Przygotowałam w ten mroźny dzień rosół z pieczonych warzyw. Aromatyczny, słodkawy i pożywny bulion, który swą moc zawdzięcza wcześniejszemu podpieczeniu włoszczyzny. Bezmięsny dzięki czemu jest
MiksturownikGulasz wołowy z warzywami 500-600 gram wołowiny 5-6 marchewek kawałek selera 1 pietruszka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku masło lub masło klarowane olej
Kuchnia smakówzłożonych, po te proste sięgamy rzadziej (i raczej w formie owoców). Źródła: Złożone – zboża, ziemniaki, ryż, kasze, rośliny strączkowe Proste – słodycze, owoce, biały ryż, białe pieczywo, białe makaron –> Tłuszcze Dzielą się na nasycone i nienasycone. Często boimy się tłuszczu i staramy się go ograniczyć do minimum, co jest błędem. Wbrew pozorom jest on niezbędny i wywiera(...)jeśli je lubisz. Sekret tkwi w umiejętnym oszukaniu organizmu. Jeśli masz chęć na nutellę, zrób słodki zamiennik z dojrzałego awokado, kakao, miodu i orzechów. Jeśli nie wyobrażasz sobie niedzielnego obiadu bez schabowego, przygotuj go w nieco odmienionej wersji – np. w panierce z mąki z cieciorki. Wiem, że to wszystko brzmi dość dziwnie, ale naprawdę warto spróbować. Szybko się zniechęcisz
Powiedz dietom niejeszcze inną wersję, gdy zaczynam gotowanie. Tym razem tak właśnie było. Chciałam kupić kurczaka, wróciłam do domu z polędwiczką wieprzową. Miała być grillowana, a ostatecznie nafaszerowałam ją i upiekłam. Obiad, z racji ilości był w sumie na dwa dni i w dwóch wydaniach. Sprawdźcie ten przepis, wyszło ciekawie. Lista zakupów, abyście precyzyjnie skompletowali składniki i nie mieli moich dylematów ;) : polędwica(...)minut, w zależności od grubości rolady. Po upieczeniu, zanim podzielę mięso, odkładam je na kilka minut by lekko ostygło i odpoczęło. W pierwszej wersji serwowałam z makaronem i kurkowym sosem, który powstał przy okazji przygotowywania farszu. Na drugi dzień natomiast, przysmażyłam mięsko na złoto, krótko, by nie wyschło, na mocno rozgrzanym tłuszczu- można podać z ulubioną sałatką, warzywami
PichceniomaniaPrzepis autorski (mój). Proste danie, które zawsze smakuje rewelacyjnie. Niby nic wymyślnego, ale sprawdzi się przy każdej okazji. Karkówka jest mięciutka, aromatyczna i zanurzona w
Di gotujeDzieci uwielbiają naleśniki, więc co jakiś czas naleśniki oczywiście muszą być. Przeważnie bywają tradycyjne na mące orkiszowej, z dodatkiem mleka, ale w sytuacjach wyjątkowych
Smaczne ZdroweDzisiaj poeksperymentujemy z kuchnią francuską. Kiedyś ktoś mi powiedzial, że zawsze nie wiedząc nawet co jem , rozpoznam że danie pochodzi z kuchni francuskiej. I muszę przyznać
Smaki EdytyTrzy podstawowe składniki i nieco przypraw – czyli wszystko czego trzeba aby zrobić prosty gulasz cebulowy. W ostatnim czasie przepisy na proste i niedrogie obiady są na wagę złota. Staram się maksymalnie ograniczyć wyjścia do sklepów, więc maksymalnie wykorzystuję to, co znajduje się w mojej kuchni. Aby nie utrudniać sobie za bardzo życia, wybieram takie przepisy, które właściwie same się(...)składników. I tutaj właśnie pojawia się przepis, który chciałabym wam pokazać dzisiaj. Gulasz cebulowy idealnie sprawdzi się w roli niekłopotliwego i łatwego do zrobienia obiadu. Za jednym razem możecie przygotować go więcej, tak aby mieć obiad na kilka dni. Do zrobienia tego gulaszu potrzebujecie zaledwie 3 podstawowych składników, które już same w sobie zagwarantują świetny smak gulaszu. Reszta zależy
okolicepalnika.plZupa powinna być nieodłącznym elementem każdego obiadu! Niestety, mimo, że tak naprawdę jej przygotowanie nie wymaga wielkiej uwagi i właściwie robi się sama, bardzo często ze względu na brak czasu nie zawsze gości na naszych stołach... W miarę możliwości staram się jednak z tym walczyć i choć w tygodniu jest to naprawdę trudne, w weekendy zawsze zajadamy się pysznymi zupami(...)łyżeczkę papryki ostrej. Następnie dodajemy pozostałą część ugotowanej ciecierzycy oraz przecier pomidorowy i całość gotujemy jeszcze przez 30 minut. Można podawać zupę z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. Ja jednak nie pokusiłam na żaden dodatek - zupa z ciecierzyca wyszła idealna sama w sobie, a co najważniejsze gęsta i baaaaaaardzo pożywna! A jaka zdrowa! :) Polecam spróbować! Smacznego! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!cieplutko - a takie połączenie kocham najbardziej :) Już w tym miesiącu organizowana jest kolejna edycja niezwykłego festiwalu Restaurant Week , podczas którego nadarza się wspaniała okazja do zjedzenia 3-daniowego obiadu w najlepszych restauracjach w całej Polsce za jedyne 39zł! My już dokonaliśmy pierwszej rezerwacji w Senoritas , a już szykujemy się na kolejne - polecam! Porażki/wyzwania: Z końcem września rozstałam(...)urlop!): Dania obiadowe/zupy: Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami Top 5 najpopularniejszych wpisów września to: #Smaki świata - Bułgaria Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień Kurczak w sosie
Cooking Monstercieplutko - a takie połączenie kocham najbardziej :) Już w tym miesiącu organizowana jest kolejna edycja niezwykłego festiwalu Restaurant Week , podczas którego nadarza się wspaniała okazja do zjedzenia 3-daniowego obiadu w najlepszych restauracjach w całej Polsce za jedyne 39zł! My już dokonaliśmy pierwszej rezerwacji w Senoritas , a już szykujemy się na kolejne - polecam! Porażki/wyzwania: Z końcem września rozstałam(...)urlop!): Dania obiadowe/zupy: Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami Top 5 najpopularniejszych wpisów września to: #Smaki świata - Bułgaria Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień Kurczak w sosie
Cooking MonsterDzisiaj mamy dla Was nową propozycję na szybki i mało wymagający obiad. Nowy pomysł na pulpeciki w sosie pomidorowym - z bakłażanem, wędzoną papryką i papryczką chipotle. Wcześniejszą propozycję na pulpeciki znajdzie TUTAJ . I jeden i drugi przepis ogromnie polecamy :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, pieprz, 1 łyżeczka oregano, 1 duże jajko(...)warzywny oraz drobno pokrojoną papryczkę chipotle. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut, na koniec doprawiając solą i pieprzem. Podajemy z makaronem lub ryżem. Smacznego
Plate of Joybardzo mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki ½ małej cukinii 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 1-2 garście makaronu kilka kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe lubczyk sól, pieprz W szerokim garnku rozgrzej oliwę. Wszystkie warzywa drobno pokrój, wrzuć do garnka i smaż przez kilkanaście minut. Następnie ostrożnie zalej(...)prezenty oraz Egerszal ó k. Aśka, Marcin i ja - w drodze na zamek Rafał na Wzgórzu Zamkowym Ciastko w kształcie dużej rury, posypane cukrem i cynamonem Obiady w Falánk Fanny (coś w stylu jadłodajni) na ul. Széchenyi u. 70: tanio i smacznie. Dogada się po niemiecku lub na migi, gorzej z angielskim. Bardzo smaczne węgierskie kluseczki i panierowany
Qlinarnie i Qlinarniechrupiące. Japońska mieszanka shichimi togarashi (przyprawa siedmiu smaków) i dodany do marynaty mirin ( słodka sake) nadają potrawie wspaniały smak i aromat. Wołowina z warzywami to świetny pomysł na szybki obiad. Spróbujcie sami :) Składniki - proporcje dla 2-3 osób jako miarka posłużyła mi szklanka o pojemności 250 ml około 350-400 g wołowiny (nie musi być najwyższej jakości, może(...)drobno posiekany imbir i smażę kolejne 2-3 minuty. Dodaję rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuję kolejne 2 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podaję z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami). Przed podaniem posypują grubo posiekaną dymką. Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światataki obiad z serii: w mniej niż godzinę. Bardzo prosty, superszybki i do tego niedrogi. Warunek jest jeden - trzeba lubić szpinak. Ja jestem jego ogromną zwolenniczką. Chętnie jem go zarówno na surowo - w sałatkach, jak i duszony z masełkiem - jako np. farsz do naleśników. Przyznać jednak muszę, że samym szpinakiem ciężko jest się najeść, więc zazwyczaj podaję go w towarzystwie(...)jeśli nie chcemy jeść dwa dni z rzędu tego samego, wystarczy przygotować mniej naleśników, a następnego dnia dodać do farszu jeszcze trochę śmietanki lub mleka i podać go z makaronem. Pycha :) Smacznego
Ratunku obiad