majonez - 14247 przepisów (strona:371/950)

Sałatka z porem, ogórkami, groszkiem i kiełbasą szynkową 1204

przygotowania. Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie.  SKŁADNIKI: 1 por, 4 ogórki konserwowe, 1/2 puszki groszku konserwowego, 250g Kiełbasy Szynkowej Wieprzowej  Hańderek, 4 jajka, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 10 minut pod przykryciem. Następnie pora odcedzam i studzę.  2. Kiełbasę szynkową oraz ogórki kroję(...)małą kostkę. Groszek konserwowy odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę.  3. Pora, jajka, ogórki, kiełbasę oraz groszek przekładam do salaterki. Dodaję majonez i przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z kalafiora i kurczaka 522

udek kurczaka (bez kości) lub piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy ok. 200 g pieczarek pęczek szczypiorku lub koperku 1 op. jogurtu naturalnego ok 150 - 190 ml. 3 - 4 łyżki majonezu  Wykonanie: Kalafiora gotujemy al dente i dzielimy na małe różyczki. Kurczaka kroimy w kostkę przeprawiamy przyprawą curry do kurczaka i smażymy. Następnie pieczarki kroimy na pół(...)przyprawą curry. Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy kukurydzę (oczywiście odsączoną), usmażonego kurczaka z pieczarkami i ugotowanego kalafiora. Następnie dorzucamy drobno pokrojony szczypior, majonez i jogurt. Mieszamy do połączenia się składników. W razie konieczności doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem 641

Składniki: 50 dag brokułów 3 jajka pół opakowania sera typu feta (około 13 dag) pół cebuli cukrowej 4 łyżki pestek słonecznika Sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Brokuły dzielimy w różyczki i gotujemy al dente. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane brokuły układamy w misce bądź(...)jajka pokrojone na ćwiartki. Cebulę szatkujemy w pół piórka i posypujemy jajka. Ser kroimy na małe kawałki i dodajemy do sałatki. Na patelni prażymy pestki słonecznika na złoty kolor. Majonez mieszamy z resztą składników sosu (czosnek dodajemy zmiażdżony). Sałatkę polewamy sosem a następnie posypujemy pestkami. Nie mieszamy. Podajemy z pieczywem

Qchnia po prostu
Hamburgery na drogę 190

wołowiny mielonej  ( może być wieprzowina )   pomidory  sałata lodowa  sól pieprz  bułki kukurydziane ( bądź kajzerki )  Składniki na sos  4 łyżki majonezu  2 łyżki musztardy ziołowej( Wszystkie składniki ze sobą mieszamy 4 łyżki ketchupu z curry   Wykonanie  ( mięsa )   Zmielone mięso wkładamy do miski , doprawiamy do smaku solą pieprzem(...)patelni grillowanej , po przygotowaniu kotletów , następnie podpiekamy nasze bułki , jak już mamy przygotowane nasze składniki aby przełożyć hamburgery to zaczynamy  Na podpieczoną bułkę smaruję naszym sosem z ketchupem , majonezem oraz musztardą , na to wykładam liść sałaty , mięsko , oraz pomidora , wierzch bułki także smaruje sosem i przykrywam hamburgera , następnie zawijam w folię aluminiową i gotowe , postępuje tak aż przygotuje wszystkie

Mój Smak
Mintaj smażony w majonezie 202

Banalnie prosty przepis na wyśmienitą rybę. Składniki: ½ kg filetów z mintaja 2 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku 1 szklanka majonezu 1 łyżka posiekanego koperku Wykonanie: Filety oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju i pozostawić na patelni. Majonez wymieszać z koperkiem, nałożyć na filety rybne i dusić na bardzo małym ogniu przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Szybka sałatka makaronowa z pieczarkami, ogórkiem i kukurydzą 381

makaronu Penne Rigate (u mnie od Malma ) 1/2 puszki kukurydzy 3-4 większe pieczarki 2 średnie ogórki kwaszone 2 łyżki posiekanego szczypioru 2 łyżki jogurtu 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku około 1-2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Pieczarki obieramy (ja używam samych kapeluszy). Następnie każdą kroimy na pół(...)pieprzem. Usmażone pieczarki dodajemy do ugotowanego (i ostudzonego) makaronu. Następnie dodajemy kukurydzę z puszki (odsączoną), posiekany szczypior i pokrojone w kostkę kwaszone ogórki. Do wszystkiego dodajemy jogurt i majonez, a następnie całość doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiając. Jak każdą sałatkę i ta można włożyć do lodówki, aby smaki się „przegryzły”. Moi drodzy, jeśli skorzystaliście

Słodkie okruszki
Sałatka z kalafiorem, pomidorami i serem feta 458

Składniki na 4 porcje: 1 mały kalafior 2 pomidory malinowe ok. 100 g sera typu feta 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Kalafiora ugotować al dente we wrzącej wodzie. Przestudzić. Pokroić na mniejsze różyczki. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Ser typu feta pokroić w kostkę. Do miski wsypać kalafiora, dodać(...)pomidory, przeciśnięty ząbek czosnku i koperek. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem. Sos przyprawić solą oraz pieprzem. Do warzyw dodać sos majonezowo-jogurtowy. Całość wymieszać. Sałatkę schłodzić

Ugotować
Sałatka ryżowa z kalmarami 206

oleju (po 280 g) - 2 puszki ośmiorniczek w oleju (po 111g) - puszka kukurydzy - pęczek szczypiorku - 1 słoik papryki wiśniowej w zalewie (280g) - 3 – 4 ogórki kiszone - 2 łyżki majonezu - natka pietruszki - sól i pieprz do smaku Do miski przekładamy ugotowany ryż. Dodajemy odsączone z oleju i pokrojone w krążki kalmary oraz ośmiorniczki. Kolejno dodajemy kukurydzę, pokrojony szczypior oraz ogórki(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez – mieszamy. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą. Układamy dokładnie odsączone z zalewy i osuszone papryczki wiśniowe, wydrążoną częścią do góry. Luki pomiędzy papryczkami uzupełniamy natką pietruszki. Ostrożnie, aby nie zburzyć struktury wkładamy sałatkę, za każdym razem wyrównując powierzchnię. Po włożeniu całości tortownicę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu zdejmujemy

mojewypiekiinietylko
Pasta z jajek i piersi kurczaka (na kanapki) 287

kolor o niebo lepszy... czasem nawet 2 żółtka się trafią:-) Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 7 jajek duży pęczek szczypiorku 6 łyżek sosu paprykowego (klik) 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Piersi kurczaka gotujemy w rosole (ja tak zrobiłam) lub smażymy na patelni uprzednio doprawiając solą i pieprzem. Wszystkie składniki kroimy na mniejsze(...)kawałki. Do jajek i mięsa dodajemy sos paprykowy i majonez, następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szczypior drobno kroimy i mieszamy z pastą. Gotowe. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Sałatka brokułowa z paluszkami krabowymi 228

brokuł 250 g paluszków krabowych 3 jajka 1 puszka słodkiej kukurydzy 150 g makaronu casarecce 100 g makaronu ryżowego 10 czarnych oliwek 150 g żółtego sera 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Makaron oraz brokuł podzielony na różyczki gotujemy w delikatnie osolonej wodzie w dwóch osobnych garnkach. Odcedzamy. Brokuł kroimy na mniejsze kawałki.  Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek(...)Jajka,  paluszki krabowe oraz ser kroimy w kosteczkę. Oliwki kroimy w plasterki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki  mieszamy ze sobą, dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem

VioletoweKucharzenie
Sałatka z selerem naciowym, winogronem i kukurydzą 632

kukurydzą. Prosto, szybko i bardzo smacznie.  Składniki na 3-4 porcje: 3 łodygi selera naciowego 1 kiść czerwonego winogrona ½ puszki kukurydzy sos 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Seler naciowy umyć, przeciąć na pół i pokroić w cienkie półtalarki. Kukurydzę odsączyć. Winogrono umyć, przeciąć na pół i ewentualnie usunąć pestki. Jogurt naturalny wymieszać z majonez

Ugotować
Sałatka z winogronem i czosnkiem marynowanym w oleju (ser, szynka, kukurydza) 190

przekonajcie się dlaczego! 200g szynki 150g żółtego sera 150g zielonego winogrona 1 puszka kukurydzy 20-30g czosnku marynowanego w oleju (użyłam egzotycznego - Ole! ) Dodatkowo: 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Ser i szynkę pokroić w kostkę, winogrona (bez pestek) na 2-4 części (w zależności od wielkości), a czosnek drobno posiekać. Natomiast kukurydzę należy odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki(...)umieścić w misce i wymieszać z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku

Di gotuje
SAŁATKA RYŻOWA NA SŁODKO 141

smaku rewelacyjna :)  Składniki: * 1 woreczek ryżu * pół puszki kukurydzy konserwowej * 3/4 szklanki rodzynek  * 1 pierś z kurczaka  * około 15 zielonych winogron * 1-2 łyżki majonezu Wykonanie: Woreczek ryżu ugotować w osolonej wodzie. Kukurydzę odsączyć z nadmiaru wody. Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie, pokroić w drobną kostkę(...)wrzątku, po tym czasie odlać wodę. Winogrona pokroić na 4 części. Ugotowany, wystudzony ryż wysypać z paczki do miski, dodać pokrojoną pierś, kukurydzę, rodzynki i winogrona, wymieszać. Dodać majonez i ponownie wymieszać. Odstawić na około pół godziny do lodówki

Zrób to smacznie
Sałatka z selera naciowego z ananasem i kaparami 241

ananasem i kaparami Składniki : 5 łodyg selera naciowego 5 plastrów ananasa z puszki 4 łyżeczki kaparów  2 łyżki zaprawy z kaparów ze słoika 4 łyżki majonezu 2 łyżki soku z ananasa z puszki 1 mała cebula szczypiorek Przygotowanie : Seler naciowy siekamy w mniejsze kawałeczki, cebulkę obieramy i siekamy drobniutko razem ze szczypiorkiem. Ananasa wyciągamy z puszki(...)kroimy w mniejsze kawałki. Do miski przekładamy seler, cebulę i szczypiorek oraz ananasa. Dodajemy kapary. Do majonezu dodajemy zaprawę z kaparów około 2 łyżeczki i sok z ananasa -całość dokładnie mieszamy dość energicznie. Zaprawę dodajemy do sałatki - całość mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
ODŻYWCZA SAŁATKA Z KALAFIOREM I JAJKIEM 612

kalafiora 1/2 dużego pomidora (ok. 100g) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki (ok. 20 g) 1/5 małej papryki czerwonej (ok. 35 g) 75 g jogurt naturalny 1 płaska łyżka majonezu (ok. 15 g) sól, pieprz, kurkuma 1. Kalafior podzieliłam na małe różyczki i gotowałam na parze ok. 15 min od zagotowania wody (kalafior ma być średnio miękki(...)pokroiłam na 8 części. 3. Pomidor i paprykę pokroiłam w kostkę. Z pomidora usunęłam pestki. 4. W misce zmieszałam wszystkie wyżej wymienione składniki z jogurtem, majonezem, 2 łyżkami natki pietruszki i przyprawami. Resztą pietruszki posypałam wierzch sałatki. SMACZNEGO! Wartość odżywcza*: 402 kcal 27,1 g białka 24,8 g tłuszczów

Vroblewska-fitlife