naprawdę ułatwi zorganizowanie i przewidzenie niespodzianek. Kiedy lista gości jest gotowa, przystępujemy do ustalania menu. Najpierw zastanów się jaki posiłek zamierzasz podać (śniadanie z wczesnym obiadem, tylko obiad, kolacja itp.) Teraz pozostaje ustalić co przygotować, czyli listę potraw. Przy decydowaniu musimy wziąć pod uwagę preferencje gości, czyli to, kto na jakiej diecie ewentualnie jest. Wiadomo, że kiedy(...)obrać warzywa, poporcjować mięso), a rano nastawić go do gotowania. Rosół będzie spokojnie i delikatnie gotować się, a my zajmiemy się czymś innym. Nie namawiam Was do przygotowywania swojskiego makaronu , choć czasem warto. Tym bardziej, ze można go zrobić znacznie wcześniej i przechowywać wysuszony. Kiedy kuchenne zajęcia już rozplanowane, wtedy pora na przejrzenie zastawy stołowej i sztućców . Jest
Codzienna kuchnia niecodzienna{"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Stir-fry to jedne z najprostszych da\u0144 charakterystycznych dla kuchni dalekowschodniej. Technika ta polega na kr\u00f3tkim, ale intensywnym
Mostek w kuchniSkładniki na 24 pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 większe marchewki 1 i 1/2 średniej cebuli lub 1 duża 2 ząbki czosnku niecałe
Anioszek w kuchniCiężko jest się najeść rosołem. Ale nie tą, słoneczną i kremową zupą z dodatkiem mięsa kurczaka. Delikatna, lekka ale jednocześnie bogata w smaku. To świetna propozycja
Karo in the Kitchentradycyjnego gotowania, gotowania na parze i smażenia jest bardziej efektywny i szybszy. Dodatkowo funkcja sauté pozwala na lekkie smażenie, dzięki któremu uzyskujemy wspaniały aromat potraw duszonych, sosów, ryżu i makaronów. Natomiast specjalna budowa naczynia głównego sprawia, że dania nie przypalają się, ich konsystencja jest idealna, oraz zachowują swój aromat i smak. Poza tym przy pomocy tego robota można zrobić praktycznie(...)pyszne zupy kremy mi w nim wychodziły, np. zupa krem z kukurydzy i chili, wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMam wielkie ambicje, żeby zacząć pisać więcej o winie. O włoskich Barolo, Brunello, Amarone, Primitivo i winach musujących, o niemieckich Rieslingach i hiszpańskim Toro. Na razie
Ugotowane pozamiatane{"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Kilka sk\u0142adnik\u00f3w, niewiele pracy i pyszne efekty. Tak w skr\u00f3cie mo\u017cna okre\u015bli\u0107 to danie
Mostek w kuchniStuprocentowo wiosenny comfort food – zielone risotto. Mocno szparagowe, pikantno-słodkie od sera, kremowe i wciągające. Eleganckie i delikatnie chrupiące szparagowe główki, wesołe zielone plasterki i zielone
Karo in the KitchenWiele osób zwraca się do mnie z pytaniem, które chyba często gości na ustach kobiet. A w szczególności, kiedy zbliża się wykwintny rodzinny obiad, jakaś ważna w życiu kolacja... "JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE?" Otóż nic prostszego! Wystarczy znać kilka podstawowych zasad savoir - vivre, a zastawiony przez nas stół będzie prezentował się jak we wspaniałej restauracji. Po pierwsze: Rodzaje sztućców, czyli(...)nożem i widelcem. Jednak w niektórych przypadkach, jak np. pałki z kurczaka, możemy pozwolić sobie na trzymanie w dłoniach mięsa. Spaghetti obowiązkowo jemy przy pomocy widelca, na który nawijamy makaron i łyżki, która nam w tym pomaga. Ziemniaków nie kroimy - rozdrabniamy je za pomocą widelca do drugiego dania. ****** Mam nadzieję, że przydadzą się Wam powyższe wskazówki. Pozdrawiam! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimożesz dać tu wszystko co zechcesz, możesz wysprzątać lodówkę z resztek wędlin, warzyw, sera... (ja tak po części zrobiłam, choćby z wędliną pokrojoną na śniadanie). Trochę przypraw i doskonały obiad lub kolacja wjeżdża na stół. Składniki: 15 niedużych, ugotowanych ziemniaków 5 średnich pieczarek 1 por (biała część) kilka plasterków wędliny (u mnie to krakowska, ale nada się każda inna(...)subiektywną opinię musiałam ją sprawdzić w różnych warunkach i na różnych potrawach. I tak doskonale sprawdziła się do dania z powyższego przepisu, ale i do placuszków, naleśników, jajecznicy, omletu, makaronu z kiełbasą i pieczarkami, ziemniaczanych talarków i tradycyjnych kotletów. Po każdym użyciu mycie trwało tylko chwilę, a patelnia nie posiada śladów użytkowania. Tu wrócę jeszcze do tematu smażenia niskotłuszczowego
Kolorowy PrzepisownikWiosna i lato to pora lekkich zup – ramen też da się zrobić delikatnie i łagodnie, w odchudzonej i mniej zawiesistej wersji. Rezygnując z długo gotowanego i
Karo in the KitchenWiosna i lato to pora lekkich zup – ramen też da się zrobić delikatnie i łagodnie, w odchudzonej i mniej zawiesistej wersji. Rezygnując z długo gotowanego i
Karo in the KitchenCo to byłby za Dzień Dziecka bez słodkości? Żaden! I chociaż raczej duże z nas "dzieci", to chyba jeszcze czujemy, że to również nasze święto ;) Dlatego
Ratunku obiadpodstawowej postaci czyli jak brokuł to zblanszowany, jak szpinak to trochę poprzewracany z solą i czosnkiem na oliwie, jak papryka to właściwie tylko ogrzana na patelni; do tego ugotowany makaron i smacznego. Czasem jednak przychodzi człowiekowi taka myśl: "gołąbki"... :) Miały być w niedzielę dla gości, ale gościom dziecko zachorowało; miały być zawijane w liście kapusty ale kapusta mi zmarniała; pozostały(...)popełniłam w życiu... Te dzisiejsze były o wiele lepsze - jarmuż zachowuje smak kapusty ale jest o niebo lżejszy, delikatnie chrupiący i taki pięknie zielony :) Dawno nie robiłam tak "skomplikowanego" obiadu ale czasem można sobie pozwolić na takie szaleństwo. Zresztą, cóż to za wielka robota - ugotować kaszę, podsmażyć pieczarki, poszatkować jarmuż, zmielić fasolę, wymieszać wszystko, a potem tylko formować, obtaczać, smażyć
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECzasem po prostu ma się ochotę na coś niezdrowego. Moją słabością jest właśnie kuchnia chińska – szybkie i tanie danie na wynos od chińczyka i wio! Warto
Jak gotować i nie zwariować