umytego garść zielonej fasolki szparagowej – umytej i z obciętymi końcami marchewka pokrojona obieraczką do warzyw w paski mała cukinia pokrojona obieraczką do warzyw w paski parmezan pokrojony obieraczką do warzyw w paski – kilka pasków do dekoracji Przepis na makaron primavera z wiosennymi warzywami i pesto Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Listki rzodkiewek blendujemy na pesto razem(...)minucie odsączamy i przekładamy na patelnię na której smażyły się szalotki i papryka. W garnku gotujemy fasolkę szparagową przez 5 minut. Na patelnię z warzywami dodajemy paski marchewki i cukinii. Makaron mieszamy z pesto i dodajemy do reszty warzyw. Przekładamy warzywa z makaronem na talerze, dekorujemy odsączoną fasolką, pokrojoną na plasterki rzodkiewką i paskami parmezanu. Artykuł Makaron primavera z wiosennymi
Ugotowane pozamiataneMakaron w kształcie muszelek w aksamitnym sosie szafranowym z soczystym łososiem, startą na dużych oczkach cukinią i delikatnym czerwonym pieprzem. Szafran sprawia, że danie staje się oryginalne i wyjątkowe. Po prostu pyszne ! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Makarony uwielbiam w różnej postaci… Zapiekane, w zupach i te z sosami… Dlatego też przygotowałam właśnie(...)niecodzienny obiad. Proste do przygotowania, smakowite, idealne dla zabieganych. Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: 300 g makaronu „Lubella” (muszelki morskie) filet z łososia ze skórą (300 g) 1/2 średniej cukinii 250 g śmietany kremówki 30% 150 g słodkiej śmietany 12% lub 18% 1 ząbek czosnku 0,10 g szafranu 1 łyżka oleju
Oryginalny smakProsty makaron z boczkiem z to jedno z tych dań, które przygotujemy w 10-15 minut. Szybko, prosto i bardzo smacznie. Pokażę Wam jak w prosty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!takim urodzajem. To sprawia, ze ciagle poszukuje nowych inspiracji na smaczne dania z cukinia w roli glownej. Niestety brak czasu sprawil, ze wiele z nich nie pojawilo sie na blogu.Pojawi sie za to teraz pyszna przekaska lub jak ktos woli danie z makaronu i cukinii.Wlasciwie przepis na cukiniowy farsz zamiescilam juz przy okazji wytrawnego crumble, ktore tym razem wykorzystalam
Przysmaki Karolkipyszne, a najbardziej smakują mi ten z cienkimi łodyżkami. Najlepsze według mnie są lekko podsmażone, tak, aby pozostały chrupiące. Na bazie zielonych szparagów przygotowałam dzisiejszą ekspresową kolację z makaronem soba i cukinią. Wszystko posypane czarnym sezamem, z sosem teriyaki i dymką. Makaron soba ze smażoną cukinią i zielonymi szparagami / 1 porcja Składniki: 70-100 g makaronu soba 1 gruby plaster(...)kroimy na półplasterki. Łodygi szparagów kroimy w ukośne plasterki, główki pozostawiamy w całości. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cukinię, szparagi oraz po chwili czosnek. Podsmażamy wszystko, warzywa mają pozostać chrupiące. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany makaron soba odcedzamy, przelewamy zimną wodą, ponownie odcedzamy. Przekładamy na patelnię z warzywami, dodajemy
Moja smaczna kuchniagałki muszkatołowej i ścieram ją na tarce to moje wyobrażenie o tej przyprawie zmieniło się całkowicie. I niewielki dodatek do dań z makaronu i zielonych warzyw robi fajną robotę. Polecam! MAKARON ZE SZPARAGAMI I CUKINIĄ - 2 porcje makaronu (u mnie z mąki durum) - 2 ząbki czosnku - 1 mała cukinia - 10 -12 szparagów - parmezan wedle uznania - łyżka masła(...)będą dobre. Warto szparagi przekroić na pół wzdłuż wtedy szybciej dojdą. Całość zajmuje około 5 - 7 minut. Na patelnię dodaj odcedzony makaron, całość dokładanie wymieszaj. Posyp startym parmezanem i gotowe! Dodałam do makaronu ze szparagami i cukinią, młode pędy zielonego groszku. Oczywiście sprawdzą się różne zielone dodatki tj. natka pietruszki, młodziutkie liście rzodkiewki, mikrozioła czy liście chociażby świeżej bazylii
SMYKWKUCHNImakaronu również suszonego pomidora, takie wspomnienie słonecznych wakacji we Włoszech. Przepis jest szybki i niezwykle banalny. Sezon na cukinię rozpoczął się chwilkę temu, więc warto skorzystać. Dodam, że we Włoszech cukinię tartą na dużych oczkach, je się z makaronem w stanie(...)surowym! Także nie przesadzajmy za bardzo ze smażeniem cukinii. Cukinia jest świetnym warzywem, które wdzięcznie poddaje się innym smakom i nie zaburza całości. Odpowiednio przyprawione potrafi zaskoczyć. Ponadto cukinia jest zdrowa. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się
Z Kuchni Do KuchniLasagne z sosem mięsno - pomidorowym, doprawione czosnkiem, bazylią - ale zamiast makaronu CUKINIA! To pyszna alternatywa dla osób, które lubią dobrze zjeść a liczą kalorie ;) Składniki: 4 średniej wielkości cukinie, 3 pomidory, 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo - wołowego, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 250g sera żółtego, duża kulka mozzarelli, kulka sera buratta, 180 g przecieru pomidorowego, łyżka
Lena Gotujeidealne dla kucharzy leniwych. Składniki wystarczy pokroić i połączyć na patelni, a to nie wymaga przecież żadnych nadzwyczajnych umiejętności. Czego potrzebujesz? 1 pierś z kurczaka 6 suszonych pomidorów pół cukinii makaron kokardki mała śmietanka 30 % 2 ząbki czosnku 1/4 cebuli sól, pieprz, oregano Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do czasu przygotowania sosu. Teraz potrzebujesz wyłącznie 1 patelni(...)Zacznij razem ze mną... Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem. Gdy kurczak będzie podsmażony dodajemy cebulkę i czosnek. Następnie cukinię. Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Ja spotkałam ostatnio w sklepie pomidory bez zalewy. Sprawdziły się idealnie, a co więcej mają super intensywny smak. Całość zalewamy śmietanką i doprawiamy pieprzem oraz oregano. Nie przesadzajmy z solą ponieważ
Mój Smak na ŻycieMAKARON Z SOSEM Z CUKINII W dzisiejszym poście zapraszam na bardzo pyszny i sycący obiad. W porze gdy cukini i kabaczka jest bardzo dużo - to danie często gości w moim domu. Składniki: ok 25-30 dkg. kiełbasy lub boczku wędzonego 1 cebula 1 większa cukinia/kabaczek paczka makaronu 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano sól, pieprz olej(...)gotowania makaronu, może to być makaron spaghetti, świderki rurki - jaki lubimy (nie polecałabym bardzo drobnego makaronu) . a) do garnka wlewamy dużą ilość wody (zaleca się 1 litr na 100 g makaronu) , gdy woda zacznie wrzeć solimy ją (ja dodaję jeszcze łyżkę oleju, żeby makaron mi się nie skleił) . Do osolonej wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy do miękkości
Kulinarnie z Polką na Kresachjednodaniowy, zdrowy obiad. Składniki (na 3-4 porcje): 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 batat 2 garści pomidorków koktajlowych połowa cukinii 50g drobnego makaronu szklanka passaty pomidorowej płaska łyżeczka suszonego tymianku i oregano liść laurowy 1l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek parmezan do posypania(...)wody, aby wszystkie warzywa zostały przykryte – to zależy od wielkości garnka. Doprawiamy odrobiną soli i gotujemy przez 10 minut. Po 10 minutach dodajemy do garnka suchy makaron oraz cukinię i gotujemy do chwili gdy makaron będzie miękki – maksymalnie 10 minut dla drobnego makaronu. Na sam koniec dodajemy pokrojone na pół pomidorki i doprawiamy do smaku solą
Smaczna StronaPrzypadkowo wpadłam na ten przepis, a że miałam niewykorzystaną cukinię, to przyrządziłam taki makaron na obiad. To fajny pomysł na smaczny obiad. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 150 g salami 75 g żółtego sera 2 małe cebulki 1 mała cukinia 1 łyżeczka świeżego tymianku 2 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. W międzyczasie(...)jarzynowej, lekko posolić i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. 3. cebulkę drobno posiekać, lekko zrumienić na oleju na patelni. 4. Jajka wymieszać z tartym żółtym serem, tymiankiem, dodać też trochę soli i pieprzu. 5. W dużej misce wymieszać ugotowany makaron, pokrojone w kostkę salami, zrumienioną cebulkę i mieszankę jajeczną. Całość przelać
Kuchnia domowa Aniopakowaniu. Podajemy z makaronem i posiekanymi liśćmi kolendry. Swoją porcję zapakowałam do pudełka na lunch do pracy w towarzystwie musu owocowego w słoiku i placuszków z cukinii. Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym
Kuchnia na wzgórzunich dodałam i koperkiem posypałam. Całość serem regio piatto wykończyłam i miętą ozdobiłam. Danie proste, nie skomplikowane, ale wyszło pyszne makaronowe danie. Składniki: 350 g makaronu fusilli, 2 średniej wielkości młode cukinie, 1 duża cebula biała, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą, 1 łyżeczka suszonego koperku lub posiekanego(...)świeżego, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 g małych kulek mozzarelli z papryką peperoncini, świeżo starty ser regio piatto do posypania. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z dodatkiem soli. Dodajemy cukinię, pieprz cytrynowy, przesmażamy
Moniki Smakołykikucharzy leniwych. Składniki wystarczy pokroić i połączyć na patelni, a to nie wymaga przecież żadnych nadzwyczajnych umiejętności. Czego potrzebujesz? 1 duża pierś z kurczaka 10 suszonych pomidorów pół cukinii makaron kokardki mała śmietanka 30 % 150 ml 2 ząbki czosnku 1/4 cebuli sól, pieprz, oregano pestki dyni Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do czasu przygotowania sosu. Teraz(...)potrzebujesz wyłącznie 1 patelni. Zacznij razem ze mną... Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem. Gdy kurczak będzie podsmażony dodajemy pokrojoną drobno cebulkę. Następnie cukinię. Gdy cukinia będzie miękka, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Ja spotkałam ostatnio w sklepie pomidory bez zalewy. Sprawdziły się idealnie, a co więcej mają super intensywny smak. Całość zalewamy śmietanką, wrzucamy pokrojony
Mój Smak na Życie