C - Dwie pieczenie na jednym ogniu;) 325zapiekance z cukinią, porem i ziemniakami Składniki: 2 szt filet z kurczaka , 1 szt por , 1 szt cukinia , 10 szt ziemniaki , 10 dag ser żółty (gouda) , 6 łyżek majonez , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smaku kucharek , 1 łyżka tymianek posiekany , 3 ząbki czosnek Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę(...)Kolejną warstwę stanowią poporcjowane na mniejsze kawałki filety z kurczaka, delikatnie rozbite i przyprawione ulubionymi przyprawami. Całość przykrywamy plastrami żółtego sera i smarujemy warstwą majonezu. Wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na około 50-55 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Kurczak w papryce na zielonej wyspie 265jogurt naturalny 2 łyżki majonez 1 opakowanie przyprawa gyros 3 łyżki oliwa z oliwek ryż(...)się zrumieni dodać pokrojoną w paski kolorową paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut do miękkości mięsa. Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli. Duży jogurt naturalny wymieszać z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem, delikatnie podgrzać na małym ogniu (nie gotować). Miłośnicy czosnku mogą dodać drobno posiekany bądź wyciśnięty czosnek. Podając ryż polewamy jogurtowym sosem, obok wykładamy mięso z kolorową
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Wielkanocne jajo z żaglem 180łyżeczek kawioru · 1 gałązka natki pietruszki · 1 łyżka majonezu · sok z cytryny do smaku · 25 szt oliwek · 30 ziaren kukurydzy(...)wykałaczek Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Żółtka delikatnie wyjąć, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i majonezem. Przygotowanym farszem wypełnić białka. Plastry sera przekroić na połowę po przekątnej, nabić na wykałaczki wraz z oliwkami tworząc żagiel. Na pięciu połówkach jaj wyłożyć plastry łososia, delikatnie skropić sokiem z cytryny. Udekorować żaglem. Na pozostałych jajkach również umieścić serowe żagle
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Sałatka "Oddech chińskiego smoka" 419peperoni · 1 ogórek · 1 czerwona cebula · 3 łyżki majonezu · 2 łyżki musztardy · sól i pieprz do smaku · oliwa(...)oliwek Filet z kurczaka pokroić w kostkę, de litanie doprawić solą i pieprzem, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i podsmażyć na rumiano, odstawić do przestudzenia. Majonez, musztardę i przeprawy z zupek chińskich (bez rosołków) połączyć razem, przygotowanym sosem zalać makaron z zupek i dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną drobno kapustę pekińską, papryczki pokrojone w krążki i oczyszczone z nasion
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z jajkiem, kurą i pieczarką w bukiecie z rzodkiewek i szczypiorku:) 408jajkiem, kurą i pieczarką w bukiecie z rzodkiewek i szczypiorku Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka ok.30-40 dag pieczarek 5 jajek pęczek rzodkiewek 2 pęczki szczypiorku 3 łyżki majonezu 1 łyżka oleju sól, pieprz,curry Filet kurczaka pokroić w kostkę, posolić,doprawić curry (opcjonalnie) i usmażyć do miękkości na rozgrzanym oleju. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Pieczarki(...)oczyścić, umyć, gotować przez 7-10 minut, przestudzić i również pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać, rzodkiewki pokroić w drobną kostkę. Tak przygotowane składniki połączyć, dodać majonez, wymieszać, doprawić pieprzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka Gyros 436przyprawy gyros (ok. 3-4 łyżek) 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 kapusty pekińskiej 1 cebula (opcjonalnie) 3-4 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 4 łyżki majonezu 6 łyżek ketchupu Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, posyp przyprawą "gyros" i usmaż do miękkości na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Kapustę cienko pokrój, cebulę posiekaj, ogórki i paprykę(...)pokrój w kostkę. Sałatkę układaj warstwowo w przezroczystej salaterce. Zacznij od: połowy porcji kapusty na nią cebulę, następnie mięso, ketchup ogórki majonez kukurydzę drugą połowę kapusty paprykę Odstaw na jakiś czas do lodówki, by smaki się "przegryzły
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Smaczne kąski w cieście piwnym 659jajko szczypta soli szczypta proszku do pieczenia dodatkowo dipy Prymat Party Dip barbecue + 6 łyżek keczupu + 2 łyżki wody Party Dip czosnkowy+ 4 łyżki jogurtu + 4 łyżki majonezu Składniki na ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęściejszą niż na naleśniki. W cieście zanurzać oczyszczone krewetki, pieczarki, osączone oliwki oraz pierś kurczaka pokrojoną(...)średnią kostkę. Smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z dipami. Dipy przygotować wg instrukcji na opakowaniach - czosnkowy wymieszać z majonezem i jogurtem a dip barbecue z keczupem i wodą
Monia miesza i gotuje
Śledzie w sosie musztardowym 284zimowy lubie zjeść śledzika. Zapraszam więc na moją wesję śledzika w sosie musztardowym. składniki: 500 g płatów śledziowych solonych 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu 1 cebula czerwona do smaku pieprz kolorowy Śledzie wymoczyć aby pozbyć sie słonego smaku i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Musztardy wymieszać z majonezem
Monia miesza i gotuje
Pasta z wędzonej makreli z jajkiem i cebulką 204Dziś na śniadanko pyszna pasta z wędzonej makrelki :) składniki: 1 makrela wędzona 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego do smaku sól do smaku pieprz czarny mielony Makrelę obrać ze skóry i ości, rozdrobnić widelcem. Jajka i cebulę pokroić w drobna lub średnią kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać majonez oraz
Monia miesza i gotuje
Surówka z kapusty i marchewki 215Pyszny i zdrowy dodatek do obiadku, szczególnie polecam do smażonej rybki. składniki: 400 g białej kapusty 400 g marchewki 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu 2 łyżki majonezu sól Kapustę poszatkować, lekko posolić i odstawić. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę wymieszać z marchewką, dodać czosnek przepuszczony przez praskę i dokładnie wymieszać. Dodać majonez
Monia miesza i gotuje
Pasta serowo-jajeczna 216kolację. Pyszna pasta którą można urozmaicić różnymi dodatkami np. pomidorem, ogórkiem kiszonym czy rukolą. składniki: 500 g twarogu lub sera białego 6 jajek ugotowanych na twardo 6 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki piertuszki sól, pieprz do smaku Twaróg rozetrzeć łyżką. Dodać drobno pokrojone jajka oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem
Monia miesza i gotuje
Szynka gotowana 50340wody 4-5 listków laurowych 3 łyżki majeranku 1 łyżka ziarenek jałowca Kamis 5 ząbków czosnku 1 cebula 6 łyżek soli 3 łyżki majonezu Szynkę wieprzową umyć i wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy oraz majonez. Wszystko zagotować i gotować tylko 8 minut. Zostawić do wystygnięcia na min.6 godzin. Po upływie 6 godzin znowu zagotować
Monia miesza i gotuje
Roladki z tortilli z pastą z tuńczyka 333smaczne kąski:) składniki: 4-5 tortilli użyłam wieloziarnistej 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 duża papryka czerwona 1 cebula czerwona 2 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki majonezu Tuńczyka osączyć z zalewy i przełożyć do rozdrabniacza, dodać majonez i zmiksować. Masę przełożyc do miseczki. Dodać paprykę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszać. Masą posmarować
Monia miesza i gotuje
Surówka z białej kapusty 264choć do tej pory nie jadała nic z czosnkiem. składniki: 1 nieduża główka białej kapusty 2- 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki jogurtu 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy delikatesowej sól morska z pieprzem Kamis Kapustę drobno poszatkować. Opruszyć solą i pieprzem, dodać drobno starty czosnek oraz koperek i dokładnie wymieszać. Jogurt wymieszać z majonezem
Monia miesza i gotuje
Pasta z wędzonych szprotek 198przywiozłam do domu ochota mi przeszła więc ze szproteczek powstała pasta ze szczypiorkiem i serem, którą wszyscy zjedliśmy ze smakiem. składniki: 200 g wędzonych szprotek 3 łyżki majonezu 1 łyżka szczypiorku 1 łyżeczka kaparów 100 g sera typu włoskiego (ja dałam Capri Sierpc) Od szprotek oderwać łebki oraz ogonki. Następnie całe tuszki wrzucić do rozdrabniacza. Dodać majonez i zmiksować
Monia miesza i gotuje