kuchni a mamy ochotę zjeść coś "normalnego". Na 2 duże porcje Składniki: 1 filet z kurczaka 1 marchewka kawałek pora kawałek selera 3 szklanku bulionu 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki kukurydzy (niekoniecznie) 3 łyżki śmietany sól, pieprz, zioła, papryka słodka Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką(...)natomiast wrzucamy pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, selera i pora. Przesmażamy kilka minut po czym dolewamy bulion. Gotujemy aż warzywa będą w 3/4 ugotowane. Wówczas dodajemy do zupy makaron. Całość gotujemy aż warzywa i makaron będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, bazylią, oregano (lub ulubionymi ziołami) i ewentualnie przyprawą
My simple kitchenzakupów wróciłam bardzo zainspirowana i wyczarowałam poniższy makaron. Dodatkowo wykorzystałam sezonowe warzywa - cukinię i fasolkę szparagową, więc wyszedł taki polsko-azjatycki obiad, a co :) Czego potrzebujemy? - makaron pełnoziarnisty - jedna cukinia - pół papryki - fasolka szparagowa - kostka tofu - kilka łyżek sezamu - sos sojowy - olej/oliwa do smażenia - przyprawy do smaku: sól, pieprz, chilli, imbir Przygotowanie: 1. Tofu odcedzamy(...)następnie smażymy. 5. Cukinię myjemy i kroimy, a następnie dokładamy do papryki. Smażymy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy przyprawy (ilość według własnych upodobań) 6. W międzyczasie gotujemy makaron. 7. Na talerz nakładamy makaron, fasolkę, cukinię z papryką, tofu, a całość polewamy sosem sojowym i posypujemy sezamem. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy, a jest naprawdę smaczne. Świetnie
two broke sistersdzisiaj pyszne, proste spaghetti z suszonymi pomidorami, które można przygotować w nie więcej niż 15 minut. Muszę przyznać, że wyszło bardzo smacznie. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram pełnoziarnistego makaronu spaghetti, 100 gram suszonych pomidorów w oliwie, 100 gram włoskiego salami, 3 ząbków czosnku, 25 listków świeżej bazylii, 5 łyżek oliwy, parmezanu, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem
Wyprawy kulinarneprażonych migdałów i posiekanej natki – to absolutny obowiązek! Pyszne i rozgrzewające jedzenie, które sprawia, że ostatnie podrygi zimy stają się bardziej znośne. Składniki na 2 duże porcje: 250 g pełnoziarnistego makaronu (można wypróbować też kukurydziany, amarantusowy lub gryczany) 600 g pieczarek garść suszonych pomidorów (polecam rossmannowe Ener Bio) 2 garście zielonych oliwek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku
Roślinna - blog wegańskinaprawdę nigdy tego nie próbowaliśmy... Ja szpinak uwielbiam, ale tylko ten, który jest dobrze przyrządzony. Zapraszam na szybki i pyszny obiad. Składniki (dla 2-3 osób): 1/3 opakowania pełnoziarnistego makaronu spaghetti 225 g mrożonego szpinaku 1/2 małego opakowania śmietany 18% 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól, pieprz kilka płatków parmezanu Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej
Pasja Smakupropozycja dla wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej, czyli makaron z sosem pomidorowym i anchois. Połączenie składników daje bardzo pożywne danie o intensywnym smaku i aromacie. Składniki: (2 porcje) - makaron pełnoziarnisty (wstążki) - 100 g - pomidory z puszki - 400 g - 1 opakowanie - anchois 50 g - 1 puszka - papryka czerwona - 100 g - 1/2 sztuki - papryka żółta(...)pół oliwki oraz kapary. Całość dusić około 10 minut, na koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory, drobno posiekaną bazylię, pieprz Cayenne oraz oregano. Całość dokładnie wymieszać. Ugotowany makaron polać sosem, na wierzchu ułożyć anchois, posypać listkami świeżej bazylii. Smacznego
Fit-aminafajna, szybka propozycja na sycący i smaczny obiad. Nie wymaga wielu przygotowań, a efekt jest zaskakująco smaczny. Polecam szczególnie osobom zapracowanym :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Makaron pełnoziarnisty penne dla 4 osób 1 średniej wielkości kalafior Ok. 100g orzechów włoskich (można zastąpić laskowymi) Ok. 50g parmezanu 2 jajka 2 łyżki śmietany 30% 2 łyżki oliwy Pęczek natki(...)układamy na blaszce. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki, posypujemy kalafiora i pieczemy kolejne 5 minut. W miedzy czasie przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzając makaron zostawiamy nieco wody z jego gotowania. Do sporej patelni przekładamy kalafior z orzechami. Dorzucamy gorący makaron, następnie zalewamy roztrzepanym jajkiem, śmietaną oraz posypujemy parmezanem. Dodajemy
Kolizje Smakówpominąć przygotowania pysznego makaronu z serem i truskawkami. Taki makaron przygotowuje się bardzo szybko, a to jest w letnie dni bardzo istotne. Składniki: (dla 2 - 3 osób) 200 g makaronu pełnoziarnistego 250 g sera białego twarogowego 4 łyżki słodkiej śmietany 18% 5 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżka masła 200 - 250 g dojrzałych truskawek 1 łyżeczka soku z cytryny(...)przekroić na 4 części i rozgnieść widelcem, dodać 3 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, sok z cytryny i wszystko wymieszać. Ilość cukru dostosować do kwaśności truskawek i swego smaku. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Szybko włożyć z powrotem do jeszcze ciepłego garnka, dodać masło i mieszać do czasu jego roztopienia, następnie dodać przygotowany ser i szybciutko wymieszać
Kuchcik gotujepomidory. Więc do dzieła. Błyskawiczna pomidorowa z mozarellą Do mojej wersji, dla 4 osób, wystarczy: 1 średnia marchewka 1 cebula 500 g pasty pomidorowej opakowanie mozarelli 200 g makaronu pełnoziarnistego pęczek natki pietruszki sól, pieprz, cukier oliwa Na początek startą na tarce marchewkę i średnio posiekaną cebulę podsmażamy na oleju/oliwie ok. 10-15 minut. Ważne jest(...)ogień. Posiekaną natkę dorzucamy do garnka na 10 minut przed podaniem, doprawiamy dopiero solą, pieprzem i ewentualnie cukrem gdyby zupa była dla Was za kwaśna. Aha, oczywiście gotujemy makaron al dente (ja wybrałem typ spaghetti, który połamałem na małe nitki). Kulkę mozarelli przekroiłem wzdłuż, a następnie na mniejsze kawałki, które łatwo jest nabierać łyżką. Na koniec mały akcent wyraźnej oliwy
Right Behind The KitchenSyna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka ok 300 gram udźca z indyka bez kości i skóry 3 niewielkie, dojrzałe pomidory 1/4 opakowania makaronu pełnoziarnistego (pióra) 1 kulka mozzarelli 2-3 suszone pomidory 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1/2 kostki rosołowej ( po 1/4 wołowej i warzywnej) 1/2 łyżeczki ziół tureckich do mięsa Przygotowanie: Umyte(...)ustawiłam w naczyniu żaroodpornym. Wolną przestrzeń wyłożyłam cząstkami pomidorów. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25-30 minut. W tym czasie, w lekko osolonej wodzie ugotowałam makaron. Ugotowany makaron ułożyłam na już podpieczonych pomidorach i umieściłam w piekarniku na kolejne 15 minut. Żeby makaron nie obsychał podlałam go kilkoma łyżkami zalewy z mozzarelli. Na ostatnie pięć minut
Kuchnia po mojemuktóre należy dolać po pierwszym przesmażeniu kurek, a następnie całość odparować i dopiero wlać śmietankę. Ja do sosu dodałam mięso z piersi z indyka, młodą marchewką, świeży koperek i pełnoziarnisty makaron. Jeżeli nie próbowaliście sosu w takim zestawieniu, to gorąco zachęcam do przygotowania- jest idealne! :) * pierś z indyka- 350 g * kurki- 200 g * marchewka- 1 duża * cebula- 1 szt. * masło
Kraina Miodem Płynącapolecam do tego dania pieczarek, które nie dadzą tego samego aromatu, co grzyby leśne. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 350 gram pełnoziarnistego makaronu penne, 200 gram suszonych borowików, 1 średniej cebuli, 2 ząbków czosnku, 400 ml śmietany 18%, 50 gram masła, 30 gram parmezanu, 2 łyżek białego octu winnego, 3 łyżek oliwy, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu
Wyprawy kulinarneopakowanie makaronu pełnoziarnistego (400g.) - 2 duże udka z kurczaka - 1 papryka czerwona - 1 średnia cebula - 1 fenkuł ( mały lub pół dużego) - 3-4 ząbki czosnku - 3 średnie marchewki - 1 mała pietruszka - kilka różyczek brokuła - 1 puszka pomidorów krojonych przyprawy do smaku: ziele angielskie, liść laurowy, szczypta soli, szczypta cukru, suszone zioła (bazylia, oregano rozmaryn lub inne ulubione zioła), szczypta pieprzu(...)dość drobno pokroić. Rozgrzać patelnię ( bez tłuszczu) i wrzucić na nią pokrojone marchewki. Dość często mieszając podsmażyć je chwilę, następnie dodać resztę warzyw. W międzyczasie wstawić wodę na makaron. Warzywa podsmażyć chwilę,dodać szczyptę suszonych ziół, a następnie podlać odrobiną wody i przykryć pokrywą i dusić na średnim ogniu. Gdy warzywa będą jeszcze twardawe dodać pomidory z puszki
Lubię to gotujęobłędnymi dodatkami takimi jak parmezan, świeże listki bazylii i nuta białego wina. Ale o tym co dokładnie w nadzieniu przeczytacie poniżej. Roladki urzekły mnie kolorem! Podałam je z makaronem pełnoziarnistym, z sosem porowym, z dodatkiem szparagów zielonych i świeżej żurawiny! Przepysznie! Przepis na roladki z kurczaka: SKŁADNIKI: - 2 szt filetu z piersi kurczaka - 6 świeżych szparagów - 1 łyżka oliwy(...)sznurkiem z silikonowym do roladek - do kupienia w marketach, bardzo przydatny w kuchni. Roladki pieczemy polane oliwą z oliwek przez 35 minut w tmep 180 stopni C. SKŁADNIKI NA MAKARON I SOS ŻURAWINOWO - SZPARAGOWY: - makaron razowy Ugotuj według instrukcji na opakowaniu. SOS: - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/3 część pora zielona - 15 szparagów zielonych (obranych) - 1 duża
SMYKWKUCHNImożliwe :) Przepis na ten szybki obiadek znalazłam tutaj ( klik ) a zmiany, jakie wprowadziłam, są raczej "kosmetyczne". Zapraszam zatem do lektury:) 2 porcje Składniki: 2, 5 szklanki pełnoziarnistego makaronu 1/2 opakowania sera feta ząbek czosnku 250 g pomidorków koktajlowych (oczywiście można dać więcej) sól, pieprz zioła Makaron gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Na rozgrzaną
My simple kitchen