gram sera żółtego 1 słoik mini kukurydzy w zalewie Ole! 1 słoik złotej cebulki marynowanej Ole! Puszka czerwonej fasoli 1 papryka czerwona 1 papryka pomarańczowa Pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu 1 łyżka pikantnego ketchupu Słodka i ostra papryka Sól, pieprz Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy w plasterki, ser żółty oraz oczyszczone papryki kroimy w cienkie paski. Mini kolby kukurydzy kroimy(...)mniejsze kawałki. Cebulkę i fasolę odsączamy z zalewy, szczypiorek drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy ketchup, majonez, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki
Bajeczna Kuchniamałego jabłka (np. Gala) / umytego, pozbawionego gniazd nasiennych i pokrojonego w drobną kostkę 2 łyżki posiekanych listków bazylii 1 łyżka porojonej w drobną kostkę czerwonej cebuli DRESSING 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego/miodu/ksylitolu lub cukru pudru szczypta chili w proszku 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu DODATKOWO : świeży chleb, ciabatta(...)bagietka WYKONANIE Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i 1 łyżeczką syropu klonowego. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną chili. W miseczce mieszamy odsączonego tuńczyka, seler, cebulę, bazylię i jabłko. Polewamy przygotowanym dressingiem i dokładnie łączymy. Podajemy z dobrej jakości świeżym lub opieczonym pieczywem
cool and mintysuszonej żurawiny garść świeżych kiełków np. brokułu sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz sok z cytryny 1 łyżka oliwy DRESSING 1 łyżeczka miodu (lub więcej do smaku) 1 łyżka majonezu 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli DODATKOWO; cząstki cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE DRESSING : W miseczce mieszamy majonez z miodem i szczyptą soli. Dodajemy oliwę
cool and mintySKŁADNIKI / 2 porcje 2 jajka 2 suszone pomidorki ze słoiczka / pokrojone w drobną kostkę 1 łyżka pokruszonej fety 1 łyżka posiekanej natki pietruszki SOS MAJONEZOWY 2 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka fety sól i świeżo zmielony czarny pieprz DODATKOWO : opieczona bagietka, różowy pieprz, cząstki cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE Do rondelka(...)chłodnej wodzie. Obieramy ze skorupek, kroimy w plastry, a następnie w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki 1 łyżeczkę fety rozcieramy z sokiem z cytryny i musztardą. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Powstały sos mieszamy z jajkami. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, pokruszoną fetę oraz natkę pietruszki. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą
cool and mintyszczypta gałki muszkatołowej sól PANIERKA 2 łyżki mąki 1 jajko / roztrzepane 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka tartego parmezanu / można pominąć DODATKOWO: olej do smażenia, dip koperkowy (2 łyżki majonezu wymieszane z 1 łyżką jogurtu naturalnego i 1 łyżką posiekanego koperku + sól i opcjonalnie starty ząbek czosnku) WYKONANIE Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości w lekko osolonej(...)Krokiety, partiami kładziemy na mocno rozgrzanej warstwie oleju (minimum 0,5 cm.). Smażymy ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Odkładamy do odsączenia, na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy z majonezem, keczupem lub dipem koperkowym
cool and mintyprzychodzi zaduma, co z tym począć Przepis na pastę jest bardzo uniwersalny. W oryginalnej wersji przepisu, jest to wariant pasty low-carb, zdecydowanie tłustszy. Jeśli liczycie kalorie, to zastąpcie majonez jogurtem a ser żółty pomińcie lub dodajcie ser kremowy śmietankowy lub naturalny. Tak przygotowaną pastę możecie przechowywać w lodówce w słoiku lub w miseczce przykrytej folią spożywczą przez kilka(...)krakersów na imprezie czy grillu. Drukuj Dietetyczna pasta brokułowa (również low-carb) window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 spory brokuł 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 3 łyżki startego ostrego sera żółtego sól, pieprz Sposób przygotowania Brokuł dzielimy na różyczki, łodygę kroimy w krążki. Brokuł wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 10 min, do względnej miękkości
Mieszam w Garnkuszynki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek wody 1 łyżka przyprawy do kebaba Sól i pieprz do smaku Sos tzatziki: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 świeży ogórek 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Świeży koperek Sposób wykonania: Mięso mielone połączyć z posiekaną drobniutko cebulą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek wsypać przyprawę(...)włożyć na pół godziny do lodówki. Przygotować sos tzatziki: Ogórka umyć razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach, sok odcisnąć, do ogórków dodać jogurt i majonez, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Udekorować świeżym koperkiem. Schłodzić w lodówce. Kabaczety ułożyć na ruszcie piec około 10 minut z każdej strony aż będą
Wanilia i KardamonSkładniki 2 tortille 10 dkg szynki 10 dkg sera żółtego ketchup, majonez Przygotowanie: Placki do tortilli posmarować ketchupem i majonezem i posypać startym serem i drobno pokrojoną szynką. Zwinąć i … Czytaj dalej Tortille zapiekane
czarrna od kuchnimarchewki, ugotowane 1 duży słoik marynowanych pieczarek 1 puszka groszku 200 g chudej, wędzonej szynki, polędwicy lub kabanosów 4 jajka ugotowane na twardo 1 por, biała część 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku(...)odcedzamy z zalewy, ziemniaki, jajka i marchew obieramy. Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę a pieczarki i por w talarki. Do dużej miski przekładamy warzywa, dodajemy krojoną szynkę, majonez i przyprawy. Mieszamy aż składniki się połączą. Przekładamy sałatkę na półmisek lub miskę, do momentu podania przechowujemy w lodówce. Smacznego. Zamiast pieczarek można użyć grzybów marynowanych
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 6 jajek ugotowanych na twardo 150 g łososia z puszki firmy Graal 2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku owoce granatu do ozdoby PRZYGOTOWANIE : Ugotowane jajka obieramy, żółtka(...)przekładamy do miseczki. Do żółtek dodajemy łososia, bez zalewy, majonez i przyprawy. Dokładnie rozgniatamy farsz widelcem aż składniki się połączą. Masę nakładamy do szprycy i każde białko ozdobnie nadziewamy. Nadziane jajka układamy na talerzu z sałatą. Jajka posypujemy owocem granatu. Przekąskę podajemy schłodzoną. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliSałatka z kurczaka i ananasa zawsze jest chętnie zjadana. Dzisiaj pomysł na lżejszą wersję bez majonezu. SKŁADNIKI : 1 świeży ananas duża pierś(...)smaku. Podpiekamy na oleju na rumiano. Studzimy. Fasolkę odcedzamy, paprykę kroimy w kostkę a por w talarki. Składniki sałatki mieszamy i doprawiamy do smaku. Ewentualnie możemy dodać odrobinę majonezu lub jogurtu naturalnego. Połówki ananasa napełniamy sałatką, posypujemy owocami granatu i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliPASTA : 6 jajek ugotowanych na twardo 100 g serka topoinego gołda lub tylżycki 1 łyżka majonezu sol, pieprz do smaku 100-150 g tuńczyka firmy GRAAL, w zalewie własnej papryka konserwowa pokrojona w paski(...)nagrzanym do 200 *C, piekarniku przez 15- 20 minut. Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę. Jajka rozgniatamy widelcem z serkiem, dodajemy przyprawy i majonez. Pastą smarujemy na całej powierzchni biszkopt, obok jednego brzegu rozkładamy odsączonego tuńczyka i paski papryki. Wszystko zwijamy w roladę, następnie zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 4-5 jajek ugotowanych na twardo 170 g tuńczyka w sosie własnym firmy GRAAL 1 marchew, ugotowana 1 duża łyżka majonezu sól, pieprz do smaku kulki pierzu do dekoracji sałata lodowa, kiełki, brokuł do dekoracji(...)PRZYGOTOWANIE : Ugotowane jajka obieramy, ścinamy nożem górną część białka, następnie wydrążamy żółtka. Żółtka przekładamy do miski z przyprawami, majonezem i tuńczykiem. Ugniatamy widelcem aż powstanie jednolita masa. Masą jajeczną napełniamy białka, najlepiej szprycą. Z marchewki wycinamy dzióbki, grzebyczki i nóżki kurczaków. Przykrywamy jajeczka górną częścią białka z grzebyczkiem, lekko dociskając. Wciskamy dzióbki kurczaków i oczy. Kurczaczku układamy
Kulinarne Fantazje Mariolichudej szynki w plastrach 150 g pieczarek, poszatkowanych 200 g żółtego sera, startego na tarce 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki śmietany 18 % 1 duża łyżka majonezu 3 ząbki czosnku sól do smaku 1 płaska łyżeczka cukru 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 puszki kukurydzy(...)ciasto ponownie zagniatamy i posypując blat mąką rozwałkowujemy okrąg na wielkość dużej blaszki ( użyłam blaszkę z piekarnika ). Ciasto smarujemy ketchupem, na to rozkładamy cebulę, pieczarki, szynkę i część kukurydzy. Majonez mieszamy ze śmietaną, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem smarujemy pizzę, na to wysypujemy tarty ser i resztę kukurydzy. Pizzę pozostawiamy na 10 minut aż podrośnie. Pieczemy
Kulinarne Fantazje Mariolicienkich, białych kiełbasek pieprz, ostra papryka, kolendra, gorczyca do smaku 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oliwy natka pietruszki 2 łyżeczki musztardy 4 łyżeczki majonezu PRZYGOTOWANIE(...)wcześniej namoczone w wodzie patyki do szaszłyków. Polewamy je oliwą i pokrojoną natką pietruszki. Kiełbaski grillujemy około 20 minut, na rozgrzanym grillu z jednej i drugiej strony. Majonez mieszamy z musztardą, przekładamy do małej salaterki. Kiełbaski studzimy, zdejmujemy z patyczków i podajemy z ulubioną surówką oraz sosem musztardowo - majonezowym. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli