Śledzie z zielonym groszkiem: Wykonanie: 200 g filetów śledziowych solonych a'la matias Seko pół puszki zielonego groszku 1 czerwona cebulka szczypiorek z jednej cebulki dymki łyżka śmietany łyżka majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie wyjmujemy z zalewy, moczymy do pożądanej słoności- ok godziny. Cebulkę drobno siekamy. Wymoczone śledzie kroimy w większą kostkę. Dodajemy do nich cebulę, osączony groszek(...)posiekany drobno szczypiorek, dokładamy majonez, śmietanę, mieszamy. Doprawiamy do smaku. Inne przepisy ze śledziem w roli głownej, do których świetnie sprawdza się produkty Seko, znajdziecie tutaj: SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMI TATAR ZE ŚLEDZIA ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ I ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI OCTOWE ROLMOPSY ŚLEDZIE W ŚMIETANIE SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI W JABŁKU ŚLEDZIE CYTRYNOWE WINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM
Z Majeczką w kuchni500g ziemniaków 400g śledzi matjasów z solanki 3 duże ogórki kiszone (ok. 300g) 4 jajka 1 cebula szalotka 1 duże jabłko lub dwa średnie (ok. 300g) sos 200g majonezu 200g jogurtu naturalnego 1 kopiasta łyżka musztardy sól, pieprz Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez dwie godziny, po pierwszej godzinie wlewamy nową wodę. Następnie śledzie zalewamy mlekiem i moczymy przez(...)minut, dzięki temu będą delikatniejsze i bardziej kruche. Majonez mieszamy z jogurtem i musztardą, doprawiamy do smaku. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy ok. 15 minut aż zaczną być miękkie ale nie będą się rozpadały. Przelewamy je na sito i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, ogórki kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy kroimy
Gotowanie i blogowanieSkładniki: 4 płaty marynowanego śledzia groszek konserwowy 1 puszka kukurydza konserwowa pół puszki marchew ugotowana 3 spore sztuki ogórki kiszone z 8 szt ziemniaki 6 szt majonez tyle aby starczyło nam do wymieszania składników sól i pieprz do smaku koperek do przystrojenia Wykonanie: Ziemniaki ,marchew gotujemy i kroimy w kosteczkę,jajka gotujemy i kroimy drobno.Kukurydz(...)groszek odsączamy. Ogórki kroimy w kosteczkę i też odsączamy. Płaty marynowane kroimy kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sól i pieprz. Na samym końcu dodajemy majonez i mieszamy. Dekorujemy koperkiem świeżym, w moim przypadku mrożonym.Zostawiamy sałatkę na dwie godziny by przeszła i można śmiało jeść
Różowa kuchniaprzyjęcie. Spróbujcie. Składniki: 3 jajka klasy M 1/4 czerwonej papryki 2 cm pora (biała część) Filety ze śledzia w oleju Graal – 2 puszki po 170 g 3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i odkładamy na bok. Filety ze śledzia wyjmujemy z oleju – potrzebujemy 4 filety(...)grubsza „kostka”). Przekładamy do miski. Do miski z filetami ze śledzia dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, pokrojone w kostkę jajka, pokrojonego w półplasterki pora i majonez. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy łyżką do połączenia składników. Próbujemy opcjonalnie doprawiamy. Sałatkę wykładamy na półmisek. Zdobimy ją posikaną zieloną pietruszką i podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiWszak śledź jaki jest każdy widzi :) składniki 300 g filetów śledziowych z zalewy 1 cebula 2/3 szklanki dobrego gęstego naturalnego jogurtu 3 łyżki majonezu 2 łyżki chrzanu sok z ćwiartki cytryny 1 łyżeczka cukru sól, pieprz szczypior, lub pietruszka do dekoracji sposób przygotowania Śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy cebulę i wkładamy(...)miski. Następnie do miski dodajemy majonez, jogurt naturalny , chrzan , cukier i sok z cytryny, c ałość mieszamy, doprawiając solą, oraz pieprzem. Opłukane śledzie kroimy w cztery-centymetrowej długości kawałki i przekładamy do miski z sosem. Teraz misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie godziny. Gotowe śledzie wyjmujemy z lodówki, wykładamy na talerze
Miód i pieprzzielonym, kaparami i oliwkami składniki: ok 250 g filetów śledziowych (u mnie 2 filety) - użyłam filetów śledziowych a'la matias sos: 1/4 szklanki śmietany 18% 1/4 szklanki dobrego majonezu 2 spore ząbki czosnku ( po jednym na filet) łyżka posiekanej zieleniny - natka pietruszki, szczypiorek, koperek pieprz do smaku przygotowanie: Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek zetrzeć na tarce lub zmiażdżyć(...)przy pomocy noża. W misce wymieszać śmietanę z majonezem i czosnkiem. Można doprawić do smaku pieprzem. Dodać posiekaną zieleninę, wymieszać. Dodać kawałki śledzia, przemieszać delikatnie, tak aby były całe otoczone sosem. Przykryć i odstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki dobrze się przegryzły. Smacznego
Stare Garydużego) 1 średni por (biała część) 3 średnie jabłka 5 średnich ziemniaków 4 średnie kiszone ogórki 1 puszka groszku 3 duże jajka na twardo 6-7 śliwek w occie majonez (kilka łyżek) sól pieprz odrobina cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Marchewki, pietruszki, seler i ziemniaki myjemy (nie obieramy) i gotujemy. Gdy warzywa są już miękkie odstawiamy je do ostudzenia. Następnie obieramy(...)kostkę. Ogórki kiszone oraz jajka również kroimy w kostkę. Śliwki odcedzamy z zalewy i drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w sporej misce i dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy majonez, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać też odrobinę cukru (w razie potrzeby). Smacznego
MyCookBook.plsię przepisem. Składniki: 1 duży ziemniak 1 pojedyncza pierś kurczaka 10 pieczarek z zalewy octowej oika(marchew, groszek, kukurydza) ki ciecierzycy z puszki pół czerwonej cebuli 3 łyżki majonezu,sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniak myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie przelewamy go zimną wodą i odstawiamy(...)pieczarek. Następnie dodajemy mieszankę warzywną, cieciorkę, ostudzoną pierś z kurczaka. Ziemniaka obieramy z łupinki i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do pozostałych składników. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Następnie dodajemy majonez i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki aby smaki nam się "przegryzły
słodkie i nie tylko historie kulinarnelitry wody 1/3 szklanki soli ( schab, filet z indyka ) lub 1/2 szklanki soli ( łopatka, karkówka, boczek ) 1 łyżka cukru 4-5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy 5-6 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu przepis Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól, cukier, ziołowy pieprz, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie(...)ziarna czarnego pieprzu oraz czosnek. Do wody dodajemy również musztardę i majonez, całość dokładnie mieszamy, zagotowujemy i studzimy. Do wystudzonej zalewy wkładamy mięso, wszystko doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut i odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na noc. Rano wszystko ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na niewielkim ogniu 10 minut i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 8 godzin
Smakowite Daniaśledzia jest praktycznie idealne. Spróbujecie? 5 jajek 4 łyżki tartych buraczków marynowanych (u mnie z Dagomy ) 1/2 cebuli (małej) 1 płat śledzia marynowanego lub solonego Dodatkowo: 1-2 łyżki majonezu pieprz Opcjonalnie: szczypiorek do posypania Jajka ugotować na twardo i po obraniu - przekroić (wzdłuż) na pół. Z każdej części wyjąć żółtka i przełożyć jr do miseczki, a następnie podusić(...)pomocą widelca) z majonezem. Dodać buraczki, pokrojonego w kostkę śledzia oraz drobno posiekaną cebulę. (Śledzia w razie potrzeby można uprzednio wymoczyć.) Całość wymieszać i doprawić pieprzem. Białka ułożyć na półmisku, wypełnić farszem oraz opcjonalnie posypać szczypiorkiem
Di gotujezrobić sałatkę. Ale żeby nie była jak zwykle podałam w muszlach… Pycha. Składniki: 1 ugotowany brokuł pół świeżej papryki mała puszka kukurydzy (lub pół dużej) pół fety łyżka majonezu łyżka śmietany dwa ząbki czosnku odrobina soli ziołowej 14 dużych muszli makaronowych łyżka oleju Wykonanie: Brokuł, fetę i paprykę pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i posolić. Rozmieszać w kubeczku śmietanę(...)majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos dodać do sałatki i wymieszać. W lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju ugotować muszle do miękkości (u mnie było to zdecydowanie dłużej niż napisano na opakowaniu – ciasto jest dość grube więc trzeba pogotować). Odcedzić delikatnie muszle. Wystudzić. Nadziewać. Podawać. Degustować. Smacznego
Mama z miastaTylko uwaga na ości! Ja przeglądałam wszystko 3 razy i i tak coś znalazłam. Składkiki: jedna wędzona makrela 3 ogórki kiszone 2 jajka ugotowane na twardo szczypiorek dwie łyżki majonezu łyżeczka przecieru pomidorowego lub keczupu sól, pieprz do smaku Wykonanie: 1.Makrele obrać ze skóry, rozdrobnić wyjmując wszystkie ości. Ogórki obrać i pokroić. Szczypiorek poszatkować, jajka pokroić w kostkę. 2. Wszystko(...)wsypać do pojemnika i dodać przyprawy, majonez i przecier. Wymieszać. Gotowe! Podawać na świeżym pieczywie z dodatkiem pomidorków cherry. Pyszne! Polecam
Mama z miastataka. Pyszna! Składniki: 4 średnie młode ziemniaki, pół główki sporego kalafiora, pęczek rzodkiewek, 5-6 średnich ogórków małosolnych, mały pomidor średnia czerwona cebula, 100 g gęstego jogurtu naturalnego, łyżka majonezu sól, pieprz. 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w sporą kostkę, zalewamy wodą, lekko solimy, gotujemy ok. 15 minut, dobrze odcedzamy. Kalafiora dzielimy na drobne różyczki, lekko obgotowujemy (w wodzie z dodatkiem(...)samo postępujemy z ogórkami małosolnymi. Pomidora kroimy w kostkę. Cebulkę drobno szatkujemy. 3. W misce mieszamy warzywa i odstawiamy do lodówki na minimum 30 min. 4. Z jogurtu, majonezu soli i pieprzu przygotowujemy sos, który dodajemy przed samym podaniem sałatki żeby składniki się nie rozmiękły. Do sosu można dodać koperek lub ząbek czosnku. Gotowe! Przepis w oryginale z surowego kalafiora
Mama z miastakolorze nie wspominając. Składniki: 4 płaty śledziowe (można samemu przyrządzić solone albo użyć gotowych wiejskich) jedno duże jabłko dwa jajka na twardo jedna cebula 4 ugotowane buraki 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% sok z ćwiartki cytryny Wykonanie: 1.Gotujemy buraki w łupinach, studzimy, kroimy w kostkę. 2. Jeśli używamy śledzi solonych moczymy je przez godzinę w wodzie. Jeśli gotowych(...)kostkę bez moczenia. 3. Gotujemy jajka na twardo, studzimy, kroimy. 4. Obieramy jabłka, kroimy w kostkę, skrapiamy cytryną. 5. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę. 6. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez i śmietanę. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem. Gotowe! Smacznego
Mama z miastaszklanki makaronu muszelki małe puszka tuńczyka w sosie własnym mała puszka kukurydzy 1 średnia czerwona papryka 3-4 średnie ogórki kiszone 6 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie: Gotujemy makaron zgodnie z przepisem ale na miękko. Do miski wsypujemy tuńczyka, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone w kostkę(...)ogórki i pokrojonego w cząstki ananasa. Makaron odcedzamy i studzimy. Dodajemy do miski. Dodajemy przyprawy, majonez, musztardę i wszystko mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinę dla „przegryzienia się składników”. Wakacyjne wspomnienie gotowe . Smacznego
Mama z miasta