą zupę dodatkowo wzbogaciłam świeżą cukinią i selerem naciowym,a dla sytości dorzuciłam nieco makaronu. 200 g mrożonej mieszanki (kalafior,brokuł,marchewka) 150 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski 3 łodygi selera naciowego 1 mała cukinia 1 cebula 1 ząbek(...)mieszankę z kalafiorem. Smażyć kilka minut mieszając zawartość. Następnie warzywa zalać bulionem,dodać przyprawy i gotować około 15-20 minut. W międzyczasie posiekać cukinię,seler naciowy . Dodać do zupy posiekane warzywa oraz makaron,gotować do miękkości makaronu ok.8-10 minut. Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem
Kolorowa kuchnia Elkiverdure: piselli e zucchine. Senza rinunciare al gusto, la pasta è piu' delicata e leggera ma anche molto gustosa. Buon appetito! SKŁADNIKI 320 g makaronu typu farfalle 100 g groszku 1 cukinia 2 jaja 100 ml śmietany 80 g grana padano oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di farfalle 100 g di piselli(...)kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy groszek i cukinie. Warzywa podsmażamy kilka minut. W misce trzepaczką mieszamy jaja ze śmietaną, dodajemy starkowany grana padano, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ugotowany makaron przekładamy do patelni z warzywami, mieszamy. Masę jajeczną wlewamy
La grande e la piccola cuoca