majonez - 14247 przepisów (strona:364/950)

Tarta z cukinią i sosem czosnkowym 191

każdemu przypadnie do gustu. Jeżeli jesteście ciekawi, zapraszam do lektury! Do przygotowania tarty potrzebujemy: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 2 cukinie – 1 opakowanie jogurtu greckiego – łyżkę majonezu – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz, curry opcjonalnie: ser feta, roquefort Przygotowania zaczynamy od sosu czosnkowego. W misce umieszczamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z tortellini 218

Prosta, klasyczna sałatka. Szybka, ale z niewielką ilością majonezu. Dzięki papryce jest dodatkowo chrupiąca. Obowiązkowa pozycja na karnawałowych przyjęciach! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 2 opakowania tortellini – pół słoika warzyw sałatkowych „Kotlin” albo własna mieszanka (te warzywka dostałam od teściowej i na prawdę świetnie się sprawdzają!!!) – 1 czerwoną paprykę – sól, pieprz – majonez/jogurt – kawałek(...)Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Warzywa ze słoika odcedzić i opłukać z zalewy. Osuszyć (można w ręczniku papierowym) i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną szynkę, przyprawy, majonez i tortellini. Wymieszać. Zostawić na noc w lodówce do przegryzienia

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z selera 173

powodzeniem może zagościć na Waszych stołach podczas wielkanocnych spotkań. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – słoik selera korzeniowego – puszkę kukurydzy – puszkę ananasa (najlepiej w kawałkach) – łyżkę majonezu + jogurt – natkę pietruszki Seler, kukurydzę i ananasa odsączyć oraz przepłukać wodą. Jeżeli używamy ananasa w plastrach to wtedy pokroić. Całość wymieszać, dodać jogurt i majonez. Przyprawić do smaku solą

Szybko Tanio Smacznie
Mandarynkowy sos do mięs 176

składników jest bardzo nieoczywiste co sprawia, że podczas degustacji nasze zmysły szaleją. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – 2 puszki mandarynek – paczkę migdałów w płatkach (ok 100 g) – majonez lub majonez/jogurt – curry – odrobina pieprzu cytrynowego Mandarynki dobrze odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt (lub majonez z jogurtem, zależy od Waszych preferencji), pieprz, curry

Szybko Tanio Smacznie
Jajka na groszku 113

Ulubiona potrawa mojego małża z dzieciństwa. Świetna propozycja również na Wielkanoc! Do przygotowania jajek na groszku potrzebujemy: – groszek (najlepiej ze słoika lub mrożony) – majonez lub 1/2 jogurtu – jajka – sól, pieprz Groszek odsączyć na sitku z zalewy lub ugotować mrożony. Wymieszać z majonezem i przyprawami. Na wierzchu układać ugotowane na twardo jajka. Voila, gotowe

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z ogórków konserwowych 281

grilla. Przygotujecie ją w oka mgnieniu i tak samo szybko będzie znikać. Do przygotowania 2 porcji sałatki potrzebujemy: – słoik ogórków konserwowych (kupicie tutaj ) – łyżkę majonezu – 2 łyżki jogurtu – posiekany koperek – sól, pieprz Ogórki pokrójcie na średnio grube plastry i posiekajcie koperek. Całość przemieśćcie do miski, dodajcie majonez i jogurt. Na koniec doprawcie do smaku solą

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka obiadowa z kalafiora 960

sałatkę. Kalafior świetnie komponuje się z koperkiem oraz lekkim sosem czosnkowym i doskonale pasuje do mięska. składniki: 1 duży kalafior 2 łyżki posiekanego koperku 5 łyżek jogurtu 5 łyżek majonezu 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie kolorowy pieprz Do miseczki przełożyć jogurt i majonez. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i odstawić. Kalafiora podzielić

Monia miesza i gotuje
Sałatka z kurczakiem,selerem naciowym,winogronem i ananasem 282

sałatkę podpatrzyłam u Gatity  1 filet z piersi kurczaka (300-400 g) 5 łodyg selera naciowego 6 plastrów ananasa z puszki 200 g różowego winogrona 3 łyżki majonezu 1 łyżka przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki curry sól świeżo mielony pieprz Filet pokroić w niedużą kostkę,oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć na oleju. Pozostawić do wystygnięcia(...)Seler naciowy pokroić w kosteczkę,ananasa na drobne kawałki. Kulki winogrona podzielić na ćwiartki i usunąć pestki. W misce wymieszać razem usmażone mięso,seler,winogrono i ananasa. Dodać majonez i przyprawę curry,doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić w lodówce

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka ” Słowiańska „ 271

płaską, łyżeczkę kurkumy , będzie zdrowiej i apetyczniej ) 1 kawałek białej części pora ( taki około 10-15 cm ) 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 4 średniej wielkości korniszony 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu- płaska 1 łyżka posiekanego koperku sól , pieprz do smaku Kukurydzę odcedzamy z zalewy i odstawiamy do odcieknięcia na sitku . Korniszony kroimy i dokładamy do kukurydzy ,żeby także(...)mięso z kurczaka ( odspojone od kości , ale z kawałkami wędzonej skórki -odetnijcie i usuńcie tylko tłuszcze ) , a następnie dokładamy resztę składników : kukurydzę z korniszonami , posiekanego drobniutko pora , paprykę . Doprawiamy majonezem , chrzanem , koprem ,solą i pieprzem . Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc . Sałatka Słowiańska jest gotowa Smakuje zawsze i wszędzie ,a do tego

Ogrodnik w podróży
Szczęśliwego Halloween ! Oczy czosnkowe w czarnym makaronie 203

Składniki: 6 jajek na twardo farbki spożywcze - jedna kropla lub dwie pożądanych kolorów, a także wode do rozcieńczania 1 łyżka majonezu wymieszanego z czosnkiem(nie pisze ile czosnku ,bo to każdy indywidualnie do swego smaku daje) Żelatyna pół łyżeczki - przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dwa ostre cienkie rurki do cięcia twardo jajko do (1) wielkości tęczówki, oraz(...)barwnikiem spożywczym tęczówki. Pozostawić do wyschnięcia. W malowanych tęczówkach wyciąć miejsce dla źrenicy Wymalować drugim kolorem ,umieścić w źrenicę w tęczówce. Odetnij dolną część jajka .Pusta górę jajka wypełnij majonezem a następnie załóż tęczówkę i źrenice . Wykończyć cienką warstwą glazury żelatyny   Makaron czarny Składniki: 2 -3 gniazda ugotowanego czarnego makaronu oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku,posiekane drobno świeże

w mojej kuchni
KANAPKA NICEJSKA 243

SKŁADNIKI / 1 kanapkę 1 bułka np. razowa z ziarnami 1/2 puszki tuńczyka w oliwie lub sosie własnym / odsączonego z zalewy 1 jajko mała garść listków świeżego szpinaku 1 łyżka majonezu 1/2 małej czerwonej cebuli 16 plasterków ogórka mała garść czarnych,drylowanych oliwek (bez pestek)  1/3 ząbka czosnku 1 łyżka oliwy 1 filecik anchois WINEGRET : 1 łyżeczka musztardy miodowej(...)pozostałym winegretem. CZARNE OLIWKI i filecik anchois drobno siekamy. Dodajemy starty czosnek i oliwę. Mieszamy.  Bułeczkę kroimy wzdłuż na pół (można zgrillować lub nie). Obie połówki smarujemy majonezem. Na dolnej połówce układamy posiekane oliwki, listki szpinaku i tuńczyka. Na wierzch kładziemy cebulę z ogórkiem i plasterki jajka. Przykrywamy drugą połową bułki.   Podajemy od razu lub ciasno owijamy folią

cool and minty
Imprezowa sałatka ziemniaczano-parykowa z kwaszonym ogórkiem 286

Polecam spróbować Składniki: 2 jajka 1 ziemniak 3 małe ogórki kwaszone 1/2 czerwonej spiczastej papryki około 2 cm pora 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej (u mnie Skworcu) około 4 łyżki majonezu sól himalajska do smaku (u mnie Skworcu) pieprz czarny mielony do smaku (u mnie Skworcu) Przygotowanie: Ziemniaka gotujemy w łupinie, a jajka na twardo. Jajka obieramy i kroimy w kostkę(...)krajarki)). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kwaszone. Kolejno kroimy obranego i przestudzonego ziemniaka. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, posiekanego pora i 1/2 łyżeczki wędzonej słodkie papryki. Na koniec dodajemy majonez oraz doprawiamy sałatkę solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Smacznego

Słodkie okruszki
Łosoś w sosie tatarskim 236

oraz   na uroczystościach rodzinnych. 400 g filetu z łososia ze skórą sok z cytryny sól pieprz cytrynowy sos tatarski: 2 ugotowane jajka 250 g jogurtu greckiego 100 ml majonezu mała puszka groszku konserwowego 1 ogórek konserwowy kilka marynowanych grzybków sól świeżo mielony pieprz Łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny,przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Rybę zawinąć w folię(...)godzinę do lodówki. Po tym czasie upiec w piekarniku w temp. 190 stopni. Czas pieczenia 20 minut.  Upieczonego łososia oddzielić od skóry,podzielić na kawałki,ułożyć na talerzu . Majonez połączyć z jogurtem, dodać groszek, pokrojone w kostkę jajko,ogórek i grzybki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać rybę i posypać odrobiną posiekanego koperku. Łososia można podać

Kolorowa kuchnia Elki
Sos tatarski 221

średnich ogórków konserwowych; Duży słoik marynowanych pieczarek (o wadze netto, po odsączeniu ok. 420 g); 2 łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa); 2 łyżki kwaśnej, gestęj smietany 18 %; 6 łyżek majonezu; Sól; Pieprz; Szczypta białego cukru. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Drobno pokroić. Ogórki odcedzić z zalewy. Drobno pokroić. Dodać do posiekanych jajek. Pieczarki odcedzić z zalewy. Drobno(...)pokroić. Dodać do jajek z ogórkami. Dokładnie wymieszać. Do miski z jajkami, ogórkami i pieczarkami dodać majonez, śmietanę i musztardę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Sos, do czasu podania, przechowywać w lodówce. Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi spora porcja sosu. Sos jest idealny do mięs, wędlin czy jaj. Marynowane pieczarki można zastąpić

Gospodyni Miejska
Sałatka z kabanosami 285

czerwonej papryki; 1/2 średniej, zielonej papryki; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g); Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 240 g); Pęczek szczypiorku; 3 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kabanosy pokroić w plasterki. Ser żółty pokroić w kostkę. Dodać do kabanosów. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Do dodać do sałatki. Wymieszać. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić(...)opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Dodać do sałatki. Wymieszać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Odrobinę pozostawić do posypania po wierzchu, resztę dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.  Odstawić na 1 godzinę do lodówki w celu przegryzienia się smaków. Przed podaniem oprószyć resztką szczypiorku po wierzchu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu

Gospodyni Miejska