apetyt :) Sałatka piknikowa z tortellini 4 - 6 porcji 1 opakowanie ( 250 g ) tortellini z grzybami lub z szynką 2 pomidory 1 ogórek średniej wielkości pół pęczka szczypiorku 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę, ogórki również. Szczypiorek posiekać. Wszystko wymieszać z majonezem, doprawić
Posadzone i zjedzonehansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Kalarepa – 2 szt Rodzynki – 6 łyżek Płatki migdałowe – 5 łyżek Majonezu – 5 łyżek Sok z cytryny Cukier Sól Kalarepę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Płatki migdałowe dodać do kalarepki, Rodzynki przebrać, opłukać(...)wsypać do surówki z kalarepki. Dodać do smaku sól i cukier, wymieszać z majonezem. Po wierzchu można posypać jeszcze łyżeczką płatków migdałowych
Camilla w kuchnipieczarek marynowanych - około 400 ml nieduża główka kapusty pekińskiej puszka kukurydzy konserwowej puszka drobnego groszku konserwowego (np. Dawtona - mają taki drobniuteńki groszek) duży zielony ogórek czerwona papryka 3 łyżki majonezu łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Wykonanie: Warzywa umyć. Kapustę poszatkować na drobne paseczki (głąb odrzucić). Posypać czosnkiem granulowanym. Kukurydzę, pieczarki i groszek odsączyć z zalewy. Ogórka obrać ze skórki(...)pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i także pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do naczynia i połączyć dokładnie z majonezem oraz przyprawami. Solą sałatkę doprawić najlepiej bezpośrednio przed podaniem, lub sałatkę podać szybko po przygotowaniu. Kapusta nie lubi stać długo ze solą ponieważ "siada" i oddaje sok. *** To wszystko, smacznego! :-) Pozdrawiam, Katarzyna Zajrzyj na Facebook oraz Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarnypomysłem na domowe imprezy. składniki na 4 porcje mały słoik buraczków ( wiórki ) puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe 3-4 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Do miski przekładamy odsączone z zalewy buraczki oraz kukurydzę. Czerwoną cebulę drobno siekamy i dodajemy do buraczków i kukurydzy. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę(...)pozostałymi składnikami sałatki. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka kroimy w plastry a następnie przeciskamy przez kratkę do krojenia i dodajemy do sałatki, na końcu dodajemy majonez i całość doprawiamy odrobiną soli, czarnym pieprzem i wszystko razem łączymy. Artykuł Sałatka z buraczkami, kukurydzą, jajkiem i ogórkiem konserwowym + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniasię nie da .... Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pokrojonego ananasa 3/4 szklanki kaszy quinoa lub kuskus 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do miski wrzucamy odsączone z zalewy składniki: czyli kukurydza, fasola, ananas i tuńczyk. Następnie dokładamy quinoę, majonez i musztardę. Doprawiamy
IMPRESJA SMAKUsprawdzi się jako przystawka lub na kolację. Polecam :) 1 brokuł 2 pomidory 2 jajka 1/2 op. fety 2 łyżki uprażonego słonecznika Sos: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sos: ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku i wymieszać. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Sałatka: Brokuła
Smakołyki AsiMakaron z zupek chińskich 2 filety pieczone z kurczaka ( pojedyncze ) 2 - 3 grillowane papryki 5 jajek 4 łyżki oliwek ½ czerwonej cebuli 3 – 4 ogórki konserwowe Czerwona fasola z puszki Majonez Sól Pieprz czarny Wykonanie: Makaron z zupek przyprawiamy złączonymi dodatkami i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy. Fasolę wykładamy na sito i przepłukujemy. Filety kroimy w dużą kostkę. Jajka gotujemy na twardo(...)kroimy również w kostkę. Podobnie cebulę, ogórki i oczywiście papryki. Oliwki w plasterki. Do sałatki dodajemy wystudzony i odsączony makaron. Na koniec wykładamy majonez i całość przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatka na śniadanie czy też kolację gotowa. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewydomu wyszli najedzeni i bardzo zadowoleni. Składniki: 1 pszenny chleb kiełbasa lekko czosnkowa "Spichlerz Rusiecki' 1 cebula 2 ząbki czosnku 15 dag żółtego sera pęczek pietruszki 2 łyżki majonezu masło sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szklimy na łyżce masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy. Chleb kroimy na kromki. Smarujemy masłem. Kiełbasę(...)kroimy w plastry i wykładamy na chleb. Ser ścieramy na tarce. Pietruszkę drobno siekamy. Do miski wkładamy ser, natkę i cebulę z czosnkiem. Łączymy z majonezem. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowaną masę wykładamy na kromki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 minut. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 szt. Czas przygotowania
Pobite gary Barbarypochodzi z książki Wielka księga specjałów Siostry Anastazji . Zapraszam! Pieczeń wieprzowa z marchewką Składniki: 5 porcji kotletów wieprzowych 5 plastrów sera żółtego 6 marchewek 1 średnia cebula 5 łyżek majonezu 3 łyżki keczupu kucharek sól, pieprz Przygotowanie: Kotlety delikatnie rozbić, lekko przyprawić. Marchewkę oczyścić, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę poszatkować na średnie piórka, zeszklić na łyżce(...)oliwy lub margaryny. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy marchewkę lekko posypaną kucharkiem. Następnie równo rozkładamy cebulę i kotlety. Majonez dokładnie mieszamy z keczupem. Smarujemy każdy kawałek mięsa. Przykrywamy wszystkie porcje plasterkami sera. Naczynie przykrywamy (przykrywką lub sreberkiem). Dusimy w piekarniku 170'C przez około 35 minut a następnie odkrywamy i pieczemy, aż ser ładnie się zarumieni. Podajemy
Tagebuch po polsku150g korzenia selera (przed obraniem) lub mały słoiczek selera konserwowego 3 średniej wielkości ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 duże jabłko 200g szynki konserwowej 1 puszka groszku konserwowego 4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler umyć i ugotować do miękkości. Obrać ze skórek i pokroić w kostkę. Obrać i pokroić w kostkę także(...)jabłko, ogórki i szynkę. Dodać odcedzony groszek konserwowy, majonez oraz przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i pozostawić przed podaniem na kilka godzin w lodówce
Kuchnia w czekoladzieskuszę się na sklepowy gotowiec. Jest naprawdę smaczna i co ważne dobrze doprawiona. Polecam na śniadanie, na świeżym pieczywie smakuje najlepiej:). 6 jajek L 1/2 pęczka szczypiorku 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżeczki chrzanu 50g sera typu cheddar sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, wraz z serem ścieramy na dużych oczkach tarki. Szczypiorek siekamy(...)Jajka mieszamy ze szczypiorkiem, musztardą, majonezem i chrzanem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem chłodzimy
Szefowa kuchnimusi być słony, a "kawior" może pachnieć malinami ;) 1. Słodkie jaglane ciasteczka z kremem twarożkowym, morelą i jeżynami występują: ciasteczka jaglane w roli krakersów krem twarożkowy w roli majonezu morela w roli łososia jeżyny w roli czarnego kawioru Ciasteczka jaglane bez cukru 50 g oliwy 100 ml mleka 3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 150 g płatków jaglanych(...)przestudzone ciasteczka wyłożyć krem i cienko pokrojone morele, udekorować połówkami jeżyn. 2. Banany z morelami, kremem i żółtymi malinami występują: morela w roli łososia krem twarożkowy w roli majonezu żółte maliny w roli czerwonego kawioru gościnnie: banany Banany pokroić w kawałki, otoczyć cienko pokrojonymi morelami, na wierzch wyłożyć krem i udekorować malinami. 3. Malinowe salami twarogowe występują: twaróg w roli
FitKotoceńcie. Składniki: Łosoś około 200 g / na głowę Otarta skórka z cytryny Pieprz cytrynowy Sól Mieszanka warzyw /mrożonka Sos 2 łyżki kaparów 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku Sól Szczypta cukru Wykonanie: Łososia oczyszczamy z łusek. Parzymy cytrynę. Otartą skórką z cytryny, solą i pieprzem przyprawiamy łososia. Umieszczamy w woreczku i pozostawiamy na 30 minut(...)wstawiamy do mikrofalówki. Gotujemy w mikrofalówce zgodnie z czasem podanym na woreczku. Trwa to kilka minut. W między czasie przygotowujemy sos. Do dwóch łyżek gęstej śmietany dodajemy dwie łyżki majonezu, dwie łyżki kaparów i przepuszczony przez praskę czosnek. Miksujemy i doprawiamy solą i cukrem. Ugotowanego łososia podajemy z sosem i warzywami. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyszklanka mąki sól, pieprz 1 cebulka kilka gałązek natki pietruszki 100 g fety oliwa do smażenia na sosik czosnkowy: 3 łyżki gęstego jogurtu, 1 łyżka majonezu,ząbek czosnku,odrobina szczypiorku (lub koperku jak wolicie) sól pieprz Przygotowanie: cukinię ścieramy na tarce (na grubych oczkach), solimy ,mieszamy i odstawiamy na 10 min,żeby puściła(...)soku cukinię i pokruszoną fetę,solimy i pieprzymy ,mieszamy jeszcze raz dokładnie, smażymy na mocno rozgrzanej patelni na oleju na złoty kolor z obu stron mieszamy sosik:majonez ze śmietaną ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem,posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem,doprawiamy do smaku solą i pieprzem Smacznego
Swojskie jedzonkoPychotka Najprostsza i najsmaczniejsza sałatka w mojej kuchni, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu... Składniki: 10 ugotowanych jaj na twardo puszka kukurydzy majonez sól, pieprz szczypiorek lub ulubione zioła ew. szynka Jajka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy odsączoną kukurydzy z puszki, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez lub jogurt wg własnego smaku, mieszamy, posypujemy szczypiorkiem i gotowe
Pelusiowa Kuchnia