majonez - 14247 przepisów (strona:400/950)

Sałatka z łososiem pieczonym pod delikatnym sosem jogurtowym 214

garść pomidorków cherry 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilka piór cebuli czerwonej 1/3 ogórka zielonego długiego garść ziaren słonecznika prażonego Sos wg Teściowej: jogurt grecki gęsty, 1 łyżka majonezu, szczypta soli i pieprzu,  szczypta ziół prowansalskich oraz koperku suszonego. Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy przyprawy i aksamitny sos gotowy.   Przygotowanie: Warzywa wrzucamy po kolei do misy. Pomidorki

Kuchnia po mojemu
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 178

łososiem zmieniłam zdanie. Teraz smakują po prostu pysznie, a dodatek rzeżuchy cudownie podkreśla smak. Składniki: 4 jajka 50g wędzonego łososia 1 łyżeczka szczypiorku 1 łyżka rzeżuchy 1 łyżka majonezu szczypta pieprzu Jajka dokładnie myjemy, gotujemy na twardo, przecinamy na pół i wydrążamy żółtko. Łososia kroimy w kosteczkę. W misce mieszamy łososia, szczypiorek, rzeżuchę, majonez, żółtka jajek, doprawiamy pieprzem. Farsz

Gotowanie i blogowanie
Sałatka z kindziukiem, marynowanymi grzybami i szpinakiem 166

liści szpinaku 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka miodu 200 g marynowanych prawdziwków i kurek pęczek koperku pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku Sos : 2 łyżki majonezu 200 g jogurtu greckiego pół łyżeczki kuminu sok z 1 cytryny sól pieprz   Przygotowanie   Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni usmażyłem plasterki kindziuka. Sos : wymieszałem jogurt, majonez, kumin, sok z cytryny

R'n'G Kitchen
Jajka wielkanocne czyli jajka na twardo inaczej 251

zwierzaki :)   Składniki:   Ø   kilka jajek ugotowanych na twardo Ø   marchewka Ø   ziarenka pieprzu Ø   pomidorki koktajlowe Ø   rzodkiewka Ø   odrobina majonezu Z plasterków rzodkiewki i ziarenek pieprzu można zrobić myszkę :) Z pomidorka koktajlowego i odrobiny majonezu wyczarujemy muchomora! Wykluwający się kurczaczek to zabawa z marchewką. Również z marchewki w akompaniamencie pieprzu można

Bazując na smaku
Różowe jajka 217

Jajka na twardo, podane z majonezem, to klasyk na wielkanocnym stole. Żeby nieco podkręcić to tradycyjne danie i nadać mu odświętny charakter - możemy jajka ufarbować;) I nie chodzi mi dziś o robienie pisanek! Tak podane jajka nie tylko pięknie prezentują się wśród innych wielkanocnych dań, ale także zaskakują smakiem. No i ten kolor! Fantastyczny! Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo(...)lodówki (ja je zostawiłam na całą noc) wtedy buraczkowy płyn wchłonie się głębiej i różowa obwódka będzie grubsza. Kroimy każde jajo na pół - podajemy z kiełkami, szczypiorkiem lub majonezem, albo ze wszystkim

Kulinarne Inspiracje
Sałatka jajeczna z kurczakiem wędzonym w sosie majonezowo chrzanowym. 272

Wielkanocne. Polecam :) Składniki - 2 wędzone udka z kurczaka - 6 jajek ugotowanych na twardo - puszka groszku konserwowego - 1 mniejsza cebula czerwona - 3-4 łyżki majonezowego sosu chrzanowego Folwark - 1 łyżka majonezu ( u mnie Folwark ) - sól i pieprz biały do smaku Wykonanie Udka obieram ze skóry, mięso oddzielam od kości. Jajka, mięso z kurczaka i cebulę kroję w kostkę ( cebulkę drobniutko) dodaje(...)odsączony groszek, sos majonezowo-chrzanowy, majonez, doprawiam do smaku solą, białym pieprzem i dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na co najmniej godzinkę, aż smaki się "przegryzą" :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Jajka faszerowane 159

równie fajnie sprawdzą się na imprezie, w karnawale, czy po prostu podane na kolację, śniadanie… Składniki na jajka faszerowane: 4 jajka 1,5 łyżeczki musztardy 1,5 łyżeczki majonezu pół pomidora pokrojonego w kostkę garść świeżego szpinaku sól, pieprz Przygotowanie jajek: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Ostrym nożem i zdecydowanym ruchem, przecinamy jajka w pół, tak by skorupka(...)rozwaliła się na drobne kawałeczki. Z połówek wyciągamy jajka i przekładamy do miski, a skorupki odkładamy na bok. Do miski z jajkami dodajemy resztę składników, tj. musztarda, majonez, pomidor, zielenina, sól, pieprz. Mieszamy dokładnie, najlepiej widelcem, rozdrabniając przy tym jajka. Z całości powstanie nam zwarta masa. Gotową masą, delikatnie faszerujemy skorupki jajek, przekładamy na talerz i faszerowane jajka chowamy

NiePieprz.pl
Pasztet jajeczny 256

nakładu pracy co pasztety z mięsa. U mnie z pewnością zagości na świątecznym stole. Składniki: 9 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe 1 łyżka remulady duńskiej 2 łyżki majonezu 0,5 łyżki musztardy 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki śmietany gęstej 12% 1 płaska łyżka posiekanego koperku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka zetrzeć na tarce na dużych oczkach(...)Dodać żółtka, musztardę, majonez, remuladę, kaszę mannę, śmietanę, koperek i wymieszać. Doprawić do smaku. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Foremkę aluminiowa 22*8 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć równomiernie masę jajeczną. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie do ostudzenia

Ala piecze i gotuje
Ser po gruzińsku z ogórkami i cebulką 314

tłustego twarogu w kostce 2 ogórki kiszone 1 czerwona cebula pęczek natki pietruszki   Zalewa: 500 ml wody 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka soli   Sos: 150 g majonezu 200 g śmietany 18% 3 łyżeczki sosu sojowego 4 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Ser kroimy w plastry grubości ok 1-1,5 cm i układamy na półmiskach (mnie wyszły(...)takie jak na zdjęciu). Składniki zalewy dokładnie mieszamy, zalewamy nią ser i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia ser osączamy z zalewy. Majonez mieszamy dokładnie ze śmietaną, sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym sosem zalewamy ser ułożony na półmiskach. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy. Ogórkami, cebulą i natką pietruszki

Na Ciasteczkowych Papierach
jajka faszerowane jarmużem i szynką 215

składniki: 5 jajek 2 średniej wielkości liście jarmużu 4 plasterki dobrej jakości szynki 2 łyżki majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy wzdłuż. Oddzielamy żółtka od białek. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Jarmuż myjemy, usuwamy główny nerw i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 2 min. Odsączamy z nadmiaru wody i drobno siekamy. Żółtka rozcieramy(...)widelcem, dodajemy do nich szynkę, jarmuż oraz majonez. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy białka. *Proporcje składników możemy zmieniać wg własnego smaku

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z serem, szynką i ogórkiem kiszonym 44145

jedno więcej, a zamiast szynki wykorzystałam polędwicę sopocką. Składniki: 20 dkg sera żółtego 25 dkg szynki lub polędwicy sopockiej kilka ogórków kiszonych 5 jajek 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól i świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Ser także ścieramy. Szynkę (najlepiej bez skórki(...)ogórki kiszone (lekko odciskamy z nadmiaru soku) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę i mieszamy z musztardą i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czerwoną cebulę można zastąpić białą, ale znacznie lepiej się prezentuje kolorystycznie w sałatce

Kolorowy Przepisownik
Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem 177

Moja wielkanocna propozycja ale nie tylko :) Potrzebujemy: 4 jajka ugotowane na twardo 1 ząbek czosnku pół drobno posiekanej cebuli 1 małe awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka majonezu pół garści posiekanego szczypiorku pieprz i sól natka pietruszki do dekoracji W misce mieszamy ze sobą przeciśnięty przez prasę czosnek, cebule i szczypiorek. Miąższ z awokado kroimy w kostkę, skraplamy(...)sokiem z cytryny i do miski. Jajka kroimy na pół, usuwamy żółtko. Żółtko siekamy i dodajemy do miski z resztą składników. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem.  Połówki jajek wypełniamy farszem i dekorujemy pietruszką.  Smacznego

Kolejny blog o gotowaniu
Sałatka ziemniaczana z pieczonym kurczakiem i fasolką szparagową 190

powstała prezentowana sałatka. Składniki: ½ pieczonego fileta z kurczaka 2 ugotowane ziemniaki ½ czerwonej cebuli Szklanka mrożonej fasolki szparagowej 3 łyżki marynowanych pieczarek 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej 2 łyżki majonezu light Sól Pieprz Wykonanie: Fasolkę szparagową gotujemy przez chwilę w osolonej wodzie a następnie odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Kurczaka kroimy w większą kostkę, podobnie ziemniaki, pieczarki w plasterki i cebulę również(...)plasterki. Do sałatki dodajemy schłodzoną fasolkę. Na koniec umieszczamy musztardę i majonez. Mieszamy i całość doprawiamy solą i pieprzem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src

Smaki Ewy
Jajka faszerowane pieczarkami 228

sprawdzają się jako przekąska podczas imprezy czy podczas codziennego śniadania. Znikają ze stołu w mgnieniu oka ;-) Zapraszam!!! Składniki: 10 jajek, ok. 250-300 g pieczarek, 1-1,5 łyżeczki majonezu, sól, pieprz, garść szczypiorku   Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki i cebulę drobno siekamy ( możemy też zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Następnie dusimy(...)miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka przekrajamy na pół. Żółtka wyjmujemy do miseczki i dodajemy do nich wystudzone pieczarki, cebulkę oraz majonez. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziewamy jajka. Na wierzch sypiemy posiekanym szczypiorkiem.   Smacznego

Passion of Cooking
Śledź w śmietanie 190

płaty śledzia marynowanego lub w oleju 1 cebula 1 jabłko 2-3 ogórki kiszone sos śmietanowy: 1/2 szklanki śmietany kremowej 18%  np. Zott Natur 1 łyżka majonezu 1 szczypta kawsku cytrynowego 1 szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Śledzie kroimy ma 3-4 cm kawałki. Cebulę siekamy bardzo drobno, ogórki i jabłko ścieramy na drobnej tarce do warzyw(...)miseczce mieszamy śmietanę (użyłam kremowej i bardzo gęstej jak na 18% śmietany Zott Natur,polecam),  majonez oraz szczyptę kwasku,soli i pieprzu. Dodajemy warzywa i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Pokrojone śledzie polewamy sosem śmietanowym (można też wymieszać je od razu z sosem

Bon appetit mon amie