mak - 12131 przepisów (strona:619/809)

Tempura - Kalmary, ośmiornice, krewetki i warzywa w cieście 195

wodą, mieszamy i gotowe :) Składniki dla 4-6 osób: 20-25 dag krewetek, kalmarów, ośmiornic 1 mała cukinie, lub różyczki kalafiora 15 dag tempury sól 1. Przygotowujemy tempurę, mieszankę maki i przypraw mieszamy z lodowata wodą, dokładnie mieszamy. 2. Warzywa kroimy, można lekko osolić, nabijamy na patyczki do szaszłyków. Krewetki i kalmary wrzucamy do tempury i obtaczamy w cieście. Smażymy

Apetyczna babeczka
Szarlotka wspaniała 135

Delikatne ciasto i kwaskowate jabłka :), czyli to co bardzo lubię! Składniki na ciasto,  tortownica o wielkości 24 cm : 2 szklanki maki 15 dag margaryny 1/2 szk cukru 1/4 kostki smalcu 1 jajo łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1. Cukier zmiksować z jajkiem w małej miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane

Apetyczna babeczka
Amerykańskie ciasto kawowe 133

ciasto długo pozostaje świeże, a wyrabia się je błyskawicznie. No i ten smak.... Orzechy pekan znajdziecie w sklepie www.Skworcu.com.pl . Składniki : 28 dag maki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 15 dag cukru 2 jajka, roztrzepane 3 łyżki masła, (roztopionego) 2/3 szklanki mleka 1 szklanka orzechów pekan, posiekanych 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1. Przygotować foremkę- keksówkę, wyłożyć papierem

Apetyczna babeczka
Ucierane ze śliwkami, kruszonką i lukrem 201

Jeszcze nikt mi nigdy nie powiedział, że nie lubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie.  Składniki na dużą prostokątną blaszkę: Ciasto: 38 dag maki 22 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag roztopionej margaryny 1/2 kg śliwek  Kruszonka: 15 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki wiórków kokosowych

Apetyczna babeczka
Jabłecznik kruchy klasyczny 161

ciast, bo znika w tempie ekspresowym zaraz po wyjęciu z piekarnika!, chociaż wypadało by poczekać aż ostygnie.... Składniki na ciasto na dużą prostokątną blaszkę:     4 szklanki maki     30 dag margaryny     1 szk cukru     1/2 kostki smalcu     2 jaja     2 łyżeczki proszku

Apetyczna babeczka
Bochen pszenny z potrójną czekoladą 107

Zapach ciepłego bochenka nie da się z niczym porównać, rodzina była zachwycona tą kompozycją, a najbardziej przypadła im do gustu degustacja! Forma o średnicy 20 cm Składniki: 60 dag maki pszennej 5 dag świeżych drożdży 1 jajo 3 łyżki masła, roztopionego łyżeczka soli 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru  25 dag czekolady, ja w moich delikatesach ze Szwajcarskich wyrobów

Apetyczna babeczka
Jabłecznik z Łąckich jabłek 138

każdym wydaniu!, nasze Polskie jabłka są pyszne i bardzo zdrowo, sięgajmy po nie każdego dnia! Składniki na ciasto,  tortownica o średnicy 28 cm :     3 szklanki maki     22 dag margaryny     3/4 szk cukru     1/2 kostki smalcu     1 jajo     2 łyżeczki proszku

Apetyczna babeczka
Jezioro łabędzie 152

Najważniejsza sprawa to zrobić wdzięczne długie szyje i dobre ciasto ptysiowe. Przepis jest na 25-30 sztuk. Ciasto parzone, ptysiowe: 7 dużych jaj 500 ml wody  25 dag maki pszennej 25 dag masła lub dobrej margaryny  1. Margarynę z wodą rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia, małymi porcjami dosypujemy mąkę i cały czas gotujemy mieszając. Ciasto odstawiamy do wystudzenia

Apetyczna babeczka
Wycieczka do Brukseli i nowy dział na blogu 178

zdrowy posiłek w drodze do pracy! Kioski w Brugii mają także coś dla blogera kulinarnego, całkiem bogata oferta. Całoroczny sklep w Brugii z ofertą świąteczną, jest klimat!  Maki to także jednej z symbolii Brugii. Znajdziecie biżuterię, porcelanę, ubrania... Moje ulubione miejsce w Brugii, sklep z produktami importowanymi z Włoch od oliw po napoje alkoholowe, słodycze, makarony... wszystko czego dusza

Moja smaczna kuchnia
Kaszubski chleb na podmłodzie 199

blogu Zorry . Niech nam się upiecze :-). Kaszubski chleb na podmłodzie Proporcje na chleb o wadze 800 g Czas przygotowania: 10-11 godzin Składniki Podmłoda: 250 g maki żytniej chlebowej 250 g letniej wody 12 świeżych drożdży Ciasto właściwe: cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli 30 g mleka

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczny piernik 2 180

małym rondelku, aż do roztopienia. Następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mleko i stopniowo dodajemy sypkie produkty, wcześniej wymieszane ze sobą (maka, soda, kakao, przyprawa do piernika). Możemy dodać trochę orzechów do środka. Dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy. Następnie przelewamy do tortownicy z kominkiem, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Pieczemy

Aga w kuchni
Placki z cukinii 175

Składniki: 2 duże cukinie, 2 łyżki koperku, 0,5 szklanki maki, 2 jajka, szczypta soli morskiej w młynku Kamis, szczypta pieprzu czarnego w młynku Kamis. sos: 400 ml jogurtu greckiego, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku. Przygotowanie:       Cukinie wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy cukinie od nadmiaru soku. Dodajemy posiekany

Aga w kuchni
Boże Narodzenie 236

czekoladowe ciasteczka Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka Bigos Kapusta z grzybami Łosoś i pstrąg w galarecie Pierogi z makiem Pierogi z kapustą i grzybami

Aga w kuchni
Kluchy, pierogi, naleśniki, krokiety,placki, pizze itp 165

Pierogi Pierogi z makiem   Pierogi z kapustą i grzybami Kluchy Knedle ze śliwkami i miodem Kopytka z sosem Krokiety Krokiety w waflach   Krokiety Pizza Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem    Pizza z gyrosem Pizza dwie pory roku Pizzerinki Pizzerinki 2  Placki Placuszki z jabłkami Placki z cukinii Placki z kurkami Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Aga w kuchni
Pyszne ciacho o czekoladowym serduszku 141

mleczne z kokosem lub bez -1 czekolada gorzka -1/3 szklanki mleka -pol litra smietanki kremowej 36 % Na biszkopt czekoladowy -5 jaj -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki maki pszennej -1 i ½ lyzki kakao -1 lyzeczka proszku do pieczenia Dodatkowo -biszkopty do tiramisu -espresso lub bardzo mocny napar z kawy Ubijamy bialka, dodajemy ciagle ubijajac cukier a nastepnie

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania