żeby był okrągły i wysoki ... Niestety prawie cała "dobroć" w postaci pysznej kruszonki wylądowała ... w piekarniku! :( Moje ciasta drożdżowe ... często mają tendencje uciekania z blachy :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Walijskie Pichceniekisiel, a bardzo lubię ten lekki deser zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: (na 4 pucharki) 0,5 kg dojrzałych jeżyn 3 łyżki cukru 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 0,5 l wody Wykonanie: Jeżyny opłukać.Włożyć do garnuszka, dodać cukier i gotować ok 10 minut. Następnie przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki. Do przetartych jeżyn
Walijskie Pichceniedość pracochłonnym to raz w tygodniu, no ... góra raz na dwa tygodnie muszę zaserwować sobie jakiś drożdżowy rarytas. Tym razem padło na drożdżówkę z truskawkami ... Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu (jeśli nie mamy, nie dodajemy) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta
Walijskie Pichceniepiekarnika ... A potem następuje apogeum czyli ... jedzenie :)) I wtedy moje kubki smakowe szaleją jak przy niczym innym ... Dziś wersja z czarną porzeczką i śliwkami. Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki
Walijskie PichcenieRogaliki drożdżowe z powidłami to swego rodzaju klasyka ... mięciutkie, pachnące, z pysznym śliwkowym nadzieniem ... pasują idealnie do popołudniowej kawy czy herbatki ... Zapraszam :) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny powidła śliwkowe Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki
Walijskie PichcenieWszyscy miłośnicy budyniowych ciast powinni być zadowoleni :) To szybkie, proste i lekkie w smaku ciasto. A pyszny morelowy mus dodatkowo wzbogaca jego smak ... Składniki na ciasto: 125 g maki 65 g cukru 65 g masła lub margaryny 1 jajko jeden proszek mały do pieczenia Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 200 g cukru
Walijskie Pichcenieinnych kiełbasek) Do posypania: dowolne ziarna (np. sezam lub czarnuszka) Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Zarobić rozczyn - ciepłą wodę wymieszać z drożdżami, dwoma łyżeczkami maki i jedną łyżeczką cukru – odstawić na 25 minut. Po tym czasie wlać rozczyn do mąki. Dodać jajko, olej i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Blachę
Walijskie Pichceniemiękkie ostudzić i przekręć przez maszynkę. Dodać uduszoną jedną cebulę - łączymy mieszamy . Do smaku sól , pieprz . Farsz gotowy, przystępujemy do robienia ciasta na knedle SKŁADNIKI 2 kilogramy ugotowanych ziemniaków. maka ziemniaczani (1/4 część zmielonych ziemniaków ziemniaków) 4 jajka mąka pszenne do posypania pół łyżeczki sol WYKONANIE Ziemniaki ugotowane przekręcamy przez maszynkę. Dzielimy na cztery części. Dodajemy tyle
W kuchennym oknie Ewyprzepyszne, syte i można dowolnie zmieniać sosy ( patrz tutaj ) zrobią też wrażenie na gościach :) Zachwyt murowany :) Polecam i zaczynamy : Naleśniki - 10 szt z dużej patelni : 2 szkl maki 2 szkl mleka 2 jajka 2 łyżki oliwy plus oliwa do smażenia sól Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka. Smażymy
Smaki Edytyzrobienia, dopóki sami nie zrobimy. Aby wyhodować zakwas wystarczy tylko kilka dni. Składniki; 200 g mąki żytniej, 200 ml ciepłej wody, Wykonanie; Przygotowanie zakwasu rozpoczęliśmy wieczorem. 50 g maki żytniej i 50 ml ciepłej wody mieszamy razem w szklanym słoju. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 24 godziny.Pamiętajcie musi być stała temperatura, nie za gorąco i zero
Anioły w kuchnidoszedł. Kiedy jest gotowy dolewamy ocet ryżowy i dokładnie mieszamy. Kolejną ważna sprawą jest, aby nie doprowadzić do szybkiego ostygnięcia ryżu. Dlatego też najlepiej jest przełożyć go do termosu. Maki z serkiem i łososiem Arkusz nori błyszczącą stroną w dół kładziemy na matę bambusową. Na niego układamy porcję ryżu zostawiając ok 2 cm wolnego miejsca na brzegu. Następnie układamy paski
Malinowe PocałunkiTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 1. Agata Skiba Waniliowe ślimaczki z nutellą i owocami: Ciasto: 3 jajka 1,5 szklanki maki pszennej 2/3 szklanki mleka 1 laska wanilii szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru Nadzienie: 300 g kremu orzechowego typu nutella 2 banany 2 duże mandarynki owoce winogrona Waniliowe ślimaczki z nutellą
Malinowe Pocałunkiwspaniały deserek. SKŁADNIKI 50 dag. dyni 50 dag twarogu pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 cukier waniliowy dwie łyżki rodzynek 2 łyżki otręby owsianych 3 łyżki maki pszennej 3 jajka WYKONANIE Dynia powinna być rozdrobniona i razem z serem zblędowana. Do masy dodajemy pozostałe składniki. Imbir ścieramy na drobnych oczkach. Wszystko razem mieszamy. Na patelni z odrobiną
W kuchennym oknie Ewywidelcem Dodajemy cukry i kasze manne Mieszamy wszystko razem Teraz dodajemy zoltka i znow mieszamy Mase zostawiamy Ciasto na pierogi: 2 i 1/2 szklanki maki 1 jajko 1/2 szklanki letniej wody 2 lyzki oliwy szczypta soli Make przesiewamy na stolnice Wybijamy jajko i powoli lejemy wode Laczymy wszystko potem
Klaudynkowa kuchniaopakowania drożdży świeżych - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka cukru Do miski wsyp mąkę, zrób wgłębienie. W kubku rozmieszaj drożdże z wodą, wlej w wgłębienie wymieszaj z częścią maki, task aby utworzyłą się papka. Odstaw w ciepłe miejsce na 35 minut. Po tym czasie zarób ciasto, zagniatamy energicznie, tak aby ciasto się napowietrzyło. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
SMYKWKUCHNI