makaron na obiad - 8413 przepisów (strona:437/561)

Pulpeciki w sosie pomidorowym 228

 Nie wiem zupełnie jak to się stało, ale to moje pierwsze pulpety ;) Powstało więc pytanie, jak tu się do tego zabrać? Niby banalne danie, ale

Czerwona Porzeczka
Jak zrobić dobry rosół? Zasady! 801

rosół! Klarowny i złoty rosół- tak powinien wyglądać każdy prawidłowo przygotowany bulion. Rosół pachnie mięsem i warzywami, działa rozgrzewająco i dla wielu z Nas jest typowym daniem na niedzielny obiad. Czy wiesz jak prawidłowo przygotować rosół? Dzisiaj zdradzę Wam wszystkie triki na tą zupę! Zrobienie rosołu wcale nie wydaje się trudne, ale w praktyce to już bywa różnie. W gruncie(...)pieprzu utrzyj w moździerzu lub potłucz młotkiem i dodaj do rosołu. Nie dodawaj już gotowego mielonego pieprzu z torebki bo to zupełnie inny smak! Zasada nr 7 Makaron idealny! - przepis na taki znajdziesz TUTAJ .  Dobry rosół musi być z dobrym makaronem, no bo po co z byle jakim?! ;-) Nie ma nic lepszego, jak domowy makaron, ale jeśli

SMYKWKUCHNI
Laksa z kurczakiem w 15 minut. 235

Zwrot "w 15 minut" w kuchni kojarzy się tylko z jedną osobą i chyba słusznie. Jest to oczywiście Jamie Oliver. Trafiło i na mnie Jamie przekonał

Brzuszki Łakomczuszki
Pierwsze "dania" 153

absolutny hicior. 27 marchew + seler + kalafior Dwie pierwsze jak zawsze, kalafior po pierwszej próbie zdziwienie :) 28 brokuł + seler + marchewka Seler i marchewka na plus. 29 makaron penne + seler + marchewka Makaron nie podszedł za bardzo, reszta mniamuśna. 30 marchewka + pietruszka + seler Wszystko przepyszne :) 31 ziemniak + kurczak + ogórek Ogórek absolutnym hitem jest! Ale i kurczaczek spoko. Natomiast ziemniakiem nadal gardzi :) Jak widać(...)obrać sobie dziś nadanie kaszy jaglanej rozgłosu, by na powrót zagościła w polskich domach, szczególnie że ma bardzo uniwersalne zastosowanie i nadaje się zarówno jako składnik śniadań jak i obiadów, koktajli czy deserów . Kasza jaglana z musem jabłkowym 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1 ¼ szklanki wrzątku 1 jabłko Kaszę prażymy na suchej patelni, na maleńkim ogniu. Z początku będzie pachnieć

Przepysznik - BLW i nie tylko
ŻYCIE BLOGERA OD KUCHNI. 153

trafi. Wszystko ma dwie strony jak i kij ma dwa końce. Niestety jest nadal wiele firm, które uważają blogerów za "tanią siłę opiniotwórczą i reklamodawczą". Myślą, że za paczkę makaronu, butelkę wina czy magnes na lodówkę można z nas wycisnąć dobry tekst, ładne zdjęcia i jeszcze na dodatek same "ochy" i "achy". Po pierwsze - to nasz czas. Poświęcony na naprawdę(...)podgrzewałam i serwowałam. Dziś - jedną porcję, którą fotografuję zostawiam dla siebie, a resztę wydaję domownikom czy gościom. Stąd stereotyp, będący jednocześnie prawdą, że bloger kulinarny nigdy nie je ciepłego obiadu i zanim zje, musi minąć dobra chwila, w czasie której wszystko obfotografuje. Burzliwe początki. Jak ze wszystkim. Ale nie powiem, łatwo się zniechęcić i w obliczu tylu innych świetnych blogów

W kuchni Karmel-itki
Kuchenny Spektakl Bez Tytułu 185

Ona, Ona i On : razem tworzą trójkąt pełen niespodzianek, zaskakujący, zniewalający, intrygujący.... Bez dodatków się przy tym wszystkim nie obędzie, a więc są i One . Ona

Kuchnia smaków
Jak przygotować przyjęcie, nie zbankrutować i nie zmęczyć się za bardzo 203

naprawdę ułatwi zorganizowanie i przewidzenie niespodzianek.  Kiedy lista gości jest gotowa, przystępujemy do ustalania menu.  Najpierw zastanów się jaki posiłek zamierzasz podać (śniadanie z wczesnym obiadem, tylko obiad, kolacja itp.) Teraz pozostaje ustalić co przygotować, czyli listę potraw. Przy decydowaniu musimy wziąć pod uwagę preferencje gości, czyli to, kto na jakiej diecie ewentualnie jest.  Wiadomo, że kiedy(...)obrać warzywa, poporcjować mięso), a rano nastawić go do gotowania. Rosół będzie spokojnie i delikatnie gotować się, a my zajmiemy się czymś innym. Nie namawiam Was do przygotowywania swojskiego makaronu , choć czasem warto. Tym bardziej, ze można go zrobić znacznie wcześniej i przechowywać wysuszony. Kiedy kuchenne zajęcia już rozplanowane, wtedy pora na przejrzenie zastawy stołowej i sztućców . Jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Stir-fry z kurczakiem, tofu i brokułami 170

{"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Stir-fry to jedne z najprostszych da\u0144 charakterystycznych dla kuchni dalekowschodniej. Technika ta polega na kr\u00f3tkim, ale intensywnym

Mostek w kuchni
Pulpety z marchewką w sosie pomidorowo-paprykowym z ciecierzycą 264

Składniki na 24 pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 większe marchewki 1 i 1/2 średniej cebuli lub 1 duża 2 ząbki czosnku niecałe

Anioszek w kuchni
Kremowa, rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami 382

Ciężko jest się najeść rosołem. Ale nie tą, słoneczną i kremową zupą z dodatkiem mięsa kurczaka. Delikatna, lekka ale jednocześnie bogata w smaku. To świetna propozycja

Karo in the Kitchen
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 178

tradycyjnego gotowania, gotowania na parze i smażenia jest bardziej efektywny i szybszy. Dodatkowo funkcja sauté pozwala na lekkie smażenie, dzięki któremu uzyskujemy wspaniały aromat potraw duszonych, sosów, ryżu i makaronów. Natomiast specjalna budowa naczynia głównego sprawia, że dania nie przypalają się, ich konsystencja jest idealna, oraz zachowują swój aromat i smak. Poza tym przy pomocy tego robota można zrobić praktycznie(...)pyszne zupy kremy mi w nim wychodziły, np. zupa krem z kukurydzy i chili, wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barolo i przepis na bocconcini z winem 124

Mam wielkie ambicje, żeby zacząć pisać więcej o winie. O włoskich Barolo, Brunello, Amarone, Primitivo i winach musujących, o niemieckich Rieslingach i hiszpańskim Toro. Na razie

Ugotowane pozamiatane
Słodko-pikantny kurczak z ananasem 167

{"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Kilka sk\u0142adnik\u00f3w, niewiele pracy i pyszne efekty. Tak w skr\u00f3cie mo\u017cna okre\u015bli\u0107 to danie

Mostek w kuchni
Risotto ze szparagami w trzech formach. I z cheddarem 223

Stuprocentowo wiosenny comfort food – zielone risotto. Mocno szparagowe, pikantno-słodkie od sera, kremowe i wciągające. Eleganckie i delikatnie chrupiące szparagowe główki, wesołe zielone plasterki i zielone

Karo in the Kitchen
Savoir-vivre. JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE? 402

Wiele osób zwraca się do mnie z pytaniem, które chyba często gości na ustach kobiet. A w szczególności, kiedy zbliża się wykwintny rodzinny obiad, jakaś ważna w życiu kolacja... "JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE?" Otóż nic prostszego! Wystarczy znać kilka podstawowych zasad savoir - vivre, a zastawiony przez nas stół będzie prezentował się jak we wspaniałej restauracji. Po pierwsze: Rodzaje sztućców, czyli(...)nożem i widelcem. Jednak w niektórych przypadkach, jak np. pałki z kurczaka, możemy pozwolić sobie na trzymanie w dłoniach mięsa. Spaghetti obowiązkowo jemy przy pomocy widelca, na który nawijamy makaron i łyżki, która nam w tym pomaga. Ziemniaków nie kroimy - rozdrabniamy je za pomocą widelca do drugiego dania.  ****** Mam nadzieję, że przydadzą się Wam powyższe wskazówki. Pozdrawiam! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki