makaron na obiad - 8413 przepisów (strona:442/561)

Kalmar w pomidorowo-tymiankowym gulaszu + jak obrać/przyrządzić/sprawić kalmara 125

Przygotowywałam już kalmary mrożone - krążki kalmarowe; jadłam kalmary będąc we Włoszech czy Chorwacji. Niemniej pierwszy raz zajmowałam się kalmarem dopiero wczoraj, gdy M. postanowił być tak

Życie zamknięte w smaku
Zrazy wołowe – roladki śląskie 255

śląsku podawane kiedyś w niemal każdą niedzielę – u mnie także często je przygotowywano, choć pochodzę z zupełnie innego rejonu kraju. Smak roladek zawsze przywołuje mi na myśl rodzinne obiady u mamy i babci. Smakują tak… domowo. Wbrew obawom młodych gospodyń i gospodarzy, wcale nietrudno je przygotować – gdy dokładnie rozbijemy mięso, nie będziemy mieć problemu ze zwijaniem(...)kasza gryczana i ogórki kiszone. * wewnętrzna strona udźca wołowego     Zobacz także: Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu Polędwiczki to jedne z moich ulubionych rodzajów mięs. Są de... Makaron z sosem cytrynowym Makaron z sosem cytrynowym to danie z kuchni włoskiej, którą... Papryka faszerowana komosą ryżową Papryka faszerowana komosą ryżową to idealne jarskie danie. ... Tajemnice wołowiny "Panie, moja

Poezja smaku
Tacos – pszenno- kukurydziane muszle do nadziewania 280

Tacos znajdziecie w każdej meksykańskiej restauracji, budce czy food trucku. Podawane jako przystawka, przekąska lub pełne danie, w zależności od użytego nadzienia, to uliczne jedzenie szybko

Karo in the Kitchen
Kulki ziemniaczane z serem żółtym – panierowane kulki z gotowanych ziemniaków 64

Kulki ziemniaczane z serem żółtym to przepis na pyszną przekąskę. Panierowane kulki z gotowanych ziemniaków można wykorzystać również jako dodatek do dania głównego. Jak zrobić panierowane

Via Gusto
Wołowe zrazy z pastą z suszonych prawdziwków 218

W Internecie istnieje wiele przepisów na zrazy wołowe. Dziś zmieniamy trochę tradycyjny przepis i dodajemy pastę z suszonych prawdziwków,które dodadzą potrawie niesamowitego smaku i aromatu

Niezły Młynek
Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami 167

Przepis na pyszny gulasz z wykorzystaniem moich ukochanych suszonych pomidorów - mega aromatyczny i sycący! :)   W domu rodzinnym moja Mama dość często przygotowywała gulasz, ale ja

Cooking Monster
Wołowina po chińsku 154

SKŁADNIKI marynata do mięsa: 220 g sosu czarnego chilli TaoTao- Czarny sos powstał z miłości do chili, wyrazistego ostro-słodkiego smaku i niezapomnianych impresji kulinarnych podczas

ClauditteMissCooking
ROSÓŁ Z ŻOŁĄDKAMI I DOMOWYM MAKARONEM 165

   Odkąd lata temu, w drodze na wakacje posmakowaliśmy rosołu z żołądkami , danie to zagościło u nas na stałe. I choć nie bywa bardzo często

Smaczne Zdrowe
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 141

używają szefowie kuchni na całym świecie. To marka sama w sobie. Ale marka to nie wszystko, marką sobie obiadu nie zrobimy. To przede wszystkim funkcjonalność i jakość. Bo niby obiad można w czymkolwiek ugotować. Niby garnek za 10 zł też spełni swoją funkcję. Niby… A właściwie nie do końca. Bo ważne jest uzyskanie pełni smaku z każdego dania, wyciągnięcie(...)książki "Kociołkowanie po polsku") 1 kg wołowiny (najlepiej zadniej) 100 g wędzonej słoniny 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 żółte papryki 1 pomidor 0,5 kg ziemniaków makaron typu zacierki 4 łyżki suszonej papryki słodkiej lub pasty paprykowej sól, pieprz Kociołek możemy przygotować zarówno w plenerze jak i w kuchni. Jeżeli wybieramy kociołkowanie plenerowe to najpierw musimy oczywiście rozpalić

Marder&Marder Manufacture
Pulpeciki w sosie pomidorowym 205

 Nie wiem zupełnie jak to się stało, ale to moje pierwsze pulpety ;) Powstało więc pytanie, jak tu się do tego zabrać? Niby banalne danie, ale

Czerwona Porzeczka
Jak zrobić dobry rosół? Zasady! 773

rosół! Klarowny i złoty rosół- tak powinien wyglądać każdy prawidłowo przygotowany bulion. Rosół pachnie mięsem i warzywami, działa rozgrzewająco i dla wielu z Nas jest typowym daniem na niedzielny obiad. Czy wiesz jak prawidłowo przygotować rosół? Dzisiaj zdradzę Wam wszystkie triki na tą zupę! Zrobienie rosołu wcale nie wydaje się trudne, ale w praktyce to już bywa różnie. W gruncie(...)pieprzu utrzyj w moździerzu lub potłucz młotkiem i dodaj do rosołu. Nie dodawaj już gotowego mielonego pieprzu z torebki bo to zupełnie inny smak! Zasada nr 7 Makaron idealny! - przepis na taki znajdziesz TUTAJ .  Dobry rosół musi być z dobrym makaronem, no bo po co z byle jakim?! ;-) Nie ma nic lepszego, jak domowy makaron, ale jeśli

SMYKWKUCHNI
Laksa z kurczakiem w 15 minut. 218

Zwrot "w 15 minut" w kuchni kojarzy się tylko z jedną osobą i chyba słusznie. Jest to oczywiście Jamie Oliver. Trafiło i na mnie Jamie przekonał

Brzuszki Łakomczuszki
Pierwsze "dania" 133

absolutny hicior. 27 marchew + seler + kalafior Dwie pierwsze jak zawsze, kalafior po pierwszej próbie zdziwienie :) 28 brokuł + seler + marchewka Seler i marchewka na plus. 29 makaron penne + seler + marchewka Makaron nie podszedł za bardzo, reszta mniamuśna. 30 marchewka + pietruszka + seler Wszystko przepyszne :) 31 ziemniak + kurczak + ogórek Ogórek absolutnym hitem jest! Ale i kurczaczek spoko. Natomiast ziemniakiem nadal gardzi :) Jak widać(...)obrać sobie dziś nadanie kaszy jaglanej rozgłosu, by na powrót zagościła w polskich domach, szczególnie że ma bardzo uniwersalne zastosowanie i nadaje się zarówno jako składnik śniadań jak i obiadów, koktajli czy deserów . Kasza jaglana z musem jabłkowym 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1 ¼ szklanki wrzątku 1 jabłko Kaszę prażymy na suchej patelni, na maleńkim ogniu. Z początku będzie pachnieć

Przepysznik - BLW i nie tylko
ŻYCIE BLOGERA OD KUCHNI. 135

trafi. Wszystko ma dwie strony jak i kij ma dwa końce. Niestety jest nadal wiele firm, które uważają blogerów za "tanią siłę opiniotwórczą i reklamodawczą". Myślą, że za paczkę makaronu, butelkę wina czy magnes na lodówkę można z nas wycisnąć dobry tekst, ładne zdjęcia i jeszcze na dodatek same "ochy" i "achy". Po pierwsze - to nasz czas. Poświęcony na naprawdę(...)podgrzewałam i serwowałam. Dziś - jedną porcję, którą fotografuję zostawiam dla siebie, a resztę wydaję domownikom czy gościom. Stąd stereotyp, będący jednocześnie prawdą, że bloger kulinarny nigdy nie je ciepłego obiadu i zanim zje, musi minąć dobra chwila, w czasie której wszystko obfotografuje. Burzliwe początki. Jak ze wszystkim. Ale nie powiem, łatwo się zniechęcić i w obliczu tylu innych świetnych blogów

W kuchni Karmel-itki
Kuchenny Spektakl Bez Tytułu 152

Ona, Ona i On : razem tworzą trójkąt pełen niespodzianek, zaskakujący, zniewalający, intrygujący.... Bez dodatków się przy tym wszystkim nie obędzie, a więc są i One . Ona

Kuchnia smaków