Spaghetti jadłam wieki temu, bo nawet nie pamiętam. Ogromną miałam na nie ochotę, więc dla chcącego nic trudnego. Specjalnym dodatkiem jest młoda i świeżutka cukinia, która jest tajemniczym gościem w daniu. :) Składniki: 50g makaronu spaghetti z pszenicy durum 60g mięsa mielonego z indyka 50g młodej cukinii 4 łyżki passaty pomidorowej mała cebulka natka pietruszki zioła prowansalskie pierz cytrynowy sól(...)łyżka oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso, passatę pomidorową, startą cukinię i przyprawy. Mieszamy i dusimy ok. 10 minut na małym
Truskawkowa Fiestaprosty przepis na makaron, który idealnie sprawdzi się tak wiosną jak i latem. Połączenie Parmezanu, jogurtu i skórki cytrynowej może się na pierwszy rzut oka wydawać nieco... zaskakujące jednak okazuje się niezwykle udane i nadaje całości niesamowity, orzeźwiający smak. W sam raz na nadchodzące, coraz cieplejsze dni. 👍 Składniki: 300g makaronu (u mnie linguine domowej roboty) 300g cukinii 300g pomidorków koktajlowych(...)pieprzem; na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cukinię i smażyć aż zmięknie zrobi się przejrzysta; rozsunąć ją na boki, tak by odsłonić środek patelni i wrzucić czosnek. Smażyć 20-30 sekund aż zacznie się złocić (nie może zbrązowieć!). Wymieszać z cukinią; dodać pomidorki i smażyć kolejne 2 minuty; w międzyczasie ugotować wybrany makaron al dente . Zachować ok. pół szklanki wody
Pasta Po Polskutłuszczu (można delikatnie podać go wodą). Brokuł podzielić na różyczki, przepłukać zimną wodą i gotować przez około 8 minut na małym ogniu pod przykryciem. Makaron ugotować i odsączyć. Czosnek drobno posiekać, pieczarki i cukinię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić czosnek i podsmażyć przez około minutę, dodać szpinak i smażyć aż zmięknie, po tym czasie dodać pieczarki(...)cukinię oraz przyprawy. Smażyć przez około 5 minut, na koniec dodać mięso, pokrojone pomidorki koktajlowe oraz makaron. Wszystko wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem i chwilkę podgrzać. Przełożyć na talerz i podawać
Healthy food explorergryczanej lub razowej. Sprawdź: Zamów tanio i szybko jedzenie do domu! Składniki szklanka makaronu penne 150 ml śmietany 18% 1/2 czerwonej papryki mała szalotka 30g parmezanu garść szpinaku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek Zobacz również: Makaron z łososiem i cukinią Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym – przepis Makaron gotujemy al dente. Najlepiej posłużyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!serio nie trzeba się narobić aby zjeść coś na prawdę dobrego. Polecam, zawsze, wszędzie, gotuje rodzinie, znajomym – zachwalają. Składniki (na 2 duże porcje): 200g makaronu – użyłam kokardek 1 mała cukinia 150g plasterków surowego, wędzonego boczku 6 pomidorów suszonych, z oleju 2 łyżki oleju spod pomidorów sól i pieprz do smaku łyżka pestek dyni łyżka nasion słonecznika ząbek czosnku(...)niego dodajemy pokrojone pomidory suszone oraz cukinię i często mieszając, smażymy, aż cukinia lekko zmięknie i zacznie się zrumieniać – około 4-5 minut na dużym ogniu. Po tym czasie do składników na patelni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pestki dyni – mieszamy smażąc przez minutę. Dodajemy gorący, ugotowany makaron i wszystko razem dokładnie mieszamy, aby makaron pokrył
Smaczna Stronaszklanki mleka kokosowego 2 łyżeczki garam masali 1/2 piersi z kurczaka 1 szklanka upieczonej i pokrojonej w kostkę dyni 1/2 cukinii 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 szklanki wody/bulionu olej do smażenia Przygotowanie: Zagotować wodę. Makaron wrzucić do dużej miski i zalej wrzątkiem. Po około 10 minutach odcedzić go przelać wodą. Cebulę drobno pokroić. Kurczaka pokroić(...)pomidor, mleko kokosowe, orzechy nerkowca, ząbek czosnku. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i kurczaka. Po kilku minutach dodać cukinię. Następnie dodać zmiksowany krem orzechowo – kokosowy i wodę. Posolić i popieprzyć. Odparować nadmiar płynu. Spróbować. Na talerz wyłożyć makaron i sos z kurczakiem. Smacznego
Jaglusiawrzuciłam mrożony) - 200 gram fasolki szparagowej - 150 gram młodej cukinii - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku rozgniecione - 1 cebula - 2,5 litra wywaru z warzyw tudzież wody - bouquet garni z 2 gałązek natki pietruszki i listka laurowego, związany kawałkiem selera naciowego - 1 duży pomidor - 85 gram suchego makaronu do zupy (gwiazdki) - parmezan, grana padano lub inny twardy, podpuszczkowy(...)wodę lub wywar i doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy temperaturę i gotujemy całość pod przykryciem przez jakieś 8 minut, do czasu aż warzywa zmiękną. Dodajemy groszek, fasolkę, cukinię, pomidory i makaron. Gotujemy całość przez jakieś 5 minut, do miękkości warzyw i makaronu. Wlewamy do zupy sos pistou. Podajemy z parmezanem lub innym twardym serem. Voila! Zainspirowane: "Kuchnia śródziemnomorska
Życie zamknięte w smakujeszcze znalazły się w szafce resztki drobnego makaronu. Dodałam tylko warzywa. Wrzuciłam wszystko do gara i coś tam wyszło, dobrze smakuje choć może nie wygląda. Brzuszek pełen i składniki zużyte. składniki: 450g mięsa mielonego, u mnie udziec z indyka 1 duża cebula 120 g drobnego makaronu 1 średnia marchewka 1 średnia cukinia ok 500 g ok 2 szklanki bulionu(...)drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię razem ze skórką pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać trochę oleju i lekko zrumienić cebulę. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Potem dodać cukinię i marchewkę. Przesmażyć wszystko razem i zalać bulionem. Zagotować i dodać makaron. Całość dobrze doprawić i dusić aż składniki będą miękkie
Monia miesza i gotujeśmietany 30%, dwie średnie cukinie, 10 dag pieczarek, cebula, łyżka masła, papryka ostra, sól, oregano, estragon, tymianek, szczypta soli, większa garść posiekanej natk i pietruszki. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach, pieczarki kroję w półplasterki, cebulę drobno siekam. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw do momentu wyparowania nadmiaru wody. Dodaję śmietanę, chwilę gotuję(...)kawałki ser żółty, mieszam. Trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serów, co jakiś czas mieszając. Wsypuję natkę, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Powstały sos mieszam z makaronem
JejKuchniadoprawiona została jedynie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli chcecie i lubicie, do sosu z cukinii i pomidorków dorzućcie połowę posiekanej papryczki chili i kilka suszonych pomidorów. SKŁADNIKI: 1 większa cukinia 15 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz do podania krótki makaron, np. świderki, penne, kolanka, muszle PPRZYGOTOWANIE: Na niewielkiej ilości oliwy przesmażam posiekany drobniutko czosnek. Pomidorki myję
Zasmakuj KuchniJeśli szukacie ciekawych przepisów na dania z makaronem znajdziecie je TUTAJ . Będąc pewnego dnia na zakupach zaopatrzyłam się w temperówkę do warzyw, dzięki której mogę przygotować makaron z warzyw. Na pierwszy ogień poszła cukinia, która okazała się strzałem w dziesiątkę. W dzisiejszym przepisie do takiego makaronu proponuję sos pomidorowy oraz maleńkie klopsiki. Składniki: 2 duże cukinie, dokładnie umyte i osuszone(...)oraz bazylię. Wkładamy klopsiki i gotujemy około 15 minut by nieco wody odparowało a mięso doszło w środku. Cukinię za pomocą temperówki kroimy we wstążki, przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i oregano z bazylią. Na talerzu układamy porcję makaronu, porcję sosu oraz kilka klopsików. Smacznego
Życie ze smakiemkilkanaście minut a będziecie zajadać się pysznym makaronem. Ekspresowy, pełnowartościowy obiad! Możecie modyfikować dodatki według własnych upodobań. Do zrobienia tego makaronu będziecie potrzebowali 1/2 paczki makaronu razowego 2 małe cukinie 1 papryczkę chilli 2 ząbki czosnku 1 małą cebulkę dymkę 150 g pokrojonego w kostkę boczku wędzonego 2 ząbki czosnku parmezan do smaku natkę pietruszki odrobinę świeżej kolendry(...)gładkiego twarożku kanapkowego. Wstawcie do gotowania wodę jak zacznie wrzeć wsypcie makaron. Ugotujcie tak aby był al dente. Podsmażcie boczek na rumian, dodajcie cebulkę posiekaną w kostkę, zmiażdżony czosnek i posiekaną drobniutko papryczkę chilli. Podsmażcie krótko i dodajcie pokrojoną w kostkę (duża kostkę) cukinie. Podduście chwilkę często mieszając, tak aby cukinia była miękka, ale w ciąż chrupiąca. Dodajcie
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSkładniki: 1 opakowanie świeżego makaronu tortellini, u mnie z ricottą i szpinakiem 1 marchewka 1 cukinia 1/2 papryki 2-3 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów sól, pieprz słodka papryka chili … Czytaj dalej Tortellini z warzywami
czarrna od kuchniDelikatna, ale pożywna. Rozgrzewająca ale z warzywami lata. Lekka, z makaronem i dużą ilością warzyw. Składniki: 1 cukinia(...)włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka) biała część pora 2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szkl makaronu jajecznego Arc Pol 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 szkl śmietanki kremówki 2 gałązki tymianku 500 ml bulionu sól pieprz Makaron Arc Pol jajeczny ugotować al dente. Cukinię, marchewkę, cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Por pokroić w ćwiartki. Seler w kostkę. na rozgrzanej
Kuchnia w oparachlink by poznać przepis): 1. ŚNIADANIE - Ryż na mleku kokosowym z owocami / borówkami 2. LUNCH - Pasztet z cukinii z kaszą jaglaną 3. OBIAD - Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami, cukinią i serem feta 4. KOLACJA - Pasta jajeczna z papryką i serem cheddar + ogórki małosolne + pieczywo jedzenie w pudełkach, pomysły, inspiracje, przepisy, lunchboxy do pracy, szybkie lunchboxy
Szefowa kuchni