akurat nadziewałam sałatką z makaronem chińskim, ale możecie ją podmienić na jakąś inną, Waszą ulubioną. Moje składniki na wypełnienie paprykowych “dyń”: 1 paczka makaronu chińskiego (można użyć sojowego lub ryżowego) (100g) 1 duży ogórek szklarniowy (ok. 390g) 1 paczka surimi (paluszków krabowych) (250g) (lub 2 paczki, jeśli mamy opakowania po 125g) 6 czubatych łyżek majonezu 1 pęczek koperku(...)papryki “Dynie” na Halloween lub inną imprezę – Wykonanie: Wszystkie papryki dokładnie umyć, osuszyć. Przygotować sałatkę. U mnie to sałatka z tego przepisu: Sałatka z surimi i makaronem chińskim , ale do wypełnienia środka papryk można użyć jakiejkolwiek, innej, ulubionej sałatki. W każdej papryce odciąć “wieczko”, wydrążyć gniazda nasienne. Za pomocą dość ostrego noża wyciąć w papryce
Kulinarne Przebojeoliwek, świeży szpinak, aromatyczna bazylia oraz oliwa i pyszny, odżywczy lunch gotowy – również świetny jako danie na wynos. Składniki na 1 porcję: 50 – 75 g suchego makaronu pełnoziarnistego, najlepiej drobnego /u mnie ryżowe kolanka około 20 – 25 pomidorków koktajlowych 10 – 15 marynowanych oliwek bez pestek (zielonych lub czarnych) 1 – 2 łyżki orzeszków piniowych (lub np. pestek dyni) garść listków młodego(...)niedużego naczynia do zapiekania. Polać łyżką octu balsamicznego, odrobinę posolić i popieprzyć, wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec około 12 – 15 minut, odstawić do przestudzenia. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelać zimną wodą. Oliwki pokroić na połówki lub plasterki, orzeszki odrobinę podprażyć na suchej patelni. Do słoika przełożyć upieczone pomidorki wraz z sokiem zebranym
Even Better Foodmung mięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy) 1 plaster boczku 2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry) 200g makaronu noodle Na sos: 100ml sosu sojowego light 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej Sos przygotowujemy mieszając wszystkie składniki(...)zaczyna dymić. Wlewamy olej i wsypujemy chili, czosnek i imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy seler, marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy grzyby i dymkę. Wlewamy wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak jest surowy dodajemy go na początku). Pamiętamy o mieszaniu! Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej noodle i kiełki. Wlewamy
Smaki Przyprawy i Kolorymung mięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy) 1 plaster boczku 2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry) 200g makaronu noodle Na sos: 100ml sosu sojowego light 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej Sos przygotowujemy mieszając wszystkie składniki(...)zaczyna dymić. Wlewamy olej i wsypujemy chili, czosnek i imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy seler, marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy grzyby i dymkę. Wlewamy wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak jest surowy dodajemy go na początku). Pamiętamy o mieszaniu! Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej noodle i kiełki. Wlewamy
Kulinarna rozmowazielone chili 100ml lekkiego bulionu lub wody 3 łyżki sosu sojowego (dobrej jakości!) 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka sosu rybnego (lub dodatkowa łyżka sojowego) sól świeży szczypiorek olej do smażenia Wykonanie: Przygotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Prawdopodobnie będzie to zalanie wrzątkiem na 5 minut i odcedzenie. Kapustę pokroić w dużą kostkę, umieścić(...)marchewkę i chili i smażyć około 5 minut. Zwiększyć ogień i zalać niewielką ilością bulionu lub wody. Kiedy płyn odparuje (1 - 2 minuty) dodać makaron, wymieszać i zalać sosem sporządzonym z sosu sojowego, rybnego, octu ryżowego i słodkiego chili. Smażyć chwilę na dużym ogniu, mieszając całość. Przenieść danie na talerze i posypać obficie szczypiorkiem ( którego mnie niestety zabrakło
zadanie-gotowaniegwiazdki anyżu 1500 ml bulionu z kurczaka ( u mnie wywar z gęsiny) 1 łyżki sosu rybnego 1/2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki soli do podania: makaron soba lub inny ulubiony np ryżowy wiórki ze skórki limonkowej, świeża kolendra, pokrojony szczypior, kiełki fasoli lub pędy bambusa, świeża pokrojona papryczka chili. przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umieść kacze nogi(...)godzin lub low przez 8 godzin Wyjąć kaczkę. Rozdrobnić mięso, odrzucając kości i skórę. Przykryć i odstawić. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą. Ugotować makaron . Na każdy talerz położyć porcję makaronu, porcję kaczki, zalać rosołem, posypać kolendrą szczypiorem, chili i kiełkami, dodać skórkę z limonki. Podawać . Smacznego
Stare GarySajgonki 0,5 kg mięsa mielonego pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej makaron chiński imbir przyprawa 5 smaków sól i pieprz do smaku papier ryżowy Mięso usmażyć z dodatkiem imbiru i przypraw, przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć mieszankę chińską. Makaron przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko wymieszać ze sobą i ponownie przyprawić
Pieguskowa Kuchniatrzeba go było wykorzystać. Powstała smaczna zapiekanka. Jeśli chcecie więcej przepisów i pomysłów na tego typu dania to polecam zakładkę Zapiekanki. Znajdziecie tam zapiekanki makaronowe, ryżowe, z tortellini itp. Polecam! 300 g makaronu (dałam penne) 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 3 pomidory 2 jajka 200 g śmietany (dałam 18%) sól pieprz słodka papryka 150 g żółtego sera
O kuchni z uczuciemzupę przygotować niż gotowy przepis. Składniki na zupę: garść świeżej kolendry garść świeżej pietruszki marchewka pocięta w słupki mała porcja świeżego imbiru czerwona kapusta drobno poszatkowana makaron (shirataki albo z cukini) ew. ryżowy przy diecie samuraja pasta miso lub pasta curry sos sojowy lub sos sriracha łyżka naszej domowej kostki rosołowej czerwona cebula ugotowane mięso np. kurczak zielona cebula opcjonalnie(...)zamiast miso – pasty curry, zamiast sosu sojowego – sriracha dla ekstra ostrości. A w miejsce sosu sojowego można dodać tamari, aby zupa była bez glutenu. Potem warstwami układamy: makaron, kawałki kurczaka, poszatkowaną kapustę, czerwoną cebulę i marchewkę oraz pocięty w paski imbir. Na górę dajemy: kolendrę, pietruszkę i szczypiorek lub zieloną cebulkę. Zalewamy wszystko wrzątkiem odstawiamy
PaleoLifeKilka pieczarek (około 6-7 sztuk) Pół kostki tofu (można pominąć lub zamienić na ugotowaną ciecierzycę lub mięso z indyka/kurczaka) Pół czerwonej cebuli Ząbek czosnku Sezam Makaron gryczany soba (można zamienić na ryżowy lub klasyczne spaghetti) Składniki na sos połączyć dokładnie, w razie potrzeby dodać wody Marchewkę oczyścić i pokroić w cienkie paski, ja zrobiłam to przy pomocy obieraczki(...)dłuższe smażenie, żeby mięso nie było surowe) Podlać odrobiną wody i dusić jeszcze 5 minut Po tym czasie dodać przygotowany sos i zostawić na ogniu jeszcze 3-5 minut Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu Połączyć makaron z sosem, posypać sezamem
HealthyCreationszrobiłam moje fantastyczne i pyszne pesto. Jestem zaskoczona, mile zaskoczona, jak wszechstronne zastosowanie posiadają liście rzodkiewki! Pesto jest genialne w smaku! Można je używać do makaronu, można do smarowania pieczywa, wafli ryżowych, jest też idealne do naleśników czy tortilli. Wyrazisty smak podkreśli delikatne potrawy. Jest banalne w przygotowaniu, można je przechowywać dość długo w lodówce w zamkniętym pojemniku. Jest pięknie(...)można było je użyć do smarowania pieczywa zamiast masła czy innych smarowideł. Dziś zrobiłam farfalle z tym pesto. I jako ,że dość gęste, nie dałoby się rozprowadzić w makaronie. We Włoszech nauczyłam się podpatrywać. Kiedy chcesz użyć domowego pesto, które jest bardzo gęste, wystarczy włożyć je do pojemnika , dolać kila łyżek wody , tej wody, w którym gotuje się międzyczasie makaron
Z Kuchni Do Kuchniczosnek, ale wydało mi się jakieś takie zbyt „suche”. Zjedliśmy, choć bez szału. Najlepsze były orzeszki 150 g makaronu noodles (u mnie razowy) 2 op. tofu bazylia 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego (użyłam octu winnego) 2 łyżki oleju 1 łyżka startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 garść orzeszków ziemnych prażonych/smażonych sól, pieprz Makaron(...)przyrządzamy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Osączone tofu kroimy w kostkę. Trzy łyżki wody mieszamy z sosem sojowym i octem ryżowym. Mieszanką tą zalewamy tofu i odstawiamy na około 15 minut. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy starty imbir oraz wrzucamy kilka listków bazylii. Cały czas mieszając, smażymy przez około 1 minutkę. Dodajemy tofu razem z zalewą, smażymy
Smaki Na Talerzuopakowaniu, a ciecierzycę odsącz z zalewy. Złóż sałatkę: do dwóch pojemników wyłóż szpinak, po 50 g ciecierzycy, po połowie upieczonych batatów oraz po połowie komosy ryżowej. Dopraw do smaku Obiad: Wiosenny makaron z warzywami [508 kcal / W: 90 g / B:28 g/ T: 8 g] 80 g makaronu 400 ml wody lub bulionu warzywnego 80 g groszku 200 g pieczarek(...)Pieczarki obierz i pokrój w półplasterki. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Suszone pomidory pokrój w paski. W garnku zagotuj wodę lub bulion. Dodaj pieczarki, pomidory, makaron oraz sól i pierz. Następnie, po kilku minutach dodaj groszek i marchewkę. Gotuj do czasu, aż wszystko będzie miękkie. 5 minut przed końcem gotowania dodaj posiekane liście botwinki oraz szparagi
365 dni dookoła kuchnibardzo odmienne niż tłuczenie mięsa na kotlety. Kilka dni wcześniej zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i dziś z samego rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * papier ryżowy * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu sojowego * sos sojowy – 2 łyżki * 1 nieduża marchewka * 1 nieduża cebulka * dwa liście kapusty pekińskiej * garść suszonych grzybków mun * sól, pieprz Makaron sojowy przygotowałam zgodnie(...)pokroiłam je w paseczki wcześniej odcinając pozostałości z nóżek. Makaron drobno posiekałam, marchewkę starłam na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekałam, Liście kapusty pekińskiej drobno pokroiłam i dodałam do pozostałych składników. Na koniec zostało mi przyprawienie farszu. Dodałam dwie łyżki sosu sojowego, sól i pieprz. Pozostało rolowanie. Papier ryżowy zanurzałam w gorącej wodzie i wykładałam na deskę. Nakładałam dwie
Pieprzyć z Fantazjąodmienne niż tłuczenie mięsa na kotlety. Kilka dni wcześniej zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i dziś z samego rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * opakowanie papieru ryżowego * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu sojowego * sos sojowy – 2 łyżki * 1 nieduża marchewka * 1 nieduża cebulka * dwa liście kapusty pekińskiej * garść suszonych grzybków mun * sól, pieprz Makaron sojowy przygotowałam zgodnie(...)pokroiłam je w paseczki wcześniej odcinając pozostałości z nóżek. Makaron drobno posiekałam, marchewkę starłam na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekałam, Liście kapusty pekińskiej drobno pokroiłam i dodałam do pozostałych składników. Na koniec zostało mi przyprawienie farszu. Dodałam dwie łyżki sosu sojowego, sól i pieprz. Pozostało rolowanie. Papier ryżowy zanurzałam w gorącej wodzie i wykładałam na deskę. Nakładałam dwie
Pieprzyć z Fantazjąbardzo odmienne niż tłuczenie mięsa na kotlety. Kilka dni wcześniej zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i dziś z samego rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * papier ryżowy * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu sojowego * sos sojowy - 2 łyżki * 1 nieduża marchewka * 1 nieduża cebulka * dwa liście kapusty pekińskiej * garść suszonych grzybków mun * sól, pieprz Makaron sojowy przygotowałam zgodnie(...)pokroiłam je w paseczki wcześniej odcinając pozostałości z nóżek. Makaron drobno posiekałam, marchewkę starłam na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekałam, Liście kapusty pekińskiej drobno pokroiłam i dodałam do pozostałych składników. Na koniec zostało mi przyprawienie farszu. Dodałam dwie łyżki sosu sojowego, sól i pieprz. Pozostało rolowanie. Papier ryżowy zanurzałam w gorącej wodzie i wykładałam na deskę. Nakładałam dwie
Pieprzyć z Fantazją