majonez - 14247 przepisów (strona:377/950)

Imprezowa sałatka ziemniaczano-parykowa z kwaszonym ogórkiem 219

Polecam spróbować Składniki: 2 jajka 1 ziemniak 3 małe ogórki kwaszone 1/2 czerwonej spiczastej papryki około 2 cm pora 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej (u mnie Skworcu) około 4 łyżki majonezu sól himalajska do smaku (u mnie Skworcu) pieprz czarny mielony do smaku (u mnie Skworcu) Przygotowanie: Ziemniaka gotujemy w łupinie, a jajka na twardo. Jajka obieramy i kroimy w kostkę(...)krajarki)). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kwaszone. Kolejno kroimy obranego i przestudzonego ziemniaka. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, posiekanego pora i 1/2 łyżeczki wędzonej słodkie papryki. Na koniec dodajemy majonez oraz doprawiamy sałatkę solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Smacznego

Słodkie okruszki
Łosoś w sosie tatarskim 179

oraz   na uroczystościach rodzinnych. 400 g filetu z łososia ze skórą sok z cytryny sól pieprz cytrynowy sos tatarski: 2 ugotowane jajka 250 g jogurtu greckiego 100 ml majonezu mała puszka groszku konserwowego 1 ogórek konserwowy kilka marynowanych grzybków sól świeżo mielony pieprz Łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny,przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Rybę zawinąć w folię(...)godzinę do lodówki. Po tym czasie upiec w piekarniku w temp. 190 stopni. Czas pieczenia 20 minut.  Upieczonego łososia oddzielić od skóry,podzielić na kawałki,ułożyć na talerzu . Majonez połączyć z jogurtem, dodać groszek, pokrojone w kostkę jajko,ogórek i grzybki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać rybę i posypać odrobiną posiekanego koperku. Łososia można podać

Kolorowa kuchnia Elki
Sos tatarski 173

średnich ogórków konserwowych; Duży słoik marynowanych pieczarek (o wadze netto, po odsączeniu ok. 420 g); 2 łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa); 2 łyżki kwaśnej, gestęj smietany 18 %; 6 łyżek majonezu; Sól; Pieprz; Szczypta białego cukru. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Drobno pokroić. Ogórki odcedzić z zalewy. Drobno pokroić. Dodać do posiekanych jajek. Pieczarki odcedzić z zalewy. Drobno(...)pokroić. Dodać do jajek z ogórkami. Dokładnie wymieszać. Do miski z jajkami, ogórkami i pieczarkami dodać majonez, śmietanę i musztardę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Sos, do czasu podania, przechowywać w lodówce. Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi spora porcja sosu. Sos jest idealny do mięs, wędlin czy jaj. Marynowane pieczarki można zastąpić

Gospodyni Miejska
Sałatka z kabanosami 232

czerwonej papryki; 1/2 średniej, zielonej papryki; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g); Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 240 g); Pęczek szczypiorku; 3 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kabanosy pokroić w plasterki. Ser żółty pokroić w kostkę. Dodać do kabanosów. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Do dodać do sałatki. Wymieszać. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić(...)opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Dodać do sałatki. Wymieszać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Odrobinę pozostawić do posypania po wierzchu, resztę dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.  Odstawić na 1 godzinę do lodówki w celu przegryzienia się smaków. Przed podaniem oprószyć resztką szczypiorku po wierzchu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu

Gospodyni Miejska
BURGERY OWSIANE Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ 118

kaszy jaglanej 1/2 kostki rosołowej 1 jajko garść ziaren słonecznika 1/2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych górskich pieprz, sól, zioła prowansalskie Dodatkowo: bułki ser żółty pomidor sałata kiełki majonez, ketchup Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie (1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody) razem z kostka rosołową do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy do wystygnięcia. Marchewkę(...)tylko z funkcją grilla.   Gotowe burgery zapiekamy razem z serem w bułce, następnie podajemy z warzywami: pomidorem, sałatką, kiełkami i czym jeszcze chcemy. Dodatkowo możemy dodać ketchup lub/i majonez

Kuchnia MagdaLeny
Pomidory zapiekane z tuńczykiem 97

Można przygotować jako danie piknikowe, wtedy pomidorów nie opiekamy. Wystarczy oczyścić połówki pomidorów z nasion, osaczyć, naciąć, ułożyć na papierowych ręcznikach i odstawić na godzinę. A użycie majonezu przygotowanego od podstaw wzbogaci smak. Składniki 4 pomidory owalne , np. śliwkowe 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów drobno starta skórka z 1 cytryny 115 g tuńczyka z puszki 2 łyżki kaparów sól(...)ułożyłem przeciętą stroną do dołu na blasze do pieczenia, zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 12 minut. Następnie wyjąłem je i pozostawiłem do wystygnięcia. Sos majonezowy : majonez połączyłem z cienko startą skórką cytrynową, osączonym tuńczykiem i kaparami. Doprawiłem solą i pieprzem. Gotową masą wypełniłem połówki pomidorów, ozdobiłem pokrojonymi suszonymi pomidorami i bazylią. Podgrzałem krótko w piekarniku

R'n'G Kitchen
Pasta bezrybna 120

twaróg , który smakiem nie ustępuje miejsca tradycyjnemu. Za czasów, gdy robiłem pastę w wydaniu „tradycyjnym” (czyt. z rybą i serem białym), dodawałem do środka również ketchup oraz majonez. Teraz, gdy staram się częściej stawiać na stole produkty dobre jakościowo, ale też zdrowe, ograniczam majonez ( sojonez ) do sałatki jarzynowej lub „odświętnych” nuggetsów. Tak więc pasta bezrybna

Blendman
Śledzie w śmietanie 135

łyżeczki cukru, dużo świeżo zmielonego pieprzu do smaku 5 łyżek octu winnego opakowanie 400g śmietany 18% 1 duża łyżka + 1 mała ostrej musztardy 3,5 łyżki majonezu Przygotowanie: 1. Matjasy kroimy w kostkę. Zalewamy 5 łyżkami octu winnego, odstawiamy na chwilę. 2. Przez ten czas siekamy drobno cebulę, jabłko, ogórki. Dodajemy(...)śledzi razem ze śmietaną, majonezem i musztardą. Dodajemy drobno posiekaną natkę i doprawiamy cukrem do smaku. Ewentualnie dodajcie jeszcze octu, pieprzu wedle uznania. Smacznego nie tylko od Święta

Zasmakuj Kuchni
BURGERY OWSIANE Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ 166

kaszy jaglanej 1/2 kostki rosołowej 1 jajko garść ziaren słonecznika 1/2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych górskich pieprz, sól, zioła prowansalskie Dodatkowo: bułki ser żółty pomidor sałata kiełki majonez, ketchup Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie (1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody) razem z kostka rosołową do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy do wystygnięcia. Marchewkę(...)tylko z funkcją grilla.   Gotowe burgery zapiekamy razem z serem w bułce, następnie podajemy z warzywami: pomidorem, sałatką, kiełkami i czym jeszcze chcemy. Dodatkowo możemy dodać ketchup lub/i majonez

Kuchnia MagdaLeny
POMIDORKI W SOSIE CZOSNKOWYM POD SEROWĄ PIERZYNKĄ 96

SKŁADNIKI: 5 pomidorów 3 ząbki czosnku 5 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 10 dag sera żółtego Sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:     Pomidory myję. Kroję na ćwiartki. Następnie układam na półmisku.  Przygotowuję sos czosnkowy. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę, dodaję jogurt naturalny, majonez. Następnie natkę pietruszki siekam. Dodaję do jogurtu. Całość doprawiam solą i pieprzem. Mieszam

Gotowanie Patki
PODUSZECZKI Z PASTĄ Z TUŃCZYKA 111

PODUSZECZKI  Z TUŃCZYKIEM SKŁADNIKI: 1 opakowanienciasta francuskiego 1 puszka tuńczyka Sól i pieprz 4łyżki jogurtu i majonezu 5 jajek 5 ogórków konserwowych 1 Cebula Natka Pietruszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Ciasto francuskie rozwijam. Między czasie nastawiam jajka by ugotowały się na twardo. Z ciasta wycinam rowne kwadraciki. Nie wieksze niż 3cm. Nastawiam do piekarnika na max 20min w 180 stopni(...)Studzę. Nastepnie jajka drobno kroję dodaję wszystkie przyprawy, majonez, jogurt. Ogórki kroję drobno dodaję do jajek. Cebulkę oraz ser żółty rowniez kroję bardzo drobno. Na koniec dodaję tuńczyka z puszki. Wszystko dokladnie mieszam, wręcz za pomocą łyżki ugniatam wszystkie składniki. Na każdy kwadracik kładę po łyżce pasty

Gotowanie Patki
Sałatka Meksykański Król Imprezy 131

pomidory 500 g mięsa mielonego 2 czerwone cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g pieczarek puszka kukurydzy konserwowej Puszka czerwonej fasoli konserwowej 500 g gęstego jogurtu 4 łyżki majonezu 200 g żółtego sera Paczka chipsów tortilla sól pieprz ostra papryka łyżeczka cukru Przygotowanie : Przygotowujemy dużą przezroczystą miskę. Na jej dnie układamy porwaną na małe kawałki sałatę lodową Pomidory kroimy(...)plasterki i podsmażamy na łyżce masła. Na koniec smażenia oprószamy solą i pieprzem i przekładamy do miski. Następnie układamy warstwę kukurydzy Oraz warstwę czerwonej fasoli Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wylewamy na fasolę.   Ser żółty ścieramy na najgrubszych oczkach i rozprowadzamy na sosie. Sałatkę wkładamy na parę godzin do lodówki. Przed podaniem na stół dekorujemy

Taste Therapy
Zielona surówka z porem 160

latin; mso-fareast-language:EN-US;} Mała główka młodej kapusty lub połowa większej spory kawałek pora z białą częścią 2 średnie jabłka 1 pęczek zielonej pietruszki 2-3 łyżki majonezu u mnie Winiary + 4-5 łyżek jogurtu naturalnego typu gr e ckiego sok z połowy cytryny sól, cukier, świeżo mielony pieprz do smaku Normal 0 21 false false false(...)ściemniało. Por cieniutko pokroić w pół krążki i posolić aby lekko zmiękł . Wszystko razem wrzucić do miski, przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Wymieszać z jogurtem połączonym z majonezem. Surówka ma świeży lekko ostrawy smak. Idealna do ryżu, ziemniaków a nawet do grillowanych mięs

W garach u Gosi
Sałatka z pierożkami tortellini 143

puszka kukurydzy Dawtona 1 puszka zielonego groszku Dawtona 1 puszka czerwonej fasolki Dawtona 1 średni zielony ogórek 3-4 ogórki kiszone Kawałek białej części pora Ćwiartka czerwonej papryki Majonez + jogurt naturalny typu greckiego po 3-4 łyżki Pieprz, sól do smaku Przygotowanie: Pierożki ugotować wg przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu zahartować aby zapobiec sklejaniu się. Ogórki zielony oraz kiszone obrać(...)pierożkami i pozostałymi warzywami. Można również dodać szczypiorek czy natkę pietruszki a nawet posiekane jajko ugotowane na twardo. Tylko od nas zależy jakich składników użyjemy. Całość wymieszać z majonezem połączonym z jogurtem i przyprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić

W garach u Gosi
Sałatka z brokuła,jajka i pomidora 357

pomidora. W duecie z fetą też nieźle wypadają. 1 średni brokuł 2 pomidory 3 ugotowane jajka 50 g ziaren słonecznika sos: 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku  sól pieprz Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze,musi być lekko twardy. Ugotowane jajka obrać i podzielić na ćwiartki. Pomidory sparzyć wrzątkiem,ściągnąć skórkę(...)pokroić w dużą kostkę. Słonecznik uprażyć na gorącej patelni na rumiano. Na półmisku ułożyć różyczki brokuła,cząstki jajek i kostki pomidora. Jogurt wymieszać z majonezem i rozgniecionym czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polać warzywa i jajka,posypać prażonym słonecznikiem

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania