Polędwiczka to bardzo delikatne i chude mięso- można ją przyrządzać na wiele sposobów. Dziś przygotowuję ją w boczku lub szynce szwardzwalskiej w serowym sosie z zielonym
Kuchnia BeatyDelikatny kurczak w aromatycznym sosie z brokułów i wiórek kokosowych. Pomysł na danie narodził się już jakiś czas temu, ale dopiero dzisiaj zabrałam się za
Kuchnia Elliezłocisty kolor, dosłownie chwilkę z każdej strony. Osobiście kroję taką kostkę na pół, a potem każdą połówkę na 3 plastry, więc z kostki 200g mam 6 kotlecików, na jeden obiad zużywam 2 kostki. Idealny dodatek do frytek i sałatki (zamiast tradycyjnego zestawu: schabowy z frytkami i surówką) albo np. do takich kluseczek ( prehistoryczny wpis na blogu) . Dokładnie takie same kotleciki(...)naprawdę nic nie trzeba z nim robić, żeby od razu zjeść, świetnie odnalazło się w super szybkim spaghetti z tym tofu właśnie. Wystarczy w czasie gotowania wody na makaron zacząć robić ekspresowy i przepyszny sos z soku pomidorowego (by biedronka, najsmaczniejszy sok pomidorowy jak dla mnie) czyli: - wlać karton soku do głębokiej patelni, postawić na średnim ogniu, dosypać trochę pieprzu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPesto z jarmużu Pesto z jarmużu… czemu właśnie z niego? Ano dlatego, że nie jest on tylko bardzo zdrowy (zawiera duże ilości, m.in. witaminy K
BlendmanLeczo to zdecydowanie jedno z moich ulubionych letnich i jesiennych dań. Jest p roste, sycące i pyszne. Dodatkowo z każdym dniem staje się jeszcze smaczniejsze
wegujemyhttp://kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/kotlety-mielone-z-indyka-w-sosie.html SOS Składniki - 2 szklanki wody - kostka rosołowa - 3-4 łyżki koncentratu - 2 łyżeczki mąki pszennej - 1 łyżeczka mąki
w mojej kuchniJuż jakiś czas temu na targu warzywnym pojawiła się świeża i chrupiąca fasolka szparagowa. Nie mogliśmy się jej doczekać, bo w zeszłym roku zajadaliśmy się nią
Lamarida.plDieta cud - ileż takich określeń stylu żywieniowego mieliśmy okazję podziwiać w różnego rodzaju czasopismach, na stronach internetowych, w telewizyjnych programach kulinarnych? Każda dieta jest inna, każda
Moja Mama GotujeZupa ogórkowa... pyszna... jednocześnie orzeźwiająca i doskonale rozgrzewająca. Jedna z ulubionych w moim domu. Dzięki wykorzystaniu domowych ogórków kiszonych, nie trzeba jej zanadto doprawiać, a indywidualną
Kuchnia z widokiem na ogródKlopsiki z orzechów włoskich Dziewczyna już któryś raz męczyła mnie o wegańskie klopsiki po tym, jak kupiliśmy paczkę w Ikei. Po kupne daleko, poza tym zimno
BlendmanKiedyś moja mama znalazła w sieci przepis na pyszny rosół gotowany na udku z indyka. Prezentowany przepis na chyba najbardziej popularną, niedzielną zupę to ciekawa alternatywa
paapilotkaaCo można zamrozić po świętach Dzień dobry! Mam nadzieję, że wasze święta jak moje były miłe, radosne, smaczne i spędzone w gronie dobrych, życzliwych ludzi! Jako
Dorota SmakujeKimchi to kiszona kapusta pekińska z wersji azjatyckiej, symbol koreańskiej kuchni. To prawdziwa bomba zdrowotna, szczególnie teraz w sezonie na przeziębienia. Przyspiesza metabolizm, oczyszcza z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!też podaje się ją na ciepło z różnymi dodatkami. W Prowansji zieloną fasolkę podaje się z cytrynowym sosem aioli (rodzaj czosnkowego majonezu). W Ligurii, oprócz we wspomnianym makaronie, fasolkę podaje się z natką pietruszki, anchois i oliwą, posypaną grzankami . W Toskanii fasolkę gotuje się ze świeżymi pomidorami z czosnkiem i nasionami kopru włoskiego. W Grecji, Turcji i krajach Arabskich(...)chrupiąca , jak na składnik sałatki przystało. Ponadto, dzięki takiemu przygotowaniu zachowuje intensywnie zielony kolor i swoje składniki odżywcze:) Alternatywnie możemy zrobić sałatkę z fasolki, która została nam z obiadu. Do sałatki dodajemy marynowaną cebulkę własnej roboty . To bardzo proste! Pokrojoną w piórka czerwoną cebulę zalewam octem winnym i odstawiam na kilka minut. Cebula w tym czasie mięknie i traci
Chilli Czosnek i Oliwa