musimy wylewać wywaru, który pozostał po pieczeniu mięsa. Można z niego zrobić zupę. Wystarczy odrobinę przyprawić. My dodaliśmy słoik naszego przecieru pomidorowego ( KLIK ), doprawiliśmy solą, pieprzem i słodka papryką. Podaliśmy z domowym makaronem, który również zrobiliśmy z "resztek", przy okazji robienia ravioli na Farsz Niepodległości ( KLIK ). Zdjęcie zupki na samym dole. Może wygląda niepozornie, ale była naprawdę smaczna
Marder&Marder ManufactureSkładniki: 2 puszki pomidorów krojonych z puszki 3 całe pomidory 2 szklanki bulionu duża cebula ząbek czosnku liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego pieprz, sól, papryka ostra+słodka cukier łyżeczka koncentratu pomidorowego makaron wg upodobania jogurt naturalny kiełki lub np pietruszka Przygotowanie: Pomidory z puszki wlewamy do garnuszka i dolewamy ok 2 szklanek bulionu. Gotujemy na małym ogniu z zielem
ChilliJemyogródku, Vespa, włoski samochód albo po prostu oprawione zdjęcia lub pocztówki. Spoglądając na nie, korzystając z nich doznajemy bezpośredniego kontaktu z tym, co odległe. flickr Jedzenie Słodkie śniadania, antipasti, pizze i makarony, lasagne, fantastyczne desery i lody… Każdy nosi kulinarną cząstkę Włoch w swoim sercu. Wino i… Oprócz jedzenia, kieliszek lub dwa dobrego wina… A może grappy
Bon Ton ItaliaJak już wiecie , lubię dziwne kombinacje i nietypowe połączenia smaków! Przy ryzykowaniu w kuchni ufam swojej kobiecej intuicji i do tej pory się na niej nie
Ostra na SłodkoWiem , że czekaliście na tej przepis , wiem :D Dzięki bdsklep.pl miałam ostatnio okazję pierwszy raz wypróbowac jak smakuje szpinakowy makaron i papryczki piri – piri. Przyrządziłam
Ostra na SłodkoI kolejne makaronowe danie! Tym razem wykorzystałam makaron spaghetti . Danie łatwe i szybkie , co nie znaczy , że mniej smaczne! Wręcz przeciwnie – wielokrotnie przekonaliśmy się , że
Ostra na SłodkoJak wiecie do wielbicieli mięs specjalnie nie należę , ale za to do wielbicieli krewetek jak najbardziej! Z całą pewnością przepisy z ich wykorzystaniem będą się tu
Ostra na SłodkoWizyta przed dwoma laty w kraju Leonarda da Vinci sprawiła , że totalnie oszalałam na punkcie kuchni włoskiej! Ci, którzy znajdą mnie prywatnie doskonale wiedzą , że oprócz
Ostra na Słodkoprzyjmujemy gości na obiedzie. Danie wegetariańskie, z trzema rodzajami sera, które moim zdaniem ma w sobie coś z kuchni śródziemnomorskiej. Poprzez mocne zgrillowanie, warzywa stają się wręcz słodkie, a w kombinacji z makaronem i lekko kwaskowym sosem pomidorowym tworzą przepyszną całość. Potrzebujemy: - 15 dużych muszli makaronowych - 1 cukinia, pokrojona w plastry - 1 czerwona papryka, pokrojona w szerokie paski - 1 żółta
W mojej holenderskiej kuchnikogo najczęściej gotujesz? dla rodziny 9. Kawa czy herbata? zależy od pory dnia… 10. Ulubiony deser to... zawsze tiramisu… 11. Makaron czy ryż? makaron na słono, ryż na słodko, chociaż dobrym risottem nie pogardzę) Nominowane blogi: http://bajkorada.blogspot.com/ www.turcjaodkuchni.blogspot.com http://ilovecookiesjp.blogspot.it/ http://krystinacuisine.blogspot.it/ http://fantazje-luny.blogspot.it/ http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/html http://cosniecos.blox.pl/html http://aleksandraseghi.com/ http://www.gotujebochce.blogspot.it
Mia Cucina Sofietapodsmażonym bekonem, posypany tartym parmezanem... Pasuje zarówno na obiad jak i na kolację;) Składniki: 1/2 kg makaronu jajecznego "nitki", 2/3 szkl. bułki tartej, 3/4 szkl. oleju rzepakowego, po 1/2 łyżeczki suszonych ziół: bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu, kolendry, ziół prowansalskich, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczypta płatków chilli, sól, pieprz, 250g surowego chudego boczku, 50g startego parmezanu, natka(...)dekoracji. Przygotowanie Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Następnie odcedzić. Bułkę tartą dokładnie wymieszać z ziołami oraz słodką i ostrą papryką. Olej podgrzać, wsypać bułkę tartą, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Dodać makaron, dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Boczek pokroić w plastry, podsmażyć na suchej patelni i dodać do makaronu. Całość dobrze wymieszać
Z miłości do słodkościFarsz możemy komponować z ogromnej ilości dodatków, może być zarówno mięsny jak i warzywny, według waszych indywidualnych upodobań. Do sajgonek często dodawany jest również chiński makaron. Sajgonki najlepiej podajemy z sosem sos słodko-kwaśny. Nazwa tego dania znana na całym świecie to spring rolls. Polska nazwa „sajgonki” wywodzi się od nazwy miasta Sajgon , z którego pochodzi wielu imigrantów(...)ryżowego (2x50g lub po prostu jedno większe opakowanie http://taotao.pl/produkty_taotao/id,81,papier_ryzowy_taotao.html) olej roślinny do smażenia sos chili słodko-kwaśny lub inny ulubiony Przygotowanie: Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 20 minut. Ocinamy twarde końcówki, następnie kroimy w cienkie paski. Makaron chiński przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Pamiętamy aby go potem dokładnie osuszyć. Następnie kroimy go w paski
Mania Gotowaniazestawienie jest bardzo lubiane przez mojego syna, który lubi proste i mało skomplikowane dania. Składniki na 2 osoby: 1/2 opakowania makaronu penne pełnoziarnisty Czanieckie Makarony 1 ćwiartka z kurczaka papryka mielona słodka Skworcu sól świeżo mielony pieprz biały ok. 100 ml śmietanka kremówka czosnek niedźwiedzi Skworcu odrobina masła Wykonanie: Makaron oczy wiście gotujemy w osolonej wodzie. Ćwiartkę
Blondynka GotujeWspaniała, soczysta rolada z kurczaka z cudownym nadzieniem łączącym w sobie smaki aromatycznych suszonych pomidorów, słonej i wyrazistej fety oraz słodkiej czerwonej cebuli. Do tego prosty makaron z czosnkiem, pomidorami oraz parmezanem i pyszny obiad gotowy :) SKŁADNIKI (4 porcje) rolada 2 duże pojedyńcze piersi z kurczaka świeżozmielony pieprz sól morska pieprz cayenne nadzienie 1/2 kostki sera feta o obniżonej zawartości
DefinicjaSmakudawna, jednak długo się wahałam, czy aby na pewno będzie to smaczne. I wiecie co? Okazało się nie tyle smaczne co przepyszne! Słodkie buraczki, duża ilość pieprzu i śmietankowy posmak... a do tego moje odkrycie, makaron żytny jasny od Fabijańscy . Delikatny, ekologiczny, na wodzie źródlanej. Ten lekki obiad, pachnący wiosną i latem jednocześnie, polecam każdemu. Na pewno powtórzę go jeszcze(...)100g makaronu rurka, u mnie od Fabijańscy 1 pęczek botwinki 1 średnia cebula 100ml słodkiej śmietanki 12% sól, pieprz 2 łyżki oleju 1 łyżka posiekanego koperku 1. Cebulę kroimy w kostkę. Botwinę myjemy, odkrawamy buraczki. Obieramy je i kroimy w cienkie półplastry. Liście siekamy. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i botwinę. Smażymy przez około 10 minut, po czym
Szefowa kuchniPasta in lemon and cream. Przepis pochodzi z Taorminy na Sycylii, gdzie podobno rosną najpiękniejsze cytryny. Szybkie ,smaczne danie wegetariańskie . Składniki. 20 dag makaronu tagiatelle 3 cytryny 80ml śmietanki słodkiej 1 łyżka masła 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka sezamu czarnego Wykonanie. Cytryny sparzyć, wyszorować i osuszyć. Specjalnym przyrządem zestrugać wiórki skórki. Stopić masło ,dodać starte skórki cytryn
Kulinarny karnet ChristopheraKiedy padła propozycja wspólnego gotowania, którego kluczowymi składnikami będą szpinak i makaron, w pierwszej chwili odpadłam. Bo przecież nic słodkiego się z tego zrobić nie da ( a może...? ). Jednocześnie miałam ogromną ochotę na zupę z makaronem, najlepiej pomidorówkę; taką, jaką robiła Mama - tylko, że do niej trzeba by ugotować rosół, a tego jeszcze nigdy nie próbowałam (wiem, wiem, wstyd ). Myślałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz 250 g jagód 120 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu do podania: słodka śmietanka, jagody lub jeżyny listki mięty do posypania przygotowanie ciasto Przygotować ciasto Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nie klejące ciasto. Jeżeli ciasto(...)maszynie do chleba. farsz jagody szybko opłukać, osączyć na sicie. W misce rozmieszać serek, dodać jagody i cukier, delikatnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać
Stare Garymakaron z bobem. Danie niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne ! No chyba, że ktoś nie przepada za smakiem i zapachem gorgonzoli... Składniki: * 250 g makaronu pappardelle ( u mnie Lubella ) * 100 ml słodkiej śmietanki 30% * 50 g sera gorgonzola * 1,5 szklanki bobu * sól, pieprz Wykonanie: Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowany wyłuskać z łupinek. Makaron ugotować
kolorowotorcikowoSkładniki: na 4-5 porcji 1 op makaronu Fusilli 1 por 1 cebula 1 kubeczek słodkiej śmietany 30% 2 trójkątne serki topione z truflą 1 trójkątny serek topiony cheddar 0,5 kubka tartego parmigiano reggiano 2- 3 filety z kurczaka 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz 1 łyżeczka imbiru 4 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka miodu sól pieprz(...)masło oliwa z oliwek Przygotowanie: k urczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki, oprószamy solą i pieprzem, słodką papryką, imbirem oraz gałką muszkatołową, dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy wstawiamy wodę na makaron, doprawiamy solą oraz odrobiną oliwy całego pora kroimy w plasterki, jasną część smażymy na maśle, doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem, cebulę obieramy
Luźna Kuchniajuż wiedziałam, że muszę go zapiec z makaronem. A oto składniki : makaron (jakikolwiek), bundz, oliwa, pomidor, przyprawy do posypania pomidorów: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, kminek czosnek opcjonalnie (na zdjęciu poniżej jest) Przygotowanie: makaron gotujemy, ser kroimy podłużnie, pomidory też kroimy, ugotowany makaron kładziemy do żaroodpornych naczyń do pieczenia (smarujemy je najpierw oliwą), kładziemy na niego ser i pomidory
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Miałam ostatnio chęć na makaron z jakimś sosem. Wymyśliłam więc sos składający się z dodatku słodkiej śmietany, boczku i pesto z suszonych pomidorów. Podałam go z makaronem tagliatelle (cienkie wstążki) firmy Arrighi, którego dystrybutorem jest firma Index Food. Makaron bardzo nam posmakował i co najważniejsze nie skleił się
Marta Gotujemakaron po seczuańsku Royal Brand, 20 dag schab bez kości, 1 łyżka masło klarowane, 1 łyżeczka przyprawa grill o smaku piwa Royal Brand, 1 kubek śmietana słodka 18% - szczypta papryka ostra zawartość opakowania makaronu po syczuańsku wsypać do wrzątku i gotować z 20 minut na mniejszym ogniu wszystko wylać na sito schab pokroić w kostkę i na maśle klarowanym usmażyć
W Mojej Kuchni Lubięwieprzowych, 0,80 dag. pieczarek 2 marchewki 1/4 selera 1 mały por 1 pietruszka nać pietruszki 3 litry wody 6 dużych ziemniaków 4-5 łyżek makaronu "muszelki" malmy 200 gram śmietany słodkiej 18% sól ,pieprz 1 czubata łyżka vegety opcjonalnie przyprawy, które lubicie WYKONANIE: Żeberka umyć, zalać wodą zagotować, Zebrać szumowiny, dodać pokrojone warzywa zagotować, Do gotującego(...)oliwy z pieprzem, solą i cebulką pokrojoną w kostkę, Do wywaru dodać pokrojne w plasterki pieczarki i ziemniaki w kostkę, Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać drobny makaron, Gotować jeszcze 10 min. Wrzucić mięsko i posiekaną pietruszkę. Śmietanę wyłożyć do miseczki, wlać gorącej zupy i dobrze wymieszać. Wlać do zupy i wymieszać(nie gotować) Doprawić do smaku solą
Kuchnia Beaty