mak - 12131 przepisów (strona:629/809)

KREM Z DYNI Z WŁOSKIM SEREM I GRZANKĄ Z OLIWĄ Z OLIWEK! 143

bardzo serdecznie do wypróbowania nowego przepisu na przepyszny krem z dyni z dodatkiem świeżego imbiru, podany z prawdziwym serem włoskim i prawdziwym chlebem na zakwasie z dodatkiem kminu i maku, polanego włoską oliwą z oliwek... Mniamiii ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 1/2 dyni (około 1 -1,3kg) - świeży imbir - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła - 2 żółtka - 1/2 szklanki wody - włoski ser dojrzewający

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe RabarbarLOVE - Mama to potrafi! 180

cukru - 75 g masła - rodzynki WYKONANIE: - mąkę wsyp do miski - drożdże rozpuść w letnim mleku z dodatkiem curku - zrób wgłębienie w mące, wlej masę, wymieszaj z odrobiną maki, pozostaw do podwojenia objętości - w misce za pomocą miksera utrzep jajka z cukrem,  - zaczynamy wyrabiać ciasto: do miski z rozczynem, dodajemy jajka, roztopione masło i pozostałe składniki -wyrabiamy ciasto dość energicznie

SMYKWKUCHNI
Tarta ze szparagami i oscypkiem 118

Piękne i pyszne połączenie.  Polecam serdecznie wszystkim zapracowanym ten pomysł na obiad bo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. Zapraszam! SKŁADNIKI : NA CIASTO KRUCHE: - 1,5 szklanki maki - 3/4 kostki masła - 2 żółtka - sól Z w/w/ składników szybko zagniatamy ciasto. Wykładamy wysmarowaną tłuszczem formę do zapiekania.  NA WIERZCH: -pęczek zielonych szparagów (szparagi obieramy ;-) ) - 1 młoda cebulka

SMYKWKUCHNI
Pancakes z papierówkami 251

nich nie skorzystać, więc usmażyłam tradycyjne placuszki. Może odbiegają od tych oryginalnych pancakes, ale również wyśmienicie smakują! Idealnie pasują na wykwintne śniadanie. Składniki: 2 - 3 papierówki 2 czubate łyżki maki kukurydzianej (można zastąpić inną) 2 jajka 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka miodu  cynamon Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Do białek wrzucić: żółtka, mąkę

Truskawkowa Fiesta
Spaghetti w sosie bialym 145

zoltym i mieszamy az sie dokladnie nie rozpusci ser  Makron nakladamy na talerze i polewamy sosem  Smacznego! Ps Jesli sos jest za bardzo rzadki polecam dodac troche maki do zgestnienia. Pomysl mi wpadl do glowy poniewaz moja corka nie moze jesc pomidorow, wiec musialam cos wymyslec zastepczego

Klaudynkowa kuchnia
Gofry 139

szklanki maki  2 szklanki mleka  2 jajka 6 lyzek oleju  2 lyzeczki proszku do pieczenia  2 lyzeczki cukru pudru  szczypta soli  dzem owocowy, swieze owoce, bita smietana, cukier puder do posypania ( co kto lubi) Zoltka oddzielamy od bialek  Ubijamy bialka na sztywna piane  Do zoltek dodajemy make, proszek do pieczenia, cukier puder

Klaudynkowa kuchnia
Frużelina truskawkowa z wanilią i cytryną 167

mają być widoczne ich kawałki. 100ml zimnej wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną, zahartować kilkoma łyżkami soku z gotowania truskawek i wlać do garnka. Intensywnie wymieszać, aby dokładnie połączyć roztwór maki z owocami.  Całość podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia, aż uzyska aksamitną i lekko kisielowatą konsystencję.  Gorącą frużelinę przelewać do przygotowanych słoiczków, wypełniając je do pełna. Wytrzeć

Grunt to przepis!
Proste ciasto z rabarbarem 234

się nam upiecze. :) Kwaskowość rabarbaru , złamana słodyczą ciasta dopełni Wasze popołudnie, a może I przed południe z kawą I przepysznym ciastem. Polecam . Zaczynamy :  Składniki: 300 gr self raising maki* 250 gr masła 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 cukru 4-5 szt rabarbaru *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki

Smaki Edyty
Druga część współpracy. 157

chętnie schrupię :)). W mojej paczuszce była: zaprawa do ryżu ocet ryżowy mata bambusowa sos sojowy imbir różowy ciasteczka bezglutenowe Od razu mam ochotę zakasać rękawy i lepić nigiri oraz maki!  zaprawa do ryżu ocet ryżowy imbir różowy mata bambusowa sos sojowy ciasteczka bezglutenowe

Brzuszki Łakomczuszki
Pizza 164

Ciasto: 1 op. drozdzy instant  2,5 szklanki maki  3 lyzki oliwy z oliwek  0,5 lyzeczki soli  0,5 lyzeczki pieprzu  1/3 szklanki wody  1/3 szklanki mleka  Do naczynia wsypujemy make i drozdze. Wszystko razem laczymy  Dodajemy oliwe z oliwek, sol, pieprz i mieszamy wszystko  Nastepnie stopniowo dodajemy rozcienczone melko

Klaudynkowa kuchnia
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 275

Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż do uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut) przekładamy je na blat posypany maka i ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni

OstryKęs
Bialystoker zwany białym 281

wariację na temat dawnej potrawy żydowskiej, o której dzisiaj w naszym mieście już prawie zapomniano, ale gdzieniegdzie można je jeszcze kupić. Od moich cebulaczków różnią się wyglądem i dodatkiem maku, który zresztą jest w przepisie opcjonalny. Bialystoker , a właściwie bialystoker kuchen (czyli "białostockie ciasto") był swego czasu bardzo popularny w Nowym Jorku (*) , gdzie trafił wraz z żydowskimi imigrantami

Gotuj z Misiem
Kurczak balti z chlebem pita 376

końcu dodać sok z cytryny. Udekorować kolendrą. Smacznego! Chlebki pita Składniki: 1 i 1/4 szklanki letniej wody 3 łyżki oliwy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 szklanki maki 2 łyżeczki suchych drożdży Sposób przygotowania: Drożdże wsypać do letniej wody i odstawić na 5 minut. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać wszystkie pozostałe składniki, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Najlepiej zrobić

Obiad za dychę
DOMOWE CUKIERKI A'LA KRÓWKI 189

kupne krówki, ale mamy pewność, że nie ma w nich żadnej niepotrzebnej chemii. Dodatkowo dodałam do nich orzechy i sezam. Oba składniki można pominąć lub zamienić z kokosem lub makiem. Do krówek można dodać też dwie łyżki masła, aby były jeszcze smaczniejsze. Jedyną trudnością w zrobieniu krówek stanowi odpowiednio długie gotowanie, niestety w dużej mierze oparte na wyczuciu (radzę wypróbować

Przepisy Aleksandry
Niebanalne mielone vol. 4 + prosty sos cebulowy 178

długo pozostaje twarda, możemy podlać ją wodą i trochę poddusić. Powinna wtedy szybciej zmięknąć. Do cebulki dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści i dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy tak, aby maka wchłonęła całe masło. Teraz po troszeczku dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową i ewentualnie solą czy pieprzem. Sos powinien być dość gęsty, ponieważ na koniec dolejemy do niego

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania