cukinii nada się jako dodatek do mięsa, makaronu lub ryżu. 3 kg cukinii ( waga po obraniu i wydrążeniu środka) 1 kg dojrzałych pomidorów 1 kg słodkiej papryki kukurydza konserwowa, słoik 900 ml ( waga samej kukurydzy po odsączeniu 610 g) 300 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka soli 1 czubata łyżka majeranku suszonego 1 łyżka bazylii suszonej 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
Moje domowe kucharzenieprzepis na sos do dań azjatyckich, ale świetnie sprawdza się z aromatycznymi pulpecikami włoskimi. Smaki doskonale się uzupełniają. Przepis naprawdę wart wypróbowania. Cukinia ma jeszcze jedną cechę, o której warto pamiętać robiąc z niej makaron – pocięta na paski puszcza dużo wody. Generalnie jest to warzywo bardzo wodniste i nie ma z tym większego problemu jeśli podawana jest zaraz(...)całość. Krok 3 Warzywne spaghetti. Umyj warzywa, obierz marchew. Posiekaj rzodkiewki na plasterki. Maszynką do obierania warzyw ze specjalną końcówką ( zobacz jak to zrobić warzywne spaghetti ) potnij cukinię i marchew na makarony. Krok 4 Przełóż warzywa do misy, wymieszaj z sosem. Na spaghetti wyłóż pulpeciki. Podawaj. Artykuł Środa: Pulpety włoskie z cukiniowo-marchewkowym spaghetti pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzkompozycjach. Ta z tagliatelle niesie ze sobą dużą dozę delikatnych smaków i aromatów, które razem komponują się w bardzo ciekawe danie. Składniki : 1 polędwiczka wieprzowa makaron tagliatelle 250g pół naci kolendry 100g boczku mała cukinia 50-80g łuskanego słonecznika 2-3 ząbki czosnku parmezan 3-4 łyżki oleju sól, pieprz, cząber Sposób przyrządzenia : polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy(...)zamknąć wilgoć wewnątrz kawałków mięsa - trzeba uważać by nie przesuszyć mięsa zmniejszamy nieco ogień, dodajemy nieco cząbru oraz boczek i czosnek, a po chwili cukinię i tak mieszając smażymy przez kilka minut dodajemy odcedzony makaron i mieszamy całość porcje wykładamy na talerze - najlepiej nieco podgrzane w piekarniku, posypujemy słonecznikiem, sporą ilością posiekanej kolendry oraz startym parmezanem
zobacz ich smakcukinii faszerowane serem ricotta. Zdrowe roladki z cukinii nadziewane ricottą , serem mozzarella i bazylią , a całość polana pysznym sosem marinara, który wykonany jest z pomidorów . Te pyszne roladki z cukinii bardzo pięknie się prezentują i stanowią smaczny i zdrowy obiad o niskiej zawartości węglowodanów. Cukinia bardzo ułatwia przekształcenie dowolnego dania w lżejszą, zdrowszą wersję, cukinia jest znakomitym zamiennikiem makaronu, ponieważ
Zdrowy Styl Joannykiedy nie chce spędzać się w kuchni wielu godzin - z powodu temperatury bądź innych planów wypoczynkowych. STIR FRY Z HALIBUTEM Składniki: - 200 gram halibuta (filet) - 75 gram makaronu ryżowego (nitki) - 1 cukinia - pół czerwonej papryki - 70 gram pędów bambusa - 70 gram kiełków fasoli mung - 3 łyżki octu ryżowego - 3 łyżki wody - 5 łyżek jasnego sosu sojowego - 3 łyżki brązowego cukru(...)Przygotowanie: Rybę podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy cukinię i paprykę pokrojone w kostkę, pędy bambusa i kiełki fasoli. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez chwilkę mieszając z resztą składników. Dodajemy sos zrobiony z octu, wody, sosu sojowego i cukru. Podsmażamy chwilkę mieszając szybko, by połączyć produkty z sosem. Podajemy natychmiast z ulubionym sosem
Życie zamknięte w smakuzasady. Z makaronem już jest różnie. Właściwie możemy powiedzieć, że co do zasady mają w składzie gluten, pomimo tego, że prawdopodobieństwo natrafienia na bezglutenowy makaron jest znacznie większe niż grzyba glutenowego. Cukinia to takie warzywo, które, kiedy jest jeszcze małych rozmiarów, przypomina ogórka. Na tym podobieństwa się kończą. Poza tym, co jest istotne w tych czasach, ogórek pochodzi z kraju(...)każdym razie cukinia jest tania i ze względu na swoją strukturę daje wiele możliwości. Tnąc ją w cienkie paski, za pomocą obieraczki, możemy uzyskać makaron o kształcie tagiatelle. Składniki: - boczniaki - czosnek - cukinia - szczypiorek (opcjonalnie) Wykonanie: Cukinie obieramy obieraczką. Skórki wyrzucamy i obieramy dalej, aż nic nie zostanie. Boczniaki kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Podsmażamy
Kryzysowa Książka Kucharskasteka. Przepis na stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą. Poniedziałek – Spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto Długo zachwycaliśmy się przepisami z ciętą jak spaghetti cukinią, doskonale imitującą makaron . W końcu zaczęliśmy szukać odpowiedniego sprzętu, który nadaje warzywom taki kształt. Nie mogliśmy jednak zdecydować co kupić – opinie o jakości tego typu sprzętu w internecie są skrajnie różne(...)cięciom odpowiedni kształt. Można też zaopatrzyć się w sprzęt pewnej szwajcarskiej firmy na V :), zrobiony z dobrej stali. Kosztuje około 25 zł. Kiedy w domu zaczęliśmy zamieniać w spaghetti cukinię, marchew, białą rzepę a nawet buraczki i jabłka radość była większa niż z nowego play station Od tego czasu często sięgamy po naszą obieraczkę. Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowo
Niedzielny kucharzOstatnio przedstawiałam Wam ciekawy, naturalny produkt bez gotowania—>KLIK. Oto jak można wykorzystać makaron konjac w daniach na ciepło :) Szybko zdrowo i niskokalorycznie, polecam! opakowanie makaronu konjac (200g) żółta cukinia 2 duże pomidory malinowe mała cebula łyżeczka oleju rzepakowego łyżka sosu chili szczypta soli i pieprzu łyżka posiekanej bazylii odrobina fety do podania Cebulę drobno siekamy, cukinię kroimy(...)rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone pomidory, sos chili oraz ziołą i przyprawy i chwilę dusimy aż większość wody odparuje. Dodajemy opłukany makaron i chwilę mieszamy aby konjac wchłonął smak sosu. Podajemy posypane odrobiną fety. Smacznego :) Artykuł Konjac z cukinią i pomidorami na ostro pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogZnacie już pastę kanapkową a tym razem szybka, prosta i smaczna potrawka z mięsa z rosołu oraz warzyw. Znakomicie komponuje się z ryżem z kalafiora, keto kopytkami czy gotowym makaronem konjac bez węgli. Składniki – potrawka z mięsa z rosołu: mięso z rosołu ( u mnie z przepisu na rosół drobiowy z dodatkiem wołowiny : kura wiejska 500 g, szyja indycza(...)dusić na malutkim ogniu aż papryka będzie miękka ale nie dopuścić by się rozpadła. Gotową potrawkę można podawać z różnego rodzaju dodatkami jak ryż z kalafiora, spaghetti z cukinii, keto kopytka, makaronem konjac itp. Makro i tłuszcz można podbijać tłuszczem dodanym do gotowej potrawy na talerzu dolewając np. oleju MCT , oliwy z oliwek , oleju lnianego , z ogórecznika itp. Smacznego
Ola la LCHFdanie. Zwykły obiad w zwykły dzień w tygodniu. Polecam zabieganym! Dla zabieganych. Makaron z zielonymi warzywami i boczkiem 3-4 porcje 300 g dowolnego makaronu 200 g wędzonego boczku 300 g brukselki 1 mała cukinia pół pęczka szczypiorku 200 ml śmietany kremówki sól pieprz Makaron ugotować al dente. Brukselkę podgotować przez 5 min. i każdą pokroić na ćwiartki. Cukinię razem(...)plasterki. Najlepiej zetrzeć na tarce na plasterki. Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na odrobinie tłuszczu. Do chrupiącego boczku dodać plasterki cukinii i smażyć przez 1 minutę. Dodać brukselkę i smażyć kolejną minutę. Dolać śmietanę i makaron i razem wszystko dusić 2-3 minuty na dużym ogniu, aby część płynu wyparowała. Zdjąć z palnika i przyprawić solą i pieprzem
Posadzone i zjedzonewszystkie oprócz skrobiowych (rosnące pod ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki, czyli ogórki i kapustę, sałaty, kapusty, cukinię, bakłażana, brukselkę, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szpinak, szparagi, grzyby, pomidory, ogórki, paprykę itp. Tłuszcze: smalec, masło ekstra (min 82%) i klarowane, łój, tłuszcz gęsi oraz kaczy, olej kokosowy, oliwa(...)Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony hamburger Makaron spaghetti z cukinii z sosem bolognese Pulpety w sosie pomidorowym Bigos Soczysta wątróbka saute Krewetki w maśle czosnkowym Krewetki w pomidorach Śledź pieczony Łosoś w maśle czosnkowo-ziołowym Pstrąg pieczony
Ola la LCHFDzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Dlatego na blogu dzisiaj danie makaronowe. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1 młoda cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 g drobno tartego sera Gruyere lub Grana Padano (robiłam z obydwoma rodzajami sera, pierwszy jest bardziej słodki, drugi nieco bardziej pikantny) zioła do pizzy, ok. 1 płaskiej łyżki sól i pieprz(...)mąki 2 łyżki masła Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W czasie gotowania wody na makaron zacząć przygotowywać sos. Masło stopić w średnim rondelku, wrzucić mąkę i chwilkę smażyć. Wlać szklankę wody i rozprowadzić mąkę za pomocą rózgi. Wlać śmietankę i zagotować. Cukinię zetrzeć na grubej tarce i przełożyć do sosu wraz z posiekaną natką. Dodać posiekane drobno ząbki
Czerwień i błękitrobiłem kolejnej :) Składniki : 3 pomidory rzymskie 1 mała cebula biała 1 ząbek czosnku świeża bazylia świeży tymianek 3 płaty makaronu lasagne 1/2 marchewki fioletowej 1 mała cukinia żółta 1/2 papryki pomarańczowej 1/2 papryki zielonej 100g startej mozzarelli 1 łyżeczka oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz czarny Pomidory parzymy(...)kroimy w plastry, cukinie również na plasterki. Papryki oczyszczamy i kroimy w paski. Po wyłączeniu parowaru, wyjmujemy pojemnik z pomidorami, a na 1 poziom układamy folię aluminiową. Warto, żeby folia była dłuższa po 2 bokach, żeby można było łatwo wyjąć lasagne z parowaru :) Smarujemy folię oliwą z oliwek i układamy 1 płat makaronu. Na nim kładziemy warzywa, pomidorki
Parowar Facetadominuje. Sałatkę można podać na lunch, kolację lub dodatek do mięsnych dań grillowych. Składniki: 2 szkl. ugotowanego makaronu orzo 1/3 łyżeczki kurkumy (do zabarwienia makaronu podczas gotowania) 1 szkl. pokrojonych, marynowanych serc karczochów 1/3 szkl. pokrojonych czarnych oliwek 1/2 cukinii garść rukoli 2 łyżeczki suszonego oregano 1/4 łyżeczki chili w proszku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy(...)żółty kolor). Przecedzić na sicie i pozostawić do wystudzenia. Cukinię pokroić w kostkę, podsmażyć krótko na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, posolić. Wystudzić. Przełożyć makaron do miski, dodać pokrojone karczochy, czarne oliwki, podsmażoną cukinię, suszone oregano, chili. Wymieszać sok z cytryny z oliwą z oliwek, dodać do sałatki, wymieszać. Przyprawić sałatkę solą i pieprzem. Nastepnie dodać rukolę i wymieszać. Smacznego
Codziennik Kuchennykolory też jest mile widziana, podobno oczami też jemy! :) Składniki na 3 spore porcje: - 400g piersi z kurczaka - 450g brokułów - 200g makaronu razowego - 50g mozzarelli light w kulce - marchewka - cebula - pół czerwonej papryki - pół cukinii - pół puszki groszku konserwowego - ząbek czosnku - sos sojowy light - ulubione przyprawy (u mnie curry, kurkuma, papryka słodka) * tary ser Parmezan(...)posypania Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, obsypujemy ulubionymi przyprawami i odstawiamy do lodówki. Brokuły gotujemy do miękkości i kroimy na mniejsze różyczki. Marchew, cebulę, paprykę i cukinię drobno kroimy. Gotujemy makaron al dente. Wyjmujemy kurczaka z lodówki i wrzucamy go na rozgrzaną oliwę z oliwek, smażymy. Gdy już nabierze białej barwy, dorzucamy cebulę i wyciskamy czosnek przez praskę. Smażymy
Be Fit Be Strong