mak - 12131 przepisów (strona:615/809)

PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 145

żeby był okrągły i wysoki ... Niestety prawie cała "dobroć" w postaci pysznej kruszonki wylądowała ... w piekarniku! :(  Moje ciasta drożdżowe ... często mają tendencje uciekania z blachy :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

Walijskie Pichcenie
DOMOWY KISIEL JEŻYNOWY 153

kisiel, a bardzo lubię ten lekki deser zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: (na 4 pucharki) 0,5 kg dojrzałych jeżyn 3 łyżki cukru 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 0,5 l wody Wykonanie: Jeżyny opłukać.Włożyć do garnuszka, dodać cukier  i gotować ok 10 minut. Następnie przetrzeć  przez sito, aby usunąć pestki. Do przetartych jeżyn

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI 142

dość pracochłonnym to raz w tygodniu, no ... góra raz na dwa tygodnie muszę zaserwować sobie jakiś drożdżowy rarytas.  Tym razem padło na drożdżówkę z truskawkami ... Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu (jeśli nie mamy, nie dodajemy) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWIEC Z CZARNĄ PORZECZKĄ I ŚLIWKAMI 152

piekarnika ...  A potem następuje apogeum czyli ... jedzenie :))  I wtedy moje kubki smakowe szaleją jak przy niczym innym ... Dziś wersja z czarną porzeczką i śliwkami. Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z POWIDŁAMI 117

Rogaliki drożdżowe z powidłami to swego rodzaju klasyka ... mięciutkie, pachnące, z pysznym śliwkowym nadzieniem ... pasują idealnie do popołudniowej kawy czy herbatki ...  Zapraszam :) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny powidła śliwkowe Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki

Walijskie Pichcenie
BUDYNIOWIEC Z MUSEM MORELOWYM 127

Wszyscy miłośnicy budyniowych ciast powinni być zadowoleni :) To szybkie, proste i lekkie w smaku ciasto.  A pyszny morelowy mus dodatkowo wzbogaca jego smak ... Składniki na ciasto: 125 g maki  65 g cukru 65 g masła lub margaryny 1 jajko  jeden proszek mały do pieczenia Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 200 g cukru

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWE PALUCHY CZYLI DOMOWE HOT-DOGI 173

innych kiełbasek) Do posypania: dowolne ziarna (np. sezam lub czarnuszka) Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Zarobić  rozczyn - ciepłą wodę wymieszać z drożdżami, dwoma łyżeczkami maki i jedną łyżeczką cukru – odstawić na 25 minut. Po tym czasie wlać rozczyn  do mąki. Dodać jajko, olej i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Blachę

Walijskie Pichcenie
Knedle z mięsem 145

miękkie ostudzić i przekręć przez maszynkę. Dodać uduszoną jedną cebulę - łączymy mieszamy . Do smaku sól , pieprz . Farsz gotowy, przystępujemy do robienia ciasta na knedle SKŁADNIKI 2 kilogramy ugotowanych ziemniaków. maka ziemniaczani  (1/4 część zmielonych ziemniaków ziemniaków) 4 jajka mąka pszenne do posypania pół łyżeczki sol WYKONANIE Ziemniaki ugotowane przekręcamy przez maszynkę. Dzielimy na cztery części.   Dodajemy tyle

W kuchennym oknie Ewy
Naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym 210609

przepyszne, syte i można dowolnie zmieniać sosy ( patrz tutaj  ) zrobią też wrażenie na gościach :) Zachwyt murowany :) Polecam i zaczynamy : Naleśniki - 10 szt z dużej patelni : 2 szkl maki 2 szkl mleka 2 jajka 2 łyżki oliwy plus oliwa do smażenia sól  Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka. Smażymy

Smaki Edyty
Jak zrobic zakwas 174

zrobienia, dopóki sami nie zrobimy. Aby wyhodować zakwas wystarczy tylko kilka dni.  Składniki; 200 g mąki żytniej, 200 ml ciepłej wody, Wykonanie; Przygotowanie zakwasu rozpoczęliśmy wieczorem. 50 g maki żytniej i 50 ml ciepłej wody mieszamy razem w szklanym słoju. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 24 godziny.Pamiętajcie musi być stała temperatura, nie za gorąco i zero

Anioły w kuchni
Suhi. Maki z sekiem kremowym i uramaki z łososiem 212

doszedł. Kiedy jest gotowy dolewamy ocet ryżowy i dokładnie mieszamy. Kolejną ważna sprawą jest, aby nie doprowadzić do szybkiego ostygnięcia ryżu. Dlatego też najlepiej jest przełożyć go do termosu. Maki z serkiem i łososiem Arkusz nori błyszczącą stroną w dół kładziemy na matę bambusową. Na niego układamy porcję ryżu zostawiając ok 2 cm wolnego miejsca na brzegu. Następnie układamy paski

Malinowe Pocałunki
Konkurs Malinowych Pocałunków z Polsat Food Network - WYNIKI. 118

Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 1. Agata Skiba Waniliowe ślimaczki z nutellą i owocami: Ciasto: 3 jajka 1,5 szklanki maki pszennej 2/3 szklanki mleka 1 laska wanilii szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru Nadzienie: 300 g kremu orzechowego typu nutella 2 banany 2 duże mandarynki owoce winogrona Waniliowe ślimaczki z nutellą

Malinowe Pocałunki
Placki z dyni i twarogu. 129

wspaniały deserek. SKŁADNIKI 50 dag. dyni 50 dag twarogu pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 cukier waniliowy dwie łyżki rodzynek 2 łyżki otręby owsianych 3 łyżki maki pszennej 3 jajka WYKONANIE Dynia powinna być rozdrobniona i razem z serem zblędowana. Do masy dodajemy pozostałe składniki. Imbir ścieramy na drobnych oczkach. Wszystko razem mieszamy. Na patelni z odrobiną

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi z serem 194

widelcem  Dodajemy cukry i kasze manne  Mieszamy wszystko razem  Teraz dodajemy zoltka i znow mieszamy  Mase zostawiamy  Ciasto na pierogi: 2 i 1/2 szklanki maki  1 jajko  1/2 szklanki letniej wody  2 lyzki oliwy  szczypta soli  Make przesiewamy na stolnice  Wybijamy jajko i powoli lejemy wode Laczymy wszystko potem

Klaudynkowa kuchnia
Domowy chleb pszenny 191

opakowania drożdży świeżych - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka cukru Do miski wsyp mąkę, zrób wgłębienie. W kubku rozmieszaj drożdże z wodą, wlej w wgłębienie wymieszaj z częścią maki, task aby utworzyłą się papka. Odstaw w ciepłe miejsce na 35 minut. Po tym czasie zarób ciasto, zagniatamy energicznie, tak aby ciasto się napowietrzyło. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania