mak - 12131 przepisów (strona:627/809)

1446. Ciasto z budyniem.. 162

ciasto robiłam już jakiś czas temu..i całkiem o nim zapomniałam [ znów nazbierało się sporo przepisów do opublikowania].. 25 dkg maki 0,5 kostki margaryny 10 dkg cukru pudru 2 żółtka szczypta soli  2 łyżki rumu lub kilka kropel olejku rumowego biszkopty 1,5 opak.budyniu śmietankowego 0,5 l mleka 2 -3 łyżki cukru sok z aronii 1 szkl

Moje domowe kucharzenie
1485. Bułki maślane z miodem 136

faza - ciasto właściwe 403g rozczynu (cała faza poprzednia) 100g maślanki o temp 26-28oC 8 g soli 15g masła 15g miodu  10g mąki żytniej typ 720 290g maki pszennej typ 500 Do rozczynu dodać maślankę i dokładnie wymieszać.Następnie dodać rozpuszczone (nie gorące) masło oraz pozostałe składniki. Mieszać 20 minut a po mieszaniu pozostawić na 15 minut

Moje domowe kucharzenie
1556. Rogale drożdżowe z "zamrażarki" 184

Rogale na św Marcina  mają być inne..ale ja nie miałam ani czasu, ani białego maku...więc zrobiłam inne...ważne , aby były smaczne...Chociaż córka prosiła o takie same rogale ..ja jednak zrobiłam inne ..ale z kremem czekoladowo-orzechowym..pomysł na rogale z zamrażarki..[ takich jeszcze wcześniej nie robiłam ] podpatrzyłam tutaj ..no i z całego przepisu nie skorzystałam

Moje domowe kucharzenie
1557. Niezawodny chleb 119

minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C. Wyrośnięte chleby tuż przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnym składnikiem, np. pestkami słonecznika lub dyni, czarnuszką, makiem, płatkami owsianymi [ posypką wileńską ]. Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec ok. 40 minut, chleb ma się zarumienić. Po wyjęciu z piekarnika chleby wyjąć z foremek i studzić

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki śniadaniowe 179

ciasto podzielić na 12-16 części i formować bułeczki . Odstawić na 30-35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować mlekiem i posypać dowolnymi ziarnami, makiem itp. Piec około 20 minut w temp. 200 st.C

Moje domowe kucharzenie
Kawowe muffinki z cynamonem i orzechami 182

Pomysł na takie kawowe mufinki znalazłam  tutaj. ,,ja zamiast czekolady dałam orzechy włoskie Kresto.. 250 ml tłustego mleka 120 g rozpuszczonego masła, wystudzonego 1 jajko 350 g maki pszennej 150 g cukru  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso 1 łyżeczka mielonej kawy (nierozpuszczalnej) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g czekolady

Moje domowe kucharzenie
Bułki pszenno-orkiszowe 168

posłużyłam się automatem do chleba]. Na blachę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia. Formować bułki (mogą też być rogale) i układać zachowując odstępy. Naciąć. Można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem, sezamem, drobno startym serem... [ u mnie tylko jajko] . Piec w 200 st C przez 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Faworki 172

polecam. 200 g mąki pszennej 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 3 żółtka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia ok. 500 ml oleju lub smalcu cukier puder do posypania Do maki dodać śmietanę, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Wyrobić jednolite ciasto. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować, a następnie pociąć

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowy cytrynowy kwiat 137

Ostatnio coś mnie naszło na drożdżowe zawijańce..były wytrawne kwiatki .. był też  kwiat z makiem , a teraz jest tzn.był jakiś czas temu cytrynowy ,ale ciut inny..Podczas pieczenia unosił się cynamonowo-cytrynowy zapach..mniam... 30 dkg mąki 10 g świeżych drożdży 125 ml mleka 30 g rozpuszczonej margaryny 2 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo 6 łyżek

Moje domowe kucharzenie
Tureckie bułeczki-Wypiekanie na śniadanie 157

śniadanie..Bułeczki są proste w przygotowaniu, ale trochę czasu trzeba poświęcić na wyrastanie ciasta...ale warto..bo są smaczne..Dzięki za wspólne pieczenie... Zaczyn: 320 g białej pszennej maki chlebowej  [dałam zwykłą pszenną] 1 ,5 łyżeczki drożdży instant 340 g letniego mleka Mąkę połączyć z  drożdżami, dolać  mleko.Wymieszać, wyrobić rzadkie ciasto. Zostawić na 45-60 minut

Moje domowe kucharzenie
Babki i babeczki -podsumowanie akcji 178

czekoladowa Bitter Honey Dekadenckie muffiny śliwkowe z soczewicy Brunetka w kuchni Babka jogurtowa z kardamonem i pomarańczową nutką Muffiny z bananami i masłem orzechowym Cafe Amaretto Babka cytrynowa z makiem-bezglutenowa Cooking & goodlooking Babka-cytrynowy puch Crazy Cooking Creations Babeczki z masłem orzechowym i dżemem Czarna wisienka Bananowa babeczka z mikrofali Owsiana babeczka z kokosem Waniliowa babka jogurtowa Babeczki

Moje domowe kucharzenie
Szybkie bułeczki na proszku do pieczenia 107

pszennej 1 opakowanie proszku do pieczenia (15g) 1 łyżeczka soli 200 g mleka tłustego 50 g oleju 1 jajko rozmiar M 1 łyżeczka cukru ziarna do dekoracji:sezam,siemię,mak(wybór do was należy) Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.W naczyniu połączyć wszystkie składniki oprócz ziaren ,wymieszać do połączenia składników.Z ciasta formować bułeczki i układać je na blaszce wyłożonej

Moje domowe kucharzenie
Bienenstich - użądlenie pszczoły 161

kawałki przed nakładaniem masy tak jak jest w opisie..i zrobiłam w mniejszej blaszce [ tzn.przepis jest na dużą blachę, ale ja trochę ciasta odjęłam i zrobiłam jeszcze drożdżówkę z makiem]..Ciasto zrobione z okazji wspólnego gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria . 1 cytryna 500 g mąki 1/2 łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży

Moje domowe kucharzenie
Pierogomania Tupperware 259

tylko do robienia pierogów czy ravioli..a także do ciastek..Ja już wypróbowałam ten przyrząd do różnego rodzaju ciast... były pierogi- ravioli z grzybami  były ciasteczka francuskie z makiem  i przed chwilą pieczone .. ciasteczka kruche z jagodami W planach mam jeszcze inne pomysły z wykorzystaniem pierogomanii..a jakoś czasu brak..ale wszystko pomalutku...i za jakiś czas pokażę

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki pszenno -żytnie 127

soli  1 łyżeczka cukru  ulubione ziarna do posypania W moim przypadku doszło jakieś dodatkowe 200g mąki żytniej (coś mi za rzadkie to ciacho wyszło) i posypałam bułeczki makiem i sezamem. Cała instrukcję znajdziecie na podanej stronce, a poniżej przedstawiam moje cudeńka, które zniknęły natychmiast (były jeszcze ciepłe i cudownie chrupiące!). Do zdjęć ostały się ostatnie trzy sztuki

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania