uważam ,że każdy tort jest niepowtarzalny. Przepis z książki: 120 Przepisów na Święta. Składniki: Ciasto: 4 jajka 20 dag cukru 2 torebki cukru waniliowego 15 dag maki jedna łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 puszki brzoskwiń po 425 ml 5 łyżeczek żelatyny 375 ml jogurtu 300 ml wina musującego 725 ml kremówki 1 torebka galaretki brzoskwiniowej
W kuchennym oknie Ewygdyż ma bardzo dożo jabłek. Właściwie są one w nim dominujące i dodatkowo smak cynamonu, dodaje mu tego niepowtarzalnego smaku i zapachu. Czego potrzebujemy 5 jaj 4,5 szklanki maki 1,5 szklanki oleju 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki sody garść orzechów włoskich garść rodzynek 2 kg. jabłek Wykonanie Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej
W kuchennym oknie Ewybowiem smak farszu , zależy od proporcji jakie zastosujemy. Podobno te, które robię są pyszne , tak twierdzą ci , którzy je jedzą. Czego potrzebujemy: Ciasto robimy z 1 kg. maki , oczywiście można więcej, 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą wodą. Łączymy składniki , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być
W kuchennym oknie Ewygryczana i ser oraz lane drożdżowe ciasto. Już pisałam o kaszach ,że są bardzo zdrowe więc wprowadzam do naszej diety więcej kasz. Czego potrzebujemy: Na ciasto 1/2 kg maki 5 dag drożdży pół kostki masła 2 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka cukier waniliowy Na farsz: 1/2 kg twarogu 2 szklanki kaszy gryczanej 4 jajka 1/2 kostki masła
W kuchennym oknie Ewywcale nie jest takie trudne. Przepis jest prosty i każdy powinien dać radę zrobić takie knedle w domu na obiad. Składniki: 75 dag ziemniaków 25 dag twarogu 35 dag maki pszennej 2 jajka 40 dag śliwek 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej sól Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku i przepuszczamy przez praskę razem z twarogiem
Salonik smakówDzisiejszy przepis na sushi - to futomaki Wiki - czyli sushi według przepisu i w wykonaniu mojej 14-letniej córki :) Futomaki to bardzo popularne maki w Japonii i Korei. Są to cienkie (1-2cm) wygodne w jedzeniu krążki. Oczywiscie możemy szaleć z dodatkami - tu tylko propozycja :) SKŁADNIKI 4 płaty nori 250g ryżu do sushi ocet ryżowy
Moje Kuchenne Rewelacjemój własny ) - 25g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia - 10g soli (u mnie himalajska) Posypka: - 1 żółtko - 1/2 łyżki tłustego mleka (u mnie 3,2%) - 15g ziaren do posypania: maku i/lub sezamu Drożdże rozkruszyć do miski, dodać do nich letnią wodę i zamieszać do rozpuszczenia. Następnie dodajemy resztę produktów i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe
Smaczne Zdrowedorosłą nie wyglądam... W tym dniu odpuszczam wszystko i szaleję na całego, bo urodziny się ma tylko raz w roku! :) Składniki: 1 duży dojrzały banan 1 jajko 4 łyżki maki kukurydzianej 1/2 proszku do pieczenia 1 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego cynamon 1 gruszka (u mnie w syropie) Sposób przygotowania: Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wpijamy
Truskawkowa Fiestaswoich nie dodaję białej mąki, co odróżnia je od tych kupnych. Wilgotności nadają im ugotowane ziemniaki i jogurt naturalny. Możemy posypać je płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, sezamem, makiem, pestkami słonecznika lub dyni – co kto lubi. Jeśli nie mamy sprawdzonej piekarni to zachęcam do robienia pieczywa samodzielnie. Niestety bułki z supermarketu to w większości produkty wcześniej mrożone, z dodatkiem spulchniaczy
Poezja smakuwarkocze. Końcowkę ściskami palcami. Początek nacinamy i również ściskamy palcami. Warkocze wstawiamy do piekarnika na 220 stopni na około 12-15 minut. Paluchy można z wierzchu posypać sezamem, makiem lub słonecznikiem
Kolizje SmakówCiasto: 2 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki suchego maku 1 margaryna aromat migdałowy Masa: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 0,5 litra mleka 1 margaryna 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cappuccino (my dodajemy orzechowe
Kolizje Smakównich to „dzicy przodkowie” udomowionych przez nas warzyw – cykorii, marchewki, kopru włoskiego, szczypiorku, szpinaku oraz rośliny, które większość z nas uważa za szkodliwe chwasty – pokrzywa, mniszek lekarski, portulaka warzywna, maki. Poniżej przygotowałam dla Was listę popularnych w Grecji przedstawicieli horty, z uwzględnieniem nazwy po grecku, nazwy botanicznej i w języku angielskim, oczywiście w miarę dostępności informacji. Kto mnie
Chilli Czosnek i Oliwapotrawy zajmuje mi więcej czasu niż jej przygotowanie. Dodatkowo Stwórca nie ułatwia mi tego. Zmontował zestaw, którego mój niedorozwinięty fotograficznie rozumek nie ogarnia. Podokręcał jakieś wypasione obiektywy, normalnie ziarenka maku będzie można cykać ;) Żeby się to tylko przeciwko niemu nie obróciło, bo jeszcze głodny zacznie chodzić ;) Za to monstrualnie fotograficzne cudo, które aktualnie zajmuje pół saloniku, bastalena obdarzyła Stwórcę serduszkiem
bastalenapora - smętny leżakował mi w lodówce i stwierdziłam: czemu nie? Efekt wyszedł rewelacyjny! Smak jest intensywniejszy, a miąższ bardziej miękki. Eksperyment wart powtórzenia! :) Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 180 ml ciepłej wody 3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa
Grunt to przepis!moje krakersy powstały w wersji mini, bo takie lubimy chrupać najbardziej. Dodatkiem smakowym w przepisie jest sezam, ale i tutaj istnieje spora dowolność i do ciasta można dodać np. mak lub paprykę w proszku. Z poniższego przepisu upiekłam około 120 malutkich trójkątnych krakersów. Krakersy z sezamem Składniki: 125g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru
Smakołyki Bereniki