Ciasto 500 g mąki 0,5 kostki drożdży 1 łyżka cukru 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko Kruszonka 100 g masła 175 g maki 100 g cukru 1 op. cukru waniliowego Dodatkowo 1 kg śliwek 4 łyżki zmielonych migdałów Przygotowanie Ciasto . Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, dodać cukier i 100 ml mleka, wymieszać
coolinarnastrefa.blogspot.commakaron :) .Jest to od jakiegoś czasu najlepszy obiadek mojej rodzinki . Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym 2 piersi kurczaka 500 g brokułów szklanka smietany szklanka bulionu drobiowego 2 łyżki maki sól pieprz olej do smażenia 1.Przyprawioną wcześniej pierś pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. 2. Wrzuc brokuły i zalej bulionem. Duś pod przykryciem 15 min. 3. Śmietanę wymieszaj
Słodkości i nie tylkopysznym smakiem i poczuc piękny zapach pieczonej pizzy w calym domku :) Przepis znaleziony WZ Skladniki na blaszke: 5 dkg drozdzy 1 szkl. cieplej wody 0,5 kg maki 1 lyzeczka cukru 1 plaska lyzeczka soli Dodatki 4 plasterki szynki 0,5 kg pieczarek 2 cebule 40 g sera papryka ketchup Drożdże rozpuścic w ciepłej wodzie , dodac sól
Słodkości i nie tylkotarta do formy Przygotowanie: 300 g masy kajmakowej przełożyć do garnka , dodać 100 g masła i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować) 180 g mąki pszennej oraz 100 g maki ziemniaczanej przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli. Białka oddzielić od żółtek.Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać
Słodkości i nie tylkopomidory świeże (użyłam z puszki) - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 2 ząbki czosnku - sól i pieprz mielony - 2 małe bakłażany - 5 większych ziemniaków - 2 łyżki masła - 2 łyżki maki pszennej - 300 ml mleka - 2 jajka - 180 g jogurtu naturalnego - 100 g tartego sera żółtego 1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. 2. Pomidory
Słodkości i nie tylkołyżeczka proszku do pieczenia Ciasto serowe: 1 szkl. cukru pudru 600 g białego sera ( użyłam z pudełka - Pilos) 125 g margaryny 6 jajek 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki maki pszennej 1/2 łyzki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Ponadto: tłuszcz do blaszki papier do pieczenia
Słodkości i nie tylkokremówki 30 %. Na każde 100 g ciemnej czekolady używamy 100 g kremówki, natomiast do białej czekolady należy dodać kremówki nieco mniej ok. 75 g . Porada: Do przygotowania piernika używamy maki pszennej ( typ 800 ) albo żytniej. Zwykły cukier możemy zastąpić brązowym. Dla urozmaicenia smaku do ciasta można dodać świeże lub suszone owoce, miąższ wanili albo skórkę pomarańczową. Oprócz tradycyjnie dodawanego
Słodkości i nie tylko125g margaryny 1 jajko 400g maki 120g cukru pudru 30ml miodu 1 lyzeczka proszku do pieczenia mozna 20g kakao (jesli chcemy czekoladowe) Make, cuker puder i proszek do pieczenia mieszamy razem Dodajemy na to margaryne i siekamy ja Wbijamy jajko i wszystko razem rozrabiamy Wlewamy miod i znow ugnatamy Jak juz ciasto jest rozrobione wkladamy do lodowki
Klaudynkowa kuchniaszklanki maki 2 jajka 0,5 szklani cieplej wody sol cukier 50g masla Do miski rozbic jaja wsypac make i wlac wode Wszystko razem rozmieszac (mozna mikserem) wsypac szczypte soli i pomieszac lyzka. Zagotowac wode w garnku Do gotujacej lekko osolonej wody wlewac z lyzki ciasto ksztaltujac kluski Po wyplynieciu klusek gotowac ok 5min
Klaudynkowa kuchniaCiasto 125 dag margaryny 1 jajko 400 g maki 50ml miodu 20 g kakao 1 lyzeczka proszku do pieczenia 120 g cukru pudru Mieszamy razem make, kako, cukier puder i proszek do pieczenia Dodajemy jajko i posiekana margaryne Wszystko razem ugniatamy dodajac stopniowo miod Kiedy juz ciasto jest gotowe dzielimy
Klaudynkowa kuchniacebuli kawalek kielbasy 4 jajka 3 szklanki maki 120 ml mleka sol Obieramy cebule i kroimy w drobna kostke Kroimy kielbase w drobna kostke Na patelni rozgrzewamy tluszcz i wrzucamy na niego cebule, troche podsmarzamy Do cebuli dorzucamy kielbase i wszystko razem smarzymy Odstawaimy patelnie z ognia i zajmujemy sie ciastem na omlety
Klaudynkowa kuchniaplastrow schabu 8 duzych ziemniakow 6 listkow salaty ( do dekoracji) sol pieprz panier ( maka, jajaka, bulka tarta) Schab myjemy, osuszamy i klepiemy tluczkiem Doprawiamy przyprawami mieso odstawiamy aby mieso naszlo przyprawami Obieramy ziemniaki i kroimy je na plasterki Obtaczamy mieso w panier ( wpierw obtaczamy w mace, potem w jajku a na koniec
Klaudynkowa kuchniamargaryny 2 jajka 400 g maki 120 g cukru pudru 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1,5 lyzki kakao 1,5 lyzki cynamonu Przygotowujemy wczesniej produkty do ciasta Na stolnice przesiewamy make, cukier puder i dodajemy proszek do pieczenia Mieszamy to razem Dodajemy posiekana margaryne i lekko ugniatamy Robimy taki jakby wulkan
Klaudynkowa kuchniaPotem czekamy az wszystko ostygnie i dodajemy do sera Ricotta Wszystko razem mieszamy doprawiajac do smaku sola i pieprzem Nalesniki 0,5 l mleka 500 g maki 2 jajka sol Do misy wsypujemy make, wbijamy jaja i dodajemy mleko ( powinno byc w temp. pokojowej) Wszystko razem mieszamy mikserem Na koniec dodajemy szczypte soli Na rozgrzana
Klaudynkowa kuchnia