makaron ryżowy - 2133 przepisów (strona:82/143)

Kurczak z makaronem chińskim i cukinią 177

bardzo ciekawe w smaku i naprawdę polecam wypróbować przepis :) Składniki :  1 filet z piersi kurczaka  1/2 cukinii  50g makaronu chińskiego  1/2 cebuli czerwonej  1 łyżka oliwy extra vergine  1 łyżka octu ryżowego  2 łyżki sosu sojowego mikro liście rzodkiewki  świeża kolendra  świeża bazylia Przyprawy :  pieprz czarny  pieprz cayenne(...)minut. Cukinie na 2 poziomie również na folii dokładamy na 10 minut przed końcem parowania kurczaka.  Do miseczki przekładamy cebule, zioła, wlewamy ocet ryżowy, sos sojowy i wszystko mieszamy. Makaron chiński zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 3 minutach odcedzamy. Po wyłączeniu parowaru sos z miseczki przekładamy na talerz i na nim układamy mięso. Cukinie łączymy z makaronem i dodajemy

Parowar Faceta
WIOSENNY KONKURS Z WŁOSKIM AKCENTEM 165

będą brane pod uwagę Zwycięzcą zostanie 1 osoba. Do wygrania jest 1 zestaw składający się z włoskich produktów ( kawa lavazza, pesto pomidorowe z ricottą, pasztet z karczochów, mąka ryżowa bez glutenu, makaron barilla mini kokardki, sos beszamel, ziemniaczane krakersy z rozmarynem, włoskie ciastka z migdałami, rogale z mlecznym nadzieniem, dwa batony nutella, rurki z kremem, czekolada z orzechami oraz czekoladowe

kuchniabellissima.wordpress.com
Ostro – kwaśna zupa z kurczakiem 122

bardzo pożywna. Spokojnie możecie zabrać ją do termosu z lunchboxem. Jest pożywna, ale lekka więc będzie tez świetnym pomysłem na zdrową kolację. Do dzieła! Składniki: 140 g makaronu chińskiego np. ryżowego, olej, 2 łyżki startego imbiru, 1 zielone chili, 200g piersi z kurczaka, 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego, 2 łyżki sosu sojowego, garść kukurydzy, 6 pieczarek

Życie ze smakiem
Lekka wegetariańska sałatka z tofu po chińsku 129

Składniki: opakowanie tofu naturalnego 2 pomidory szczypiorek piórka pora opakowanie makaronu sojowego lub  ryżowego Dressing: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego mały kawałek świeżego startego imbiru ok  łyżeczki kilka kropel oleju sezamowego szczypta cukru Przygotowanie: 1. Tofu pokrój w 1 cm plastry, usmaż na oleju. Odsącz na papierowym ręczniczku. 2. W miseczce przygotuj

AZgotuj!
Szybkie azjatyckie danie z kurczakiem i makaronem 214

oznacza, że nie wymaga on wstępnego gotowania, surowy wrzucamy do reszty składników, dajemy temu parę minut i jest gotowy. Znowu, jeśli takiego nie mamy w zastępstwie użyć można makaronu soba, sojowego, ryżowego, wybór jest dowolny :) Pamiętamy wtedy oczywiście, że przed dodaniem go do naszego dania należy go wcześniej ugotować według przepisu na opakowaniu, ale nie do pełnej miękkości

Kulinarne zapędy Kokosa
Smażony makaron z jajkiem i grzybami mun (na chiński styl) 166

Składniki :  200-250g chińskiego makaronu błyskawicznego lub ryżowego mała cebula 3 - 4 jajka  kilka suszonych chińskich grzybów mun pół młodej cukinii ze skórką 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego pieprz natka pietruszki, szczypiorek lub kolendra odrobina sezamu do ozdoby (u mnie czarny) Suszone grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez(...)minut. Następnie przez kolejne 15 minut gotujemy.  Chiński makaron błyskawiczny moczymy przez 4 minuty we  wrzątku.  Pokrojoną w kostkę cebulę, i pokrojoną w paseczki cukinię podsmażamy na oleju sezamowym. Następnie wrzucamy ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby i makaron. Mieszamy i chwilę smażymy. Wbijamy jaja i energicznie wszystko mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ziołami

Bon Appetit Małgorzaty
Ramen wegetariański 101

warzyw  (około 300 ml) marchewka z rosołu + mała cebula sos sojowy (mała łyżeczka) lubczyk (pół łyżeczki) imbir (dałam na oko mały kawałek) papryka słodka i ostra (szczypta) makaron chiński lub ryżowy (50g) dodatki: jajko 2 pieczarki szczypiorek (garść) kukurydza (garść) 1. Przygotowujemy rosół z pieczonych warzyw https://mojtalerz.blogspot.com/2019/01/roso-z-pieczonych-warzyw.html 2. Do małego garnka przecedzamy rosół. Odkładamy jedną małą marchewkę(...)cebulę miksujemy blenderem. Dodajemy do przecedzonego rosołu. 3. Gotujemy jajko na twardo. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. 4. Do rosołu z zmiksowaną marchewką i cebulą dodajemy makaron, sos sojowy, lubczyk, świeżo starty imbir i paprykę słodką, ostrą. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 4 minuty). 5. Przygotowujemy dodatki. Rosół z makaronem i przyprawami przelewamy

NA MOIM TALERZU
Ramen wegetariański 104

warzyw  (około 300 ml) marchewka z rosołu + mała cebula sos sojowy (mała łyżeczka) lubczyk (pół łyżeczki) imbir (dałam na oko mały kawałek) papryka słodka i ostra (szczypta) makaron chiński lub ryżowy (50g) dodatki: jajko 2 pieczarki szczypiorek (garść) kukurydza (garść) 1. Przygotowujemy rosół z pieczonych warzyw https://mojtalerz.blogspot.com/2019/01/roso-z-pieczonych-warzyw.html 2. Do małego garnka przecedzamy rosół. Odkładamy jedną małą marchewkę(...)cebulę miksujemy blenderem. Dodajemy do przecedzonego rosołu. 3. Gotujemy jajko na twardo. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. 4. Do rosołu z zmiksowaną marchewką i cebulą dodajemy makaron, sos sojowy, lubczyk, świeżo starty imbir i paprykę słodką, ostrą. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 4 minuty). 5. Przygotowujemy dodatki. Rosół z makaronem i przyprawami przelewamy

Na moim talerzu
Pikantna zupa tajska z makaronem / Spicy Thai noodle soup 1096

roślinnego) 1 limonki, starta skórka i sok 1 czerwona papryka, z grubsza posiekana 1 cebula, z grubsza posiekana 4 szklanki bulionu drobiowego 400 ml mleka kokosowego 200 g makaronu jajecznego lub ryżowego 1-2 łyżki sosu rybnego, brązowy cukier do smaku posiekana dymka, kolendra i chilli do podania Przygotowanie: Wrzuć wszystkie składniki od czosnku do cebuli włącznie (oprócz soku(...)kilka minut, aż poczujesz jej intensywny zapach. Wlej bulion i mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i rozłóż na talerze. Dopraw zupę do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, wlej do talerzy i podawaj posypaną świeżą kolendrą, chili

karmelowy
Sajgonki 198

Wyglądem przypominają mniejszą wersje naszych polskich krokietów, jednak mają zupełnie inny smak. Sajgonki składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu głównie z przewagą mięsa i warzyw.  Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek) 350 g mięsa mielonego 100 g makaronu chińskiego średnia marchew średnia cebula 5 liści kapusty pekińskiej(...)zielona część) 10 grzybów mun (bez nóżek) ok. 20 kiełków fasoli mung jajko 3 łyżki sosu sojowego 100 g papieru ryżowego (ok. 2 opakowania) Sajgonki - Sposób przygotowania: Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i po 20 minutach kroimy w kostkę. Makaron chiński moczymy przez 10 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie odcedzamy i zalewamy gorącą wodą - trzymamy pod przykryciem przez kolejne

Słodka Strona
Zapiekane naleśniki z kurczakiem 169

roztopionego  masła klarowanego Kuchnie Świata Nadzienie: pojedyncza ugotowana pierś z kurczaka 1 cebula  1 ząbek czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/3 papryczki chilli 1 opakowanie makaronu shirataki lub ryżowego ze sklepu Kuchnie Świata   2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła klarowanego Kuchnie Świata kilka listków bazylii sól Beszamel: 4 łyżki  masła klarowanego Kuchnie Świata 1/2 szklanki mąki(...)cebulę pokrojoną w kostkę. W międzyczasie na patelnię ścieramy również ząbek czosnku.  Do podsmażonych warzyw dodajemy posiekaną pierś z kurczaka, koncentrat pomidorowy i kukurydzę z posiekanym chilli. Makaron siekamy drobno nożem, aby nam się później nie ciągnął. Wszystko razem chwilę przesmażamy z porwanymi w dłoniach liśćmi bazylii. Usmażone naleśniki smarujemy cienko farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu

MamaOskarka
Czwartek: Błyskawiczny kurczak po chińsku w 10 minut 83

kuchni azjatyckiej jest smażenie składników na mocnym ogniu. Błyskawiczny kurczak po chińsku, poddany takiej błyskawicznej obróbce cieplnej jest gotowy dosłownie w kilka minut. Możecie go podać z chińskim makaronem pszennym, albo ryżowym, ryżem, lub, jak my, z kaszą jaglaną. Podany przepis na kurczaka po chińsku zawiera podstawowe składniki, które możecie rozbudowywać w dowolny sposób. Warto do dania dodać olej sezamowy(...)przepisów z tamtego regionu. Oto kilka przykładowych: Chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze Wieprzowina po chińsku na ostro Szybka kaczka po pekińsku Zupa “głowy lwa” z pulpetami i makaronem z cukini “Pijane kluski” w 15 minut Niskokaloryczna zupa tajska z krewetkowymi pulpetami Błyskawiczna zupa Tom Yum Sprawdź też przepisy na pozostałe dni z tego tygodnia: Menu

Niedzielny kucharz
Zupa-krem ze słodkiej papryki 112

Zupa z czerwonej papryki w postaci gęstego kremu, o głębokim kolorze i aromatycznym smaku, dzięki chili, bazylii, czosnku i pomidorów, zaserwowana z makaronem- sycąca, treściwa, delikatnie pikantna i bardzo, bardzo smaczna. Zupę przygotowałam na papryce Corno Di Toro Rosso, znana pod nazwą 'bycze rogi', jest to odmiana dużo słodsza od popularnej papryki, niestety też droższa i rzadziej spotykana, jeżeli jednak(...)warzywny- 600 ml * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * papryczka chili- 3-4 krążki * świeża bazylia- 2 całe łodyżki * papryka słodka- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * makaron- dodatkowo W lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Na oleju zeszklić poszatkowaną cebulę, a kiedy będzie gotowa dodać pokrojony czosnek, chili oraz czerwoną paprykę i smażyć przez

Kraina Miodem Płynąca
Fusilli z amarantusem, mango i groszkiem cukrowym 178

istotne nie podwyższa kaloryczności potrawy. Zapraszam Was do kuchni :) Czas przygotowania: ok, 40 minut Dla 2 osób Składniki: Olej ryżowy Monini Groszek cukrowy 2 garści Połowa średniej wielkości mango  1 średnia marchew kilka orzechów włoskich 2 garście makaronu żytniego fusilli 1 łyżeczka miodu kilka igiełek świeżego rozmarynu Amarantus 5 łyżek Szczypta mielonych goździków, anyżu, cynamonu i imbiru Cukier trzcinowy(...)rozgrzewamy łyżeczkę miodu z orzechami włoskimi i świeżymy rozmarynem. Podgrzewamy do czasu połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do ostudzenia 4/ Gotujemy w osolonej wodzie makaron tak żeby był al dente. Na drugim palniku rozgrzewamy olej ryżowy na patelni wok i wrzucamy groszek cukrowy wraz z marchwią i obraną i pokrojoną w paski połówką mango 5/ Doprawiamy składniki na woku szczyptą

Kuchnia PROzdrowotna
Wegański makaron w buraczanym purée i sezamem 226

się z burakiem. Smak moim zdaniem jest nie do przebicia i niestety porcja tego obiadu szybko znika z talerzy.  Składniki na 3-4 porcje: - 250-300g makaronu razowego (lub ryżowego) - 400-500g buraków - 2-3 ząbki czosnku - cebula - 2+1 łyżka oleju kokosowego - łyżeczka papryki słodkiej - łyżeczka suszonego oregano - sezam do posypania *opcjonalnie: kiełki brokuła, kulki mozzarelli(...)miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy.  Po ugotowaniu lub pieczeniu buraki kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misie blendera wraz z łyżką oleju kokosowego. Miksujemy na p urée. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na dwóch łyżkach oleju kokosowego do zeszklenia. Dodajemy zmiksowane buraki, paprykę i oregano

Be Fit Be Strong