mak - 12131 przepisów (strona:626/809)

Bezglutenowe placki z cukinii 307

brakuje mi sił i czasu na pisanie. O przepis na placuszki prosiła Kinga, więc spełniam prośbę i dzielę się z wami recepturą. Do wykonania placuszków użyłam tym razem bezglutenowej maki ryżowej, ale oczywiście można użyć zwykłej pszennej. Czytaj więcej

Farmażony
Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi 107

odkryje?  Polecam, bo naprawdę warto.     Składniki: 300 g mleka 150 g wody 200 g dokarmionego zakwasu 600 g mąki pszennej (dałam typ 650) 50 g maki żytniej jasnej  (ja dałam  typ 2000) 100 g płatków owsianych 15 g soli 3 łyżki cukru, miodu, melasy (dałam miód) Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do misy robota i wyrabiać

Sto kolorów kuchni
Muffinki z kremem jeżynowym 256

mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i siup do pieca. Jedynie czas na studzenie się dłuży ale w tym czasie możemy przygotować dowolny krem.   Składniki: 2,5 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 3 łyżeczki cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 szt jajka, 0,5 szkl oleju rzepakowego Rapso 1 szkl mleka Krem jeżynowy 300 ml kremówki

Ala piecze i gotuje
Obwarzanki odpustowe 1181

minut na stronę w zależności od grubości obrączek. Dodatkowe uwagi: Jeśli przed pieczeniem posmarujemy ciastka białkiem jaja skórka będzie bardziej błyszcząca. Możemy też do białka dodać trochę maku lub czarnuszki. Jeśli wolimy wersję słodką to możemy upieczone już ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej wodzie

prawdziwe jedzenie
Sodziaki do piwa na św. Patryka 195

Moje dzieciaki zajadają najchętniej bardzo cieniutkie paluszki: kroję ciasto w paseczki co pół centymetra i turlam każdy wałeczek by nadać mu kształt paluszka. Czasem posypuję jeszcze szczyptą soli lub maku. Uformowane ciastka wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy w głębokim garnku z dużą ilością oleju, żeby ciasto swobodnie w nim pływało. Smażymy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu

prawdziwe jedzenie
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 159

odstępach na dużej blasze. Tarte bakalie BackMit są dobrze znane na polskim rynku. Bakalie są wysokiej jakości, w dość szerokim asortymencie: tarte migdały , tarte orzechy laskowe i włoskie, mielony mak, są zawsze u mnie wykorzystywany na Boże Narodzenie , są bardzo przydatne w kuchni, gdyż ułatwiają i przyspieszają pracę. The post Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) appeared first on Damsko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Filet z dorsza 136

duze filety z dorsza  sol  pieprz cytrynowy  maka  jajo  Myjemy filety i osuszamy w reczniczkach papierowych  Filety przekrajamy na pol  Doprawiamy sola i pieprzem cytrynowym wedle uznania  Mieso pozostawiamy na ok 30 min  Na rozgrzana patelnie ukladamy filety obtoczone w jajku i mace ( jajko roztrzepac, rybe wpierw maczamy w jajku

Klaudynkowa kuchnia
SIOSTRY ANIELI SZARLOTKA 222

składniki się przegryzły w tym czasie  przygotować ciasto: wszystkie składniki zagnieść (w czasie wyrabiania może się tak zdarzyć że trzeba będzie dodać więcej maki) wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą części rozwałkować wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem, lub wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą części ciast i przykryć

RAROSSA
PIEROGI RUSKIE 143

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskie, jeżeli ser jest twardy również przeciskamy, dodajemy pokrojoną w kostkę usmażoną cebulkę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto:   Do maki dodajemy jajka, olej, sól oraz wodę najlepiej na początku wlać połowę wody i wyrazie potrzeby dolewać. Ciasto dokładnie zagnieść powinno być gładkie oraz elastyczne. Dzielimy na kilka mniejszych kawałków

RAROSSA
STAROPOLSKA BABA PARZONA 177

skórki pomarańczowej , 6 dag drożdży rozetrzyj staranie z łyżką cukru. Rozpuści w rondelku 10 dag masła lub margaryny. Tłuszcz pozostaw do ostygnięcia. Zagotuj ¼ l mleka. Zalej nim szklankę przesianej maki i rozetrzyj tak, aby niebyło grudek. Gdy masa wystygnie dodaj drożdże, wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 5 żółtek utrzyj ze szklanka cukru na gładką masę, dodaj

RAROSSA
Drożdżówka z rabarbarem 168

szklanki mąki 1/4 szklanki cukry 0,5 szklanki mleka 1 jajko 5 deg. drożdży (pół kostki) 63 g masła 0,5 kg rabarbaru Kruszonka: 0,5 szklanki maki 6 łyżek dużych cukru 70g masła Masło roztapiamy na patelence i przestudzamy, w misce drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem (nie może być za gorące) przykrywamy ściereczką na 15 min. Następnie

Niezły Młynek
Tarta brokułowa z boczkiem i serem feta 360

innym i nowym, w zależności od gustu. Na słodko bądź wytrawnie, z mięsem albo z warzywami. Dzisiaj moja ulubiona wersja - dużo mięsa, warzyw no i ser :) Ciasto: 200 g maki ( ja użyłam żytniej al może być na pszennej) 100 g masła 1 jajko szczypta soli Farsz: 250 g boczku wędzonego 250 g brokuł 2 pomidory ser feta - najlepiej smakuje

Niezły Młynek
Przekładaniec owocowo - śmietanowy 129

Ciasto prezentuje się bardzo efektownie i idealnie nadaje się na świąteczny stół lub jako uzupełnienie do niedzielnej kawki :) Składniki - 2 szklanki maki - ½ szklanki ( 200 g ) śmietany 18% - 2 szklanki ( 600 g ) śmietanki 36% - 1,5 szklanki cukru - 10 dag masła - ¼ łyżeczki sody oczyszczonej - 1 opakowanie mrożonych wiśni - 1 puszka brzoskwiń w zalewie - starta czekolada do dekoracji Drogi internauto - jeżeli przepisy

Świat Smaku
Tort Czekoladowy 179

font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} * 7 jajek * 1 szklanka cukru * 3/4 szklanki maki pszennej * 3/4 szklanki kakao * 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli           Masa : Normal

ciemna strona patelni
Kwiaty cukinii faszerowane ricottą 194

ricotty 8 dużych suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula sól ziołowa do smaku 150 ml mleka 1 jajko 4-5 łyżek maki szczypta soli morskiej olej do głębokiego smażenia do podania: roszponka, pomidorki cherry, kwiaty nasturcji Suszone pomidory drobno pokroić, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ricottę przełożyć do miski. Następnie dodać pokrojone pomidory

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania