młynek do kawy. Mąka grochowa – jak i sam groch, jest ciężkostrawna. Mąka kasztanowa – produkowana jest z kasztanów jadalnych. Popularna we Francji. Słodka w smaku i zapachu, bardzo lekkostrawna. Nada się zarówno do zagęszczania zup, sosów (również słodkich) jak i dodatek do wypieku chleba czy naleśników (nie więcej niż 10%). Idealna do ciast kruchych. Pasuje do wanilii, czekolady ale też(...)Mąka sojowa – odtłuszczona, o niskiej lub wysokiej zawartości tłuszczu, pełnotłusta. Wysokobiałkowa mąka często używana w kuchni wegańskiej. Dobra zarówno do wypieku pieczywa, raczej wytrawnych niż słodkich ciast, ciasteczek jak i do makaronu, naleśników czy pierogów. W kuchni Wschodu – do wytwarzania mleka sojowego i past (np. miso). W kuchni wegańskiej często używana jako zamiennik jaja kurzego ze względu na swoje lepiące
Karo in the Kitchenświderki Czaniecki z mąki z pełnego przemiału 1 nieduży brokuł 1 mała cukinia żółta 150 g wędzonego łososia w cienkich plastrach Limito 2 kulki mozzarelli słodka papryka kolorowy pieprz Kamis masło do posmarowania formy Makaron ugotować al'dente i osączyć. Brokuła podzielić na różyczki i również ugotować al'dente, osączyć. Cukinię umyć i razem ze skórką pokroić w pół plastry(...)naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno naczynia wyłożyć połowę makaronu. Na makaronie rozłożyć połowę przygotowanych wcześniej składników. Następnie znowu ułożyć drugą część makaronu a na nim rozłożyć resztę składników. Na wierzchu ułożyć kawałeczki porwanej mozzarelli. Posypać słodką papryką i odrobiną mielonego kolorowego pieprzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30-40 minut
Monia miesza i gotujesłodkie, soczyste mandarynki. Teraz wystarczyło tylko wymyśleć to danie. „Lampka” zapaliła się gdy na rybnym stoisku mój wzrok zatrzymał się na dorodnym kawałku miecznika. „Eureka!” Makaron linguine, świeży miecznik, warzywne ragu* i słodka mandarynka, to było danie, o którym podświadomie marzyłam. Nieskromnie powiem, że danie zdobyło uznanie nie tylko gości, ale również moich córek, których nie łatwo przekonać
Mia Cucina Sofietabrokuł 0,5 kubka sera typu parmezan 0,5 kubka orzeszków ziemnych 2 łyżki brązowego cukru 4 udka z kurczaka 1 op makaronu ryżowego sos: 1 papryczka chili 0,5 kubka wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka miodu pieprz Przygotowanie: marchewkę obieramy, kroimy w piórka, brokuła myjemy i rozdzielamy na mniejsze różyczki, blanszujemy udka nacieramy solą(...)mieszamy energicznie. rukolę wsypujemy do miski, dodajemy zblanszowane marchewkę i brokuł, parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach, dosypujemy gorące orzeszki, polewamy sosem. upieczone udka oddzielamy od kostek makaron przyrządzamy wg receptury z opakowania- czyli wrzucamy na 3 minuty do wrzątku na talerze nakładamy porcję sałatki, odrobinę makaronu i mięso z udek. Smacznego
Luźna KuchniaSzybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków zamarynowanych na szybko, w dalekowschodnim stylu. Warto spróbować i się zakochać. Bulgogi to dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny(...)jest zdecydowanie najsmaczniejsze!) ale i z kurczaka czy wieprzowiny (schabu). W niektórych rejonach Korei podaje się je z ryżem, w innych – z ryżowym makaronem. W jeszcze innych – i to opcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty, do których wkłada się bulgogi, zawija i zjada jak wrapy. Tą samą marynatą potraktowany bywa i popularny fast-food – hamburgery. Oryginalnie mięso piecze się
Karo in the KitchenSałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem... Drobne łezki makaronu w kształcie ryżu. Żółte ziarna słodkiej kukurydzy i kosteczki jajek. Dużo prażonego, chrupiącego słoneczniku. A całość połączona majonezem i śmietaną. Chrupiąca przyjemność! Składniki: 100 g makaronu w kształcie ryżu; 150 g ziaren słonecznika; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g); 4 jaja; 4 łyżki majonezu; 2 łyżki kwaśnej
Gospodyni MiejskaMiks sezonowych warzyw w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Idealne na szybki obiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny obiad gotowy. Paprykowy sos słodko-kwaśny do słoików Składniki: (na 3 duże słoiki) 8-10 średnich pomidorów biała cebula czerwona cebula średnia cukinia po 2 papryki żółte, czerwone i zielone 1/2 główki czosnku 2 kolby kukurydzy
Pyry na GazPolecam Wam również mój 100% autorski przepis na Zdrowa mini babkę z oliwą i kurkumą . Składniki na 1 porcję: 50g makaronu ryżowego 100g kurczaka 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry Odrobina soli Odrobina pieprzu czarnego 3 łyżki sosu sojowego Olej ryżowy/sezamowy (opcjonalnie) Przygotowanie: Gotujemy wodę w czajniku. Makaron ryżowy(...)przekładamy do miseczki. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wrzucamy umytego i pokrojonego w paseczki kurczaka. Przyprawiamy curry, kurkumą, papryką słodką, solą, pieprzem czarnym i smażymy ok. 5 minut. Marchewkę obieramy, kroimy w paseczki tak jak i paprykę. Dorzucamy do kurczaka. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 minuty. Następnie wrzucamy go na patelnię i polewamy sosem sojowym. Chwile smażymy
Czarnawisienkaoliwy. Odcedzić i przelać zimną wodą. Pestki z dyni uprażyć na patelni. Makaron polać sosem dyniowo-gruszkowym, posypać pestkami i jeszcze odrobiną zmłotkowanego pieprzu. Fajnie zaostrza słodki smak. Koniec. PS.: Radzimy wykorzystać klasyczny makaron #glutenfull. Nie oszukujcie się – żaden inny nie smakuje równie dobrze
GRUBY WAŁEKpodsmażyłam. Makaron na al. dente ugotowałam i z warzywami zmieszałam. Dużo szczypiorku dodałam i czarnuszką posypałam. To danie na talerzu mieni się kolorami i zaskakuje słodko ostrymi smakami. Składniki: 100 g makaronu pappardelle, 1 młoda cebulka, 1 średniej wielkości marchewka, 1 pietruszka - korzeń, 1/2 cukinii (ok 100 g), sól do smaku, pieprz do smaku, pęczek szczypiorku, 1 łyżeczka
Moniki SmakołykiPrzepis na makaron z marchewką znalazłam na tym blogu. Jednak ja minimalnie go zmieniłam. Słodka marchewka fajnie komponuje się z mozzarellą i makaronem. Oto szybki przepis na obiad. Smacznego! Składniki: 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 150 g makaronu fusilli 1 kulka mozzarelli sól, pieprz szczypta curry 100 ml wody Wykonanie: Makaron ugotować al dente
Pasja SmakuUwielbiam różne kluski i kluseczki. Zazwyczaj do zup robimy makaron bez jajek ale dziś do zupy owocowej będą treściwe kluski z jajek i to w dodatku słodkie. Składniki : 1,5 szklanki mąki 2 szklanki wody 3 jajka łyżeczka cukru szczypta soli olej(...)smażenia Wszystkie składniki miksujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Z ciasta smażymy 6 dużych naleśników. Pozwalamy im trochę przestygnąć, zwijamy w rulony i kroimy na makaron. Najlepiej smakuje w owocowej zupie lub ze słodkim sosem
prawdziwe jedzeniepieczarkami i czerwoną fasolą w pysznym pomidorowym sosiku... Składniki: opakowanie makaronu penne 300g pieczarek 2 cebule puszka czerwonej fasoli 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka papryka bazylia natka lub koperek Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na oleju na złoty kolor.Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy całość i dodajemy
Walijskie Pichceniemakaronem i kiełkami fasoli mung Składniki: · podwójny filet z kurczaka · 300 g makaronu pełnoziarnistego · 200 g żółtej fasoli · 100 g kiełków fasolki mung(...)curry · przyprawy mielone: curry, imbir, papryka ostra i słodka, pieprz, sól · oliwa z oliwek Makaron ugotować al dente.Mięso pokroić, doprawić przyprawami, wrzucić na rozgrzaną oliwę i zrumieni , dodać żółtą fasolę i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec dodać ugotowany makaron
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała