który dostałam od koleżanki z pracy. Robi się go w kilka chwil, z kilku produktów, a do tego jest pyszny. Polecam! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Makaron pełnoziarnisty dla 4 osób ( ja użyłam nitki) Cukinia Ok. 12 suszonych pomidorów ( mniej więcej ¾ słoika) + odrobina oleju ze słoika Ok. 100g sera typu włoskiego lub fety Oliwa z oliwek Nastawiamy
Kolizje Smakówgrubą warstwę przypieczonej bułki tartej. Jest to danie bezmięsne, może być podane na obiad lub na kolację. Jeżeli nie macie czasu zapiekankę z kalafiorem możecie zrobić z gotowym pełnoziarnistym makaronem. Przepis na zapiekankę znalazłam na stronie Olgi Smile , troszeczkę go zmodyfikowałam. Składniki na formę 20×30: Składniki na makaron półrazowy: 140 gr mąki pszennej typ 00 lub krupczatki
moj przepis namakaronem i kiełkami fasoli mung Składniki: · podwójny filet z kurczaka · 300 g makaronu pełnoziarnistego · 200 g żółtej fasoli · 100 g kiełków fasolki mung(...)przyprawy mielone: curry, imbir, papryka ostra i słodka, pieprz, sól · oliwa z oliwek Makaron ugotować al dente.Mięso pokroić, doprawić przyprawami, wrzucić na rozgrzaną oliwę i zrumieni , dodać żółtą fasolę i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec dodać ugotowany makaron i kiełki fasolki mung, doprawić octem balsamicznym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSKŁADNIKI : 150 g makaronu pełnoziarnistego 150 g świeżego łososia garść pokrojonego jarmużu 1/2 część papryki czerwonej 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka suszonej żurawiny 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku orzechy nerkowca pestki dyni Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do miski. Na patelni na oleju podpiekamy pokrojonego w kostkę łososia
Kulinarne Fantazje Mariolicennych składników mineralnych i błonnika, które w połączeniu z lekkim pesto oraz jajkiem w koszulce to zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Serdecznie polecam przepis! Składniki (na 2 porcje): 120 gram makaronu pełnoziarnistego tagliatelle marki Lubella 3/4 szklanki puree z dyni* 1 szklanka bazylii świeżej 4-5 łyżek oleju z pestek dyni 2 łyżki wody 1 lampka Prosecco szczypta soli i pieprzu
Mango Papajazimno. Świetna na letni obiad, kolację lub do zabrania do pracy do zjedzenie w porze lunchu. Składniki: (dla 2 - 3 osób) 300 g łososia wędzonego na zimno 200 g makaronu pełnoziarnistego lub z mąki semolina (u mnie świderki) 2 - 3 małe ogórki gruntowe 2 - 3 cebule dymki ze szczypiorem pęczek koperku 1 -2 łyżki dobrego majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu
Kuchcik gotujeciekawe, można ją jadać także na surowo. Ja nie praktykuję, bo nie lubię, ale podobno można i tak zdrowiej. Składniki (na 2-3 porcje) : 150 g pełnoziarnistego makaronu penne 100 g twarogu (w domu miałam chudy) 100 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 1/2 dużej cukinii dwie garście jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju
Kuchnia EllieWitajcie! W sieci znalazłam przepis na sałatkę makaronową z indykiem , zmieniłam kilka składników i wyszłam mi taka oto sałatka:) składniki: 250 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1 pierś z kurczaka ( następnym razem dam dwie) czerwona papryka czerwona cebula duża marchewka 1 opakowanie mieszanki sałat 3 łyżki musztardy francuskiej 7 łyżek oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz Makaron gotujemy
Cukier&Pudersmakować? Do tego możecie dodać kurczaka, ja dodałam indyka, bo został mi kruchutki, pieczony udziec z poprzedniego dnia. Ten makaron jest dosyć lekkim daniem (jeżeli użyjecie makaronu pełnoziarnistego to już w ogóle- fit!). Ricotta jest całkiem lekkim serkiem, chociaż moja miłość do mascarpone nie pozwala mi wznosić jej pod niebiosa i zbyt często dopuszczać się zdrady na rzecz ricotty :) Składniki
Cook&Lovepiękne bakłażany tylko się do mnie uśmiechają i kuszą, żeby je zabrać do koszyka. No i zabrałam! Tym razem piękne, dorodne bakłażany, z których to przygotowałam pyszny obiad. Makaron pełnoziarnisty Penne z dodatkiem bakłażana, pomidorów i aromatycznych przypraw jest świetnym pomysłem na szybki, jesienny obiad. Połączenie słodkiego smaku pomidorów z bakłażanem, czosnkiem, octem balsamicznym i kremową śmietanką tworzy fantastyczną całość
Ostra na SłodkoSkładniki na 4 porcje. Składniki: 300 g makaronu pełnoziarnistego gniazdka wstążki Lubella 500 g piersi kurczaka 400 g szpinaku (może być mrożony) 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 180 g jogurtu naturalnego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki startego parmezanu Sól, pieprz Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek
Emcia Pichcipiersi z kurczaka (około 120 g) 1 łyżeczka oliwy (5 g) 1 duża garść makaronu pełnoziarnistego (50 g) 1/4 główki brokułu (100 g) dowolne przyprawy (u mnie: sól, pieprz, chili, słodka papryka, zioła prowansalskie) Kurczaka kroimy na małe kawałki, mieszamy z oliwą i przyprawami. Zagotowujemy wodę w garnku, lekko solimy, wrzucamy makaron, na górę kładziemy sitko z pokrojonym
Vroblewska-fitlifeSkładniki: (na 1 porcję) 75g (szklanka) makaronu pełnoziarnistego, kawałek cebuli ok.13g, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliewek, 25g szpinaku (można dać trochę więcej, a nawet polecam większą ilość :)) - ja użyłam świeży, 2 czubate łyżeczki serka śmietankowego ( ja użyłam Philadelphia light), sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oliwy z oliwek. Cebulę pokroić
W kuchni u Monikimały worek) 4 plasterki szynki 3-4 łyżki masła 3-4 łyżki mąki 100-150ml mleka 100g łagodnego sera (np. Gouda) gałka muszkatołowa sól i pieprz do smaku pełnoziarnisty makaron świderki Bób wrzucamy do gorącej wody i gotujemy 15-20 minut (zależy jak stary i duży jest). Pod koniec gotowania solimy. Po ugotowaniu odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy
les mirabellesSzybka i pyszna sałatka makaronowa z brokułami i tuńczykiem na zimno,lub bezmięsne danie na ciepło :)SKŁADNIKI 200 g makaronu pełnoziarnistego świdry2 puszki tuńczyka sałatkowego w oleju1 duży brokuł (ok.500g)pół pęczka natki pietruszki sólpieprz PRZYGOTOWANIEMakaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu.Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy (najlepiej) na parze około 15 minut.Mieszamy z makaronem
Moje Kuchenne RewelacjeSzybkie, pyszne, zdrowe danie dla makaronożerców takich jak ja :) Razowe fusilli możemy oczywiście zastąpić każdym ulubionym makaronem pełnoziarnistym :) SKŁADNIKI (dla 2 osób) 150-200 g razowego fusilli 2 pęczki pietruszki 2 ząbki czosnku 100g pestek z dyni sól morska pieprz świeżo mielony 6-8 łyżek oliwy z oliwek kulka mozzarelli lub 100g tartego parmezanu PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie z przepisem
Moje Kuchenne Rewelacje