makaron ryżowy - 2133 przepisów (strona:82/143)

Smażony makaron z jajkiem i grzybami mun (na chiński styl) 174

Składniki :  200-250g chińskiego makaronu błyskawicznego lub ryżowego mała cebula 3 - 4 jajka  kilka suszonych chińskich grzybów mun pół młodej cukinii ze skórką 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego pieprz natka pietruszki, szczypiorek lub kolendra odrobina sezamu do ozdoby (u mnie czarny) Suszone grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez(...)minut. Następnie przez kolejne 15 minut gotujemy.  Chiński makaron błyskawiczny moczymy przez 4 minuty we  wrzątku.  Pokrojoną w kostkę cebulę, i pokrojoną w paseczki cukinię podsmażamy na oleju sezamowym. Następnie wrzucamy ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby i makaron. Mieszamy i chwilę smażymy. Wbijamy jaja i energicznie wszystko mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ziołami

Bon Appetit Małgorzaty
Ramen wegetariański 107

warzyw  (około 300 ml) marchewka z rosołu + mała cebula sos sojowy (mała łyżeczka) lubczyk (pół łyżeczki) imbir (dałam na oko mały kawałek) papryka słodka i ostra (szczypta) makaron chiński lub ryżowy (50g) dodatki: jajko 2 pieczarki szczypiorek (garść) kukurydza (garść) 1. Przygotowujemy rosół z pieczonych warzyw https://mojtalerz.blogspot.com/2019/01/roso-z-pieczonych-warzyw.html 2. Do małego garnka przecedzamy rosół. Odkładamy jedną małą marchewkę(...)cebulę miksujemy blenderem. Dodajemy do przecedzonego rosołu. 3. Gotujemy jajko na twardo. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. 4. Do rosołu z zmiksowaną marchewką i cebulą dodajemy makaron, sos sojowy, lubczyk, świeżo starty imbir i paprykę słodką, ostrą. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 4 minuty). 5. Przygotowujemy dodatki. Rosół z makaronem i przyprawami przelewamy

NA MOIM TALERZU
Ramen wegetariański 111

warzyw  (około 300 ml) marchewka z rosołu + mała cebula sos sojowy (mała łyżeczka) lubczyk (pół łyżeczki) imbir (dałam na oko mały kawałek) papryka słodka i ostra (szczypta) makaron chiński lub ryżowy (50g) dodatki: jajko 2 pieczarki szczypiorek (garść) kukurydza (garść) 1. Przygotowujemy rosół z pieczonych warzyw https://mojtalerz.blogspot.com/2019/01/roso-z-pieczonych-warzyw.html 2. Do małego garnka przecedzamy rosół. Odkładamy jedną małą marchewkę(...)cebulę miksujemy blenderem. Dodajemy do przecedzonego rosołu. 3. Gotujemy jajko na twardo. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. 4. Do rosołu z zmiksowaną marchewką i cebulą dodajemy makaron, sos sojowy, lubczyk, świeżo starty imbir i paprykę słodką, ostrą. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 4 minuty). 5. Przygotowujemy dodatki. Rosół z makaronem i przyprawami przelewamy

Na moim talerzu
Pikantna zupa tajska z makaronem / Spicy Thai noodle soup 1098

roślinnego) 1 limonki, starta skórka i sok 1 czerwona papryka, z grubsza posiekana 1 cebula, z grubsza posiekana 4 szklanki bulionu drobiowego 400 ml mleka kokosowego 200 g makaronu jajecznego lub ryżowego 1-2 łyżki sosu rybnego, brązowy cukier do smaku posiekana dymka, kolendra i chilli do podania Przygotowanie: Wrzuć wszystkie składniki od czosnku do cebuli włącznie (oprócz soku(...)kilka minut, aż poczujesz jej intensywny zapach. Wlej bulion i mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i rozłóż na talerze. Dopraw zupę do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, wlej do talerzy i podawaj posypaną świeżą kolendrą, chili

karmelowy
Sajgonki 199

Wyglądem przypominają mniejszą wersje naszych polskich krokietów, jednak mają zupełnie inny smak. Sajgonki składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu głównie z przewagą mięsa i warzyw.  Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek) 350 g mięsa mielonego 100 g makaronu chińskiego średnia marchew średnia cebula 5 liści kapusty pekińskiej(...)zielona część) 10 grzybów mun (bez nóżek) ok. 20 kiełków fasoli mung jajko 3 łyżki sosu sojowego 100 g papieru ryżowego (ok. 2 opakowania) Sajgonki - Sposób przygotowania: Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i po 20 minutach kroimy w kostkę. Makaron chiński moczymy przez 10 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie odcedzamy i zalewamy gorącą wodą - trzymamy pod przykryciem przez kolejne

Słodka Strona
Zapiekane naleśniki z kurczakiem 178

roztopionego  masła klarowanego Kuchnie Świata Nadzienie: pojedyncza ugotowana pierś z kurczaka 1 cebula  1 ząbek czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/3 papryczki chilli 1 opakowanie makaronu shirataki lub ryżowego ze sklepu Kuchnie Świata   2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła klarowanego Kuchnie Świata kilka listków bazylii sól Beszamel: 4 łyżki  masła klarowanego Kuchnie Świata 1/2 szklanki mąki(...)cebulę pokrojoną w kostkę. W międzyczasie na patelnię ścieramy również ząbek czosnku.  Do podsmażonych warzyw dodajemy posiekaną pierś z kurczaka, koncentrat pomidorowy i kukurydzę z posiekanym chilli. Makaron siekamy drobno nożem, aby nam się później nie ciągnął. Wszystko razem chwilę przesmażamy z porwanymi w dłoniach liśćmi bazylii. Usmażone naleśniki smarujemy cienko farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu

MamaOskarka
Czwartek: Błyskawiczny kurczak po chińsku w 10 minut 91

kuchni azjatyckiej jest smażenie składników na mocnym ogniu. Błyskawiczny kurczak po chińsku, poddany takiej błyskawicznej obróbce cieplnej jest gotowy dosłownie w kilka minut. Możecie go podać z chińskim makaronem pszennym, albo ryżowym, ryżem, lub, jak my, z kaszą jaglaną. Podany przepis na kurczaka po chińsku zawiera podstawowe składniki, które możecie rozbudowywać w dowolny sposób. Warto do dania dodać olej sezamowy(...)przepisów z tamtego regionu. Oto kilka przykładowych: Chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze Wieprzowina po chińsku na ostro Szybka kaczka po pekińsku Zupa “głowy lwa” z pulpetami i makaronem z cukini “Pijane kluski” w 15 minut Niskokaloryczna zupa tajska z krewetkowymi pulpetami Błyskawiczna zupa Tom Yum Sprawdź też przepisy na pozostałe dni z tego tygodnia: Menu

Niedzielny kucharz
Zupa-krem ze słodkiej papryki 114

Zupa z czerwonej papryki w postaci gęstego kremu, o głębokim kolorze i aromatycznym smaku, dzięki chili, bazylii, czosnku i pomidorów, zaserwowana z makaronem- sycąca, treściwa, delikatnie pikantna i bardzo, bardzo smaczna. Zupę przygotowałam na papryce Corno Di Toro Rosso, znana pod nazwą 'bycze rogi', jest to odmiana dużo słodsza od popularnej papryki, niestety też droższa i rzadziej spotykana, jeżeli jednak(...)warzywny- 600 ml * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * papryczka chili- 3-4 krążki * świeża bazylia- 2 całe łodyżki * papryka słodka- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * makaron- dodatkowo W lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Na oleju zeszklić poszatkowaną cebulę, a kiedy będzie gotowa dodać pokrojony czosnek, chili oraz czerwoną paprykę i smażyć przez

Kraina Miodem Płynąca
Fusilli z amarantusem, mango i groszkiem cukrowym 189

istotne nie podwyższa kaloryczności potrawy. Zapraszam Was do kuchni :) Czas przygotowania: ok, 40 minut Dla 2 osób Składniki: Olej ryżowy Monini Groszek cukrowy 2 garści Połowa średniej wielkości mango  1 średnia marchew kilka orzechów włoskich 2 garście makaronu żytniego fusilli 1 łyżeczka miodu kilka igiełek świeżego rozmarynu Amarantus 5 łyżek Szczypta mielonych goździków, anyżu, cynamonu i imbiru Cukier trzcinowy(...)rozgrzewamy łyżeczkę miodu z orzechami włoskimi i świeżymy rozmarynem. Podgrzewamy do czasu połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do ostudzenia 4/ Gotujemy w osolonej wodzie makaron tak żeby był al dente. Na drugim palniku rozgrzewamy olej ryżowy na patelni wok i wrzucamy groszek cukrowy wraz z marchwią i obraną i pokrojoną w paski połówką mango 5/ Doprawiamy składniki na woku szczyptą

Kuchnia PROzdrowotna
Wegański makaron w buraczanym purée i sezamem 231

się z burakiem. Smak moim zdaniem jest nie do przebicia i niestety porcja tego obiadu szybko znika z talerzy.  Składniki na 3-4 porcje: - 250-300g makaronu razowego (lub ryżowego) - 400-500g buraków - 2-3 ząbki czosnku - cebula - 2+1 łyżka oleju kokosowego - łyżeczka papryki słodkiej - łyżeczka suszonego oregano - sezam do posypania *opcjonalnie: kiełki brokuła, kulki mozzarelli(...)miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy.  Po ugotowaniu lub pieczeniu buraki kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misie blendera wraz z łyżką oleju kokosowego. Miksujemy na p urée. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na dwóch łyżkach oleju kokosowego do zeszklenia. Dodajemy zmiksowane buraki, paprykę i oregano

Be Fit Be Strong
Ryżowa sałatka z łososiem i wakame 85

dania. Kolory, struktury, zapachy i aromaty tej kuchni bardzo działają na moje zmysły. Dziś na blogu kolejne danie z glonami wakame w roli głównej.Tym razem jest to ryżowa sałatka z łososiem i wakame. Powiem Wam, że łosoś i wakame, to połączenie idealne! Spokojnie możecie też zamiast wędzonego dodać tego ugotowanego na parze lub usmażonego. Będzie równie pysznie. We wpisie(...)wodorosty trzeba najpierw namoczyć w zimniej wodzie. Warto pamiętać, że glony bardzo mocno zwiększają swoją objętość, nawet 10-krotnie. Wakame będą idealnym składnikiem różnego rodzaju sałatek, dań z makaronem sojowym lub ryżowym czy też zup.   Ryżowa sałatka z łososiem i wakame Czas przygotowania:  20 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu 1,5 szklanki glonów wakame

Kulinarne przygody Gatity
Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną 273

przepis podstawowy – pulpety z indyka w takim wydaniu są zdrowe i smaczne nawet bez dodatków, ale możemy je podać np. z ryżem (ja tak lubię najbardziej), pełnoziarnistym makaronem lub komosą ryżową. Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną: ok. 400 – 500 g mielonego mięsa z udźca indyka 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej(...)gotujemy 15-20 minut na małym ogniu. Po tym czasie sos można zabielić małą ilością śmietanki kremówki, jeśli mamy ochotę. Pulpety z indyka i kaszy podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą, komosą – tym co lubimy najbardziej. Czym przyprawić sos? Przyprawy: Delikatne zioła: bazylia + tymianek + oregano Ziołowo: zioła prowansalskie + rozmaryn Curry: curry + kurkuma + czosnek + imbir + śmietana 36% Indyjski: kolendra + kmin

Poezja smaku
Sałatka z wakame i ogorkiem 89

wodorosty trzeba najpierw namoczyć w zimniej wodzie. Warto pamiętać, że glony bardzo mocno zwiększają swoją objętość, nawet 10-krotnie. Wakame będą idealnym składnikiem różnego rodzaju sałatek, dań z makaronem sojowym lub ryżowym czy też zup. Sałatka z wakame i ogórkiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1,5 szklanki glonów wakame z solanki 1,5 łyżeczki prażonego sezamu 2 łyżki sosu

Kulinarne przygody Gatity
Uzbekistan – najlepsze przepisy kuchni uzbeckiej 113

kiedy mogłam zjeść dokładnie taką sałatkę z mantami w Samarkandzie. Składniki: Pomidor, marchewka, ogórek, por (biała część), papryka czerwona i zielona, koperek, natka pietruszki, pieprz do smaku, ugotowany makaron sojowy lub ryżowy. Sos: 2 ząbki czosnku, papryka mielona, łyżeczka octu, gorący olej podgrzany na patelni Pełny przepis tutaj Sumalak Najdziwniejszą potrawą jaką jadłam w czasie mojej podróży był sumalak

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z szynką 107

znalazły się również na blogu, np.: Sałatka z kwiatami szczypiorku , czy grzanki z serkiem i kiełbasą . Sałatka z szynką to niejedna propozycja jaką chciałam Wam dziś polecić: Sałatka ryżowa Sałatka z makaronem Sałatka warzywna Sałatka śledziowa Zamiast groszku możecie użyć kukurydzy, ona również tutaj się świetnie sprawdzi. Jesteście #teamgroszek czy #teamkukurydza ? Ja nie mogę się zdecydować, ale właściwie nie widzę

MamaOskarka
Koreańska pikantna zupa z makaronem 143

sojowo-paprykową gochujang i gotoujemy na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie gotujemy makaron według wskazówek podanych na opakowaniu. Nam najbardziej smakuje ta zupa z makaronem chow mein, ale ryżowy lub inny Wasz ulubiony też się nadaje Na talerzu układamy porcję makaronu, zalewamy koreańską zupą, posypujemy prażonymi ziarnami sezamu i zajadamy ze smakiem Smacznego! Artykuł Koreańska pikantna zupa

Lamarida.pl
Aksamitna zupa z porów 158

używam żadnych sztucznych nawozów, więc tak wyglądają warzywa w rzeczywistości niczym nie pędzone Zupa jest aksamitna, delikatna ale jednocześnie ma dosyć wyrazisty smak, można ja wzbogacić o makaron, według mnie ryżowy idealnie by się tu sprawdził. Składniki na 6-8 porcji: około 500-700 g porów około 500 g ziemniaków 200-300 g marchwi 200 g mleka kokosowego z puszki

greenscarf
Danie tajskie po polsku 327

gotujemy jeszcze 5 minut. Na talerzu posypujemy pokrojoną dymką i skrapiamy sokiem z limonki. Możemy też dodać posiekane orzeszki ziemne. Gotowe! Danie tajskie doskonale smakuje z ryżem albo makaronem sojowym bądź ryżowym

Dieta bez mleka
Stir-fry z kurczakiem, tofu i brokułami 144

Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak powstały sos wlewamy do patelni i gotujemy kilka minut do jego zgęstnienia. Nasz stir-fry najlepiej podawać z ryżem lub makaronem (sojowym lub ryżowym). Gotowe! 4.14 Mostek w kuchni - Smacznego http://mostekwkuchni.pl/stir-fry-kurczakiem-tofu-brokulami/ Artykuł Stir-fry z kurczakiem, tofu i brokułami pochodzi z serwisu Mostek w kuchni

Mostek w kuchni
Zupa cytrynowa z kurczakiem 183

wielkimi smakoszami kwasoty, na początek lepiej dać najwyżej połowę. Ci, którzy uważają zabielane zupy, mogą kapnąć łyżeczkę kwaśnej, czy też słodkiej śmietanki.. Zupę podajemy z ugotowanym oddzielnie makaronem spaghetti lub ryżowym, posypaną  natką pietruszki, bądź otartą skórką cytryny. Jak mówiłam, jest to dość wyjątkowy wynalazek, nie polecam więc go, jako dania na rodzinny obiad... Zawsze lepiej wcześniej upewnić

Kuchenna Kontrrewolucya
Zielone curry z kurczakiem 204

gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Sok z limonki dodajemy dopiero pod koniec gotowania, w przeciwnym razie zmieni smak z kwaśnego na gorzki. Curry najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu

My Culinary Art
Kurczak w kapuście 298

cebulę, orzechy ziemne i podsmażyć razem z mięsem. Wlać bulion, dodać sos sojowy, pieprz i dusić 20 min. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie jeszcze pieprzem. Podawać z makaronem sojowym lub ryżowym

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania